www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 574 - Week 48 : van 23 tot 29 november 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

INBRAKENPLAAG
BLIJFT AANHOUDEN

Ook de afgelopen week liepen er bij de Maldegemse politie verschillende meldingen van inbraken binnen.

Vorige week zaterdag (15/11) werd rond 20 uur een inbraak gemeld in de Verbranden Bos. De mensen konden niet onmiddellijk zien of er iets gestolen was. Nog geen half uur later kwam er een melding binnen van een inbraak in Heulendonk, waar werden geld en juwelen meegenomen werden.

In de nacht van 15 en 16 november werd ingebroken in een lunapark dat in Kleit op de parking aan de Grot stond. Er werden toestellen meegenomen en speelkasten opengebroken.

Woensdag 19 november werd rond 19 uur ingebroken op 't Kruisken. Om 23 uur werd melding gemaakt van een inbraak in de Murkel. Bij beide inbraken werden geld en juwelen meegenomen.

De politie raadt personen die hun woning onbeheerd achterlaten aan, die een bewoonde indruk te geven. Mensen die verdachte voertuigen zien of die verdachte personen handelingen zien plegen, worden aangeraden om onmiddellijk de politie te verwittigen.

De politie controleert liever een persoon of auto te veel dan een vaststelling van inbraak te moeten doen !


LICHTE STRAFFEN VOOR
MISHANDELING VAN TOMMY

LICHTE STRAFFEN VOOR MISHANDELING VAN TOMMY
Bijna anderhalf jaar nadat Tommy van een verschrikkelijke dood werd gered, sprak de rechter lichte straffen uit voor zijn beulen.

Via internet gingen vorig jaar in juli de foto's van het hondje Tommy de wereld rond, die -nadat hij eerst zwaar werd mishandeld- in een met stenen verzwaarde sportzak in het water werd geworpen.

Opmerkzame mensen verwittigden de politie, die Tommy uit zijn benarde positie bevrijdde nadat hij twee dagen op het water had gedreven. De politie slaagde er vrij snel in om de daders van de zware dierenmishandeling te identificeren.

Afgelopen dinsdag deed de rechter in Gent uitspraak in het geding tegen de twee Maldegemse dierenbeulen.

De ene dader -en eigenaar van Tommy- kreeg opschorting van straf. Zijn kompaan kreeg 100 uur werkstraf en een levenslang verbod om nog dieren te houden. De dieren die hij op de dag van de uitspraak had, moet hij ook weg doen. Als hij nog dieren houdt krijgt hij per dag een dwangsom van 25 euro.

TELEURGESTELD
Brenda Nerinckx van het dierenopvangcentrum Vetas uit Lokeren, die Tommy als eerste onderzocht en hem nu nog altijd onder haar hoede heeft, is teleurgesteld in de uitspraak.

Het bewijst volgens haar nog maar eens dat er weinig of geen rekening gehouden wordt met het leed dat mensen dieren aandoen. Dierenbeulen als die van Tommy horen volgens haar thuis op een zwarte lijst. Zulke mensen moeten regelmatig gecontroleerd worden.

Bij Tommy zijn de vleeswonden genezen maar hij lijdt nog steeds aan angstaanvallen. Of hij die nog zal kwijt geraken is zelfs voor mevr. Nerinckx een vraagteken.


KERSTCONCERT MET UDO

Op zaterdag 13 december organiseert de Vrije Basisschool De Papaver een kerstconcert met Udo in de Sint Adrianuskerk.

Kaarten voor het concert, dat om 19u30 begint, kosten 25 euro (1ste cat.) of 22 euro (2de cat.) en zijn te bestellen bij het secretariaat van de school.


WELDRA LICHT OP GROEN
VOOR DE NIEUWE WINDMOLENS

Tegen de windmolens die langs de E40, tussen Aalter en Aalst, en langs de N49 in Maldegem, Eeklo en Kaprijke kunnen komen, werden 1.824 bezwaren ingediend.

Ondanks die bezwaren adviseert de Provinciale Commissie Ruimtelijke ordening (Procoro) de provincieraad om het licht op groen te zetten voor de bouw van de windmolens. Sommige bezwaren zullen wel voor bijkomende maatregelen zorgen.

De bezwaren die ingediend werden voor de windmolens die in Maldegem zullen komen, hadden vooral betrekking op de geluidsoverlast die de molens zullen veroorzaken.

Geluidsmeting bij de windmolens die er nu al staan, hebben aangetoond dat de maximum toegelaten geluidsnormen regelmatig overschreden worden. Tegen die geluidsoverlast zullen er extra maatregelen getroffen moeten worden.


GEWAPEND VOOR DE WINTER

Hoewel er van winterweer in onze regio nog geen sprake is, bereiden de gemeenten zich toch al voor op wintertoestanden. Er wordt nagekeken of er voldoende strooizout in voorraad is om de eerste winterprikken aan te kunnen.

Maldegem wil dit jaar minder kwistig omspringen met zout: schepen Erwin Goethals wil dat er in de eerste plaats sneeuw geruimd wordt. Er zal overigens niet alleen zout maar ook pekel gebruikt worden om de sneeuw en het ijs te lijf te gaan.


ONZE BUURT
GING VREEMD

ONZE BUURT GING VREEMD
Zowel in de Zandloper als bij de gastvrouwen Lieve Blondeel, Kathelijn Vermeulen en Rita Vermeire ging het er gezellig aan toe.

Bij het begin van de week van de smaak (van 13 tot 23 november) organiseerde het buurtcomité van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat zijn eigen "Komen Eten".

Mensen die graag eens buren rond de tafel hebben, en mensen die eens bij de buren wilden gaan eten, konden hun naam opgeven bij het buurtcomité.

Een dertigtal mensen schreven zich in voor deze speciale "Komen Eten". Er waren drie adressen waar de tafel gedekt stond.

Het aperitief en het dessert werden door iedereen samen in de Zandloper op de Zandakkers gebruikt.

Rond 19 uur waren alle deelnemers in de Zandakkers aanwezig. Een onschuldige hand trok de verdeling van de tafels bij de buren. Tegen 21u15 werd iedereen terug in de Zandloper verwacht.

De mensen die aan het initiatief hebben deelgenomen hebben een bijzonder gezellige avond beleefd!


RUIME BELANGSTELLING VOOR
DE SURVIVALRUN VAN HET MEETJESLAND

RUIME BELANGSTELLING VOOR DE SURVIVALRUN VAN HET MEETJESLAND
Ook dit jaar was de deelnemerslijst voor de survivalrun, met start en aankomst in de Moerwege, volgeboekt. Bij de deelnemers waren zowel jeugd als volwassenen, mannen en vrouwen vertegenwoordigd.

De regen gedurende de dagen die aan de survivalrun vooraf gingen hadden de omloop dit jaar bijzonder zwaar gemaakt, maar daar hoorde men de deelnemers niet over klagen.

De deelnemers aan de survivalrun moeten niet alleen over een uitstekende conditie beschikken, zij moeten ook een klare kijk hebben op de hindernissen die ze moeten nemen.

Zowel de deelnemers als de honderden supporters genoten van de survivalrun. Opmerkelijk was wel dat men een kwartier nadat zij aangekomen waren niet meer aan de deelnemers kon zien dat zij een ultra zware wedstrijd achter de rug hadden.

In tegenstelling met andere populaire sporten is er bij de survivalrun geen groot geld te verdienen.


MET SINTERKLAAS
OP DE STOOMTREIN

Dit weekend waren Sinterklaas en zijn knechten al te gast bij het Stoomcentrum: zowel op zaterdag- als zondagnamiddag maakten zij een ritje met de stoomtrein naar Eeklo en terug.

Ook volgend weekend is de grote kindervriend op zaterdag en zondag te gast in het Stoomcentrum.

Kinderen die er het afgelopen weekend niet bij konden zijn kunnen zich nu nog inschrijven om samen met de Sint een rit te maken met de stoomtrein, en bovendien ook nog een geschenk te krijgen.


ZUINIG ZIJN MET ENERGIE OM
STROOMAFKOPPELING TE VOORKOMEN

Omdat onze politici de afgelopen decennia nagelaten hebben om een degelijk energiebeleid voeren, loopt nu een deel van onze bevolking de kans om tijdens de koudste periodes van de winter enkele uren zonder stroom te zitten.

In Maldegem komen in die koudste perioden 36 cabines die instaan voor de stroomverdeling (vooral in Kleit en in het Vossenhol) in aanmerking om tijdelijk afgesloten te worden.

Die stroomcabines zijn in categorie 6 ondergebracht, wat betekent dat zij bij de eerste cabines zijn die bij stroomtekort afgesloten worden.

De gemeente Maldegem heeft, op basis van het veiligheidsplan dat het voor 2013 had opgemaakt, een afschakelingsplan voor Kleit en 't Vossenhol opgemaakt.

De bewoners van de Pastorij in Kleit worden tijdens de stroomonderbreking in Het Warmhof in Maldegem opgevangen.

De sporthal "de Beken" in Kleit wordt als opvangcentrum ingericht. Daar zal een generator voor stroom zorgen. Er zal ook een hulppost door de brandweer worden ingericht.

Ook in de school op 't Vossenhol, het kruispunt van de Torredreef en de Groot Burkelkalseide en aan de Koffiekan (kruispunt Urselweg - Onderdijke) zal de brandweer aanwezig zijn.

De politie zal extra patrouilles doen in de donkere zone en op de gevaarlijke kruispunten zal extra signalisatie worden aangebracht.

Voor een aantal doelgroepen heeft het schepencollege extra maatregelen uitgewerkt. Die werden reeds aan de betreffende doelgroepen overgemaakt.

Wie het volledige veiligheidsplan wil inkijken kan daarvoor terecht op www.maldegem.be/energieschaarste.

Burgemeester Marleen Van den Bussche heeft vertrouwen in het plan, maar roept de mensen op om -door zuinig om te springen met energie- er mee voor te zorgen dat er ook in de koudste dagen van de winter geen stroom te kort is.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home