www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 575 - Week 49 : van 30 november tot 6 december 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM KRIJGT (WAARSCHIJNLIJK)
EEN OPENBAAR TOILET

Nadat wij er de afgelopen jaren al verschillende malen hebben op aangedrongen en ook de Adegemse schepenen regelmatig de vraag kregen naar een openbaar toilet in het centrum van Adegem, komt er nu schot in de zaak.

Tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar, hebben de Adegemse schepenen verkregen dat er in de begroting geld wordt voorzien voor de inrichting van een openbaar toilet in Adegem.

Over de praktische zaken van de installatie van het toilet, de plaats en het onderhoud, moet nog onderhandeld worden.

Het Maldegemse schepencollege en de kerkfabriek van de Sint Adrianuskerk zullen daarover rond de tafel zitten.

Een voorstel van inplanting is het lokaal in de kerk waarin vroeger de doopfont stond.


ACCORDEONMUZIEK
IN DE PASTORIJ

ACCORDEONMUZIEK IN DE PASTORIJ
De leerlingen van juffrouw Conny waren samen met accordeonist Roman Wittouck Romaan te gast bij de senioren in de Pastorij in Adegem-Dorp.

Toen het Elisabethrusthuis in Adegem nog bestond, brachten leerlingen van de VBS Papaver minstens één maal per jaar een bezoek aan de senioren in het rusthuis.

Het rusthuis is nu al jaren verdwenen maar sinds enkele maanden hebben senioren hun intrek genomen in de verbouwde en uitgebreide pastorij, in het kader van het OCMW project "Senioren onder de toren".

Vorige week donderdagnamiddag kregen de senioren er bezoek van de leerlingen van de Papaver.

Eerst kwam juffrouw Conny met haar leerlingen van het 1ste leerjaar op bezoek. Zij waren vergezeld van Romaan Wittouck en zijn echtgenote, de grootouders van Rune (3de leerjaar) en Lieze (6de leerjaar) Bauwens. Romaan had zijn accordeon meegebracht.

ACCORDEONMUZIEK IN DE PASTORIJ

In het 2de deel van de namiddag kwam juffrouw Christa met de leerlingen van haar 1ste leerjaar op) bezoek.

Zowel de leerlingen van Juffrouw Conny als die van juffrouw Christa zongen en dansten op de muziek van Romaan Wittouck.

De leerlingen hadden ook veel vragen voor de accordeonist. Zij waren onder de indruk toen hij hun vertelde dat hij meer dan 15 instrumenten heeft bespeeld.

Niet alleen de kinderen maar ook de senioren genoten van de muzikale namiddag.

Bij het afscheid nodigden de leerlingen de senioren uit om later ook eens een bezoek te brengen aan hun school.


GEEN PMD AFVAL MEER
OP HET RECYCLAGEPARK

Fost Plus staat in België in voor inzameling en recyclage van het verpakkingsafval dat thuishoort in de PMD-zakken.

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 5% van het PMD afval via de recyclageparken bij Fost plus terechtkomt. Daarbij komt nog dat er in de PMD zakken en containers veel afval zit dat er niet thuis hoort. Omdat te verwijderen moet extra personeel worden ingezet.

Op vraag van Fost Plus heeft IVM beslist dat het vanaf 1 januari 2015 geen PDM containers meer ophaalt op de recyclageparken.

De mensen zullen vanaf 1 januari hun PMD afval moeten meegeven met de tweewekelijkse huis-aan-huis ophaling.

De mensen die in het verleden met hun PMD afval naar de Steenhouwerslaan reden, zullen zich voor 1 januari 2015 PMD zakken moeten aanschaffen.

Op het Maldegemse containerpark zullen na het verwijderen van de PMD-container de andere containers herschikt worden, waardoor er een nog betere mobiliteit op het containerpark komt.


TREINTJE KOMT ZO !

TREINTJE KOMT ZO

Leerlingen van de Papaver die van de Kinderopvang "de Zandloper" op de Zandakkers naar de VBS de Papaver en omgekeerd moeten, worden met een treintje vervoerd.

Dat is het enige voertuig dat, buiten de dienstwagens van de gemeente, langs de Lekvijverswegel mag rijden.

Jammer genoeg worden fietsers en voetgangers regelmatig opgeschrikt door toeterende auto's die ook langs de Lekvijverswegel rijden.


SINTERKLAAS
IN DEN HOOGEN PAD

Sinterklaas blijft iets langer in onze gemeente dan voorzien: op zondag 7 december is hij 's namiddags nog te gast in den Hoogen Pad.

Voordat de Sint daar verschijnt, is er vanaf 15 uur Klutske, om de kinderen met knotsgekke momenten voor te bereiden op de komst van de Sint.

Kinderen die de show willen bijwonen en bij de Sint een geschenk willen afhalen moeten zich er zich voor 3 december inschrijven en 6 euro betalen.


HYBOMA-VERKAVELING IN
DE KALLESTRAAT GOEDGEKEURD

HYBOMAVERKAVELING IN DE KALLESTRAAT GOEDGEKEURD
In de Kallestraat, op de plaats waar de hoeve van de familie Sierens staat, wil Hyboma een verkaveling van 27 woningen realiseren.

Enkele maanden terug diende bouwpromotor Hyboma bij de gemeente Maldegem een aanvraag voor een vergunning in voor een verkaveling van 27 loten in de Kallestraat. Om die verkaveling te realiseren moeten alle gebouwen van de familie Sierens gesloopt worden.

Voordat de Maldegemse gemeenteraad die verkaveling kon goedkeuren moest er eerst een openbaar onderzoek gebeuren en een advies komen van de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Er werd ook advies gevraagd aan de plaatselijke erfgoedcel en aan de provinciale stedenbouwkundige erfgoedcommissie.

Noch de Maldegemse erfgoedcel noch de provinciale stedenbouwkundige erfgoedcommissie hebben bezwaar tegen de realisatie van de verkaveling, maar zij hebben beiden wel een gemotiveerd negatief advies afgeleverd voor de afbraak van de hoeve van de familie Sierens.

Die hoeve is niet geklasseerd, maar staat wel op de lijst van het stedenbouwkundig erfgoed. In de registers van het stedenbouwkundig erfgoed zijn er documenten waarin er voor deze hoeve al verwezen wordt naar de periode rond 1750.

BESLISSING
Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 27 november moest de beslissing over de verkaveling vallen.

Freddy Boels (N-VA) wees er in zijn tussenkomst op dat de hoeve in de Kallestraat uit dezelfde periode stamt als de hoeve van Papinglo in Kleit, die niet mocht gesloopt worden.

Hij was dan ook van oordeel dat er voor deze gerenoveerde hoeve zeker een nieuwe toekomst is in het plan van Adegem 2050, dat in dezelfde gemeenteraad werd goedgekeurd.

De meerderheid ging echter niet in op de argumentatie van de heer Boels en keurde de verkaveling goed.

Voor zowel de Maldegemse erfgoedcel als de provinciale stedenbouwkundige erfgoedcommissie, is het dossier echter nog niet gesloten.

Omdat het om een dossier gaat waarbij een gebouw betrokken is dat op de lijst van stedenbouwkundig erfgoed staat, moet de gemeente de beide commissies verduidelijken waarom zij tegen het advies om de boerderij te behouden ingegaan is.

Pas na die motivatie zullen zij beslissen of zij tegen de beslissing van de Maldegemse gemeenteraad in beroep gaan.

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK
Ook als er geen beroep komt tegen de beslissing van de gemeente, zal Hyboma nog niet onmiddellijk kunnen beginnen met de realisatie van de verkaveling.

Er zal eerst op het terrein een archeologisch onderzoek moeten gebeuren. Daarvoor moet de firma zelf een archeoloog aanstellen. Die moet via een aantal proefsleuven onderzoeken of er in de bodem iets van archeologische waarde zit.

Zit er niets belangrijks, dan kan Hyboma beginnen met zijn werkzaamheden. Zit er wél iets waardevols, dan worden de archeologische opgravingen verdergezet. Ook die kosten moeten dan door Hyboma gedragen worden.


UNIZO STELDE ZIJN EINDEJAARSTOMBOLA
EN HOOFDPRIJS VOOR

UNIZO STELDE ZIJN EINDEJAARSTOMBOLA EN HOOFDPRIJS VOOR

Ook dit jaar is de hoofdprijs van de eindejaarstombola van UNIZO Groot Maldegem een Fiat 500 Cabrio.

Naast de hoofdprijs, de auto ter waarde van 17.590 euro, zijn er nog 5 prijzen van 1000 euro en 10 prijzen van 500 euro te winnen. In ieder van de 62 deelnemende handelszaken worden ook nog eens drie prijzen van 50 euro uitgegeven.

Buiten de hoofdprijs worden alle prijzen in waardebonnen uitbetaald. De loten worden vanaf 1 december uitgegeven.

Aan de eindejaarsactie nemen 10 Adegemse handelszaken deel. De trekking van de winnende nummers gaat door op maandag 5 januari om 20u in de Gouden Leeuw.

De winnende loten kunnen tot vrijdag 13 februari geruild worden voor waardebonnen van 10 euro bij Semaburo, in de 39ste Linielaan 8.


SENIORENNAMIDDAG IN DEN HOOGEN PAD

SENIORENNAMIDDAG IN DEN HOOGEN PAD

Meer dan 200 senioren van Maldegem en de deelgemeenten namen vorige week deel aan de seniorennamiddag in den Hoogen Pad.

De seniorenraad zorgde niet alleen voor koffie en gebak, maar ook voor artiesten die voor de nodige ambiance in de zaal zorgden.


VUURWERK TIJDENS
OUDEJAARSNACHT

Wie tijdens de nacht van oud naar nieuw vuurwerk wil aansteken, moet daarvoor de nodige vergunningen hebben.

Bij de aankoop van het vuurwerk moet men een vergunning kunnen voorleggen. Voor het aansteken van vuurwerk heeft men een attest "gebruik ontploffend vuurwerk" nodig.

Beide vergunningen moeten voor 15 december bij de gemeentelijke diensten in de Bloemestraat 45 aangevraagd worden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home