www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 586 - Week 8 : van 15 tot 21 februari 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VELDEKENS MEER DAN EEN MAAND AFGESLOTEN VOOR DOORGAAND VERKEER

Zoals wij veertien dagen terug al meldden geeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn N499 een facelift op Veldekens en op de Zwepe. De werkzaamheden beginnen op maandag 23 februari en zullen, als de weersomstandigheden gunstig blijven, tot 9 juni duren.

Het Maldegemse gemeentebestuur organiseert bij belangrijke werken aan zijn wegen een informatievergadering voor de aangelanden. Omdat het AWV geen informatievergadering over de werken op Veldekens en de Zwepe organiseerde, riep het Maldegems schepencollege vorige week donderdag de inwoners van de beide straten samen in de GBS De Kruipuit.

Naast een delegatie van het schepencollege waren ook nog commissaris Eddy De Jaeger, Jessica Hoste van de dienst veiligheid en mobiliteit, Stefaan Delbecke en een vertegenwoordiger van de firma ASWEBO -die de werken in opdracht van het AWV zal uitvoeren- aanwezig. Het AWV schitterde donderdagavond door zijn afwezigheid.

KRITIEK
Tien minuten voor het begin van de vergadering zat de zaal van de school al afgeladen vol. Burgemeester Marleen Van den Bussche verontschuldigde het schepencollege voor de laattijdige uitnodiging. Zij wees er echter op dat het Maldegemse gemeentebestuur zélf pas op het allerlaatste moment door het AWV was ingelicht over het wanneer en het hoe de werken zouden uitgevoerd worden.

Ondanks die uitleg waren er toch nog een aantal mensen in het publiek die het gemeentebestuur de schuld gaven voor het laattijdig organiseren van de bijeenkomst.

FAZEN
De heer Delbecke ging dan in op de fazen waarin de werken zullen uitgevoerd worden: van 23 februari tot begin april wordt er gewerkt aan Veldekens. De bovenlaag van het wegdek wordt afschraapt en er komt een nieuwe laag asfalt. Ook het fietspad krijgt een grondige opknapbeurt.

Het venijn zat echter in de staart: tijdens de duur van de werken zal er geen doorgaand verkeer mogelijk zijn op Veldekens. Er worden voor het plaatselijk verkeer omleidingen via Adegem en Zomergem voorzien. Het zwaar verkeer zal in Eeklo en in Aalter en Knesselare al worden afgeleid naar de Expresweg.

In de tweede faze wordt het kruispunt op de Kruipuit aangepakt. De afslagzone richting Oostwinkel en Zomergem ondergaat de grootste wijziging. Die werken zullen tot eind mei duren.

Tijdens die periode wordt het kruispunt voor het verkeer afgesloten. Voetgangers en fietsers zullen mits in achtname van veiligheidsregels over het kruispunt kunnen. Ook in die periode worden er omleidingen voorzien voor het gemotoriseerd verkeer.

Van eind mei tot vermoedelijk 9 juni worden op de Zwepe de slechte stukken in het wegdek vervangen. Tijdens die werken zal het verkeer daar met verkeerslichten geregeld worden.

VRAGEN
Het regende vragen van de inwoners van Veldekens in verband met de bereikbaarheid van hun woningen.

De handelaars die er wonen vroegen zich af hoe hun leveranciers tijdens de werken tot bij hun zaak zullen geraken. Ook de bereikbaarheid door de hulpdiensten werd in vraag gesteld. Iedereen van Veldekens vroeg zich af waarom de werken op Veldekens niet in twee fazen (rechter en linker vak afzonderlijk) uitgevoerd worden.

Volgens de vertegenwoordiger is dat om praktische en veiligheidsredenen niet mogelijk. Hij beloofde de aanwezigen dat zijn firma er alles zal aan doen om er voor te zorgen dat de mensen op Veldekens voor en na de werkuren zoveel als mogelijk met de auto hun woning kunnen bereiken.

Aan de handelaars vroeg hij om samen te kijken hoe hun probleem kan opgelost worden. De hulpdiensten krijgen ook tijdens de werken altijd doorgang.

Er waren ook vragen over de inrichting van het kruispunt op de Kruipuit. Noch de gemeente noch de vertegenwoordiger van ASWEBO kon daar toegevingen over doen.

Alle gestelde vragen en voorstellen in verband met het kruispunt zullen door het gemeentebestuur en ASWBO met het AWV besproken worden.


MALDEGEM BESTRIJDT
ONKRUID MET KOKEND WATER

MALDEGEM BESTRIJDT ONKRUID MET KOKEND WATER

Donderdagnamiddag was de Maldegemse groendienst gastheer voor hun collega's uit Warschoot, Kaprijke, Knesselare, Eeklo, Zomergem, Assenede en Sint Laureins. Tijdens een gesprek op de technische dienst wisselden de collega's hun kennis en praktijkervaring uit.

Daarna stond er een bezoek aan het Maldegems kerkhof op het programma. Daar toonde Maldegem hoe het zijn begraafplaats heraanlegt, waardoor die groener wordt en een groter parkgevoel geeft.

Er werd ook gedemonstreerd hoe Maldegem, nu het geen pesticiden meer mag gebruiken, zijn onkruid bestrijdt.

Aanvankelijk werd het onkruid verdelgd met een gasbrander. Dat was niet alleen kostelijk maar ook niet zo ideaal voor de mensen die het werk moesten uitvoeren. Daarom werd geopteerd om het onkruid met heet water aan te pakken.

Er werd een machine aangekocht met een reservoir voor 800 liter water. Dat water kunnen zij opzuigen in de wachtbekkens in Kleit en de gemeentelijke waterreservoirs in Middelburg en aan de sporthal.

Dat water wordt, terwijl het van uit het reservoir naar de onkruidverdelger gaat, opgewarmd tot 105 graden. Een halfuur nadat het onkruid met het kokende water is behandeld zijn de eerste resultaten van verval al zichtbaar.

De machine kan ook gebruikt worden om met koud water pleinen en muren af te spuiten. Op het Maldegems kerkhof zijn ook al verschillende grafzerken met deze machine gekuist. De gasten waren duidelijk onder de indruk van de machine en haar resultaten.


JEVO BEREIDDE 400
VALENTIJNSONTBIJTEN

JEVO BEREIDDE 400 VALENTIJNSONTBIJTEN

Ook dit jaar gaf volleybalclub JEVO mensen die hun geliefde tijdens het Valentijnweekend met een speciaal valentijnsontbijt wilden verrassen de kans om dat te doen zonder dat ze zelf de handen uit de mouwen moesten steken.

Zondagvoormiddag tussen 8 en 10 uur serveerden het bestuur van de volleybalclub samen met speelsters en sympathisanten de 400 ontbijten die zij hadden klaargemaakt aan huis.


MOVE TEGEN PESTEN
VOOR DEN HOOGEN PAD

MOVE TEGEN PESTEN VOOR DEN HOOGEN PAD
De 375 leerlingen van de VBS De Papaver deden maandagnamiddag de Move tegen pesten.

Van 6 tot 13 februari organiseerde Vlaanderen zijn week tegen pesten. De VBS De Papaver is een van de vele basisscholen die actief aan dat initiatief deelnemen.

Volgens zijn directeur Geert De Kezel heeft de school al een jarenlange traditie in de strijd tegen pesten.

Om die traditie nog eens extra in de verf te zetten werd er afgelopen maandag een speciaal optreden georganiseerd.

MOVE TEGEN PESTEN VOOR DEN HOOGEN PAD
De Move tegen pesten werd door de gelegenheidsdrumband van de school ingeleid.

Alle leerlingen van de 1ste kleuterklas tot het 6de leerjaar verzamelden tegen 15 uur op het terrein voor den Hoogen Pad.

Heel wat ouders en grootouders waren naar den Hoogen Pad afgezakt om te zien hoe hun oogappels zongen en dansen in de Move tegen pasten.

Na een eerste optreden nodigde directeur De Kezel de aanwezige ouders en grootouders uit om samen met de kinderen de Move tegen pesten te doen.

Na enig aandringen van zowel de directeur als de kinderen waren er toch een aantal ouders en grootouders die op de uitnodiging ingingen.


TRIP LAAT LEERLINGEN IN HET
HOOFD VAN DRUGGEBRUIKER KIJKEN

TRIP LAAT LEERLINGEN IN HET HOOFD VAN DRUGGEBRUIKER KIJKEN
Leerlingen van het 4de secundair kregen in het kader van drugpreventie met "TRIP" een educatieve toneelvoorstelling te zien.

Toen Maldegem in 2013 besloot uit om uit het SMAK (een samenwerking met Aalter en Knesselare) te stappen verzekerde het schepencollege dat zijn aandacht voor drugpreventie daardoor niet zou verminderen.

Sedert 2014 staat de jeugddienst, de verantwoordelijke voor de Redekiel, in voor het preventiebeleid rond drugs en alcohol.

Zo was er de "effe uitblazen campagne" (voor jongeren die net hun rijbewijs behalen) en zijn er de jaarlijkse MEGA lessen in het basisonderwijs rond verslaving en pesten.

Dit jaar pakte de gemeente opnieuw uit met de educatieve toneelvoorstelling TRIP. Het is volgens schepen van Jeugd Valerie Taeldeman de bedoeling dat er in onze gemeente ieder jaar een dergelijke voorstelling voor het 4de jaar van het secundaire wordt georganiseerd.

EVOLUTIE
Braam Verreth, die nog te zien was in "Thuis", staat in Trip ruim een uur alleen op het podium.

Hij neemt, soms op een speelse soms ook op een dreigende manier, de leerlingen mee in het leven van een drugsgebruiker.

Hij laat zijn publiek aanvoelen hoe het leven en de gedachten van de drugverslaafde evolueren.

NABESPREKING
De leerlingen zaten geboeid te kijken en luisteren naar de acteur die regelmatig reacties in de zaal uitlokte.

Het einde van het toneelstuk is voor de leerlingen van de Zusters Maricolen en het Atheneum niet het einde van dit project.

Leerkrachten van de beide scholen werden door preventiemedewerkers van "De Sleutel" voorbereid om in de eerste weken na de krokusvakantie via een lessenpakket samen met de leerlingen in klasgesprekken dieper in te gaan op wat zij in Trip gezien en gehoord hebben.


CARNAVAL
IN DE PAPAVER

CARNAVAL IN DE PAPAVER

Ook voor de leerlingen van de Papaver was het krokus vakantiegevoel er vrijdag al: het kon niet vlug genoeg middag zijn! Om 13u15 stak iedereen, ook de leerkrachten, in zijn carnavalsoutfit.

Samen met de carnavalswagen van de Lapperkes en begeleid door de politie trokken zij door Adegem-Dorp, de Schoolstraat en de Hillestraat. Vooral in het dorp stond er veel volk te kijken.

Na de tocht door het centrum werd er in de klassen verder carnaval gevierd tot de krokusvakantie officieel begon.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home