www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 584 - Week 6 : van 1 tot 7 februari 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VELDEKENS
WORDT HERSTELD

VELDEKENS WORDT HERSTELD
Volgens gewezen Open VLD gemeenteraadslid Marcel Steyaert heeft de gemeente Maldegem gelijk dat zij Veldekens niet overneemt voordat ze hersteld is.

Het Vlaams Gewest wil al jaren af van de N499 die Eeklo over Adegem en Ursel met Aalter verbindt. Zowel Eeklo als Knesselare hebben hun deel van de N499 al overgenomen. Zij kregen daarbij nog geld om in de toekomst herstellingen aan de weg uit te voeren.

Ook aan de gemeente Maldegem werd gevraagd om het deel van de N499 (Veldekens en de Zwepe) over te nemen. Maldegem zou bij de overname ook nog enkele honderdduizenden euro's krijgen om herstellingswerken uit te voeren.

Maldegem heeft dat voorstel steeds geweigerd. "Zij hadden gelijk want het bedrag dat ze zouden krijgen was veel te weinig om Veldekens te herstellen" vertelde gewezen gemeenteraadslid Marcel Steyaert die op Veldekens woont ons nog enkele weken geleden.

LAPJESDEKEN
Veldekens ligt er al jaren slecht bij. Er werd op vraag van inwoners van de straat en van mensen die er regelmatig langs moeten al meermaals aangedrongen bij het Vlaams Gewest om het wegdek en het fietspad grondig te herstellen.

Omdat het Vlaams Gewest aanstuurde op een overname van de straat door de gemeente Maldegem werden er enkel lapmiddeltjes uitgevoerd. Af en toe werd een vak hersteld. Er werd meestal een laag asfalt op het slechte vak aangebracht.

Door het aanbrengen van die lapmiddeltjes heeft Veldekens het uitzicht van een lapjesdeken gekregen. Men kan er geen 50m rijden zonder dat men over een vak rijdt dat minstens eenmaal hersteld is.

HERSTELLEN
Omdat Maldegem niet inging op het voorstel van overname onder de voorwaarden van het Vlaams Gewest heeft dat Vlaams Gewest vorig jaar beslist om de nodige grondige herstellingswerken aan het gedeelte van de N499 op Maldegems grondgebied uit te voeren.

Van Sylvie Syryn van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernamen wij dat de werken kort na de krokusvakantie zullen aangevat worden. De bovenlaag van het wegdek zal over de ganse afstand vervangen worden.

De werken zullen in drie fazen uitgevoerd worden om de hinder voor de mensen die langs de straten wonen te beperken.

Ook het fietspad zal grondig aangepakt worden. De slechte stukken die er in zitten zullen vervangen worden. De kasseistrook tussen het wegdek en het fietspad blijft kort voor en in de bebouwde kom behouden. Buiten de bebouwde kom komt er tussen de rijweg en het fietspad een haagje.

KRUISPUNT
In de Maldegemse gemeenteraad heeft Open VLD raadslid Jason Van Landschoot al meermaals aangedrongen op een grondige herinrichting van het kruispunt van de N499 met de Kruipuit. Het opmaken van de plannen voor het herstellen van de N499 is echter de bevoegdheid van AWV.

Van mevr. Syryn vernamen wij dat er aan het kruispunt slechts een kleine aanpassing zal uitgevoerd worden. De afslag richting Oostwinkel Zomergem zal versmald worden en de oversteekplaats voor fietsers zal een eindje verplaatst worden zodat de fietsers veiliger kunnen oversteken.

TEGELIJKERTIJD
De N499 op het grondgebied Eeklo, Knesselare en Aalter is ook aan herstelling toe. Het AWV overlegt met de stad Eeklo om de werken in Adegem te laten samen vallen met het gedeelte van de N499 op het grondgebied Eeklo.

Aalter en Knesselare onderzoeken ook of zij van hun deel van de N499 een gezamenlijk dossier kunnen maken. Ondertussen is het wel duidelijk dat dat de kosten voor die herstellingen hoger zullen liggen dan de bedragen die Eeklo, Knesselare en Aalter gekregen hebben bij de overname van hun deel van de N499.


BESTUUR LANDELIJKE GILDE IN
CONCLAAF IN CONVENT SANTA CLARA

BESTUUR LANDELIJKE GILDE IN CONCLAAF IN CONVENT SANTA CLARA
Het verjongd bestuur van de Landelijke Gilde Adegem trok zich in Convent Santa Clara in Middelburg terug om zijn werking voor de komende jaar voor te bereiden.

Het gaat goed met de Adegemse afdeling van de Landelijke Gilde: het ledenaantal heeft de kaap van de 130 overschreden en het bestuur is met enkele jonge krachten uitgebreid.

Het bestuur wil er voor zorgen dat de gunstige wind die door de afdeling waait blijft aanhouden. Daarom willen zij er over waken dat hun leden zowel informatief als ontspannend iets aan hun lidmaatschap hebben.

Om het jaarprogramma van 2015 en het kader van de jaarprogramma's voor de komende jaren voor te bereiden trok het bestuur, bestaande uit Rik Vandenberghe (voorzitter), Frankie Timmerman (ondervoorzitter), Franky De Busschere (secretaris), Styn Aesaert, Geert Cocquyt, Guido Hermie, Filip Sierens, Joachim Vandevelde, Etienne Claeys (gewestwerking en website), Johan Sierens, Robert Timmerman (seniorenwerking) en Gerard Willems (seniorenwerking), zich een namiddag terug in het Convent Santa Clara in Middelburg.

Voor er over het kader van het jaarprogramma werd gesproken was uit het eerste overleg al duidelijk gebleken dat het jaarprogramma meer moet zijn dan een verzameling van proevertjes en amusement.

Op zondag 15 februari staan de leden van de Landelijke Gilde in de Keuken van het dienstencentrum Oud Sint Jozef in Maldegem. Om 12u30 worden hun partners daar verwacht om te proeven wat zij hebben klaargemaakt.

Dit jaar pakt de Landelijke Gilde ook uit met de 20ste editie van zijn sneukeltoer. Die gaat zoals altijd door de eerste zondag van juli.


NIEUW GEZICHT IN DE
MALDEGEMSE GEMEENTERAAD

NIEUW GEZICHT IN DE MALDEGEMSE GEMEENTERAAD
Isabelle Colpaert legde donderdagavond voor Koenraad De Ceuninck, voorzitter van de Maldegemse gemeenteraad, de eed af als nieuw gemeenteraadslid.

Na 14 jaar in de gemeenteraad te hebben gezeteld -waarvan 8 jaar als schepen- nam Antoine Pauwels afgelopen donderdagavond zoals bij het begin van de bestuursperiode was afgesproken ontslag als gemeenteraadslid. Hij wordt opgevolgd door Isabelle Colpaert.

Het is niet de eerste maal dat Mevr. Colpaert in de gemeenteraad zit: vorig jaar verving zij enkele maanden Maarten de Smet die voor zijn beroep naar het buitenland moest.

De oppositie maakte toen haar aanstelling een eerste maal onmogelijk door de zaal te verlaten waardoor de meerderheid niet meer in voldoende aantal aanwezig was om geldig te stemmen.


CECILE RYCKAERT VERDWIJNT
VAN HET POLIIEK TONEEL

CECILE RYCKAERT VERDWIJNT VAN HET POLIIEK TONEEL
Na 20 jaar en met een geschenk van de partij nam Cecile Ryckaert afscheid van de politiek

Tijdens haar nieuwjaarsbijeenkomst nam CD&V Maldegem afscheid van Cecile Ryckaert als politieker. Twintig jaar geleden kwam Cecile Ryckaert uit de Moerwege in Adegem als ACW vertegenwoordiger voor CD&V in de Maldegemse gemeenteraad. Zij is er drie bestuursperiodes gebleven.

In de gemeenteraad hebben wij haar stem niet veel gehoord. Toch was zij van veel dossiers beter op de hoogte dan raadsleden die er het grote woord over voerden.

Cecile was als politieker iemand die dicht bij de mensen stond en regelmatig zelf naar de gemeentelijke administratie of naar de technische dienst trok om voor mensen die het zelf niet meer konden problemen op te lossen.

De laatste twee jaar maakte Cecile deel uit van het OCMW. Ook in dat bestuur was zij vooral geïnteresseerd in de sociale dossiers.

Cecile nam afscheid maar zij blijft sociaal geëngageerd dat verzekerde zij bij haar partijgenoten bij haar afscheid.


VERDESTELEWEREN IS HET MOOISTE MEETJESLANDS DIALECTWOORD

VERDESTELEWEREN IS HET MOOISTE MEETJESLANDS DIALECTWOORD
In den Hoogen Pad werd op de avond van Gedichtendag bekend gemaakt welk woord de inwoners van het Meetjesland als hun mooiste dialectwoord gekozen hadden.

Vorig jaar werden er in onze regio verschillende initiatieven genomen om ons dialect te herwaarderen. COMEET en de Meetjesman gingen op zoek naar het mooiste Meetjeslandse woord.

In het voorjaar mochten de inwoners van het Meetjesland het dialectwoord dat zij het mooist vonden naar COMEET of de Meetjesman doorsturen.

Onder de meer dan 700 dialectwoorden die binnen kwamen zaten onder meer goedsemoeds, tsjeut en toatjespap.

Uit dat pakket werden er 14 woorden gekozen waarop de Meetjeslanders hun stem konden uitbrengen. Er werd door verschillende mensen voor bepaalde woorden reclame gemaakt. Er kwamen net geen 4100 stemmen binnen.

Met 1584 stemmen werd VERDESTELEWEREN (kapot maken) als mooiste Meetjeslandse dialectwoord verkozen.

De Maldegemnaren die donderdagavond in den Hoogen Pad aanwezig waren mochten hun mooiste Maldegemse woord kiezen. De keuze van de meerderheid ging naar djakkeleurn.


KRYOS OPENDE
DE IJSPISTE

KRYOS OPENDE DE IJSPISTE

Met een show van een dertigtal minuten opende de kunstschaatsclub Kryos van Katrien Pauwels de ijspiste in Maldegem. Daarna was het de beurt aan Filip d'Haeze en zijn Swoopgirls om voor ambiance te zorgen.

Nog tot 22 februari kan er alle dagen geschaatst worden in Maldegem. Op de slotdag zijn Christoff en Lindsay te gast in de ijspiste.


MIEK VYNCKE START
IN DE PARKCROSS

MIEK VYNCKE START IN DE PARKCROSS
Minder dan een jaar na haar zwaar verkeersongeval verschijnt Miek Vyncke aan de start van de eerste cyclocrosswedstrijd voor dames in Maldegem.

Op woensdag 4 september organiseert Maldegem zijn negende Parkcross. Voor het eerst is er in het programma ook een reeks voor dames opgenomen.

De Nederlandse Marianne Vos (derde op het wereldkampioenschap) en de Europees en Belgische kampioene Sanne Cant (tweede op het wereldkampioenschap in Tabor) verschijnen zeker aan de start.

Ook Maldegems sportieve dokter Miek Vyncke zal aan de wedstrijd deelnemen. Dat Miek aan de start verschijnt, is niet zo vanzelfsprekend.

Vorig jaar in maart raakte zij in Spanje bij een frontale botsing zwaar gewond. Er waren twee nekwervels gebroken. Zij werd zelfs een paar dagen in een coma gehouden.

Miek heeft ondertussen een lange revalidatieperiode achter de rug. Vorige week nam ze deel aan de Beach duorace in Bredene. Die test heeft haar voldoende vertrouwen gegeven om een nieuwe sportieve uitdaging aan te gaan.

Zij verschijnt woensdag in haar Maldegem voor het eerst aan de start van een cyclocrosswedstrijd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home