www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 576 - Week 50 : van 7 tot 13 december 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

SAMEN TEGEN DE INBRAKEN

SAMEN TEGEN DE INBRAKEN
Donderdag werden er vanaf 16 uur extra
controles uitgevoerd in Kleit en in Adegem.

Bijna dagelijks lopen er bij de Maldegemse politie meldingen van inbraken of pogingen tot inbraak binnen. Maldegem is niet de enige gemeente in het Meetjesland die momenteel regelmatig bezoek krijgt van inbrekers.

In 2013 werden er in onze gemeente over het ganse jaar 85 inbraken gemeld. Dit jaar kwamen er tot einde november al 145 meldingen binnen. Daarvan gebeurde 75% tussen 14u en 22u.

Uit de cijfers van de politie blijkt verder dat momenteel de zuidkant van Kleit en Adegem bij de inbrekersbenden in het vizier liggen. Daarom zijn er door de politie in deze regio's ook extra controles voorzien. Een van die controles had afgelopen donderdag vanaf 16u plaats.

Er werden 420 voertuigen gecontroleerd. Alle voertuigen die in deze regio's kwamen werden gecontroleerd. Er werd tijdens de controles niets strafbaars gevonden.

OPROEP

SAMEN TEGEN DE INBRAKENDe politie en het buurtinformatienetwerk (BIN) roepen de bevolking op om waakzaam te zijn en de sociale controle te verscherpen.

Volgens commissaris Christophe Geernaert kan de politie de strijd tegen de inbrekers niet alleen winnen. Daarom deed hij tijdens een persconferentie een oproep naar de inwoners van Maldegem, om er in de eerste plaats voor te zorgen dat hun woningen, ook als zij niet thuis zijn, een bewoonde indruk te geven. Dat kan door met een timer regelmatig een licht te laten branden, een radio of TV te laten spelen.

Mensen die tips voor inbraakpreventie willen kunnen daarvoor contact opnemen met de Pz Maldegem. De patrouilles die tijdens hun observatieritten door de gemeente rijden, zullen in de brievenbus van woningen die uitnodigen om er in te breken (onbewoonde indruk), een brief achterlaten met tips om de kandidaat inbrekers op het verkeerde been te zetten.

Daarnaast riep hij samen met Peter van Hecke, voorzitter van BIN, de mensen op om onmiddellijk contact op te nemen met de politie als zij verdachte voertuigen of personen in hun omgeving opmerken.

Al te dikwijls krijgt de politie pas later te horen dat mensen die in de omgeving van een woning wonen waar werd ingebroken, een verdacht voertuig of een verdachte persoon hebben gezien.

Commissaris Geernaert benadrukt dat de politiepatrouilles liever eenmaal te veel uitrukken voor een controle dan te moeten uitrukken om een inbraak vast te stellen.


OKRA ADEGEM VIERDE
ZIJN HUWELIJKSJUBILARISSEN

OKRA ADEGEM VIERDE ZIJN HUWELIJKSJUBILARISSEN
Ieder jaar nodigt OKRA Adegem zijn leden die in de loop van het jaar een huwelijksjubileum (vanaf 50 jaar) gevierd hebben, uit op een gezellige namiddag.

Dit jaar waren dat: Albrecht De Metsenaere - Henriette Schelstraete en Richard Verstuyf - Simona Potvliege, die hun diamanten huwelijksjubileum hebben gevierd.

Willy Van den Abeele - Imelda Van. Kerschaver, Joel Timmerman - Irčne Van Hoorebeke, Wilfried De Schepper - Yvette Van Vynckt en Johan Hamers - Lea de Laere, die hun gouden huwelijksjubileum vierden.

Medard Sierens en Simone Verloock die dit jaar hun briljanten jubileum vierden konden er wegens de gezondheidstoestand van Medard niet bij zijn.

Naast de koffie en het gebak was er ook nog een attentie voor de jubilerende paren.


KLEINE MOERWEGE BLIJFT
GESPAARD VAN EXTRA WINDMOLEN

KLEINE Moerwege BLIJFT GESPAARD VAN EXTRA WINDMOLEN
De uitbaters van de windmolens verschuilen zich volgens het actiecomité onder de Vlarem paraplu om geen extra maatregelen te moeten nemen.

Buiten het nieuws dat Electrabel bracht is de infoavond in het Maldegemse gemeentehuis rond de metingen in de omgeving van de windmolens grotendeels een dovemans gesprek geworden.

De vertegenwoordiger van Electrabel kondigde aan dat haar firma, gezien de resultaten van de metingen en de hoge geluidsnormen die vanaf 1 januari 2015 worden gesteld, de vergunning voor een windmolen in de omgeving van de Kleine Moerwege niet zal benutten. De vergunningen voor de twee andere windmolens worden voorlopig in de wachtkamer gestoken.

Het initiatief voor deze bijeenkomst ging uit van het Maldegemse gemeentebestuur en het stadbestuur van Eeklo.

Na de inleiding door burgemeester Marleen Van den Bussche was het aan geluidsdeskundige Guy Putzeys om toelichting te geven bij de resultaten van de metingen die in eind vorig jaar en begin dit jaar in de omgeving van de windmolens werden gedaan.

Die metingen hebben volgens de spreker aangetoond dat de pieken van die metingen overeen kwamen met de klachten die door de mensen die in de omgeving van de windmolens wonen werden ingediend.

Het was volgens hem dan ook niet meer dan normaal dat er een reductieplan werd opgesteld waarvan de resultaten op korte termijn zichtbaar en vooral hoorbaar waren.

Daarna was het de beurt aan de vertegenwoordigers van Elicio (het vroegere Electrawinds) en Ecopower om uit te leggen welke maatregelen zij genomen hebben om te voldoen aan de Vlarem II normen.

Elicio laat zijn windmolens tussen 19 uur en 7 uur trager draaien. Dat levert positieve resultaten op. De vervanging van de filters in de gondels om het bromgeluid af te zwakken levert tot op heden niet het gewenste resultaat op.

Ook Ecopower laat zijn windmolens in Eeklo trager draaien en heeft op de wieken een soort haaienvinnen geplaatst die het geluid moeten dimmen.

REACTIE
De mensen die in de omgeving van de windmolens wonen bevestigen dat de toestand verbeterd is. Voor hen zijn de geleverde inspanningen echter onvoldoende. Steven De Reviere, die namens het actiecomité Kleine Moerwege en omgeving aan het woord kwam, heeft de vertegenwoordigers van de firma's die de windmolens uitbaten geen schouderklopjes gegeven voor het behaalde resultaat.

Hij wees er op dat er bij het bepalen van de plaatsen waar de metingen zouden gebeuren onvoldoende rekening gehouden is met de wensen van de omwonenden. Daarnaast zijn er slechts uit een enkele windrichting duidelijke resultaten naar voor gekomen.

Het actiecomité wacht nog altijd op een onafhankelijke firma of dienst die de metingen uitvoert en eventuele aanbevelingen naar de beheerders van de windmolens doet.

Het actiecomité is ook niet gelukkig met de uitleg van de mensen van Elicio en Ecopower omdat die steeds spreken over gemiddelden van de gemeten waarden. "Wij leven niet met de gemiddelden van de geluidswaarden. Wij hebben problemen met de piekwaarden. Die houden ons uit onze slaap" gaf de heer De Reviere hen mee.

Ook de initiatieven die met geld uit het investeringsfonds zullen genomen worden om de windmolens in het landschap te camoufleren wordt bij de leden van het actiecomité niet op gejuich onthaald. Zij vragen concrete maatregelen voor de mensen die last ondervinden van de geluidshinder en de slagschaduw.

TELEURGESTELD
Zowel Burgemeester Van den Bussche als schepen Annelies Lammertyn waren teleurgesteld over de kritiek van de heer De Reviere. Hij had in zijn kritiek ook de beleidsmensen betrokken.

"Wij hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om alle partijen rond de tafel te krijgen. Het is ook dankzij onze inzet dat die bijzondere metingen en meldingen er gekomen zijn. Wij weten niet wat wij nog meer voor het actiecomité kunnen doen" merkten de burgemeester en schepen op.

De heer De Riviere wijst er op dat zijn kritiek zeker niet aan het adres van het Maldegemse gemeentebestuur was gericht. Hij dankt het gemeentebestuur voor de inspanningen die zij al hebben geleverd en hoopt dat zij ook in de toekomst verder kunnen samenwerken.

Hij ziet het schepencollege en de gemeenteraad als een belangrijke schakel tussen de mensen die de lasten dragen van windmolens en de mensen die aan de windmolens verdienen.


RICHARD EN SIMONA VIERDEN HUN
DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

RICHARD EN SIMONA VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM
Samen met familie en vrienden werden Richard Verstuyf en Simona Potvliege ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Op 18 november 1954 trouwden Richard Verstuyf en Simona Potvliege voor de wet in het Adegemse gemeentehuis. Twee dagen later werd er in de Sint Adrianuskerk getrouwd.

Ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksjubileum werden zij op 27 november 2014 door schepen van Burgerlijke Stand Antoine Pauwels in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Richard werd 83 jaar geleden geboren in zijn ouderlijke woning in de Bogaardestraat in Maldegem.

Hij liep school tot zijn 15 jaar en ging daarna werken en leren bij de NMBS in Brugge. Voor zijn legerdienst werkte hij ook nog twee jaar voor de RTT in Maldegem.

Na zijn legerdienst -die hem naar Bastogne, Vogelzang en Soest bracht- begon Richard als winkelverzorger en installateur te werken bij het voedingsbedrijf De Meyere.

Na enkele jaren en meerdere computercursussen werd hij bij het bedrijf in de administratie opgenomen. Daar bleef hij tot hij met pensioen ging.

Simona zag 81 jaar geleden het levenslicht in haar ouderlijke woning in de Waleweg in Adegem. Zij liep school in Adegem en hielp daarna tot in 1970 in een kruidenierszaak.

Simona en Richard leerden elkaar thuis bij Simona kennen. Haar vader was horlogemaker en gewild of niet het uurwerk van Richard mankeerde af en toe.

Na enkele bezoekjes aan de Waleweg sloeg het liefdesvuur over.

RICHARD EN SIMONA VIERDEN HUN DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM
Schepen Antoine Pauwels overhandigde het
diamanten paar het gemeentelijk geschenk.

Richard en Simona zijn nu in de fase van hun leven gekomen dat zij het iets rustiger aan mogen doen.

Zij hebben al een druk sociaal leven achter de rug: Simona was jaren actief binnen KAV (nu Femma) en was nauw betrokken bij de Damiaanactie. Richard is niet alleen duivenmelker, hij is ook nog hersteller van constateurs.

Hij was tot dit jaar ook voorzitter van de vriendenkring van de Grenadiers en medeoprichter van het 21 julicomite.

In de Waleweg genieten Simona en Richard van alle mooie dagen dat het leven hen samen schenkt. Zij hopen dat nog vele jaren te kunnen doen.


GBS DE KRUIPUIT
BOUWDE EEN INSECTENHOTEL

GBS DE KRUIPUIT BOUWDE EEN INSECTENHOTEL
Meester Anthony en de leerlingen van het
5de leerjaar stelden hun insectenhotel voor.

Als echte MOS school werkt de GBS De Kruipuit aan een project "Fauna en Flora".

In het kader van dat project gaan de leerlingen van het 5de leerjaar dieper in op de problematiek rond de opwarming van de aarde en bestuderen wat de leerlingen zelf kunnen doen om de gevolgen van die opwarming voor de fauna en flora te beperken.

Meester Anthony volgde een workshop rond het bouwen van een insectenhotel, die door de provincie Oost Vlaanderen in samenwerking met het Regionaal Landschap Meetjesland (RLM) werd georganiseerd.

Aan de scholen die belangstelling hadden voor het bouwen van een insectenhotel, stelden zij het kaderment voor het hotel ter beschikking.

Meester Anthony kreeg van de directie van de school groen licht om samen met de leerlingen van het 5de leerjaar een insectenhotel te bouwen.

Naast de attributen die ze van de provincie en het RLM kregen, hebben meester Anthony en de leerlingen zelf ook veel materiaal van thuis meegebracht. Zij hebben de afgelopen weken veel getimmerd en gaatjes geboord.

Donderdagnamiddag hebben zij hun insectenhotel officieel geopend. De eerste gasten (solitaire insecten zoals bijen, oorwormen en lieveheerbeestjes), worden pas in het voorjaar 2015 verwacht.

Meester Anthony en de leerlingen kregen felicitaties van de vertegenwoordigers van de Provincie en het RLM. Zij vonden het insectenhotel het mooiste dat zij tot op heden hebben gezien.

Van de provincie kregen zij ook nog een paar cadeautjes waaronder bloemzaad zodat de insecten die in het insectenhotel komen logeren gemakkelijk aan voedsel geraken.

Het insectenhotel staat in het scholencomplex maar toch een beetje afgezonderd zodat de gasten er ongestoord zullen kunnen logeren.


SINTERKLAAS EN SENIOREN VAN
DE PASTORIJ OP BEZOEK IN DE PAPAVER

SINTERKLAAS EN SENIOREN VAN DE PASTORIJ OP BEZOEK IN DE PAPAVER

Vrijdagvoormiddag was Sinterklaas op bezoek in de VBS de Papaver. Hij had snoep en nuttige geschenken mee voor de leerlingen.

De sint en zijn knechten deelden geschenken uit en de leerlingen zongen liedjes voor de jarige grote kindervriend.

SINTERKLAAS EN SENIOREN VAN DE PASTORIJ OP BEZOEK IN DE PAPAVER

Niet alleen Sinterklaas kwam vrijdagvoormiddag op bezoek in de Papaver, ook bewoners van De Pastorij waren aanwezig op de ontmoeting van de sint met de leerlingen van de Papaver.


ADEGEMSE LAUREATEN VAN
DE ARBEID ROND DE FEESTTAFEL

ADEGEMSE LAUREATEN VAN DE ARBEID ROND DE FEESTTAFEL

In het voorjaar van 1969 werd de "Vriendenkring Adegemse Laureaten van de Arbeid" opgericht.

Gaston Aesaert en Odiel Grootaert zijn twee leden die er al bij zijn vanaf het eerste uur.

Jaarlijks zitten de leden van de vriendenkring rond de feesttafel. Dat is ook het moment waarop nieuwe leden worden voorgesteld en de leden die trapje stijgen op de laureatenladder worden gehuldigd.

Voor Jan Bral was het de eerste maal dat hij als voorzitter het woord voerde op een feestvergadering van de vriendenkring. Hij heeft Gaston Aesaert opgevolgd als voorzitter van de vriendenkring.

Samen met schepen Valerie Taeldeman stelde hij Katia Coppens voor, die dit jaar het Bronzen ereteken van Laureaat van de Arbeid heeft ontvangen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home