www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Twaalfde jaargang - n° 580 - Week 2 : van 4 tot 10 januari 2015

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

09 228 02 22 : NIEUW NUMMER
VOOR WACHTDIENST DOKTERS

Wie vorig jaar 's avonds, 's nachts of tijdens het weekend een arts nodig had moest bij ons het nummer 050 71 12 12 bellen. Sinds 1 januari hebben de Meetjeslandse huisartsen het gemeenschappelijke telefoonnummer 09 228 02 22 voor hun wachtdiensten.

Er zijn voor het Meetjesland steeds zeven huisartsen van wacht. Wie het wachtdienstnummer belt en zijn postcode en woonplaats doorgeeft wordt onmiddellijk doorverbonden met de dichtstbij gelegen arts van wacht.

De woordvoerder van de Meetjeslandse huisartsen wees er bij de voorstelling van het nieuwe telefoonnummer op dat de mensen te hoge verwachtingen stellen bij het telefoneren naar de arts van wacht: zij verwachten dat de arts binnen de kortste keren aan hun ziekbed staat.

Dat is om praktische redenen niet mogelijk. Zij raadt de mensen aan om in levensbedreigende- of noodsituaties de ambulance of andere nooddiensten te bellen via het nummer 112.


OPENBAAR TOILET NOG NIET VOOR MORGEN

Enkele weken terug kondigden wij aan dat er eindelijk een openbaar toilet in Adegem-Dorp zou komen.

Volgens mensen binnen de kerkraad van de Sint Adrianuskerk is er van de inrichting van een openbaar toilet in of aan de kerk echter nog niet met de gemeente gesproken.

Er werd ons dan wel weer bevestigd dat er over het onderwerp in de loop van de maand januari een gesprek voorzien is tussen een delegatie van de kerkraad en een delegatie van het schepencollege.


STEEDS MEER MENSEN VINDEN HUN
WEG NAAR HET COMPOSTPAVILJOEN

STEEDS MEER MENSEN VINDEN HUN WEG NAAR HET COMPOSTPAVILJOEN

Driemaal per week kunnen de mensen in Adegem op het compostpaviljoen terecht. Kan iemand niet zelf zijn afval in een van de bakken krijgen, dan is er nog altijd de toezichter die graag een handje helpt.

Het compostpaviljoen werd na enig protest op de Vlaamse Nationale feestdag officieel geopend. Langzaam maar zeker vinden de Adegemnaren hun weg naar het compostpaviljoen.

Diegenen die hun weg al gevonden hebben vinden de aanwezigheid van het compostpaviljoen een goede zaak voor ons dorp.


MINIVOETBALSTAGE BLIJFT
DE JONGEREN AANSPREKEN

MINIVOETBALSTAGE BLIJFT DE JONGEREN AANSPREKEN

Ook eind vorig jaar waren er meer kandidaten dan plaatsen voor de minivoetbalstage die door de gemeentelijke sportdienst werd georganiseerd.

De meer dan 150 jonge sporters werden in groepen ingedeeld en maakten tijdens de stage kennis met alle facetten van het minivoetbal.

De stage werd afgesloten met een propagandawedstrijd tussen de plaatselijke ploeg AZ77 en een selectie van de Vlaamse Minivoetbalfederatie (VMF). De VMF selectie won deze wedstrijd.

Aandachtig toeschouwer bij het einde van de minivoetbalstage en de propagandawedstrijd was Nikola Storm, een van jonge talenten van Club Brugge die nog altijd in Maldegem woont.


GEMEENTE PAST SUBSIDIES BIJ

Vorig jaar was er slecht en goed nieuws voor de jeugd in Maldegem.

Eerst kwam er het bericht dat de Vlaamse regering haar subsidie aan de gemeenten voor hun jeugdwerking met 10% verlaagde.

Die verlaging zou normaal doorberekend worden naar de jeugdwegingen. Het schepencollege heeft de jeugddienst en de jeugdbewegingen gerustgesteld dat er dit jaar niet aan de subsidies van de jeugd geraakt wordt.

De gemeente zal die 10% vermindering zelf bijpassen.


GEMOR BIJ AANGIFTEFORMULIER OP
BELASTING ECONOMISCHE BEDRIJVIGHEID

Net voor kerstmis verstuurde de financiële dienst van de gemeente Maldegem een aangifteformulier voor de belasting op de economische bedrijvigheid naar alle natuurlijke en rechtspersonen die volgens hun gegevens op 1 januari 2014 een economische activiteit uitoefenden.

De belasting op de economische bedrijvigheid is voor Maldegem een nieuwe belasting, die in 2013 enkel door de meerderheid (CD&V - Groen) goedgekeurd werd.

Zoals hij tijdens de bespreking van die belasting in de gemeenteraadszitting had aangekondigd ging Bart Van Hulle (Open VLD) op basis van onder meer de schending van het gelijkheidsprincipe tegen deze nieuwe belasting in beroep bij de Raad van State (RvS). Er is door de RvS in die zaak nog geen uitspraak gedaan.

De meerderheid heeft, ondanks het ontbreken van de uitspraak van de RvS, het in 2013 gestemde belastingreglement vernietigd en een aangepaste versie gestemd.

KRITIEK
Bij de behandeling van dat nieuwe belastingreglement verweet de heer Van Hulle de meerderheid dat zij een nieuw reglement stemt omdat zij vreest dat hij gelijk zal halen bij de RvS.

Hij verweet der meerderheid ook dat zij met haar nieuwe reglement de mensen die nog durven ondernemen -en daarmee voor welstand en tewerkstelling in Maldegem zorgen- uit de gemeente jaagt.

De leden van de meerderheid moeten er volgens het Open VLD raadslid niet over verwonderd zijn dat er in de nabije toekomst veel mensen of rechtspersonen die een aangifteformulier hebben gekregen een adres in een andere gemeente zullen nemen waar ze ontsnappen aan de nieuwe belasting.

NIEUW BEROEP
Ondanks de kritiek van de heer Van Hulle en andere oppositieleden keurde de meerderheid de nieuwe versie van het belastingreglement op de economische bedrijvigheid goed.

Het Open VLD raadslid blijft niet bij de pakken zitten: ook tegen de nieuwe versie van het belastingreglement gaat hij in beroep bij de RvS.

Verwacht wordt dat er in dat beroep ten vroegste eind dit jaar uitspraak zal zijn. Voor de natuurlijke- en rechtspersonen die een aangifteformulier kregen verandert er voorlopig niets aan de nieuwe belasting.

PROCEDURE
Bij het aangifteformulier dat bij de natuurlijke- en rechtspersonen in de brievenbus viel zit, naast het belastingreglement, ook een folder die in meer menselijke taal uitlegt wat de mensen moeten weten over de belasting en hoe ze moeten reageren.

Op het aangifteformulier staan alle gegevens waarop de financiële dienst zich zal baseren om het bedrag van de belasting te bereken. Als alle gegevens op het aangifteformulier juist zijn dan moet het formulier niet teruggestuurd worden.

Wie niet akkoord is met de gegevens op het aangifteformulier stuurt het formulier binnen de 30 dagen terug naar de financiële dienst van de gemeente. Hij of zij vermeldt daarbij wat er verkeerd is aan de gegevens en vermeld de juiste gegevens.

KLACHTEN
Het waren drukke laatste dagen van 2014 voor de mensen van de financiële dienst van de gemeente: zowel per telefoon, e-mail als met een Facebook initiatief uitten mensen hun ongenoegen over de nieuwe belasting.

Er kwamen ook veel mensen persoonlijk met hun klachten naar het gemeentehuis. Dat waren volgens de dienst communicatie vooral mensen die hun economische bedrijvigheid al lang hebben stopgezet maar die dat niet hebben gemeld.

Wie nu zijn stopzetting van de activiteiten niet met de nodige documenten staaft wordt toch nog belast.

TARIEVEN EN BETALING
De belasting op economische bedrijvigheid wordt berekend op de oppervlakte van de vestiging.

Voor natuurlijke personen zijn er verschillende categorieën:

- Voor een vestiging tot 200m² moet 20 euro betaald worden.
- Voor een vestiging tussen de 200m² en de 5000m² wordt 30 euro aangerekend.
- Wie een vestiging tussen de 5000m² en de 10.000m² heeft krijgt een aanslagbiljet van 60 euro.
- Voor vestigingen boven de 10.000m² wordt er 90 euro aangerekend.

Voor de rechtspersonen en de personen die niet in Maldegem zijn ingeschreven zijn maar een vestiging in Maldegem hebben zijn er maar twee categorieën:

- Een vestiging van 0 tot 5.000m² krijgt een aanslagbiljet van 600 euro.
- Voor vestigingen van meer dan 5.000m² wordt 900 euro aangerekend.

Voor 22 januari moeten de aangifteformulieren bij de financiële dienst binnen zijn. Daarna worden de formulieren verwerkt en vervolgens worden de aanslagbiljetten verstuurd.

Wie zijn aanslagbiljet (vermoedelijk rond de vakantieperiode) ontvangt en het niet eens is met het aangerekende bedrag heeft drie maanden de tijd om met de nodige bewijsstukken bezwaar aan te tekenen.

Wie andere klachten heeft over de belasting op economische bedrijvigheid dient zich niet rechtstreeks tot de financiële dienst te wenden, maar bij de klachtendienst van de gemeente.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home