www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 585 - Week 7 : van 8 tot 14 februari 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE PAPAVER HAD GEEN
BELANGSTELLING VOOR DE PASTORIJ

Terwijl er in de gemeenteraad van 29 januari gedebatteerd werd over een erfpacht op een perceel grond (met gebouw) naast de KUMA die het OCMW aan de gemeente zal verlenen, haalde Freddy Boels (N-VA) uit naar het schepencollege dat het de afgelopen jaren niets voor Adegem heeft gedaan.

Als voorbeeld haalde de heer Boels het dossier van de VBS De Papaver aan: de school wil uitbreiden op de grond waar vroeger het Elisabethrusthuis stond.

De gemeente heeft de school volgens de heer Boels echter nog geen enkele zekerheid gegeven dat zij daar over grond zal kunnen beschikken (kopen) om uit te breiden. Het schepencollege zou volgens de heer Boels zelfs niet zijn ingegaan op de vraag van de school om de toen leegstaande pastorij aan de school te verhuren.

Volgens zowel Burgemeester Marleen Van den Bussche als schepen Erwin Goethals (Groen) wordt Adegem zeker niet achtergesteld. Burgemeester Van den Bussche ging verder in op het dossier van de Papaver. Volgens de burgemeester is het aan de inrichtende macht van de school om het schepencollege te laten weten welk perceel grond zij nodig hebben voor de uitbreiding.

Dat de school stappen zou ondernomen hebben om de pastorij te huren om daar een aantal klassen in onder te brengen klopt volgens de burgemeester niet.

RUIMTESTUDIE
Wij vroegen uitleg aan de inrichtende macht van de Papaver. Volgens zijn voorzitter had de school geen belangstelling voor de pastorij en heeft ze nooit met het schepencollege contact opgenomen om de pastorij te gebruiken om zijn plaatsgebrek op te lossen.

De voorzitter bevestigde dat er nu wel een studiebureau is aangesteld om een ruimtestudie te maken. "Wij willen vaststellen hoeveel extra lokalen wij nodig zullen hebben om de lokalen van de vroegere jongensschool geheel of gedeeltelijk af te stoten" merkt de voorzitter van de inrichtende macht op. Als die studie rond is zal de school ook kunnen bepalen hoeveel grond zij op de OCMW site nodig heeft om te bouwen.

ERFPACHT
Ook in de discussie over de erfpacht in Maldegem stonden meerderheid en oppositie tegenover elkaar.

Volgens burgemeester Van den Bussche is die erfpacht nodig om het D gebouw van het vroegere rusthuis te kunnen afbreken en daar een nieuw gebouw neer te zetten met daarin lokalen voor de KUMA en een polyvalente zaal waar 400 mensen in kunnen die kan gebruikt worden door de jeugd en de kleine binnensporten.

"Omdat wij er van overtuigd zijn dat de gemeente momenteel de financiering van dat gebouw niet zal rond krijgen zullen wij de erfpacht nu niet goedkeuren. Mocht later blijken dat er wél voldoende financiële middelen gevonden worden dan zullen wij die erfpacht wel goedkeuren" verduidelijkte N-VA fractieleider Johan De Metsenaere het standpunt van zijn fractie.

Voor Jason Van Landschoot (Open VLD) is deze erfpacht waarvoor de gemeente moet betalen te zot om los te lopen. "Wij komen jaarlijks met veel duizenden euro's tussen in de werkingskosten van het OCMW. Het zou toch maar redelijk zijn dat het OCMW dat perceel grond gratis afstaat aan de gemeente. Een regeling zoals het schepencollege voorstelt zou in het privé nooit gebeuren" stelde de heer Van Landschoot.

De Open VLD fractieleider kondigde daarop aan dat zijn fractie de erfpacht niet zou goedkeuren. "Ik begrijp de houding van de oppositiepartijen niet in dat dossier. Zij dringen er als de gelegenheid zich voordoet op aan dat wij een oplossing moeten zoeken voor de KUMA en de organisaties die voor hun activiteiten geen gebruik meer kunnen maken van de sporthal in de Bloemestraat en de zaal bij de Politie. Als wij dan een oplossing aanreiken dan stemmen zij tegen" reageerde burgemeester Van den Bussche, die samen met haar meerderheid de erfpacht goedkeurde.

De burgemeester wees er de heer Van Landschoot nog op dat er voor de realisatie van het "Senioren onder de Toren" project in Adegem er tussen de gemeente en het OCMW een erfpacht in de andere richting werd afgesloten.


ANNELIEKE MARREEL DAVIDSFONDS
JUNIOR JOURNALIST 2015 VAN ADEGEM

ANNELIEKE MARREEL DF JUNIOR JOURNALIST 2015 VAN DF ADEGEM
Annelieke Marreel werd met haar verhaal over de dopingzondaar die tot inkeer kwam de Junior Journalist 2015 van DF Adegem. Een extra vermelding en prijs was er ook voor Lennert Creytens en Jill Cruysberghs.

Sport was het onderwerp waarover de deelnemers aan de Junior Journalistwedstijd van het Davidsfonds vorig jaar moesten schrijven. In welke richting het artikel ging liet het DF over aan de fantasie van de leerlingen.

DF Adegem is een van de afdelingen die een plaatselijke Junior Journalistwedstrijd organiseert voor de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar.

Het verhaal van de winnaar van de wedstrijd wordt doorgestuurd naar DF provinciaal, zodat het kan deelnemen aan de provinciale wedstrijd DF Junior Journalist. De uitslag van die wedstrijd wordt in mei bekend gemaakt.

Er namen 97 leerlingen van de GBS De Kruipuit en de VBS De Papaver aan de wedstrijd deel. Zij kregen in de klas de nodige toelichting over het onderwerp van de wedstrijd van hun leerkrachten. Het waren ook die leerkrachten die een eerste selectie maakten.

Daarna kwamen 23 verhalen bij de jury (Brigitte Coppieters, Jan Cocquyt en voorzitter Pieter Blomme) terecht. De drie juryleden maakten eerst hun eigen rangschikking op en gingen daarna samen aan tafel zitten om de uitslag op te maken.

Het was volgens de juryleden moeilijker dan de vorige jaren omdat er bij deze wedstrijd niet echt iemand bovenuit stak. Bij het lezen van de verhalen was het de juryleden ook duidelijk geworden dat sport voor de leerlingen een moeilijk onderwerp was om over te schrijven.

ANNELIEKE MARREEL DF JUNIOR JOURNALIST 2015 VAN DF ADEGEM
Tijdens de prijsuitreiking werd er veel, zowel door meisjes als jongens aan touwspringen gedaan

PRIJZEN
Vorige week zondag waren de 23 leerlingen wiens verhaal op de tafel van de jury was geraakt samen met hun ouders uitgenodigd op de prijsuitreiking die dit jaar doorging in de VBS De Papaver.

Verliezers zijn er bij de Junior Journalistwedstrijd niet: voor alle 23 geselecteerden had het Davidsfonds een prijs. Voordat zij die kregen moesten zij echter eerst iets sportiefs doen. De meeste leerlingen kozen voor touwtje springen. Enkelen waagden zich ook aan turnoefeningen.

Op voorstel van de jury was er een extra prijs voor Lennert Crytens, Jill Cruysberghs en Annelieke Marreel. De titel van Junior Journalist 2015 van DF Adegem werd toegekend aan Annelieke Marreel. In haar verhaal heeft Annelieke het over een sporter die genoeg heeft van doping in de sport.


DE LAPPERKES ALS
FUNKY MONKEY NAAR CARNAVAL

DE LAPPERKES ALS FUNKY MONKEY NAAR CARNAVAL

Vorige week zondag stelde de carnavalsvereniging De Lapperkes haar carnavalswagen 2015 voor aan hun lokaal Café "Het Damberd".

In oktober vorig jaar begonnen vier leden van de vereniging met de bouw van het kader van de nieuwe wagen. Bij de afwerking van de wagen, die "Funky Monkey" werd gedoopt, werden alle leden betrokken.

De Lapperkes zijn klaar voor het carnavalsseizoen waarin zij aan een tiental stoeten -waaronder Maldegem- zullen deelnemen.


PECH DWONG MIEK VYNCKE TOT OPGAVE

PECH DWONG MIEK VYNCKE TOT OPGAVE
Door mechanisch defect heeft Mieke Vyncke haar eerste Parkcross niet kunnen uitrijden.

In de 9de Maldegemse parkcross was er voor het eerste een wedstrijd voor Dames. Het programma van de Parkcross is er nog aantrekkelijker door geworden.

De regen, sneeuw en hagel die rond de middag over Maldegem vielen hebben geen negatieve invloed gehad op de belangstelling voor de cross.

Ondanks de afwezigheid van de wereldkampioen bij de A renners en bij de Dames zakten vorige week woensdag meer dan 7000 mensen af naar het Sint Annapark voor de eerste cyclocrosswedstrijd na het wereldkampioenschap.

De meeste mensen kwamen om de A renners en de -23 aan het werk te zien, maar er was ook al veel volk om 13u45, toen de dames van start gingen.

PECH DWONG MIEK VYNCKE TOT OPGAVE
Met Sanne Cant (1), de Nederlandse Sanne Van Paassen (2) en Loes Sels (3) kreeg Maldegem een podium waar veel organisatoren willen voor tekenen.

Europees en Belgisch kampioene Sanne Cant voerde al in de eerste ronde de forsing. Pas na de aankomst hebben de andere deelneemsters haar teruggezien.

Miek Vyncke moest als gastrenner achteraan in de groep vertrekken. Het was haar eerste kennismaking als deelneemster met de cyclocross. Hoewel zij het meer dan behoorlijk deed moest zij met materiaalproblemen en een val de wedstrijd voortijdig verlaten.

Bij de A renners ging het er tot op het einde spannend aan toe: op 500 meter voor de aankomst hadden nog 5 renners uitzicht op de zege. Die was uiteindelijk voor Kevin Pauwels. Met hem mochten Laurens Sweeck (2) en Gianni Vermeersch (3) een plaatsje op het podium innemen.


MALDEGEM IS KLAAR
VOOR ZIJN 49STE CARNAVAL

MALDEGEM IS KLAAR VOOR ZIJN 49STE CARNAVAL
Omdat ze volgend weekend geen tijd zullen hebben om alle café's aan te doen die Carnaval in Maldegem genegen zijn, trok Prins Dieter, samen met de Raad van Elf en de andere Maldegemse en Adegemse carnavalsverengingen, met twee autobussen op Kroegentocht buiten het centrum van Maldegem.
Hun eerste halte was Café 't Spaanderken.

Hoewel de 49ste editie van Carnaval in Maldegem nog moet beginnen denkt de Raad van Elf al aan 2016: dan organiseert Maldegem namelijk voor de 50ste maal carnaval.

De Raad zou in 2016 graag een stoet met 50 grote groepen door het centrum zien trekken en doet nu al een oproep naar de verenigingen om volgend jaar met een grote groep (en wagen) aan de zondagavondstoet deel te nemen.

Dit jaar begint het carnavalsweekend op vrijdag 13 februari met 's namiddags carnaval in de scholen. Alle scholen organiseren hun eigen carnavalsactiviteiten. De Raad van Elf en de andere carnavalsverenigingen proberen op zoveel als mogelijk schoolstoeten aanwezig te zijn. Vanaf 16 uur is het carnaval op de ijspiste.

Zaterdagnamiddag is er in de feesttent het kindercarnaval met de verkiezing van de Jeugdprins en de Jeugdprinses. Na de overdracht van de macht in het gemeentehuis trekt prins Dieter met zijn gevolg zaterdagavond op kroegentocht in het centrum.

Zondag 15 februari start de kinderstoet om 15u30 op het stationsplein. Een halfuur later start de reclamestoet. Om 17u30 is er de Gouden worstenworpen. De avondstoet start om 19u30 in de Stationsstraat. Vanaf 21u30 begint het straatcarnaval. Om 24 uur geeft Prins Dieter het bevel MASKERS AF.


KIDS GENOTEN VAN HUN CYCLOCROSS

KIDS GENOTEN VAN HUN CYCLOCROSS

Ook dit jaar mochten de leerlingen van het derde, vierde en vijfde leerjaar van de Maldegemse Basisscholen donderdag en vrijdag tijdens de kidscross een deel van het parcours waarop de Parkcross werd verreden afleggen. Meer dan 400 kinderen schreven zich voor deze kidscross in.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home