www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 572 - Week 46 : van 9 tot 15 november 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

"MEESTER" ROBERT
VAN VOOREN IS NIET MEER

MEESTER ROBERT VAN VOOREN IS NIET MEER

Robert Van Vooren overleed op donderdag 6 november 2014, na een slepende ziekte, in het AZ Alma campus te Sijsele.

Robert werd op 29 augustus 1928 in Moline (USA) geboren en was de echtgenoot van Yvonne de Smidt. Zij woonden tot voor een paar jaar in de Staatsbaan in Adegem en verhuisden daarna naar een seniorenwoning op de Woonzorgsite in Maldegem.

De meeste Adegemnaren zullen zich Robert Van Vooren blijven herinneren als "meester" Van Vooren: hij was onderwijzer in de jongensschool waar hij zijn beroepsloopbaan afsloot als directeur.

Hij was een onderwijzer met engelengeduld, die op orde en netheid in zijn klas en in zijn school gesteld was.

Met ons herinneren zich ook veel mensen Robert als lid en voorzitter van het koor Canticorum en lid van de Kerkfabriek en van de heemkundige kring het Ambacht Maldegem.

Nadat de ziekte een eerste roofbouw op zijn lichaam had gepleegd deed Robert, daarin gesteund door zijn echtgenote en familie, er alles aan om nog bij het sociaal leven in Adegem betrokken te blijven.

De laatste maanden moest hij zich echter gewonnen geven; om die reden verhuisde hij samen met zijn echtgenote naar de Woonzorgsite.

Familie en vrienden nemen op zaterdag 15 november om 9u45 met een eredienst in de Sint Adrianuskerk in Adegem afscheid van meester Robert.


INBRAKENPLAAG
BLIJFT AANHOUDEN

Uit de statistieken blijkt dat het aantal inbraken en pogingen tot inbraak stijgt tijdens de donkere maanden.

Momenteel wordt niet alleen onze gemeente maar heel de regio getroffen door een inbrakenplaag: er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat er bij de politie een melding van een inbraak of van een poging tot inbraak binnen komt.

De inbrekers kiezen bijna altijd woningen uit die een onbewoonde indruk geven. De politie raadt de bevolking dan ook aan om, als zij hun woning onbeheerd achter laten, ervoor te zorgen dat zij de kandidaat inbrekers de indruk geven dat er wél volk thuis is. Dat kan onder meer door het inschakelen van tijdsschakelaars op de verlichtingspunten in de woning.

De politie roept de bevolking ook op om bij het vaststellen van verdachte voertuigen en/of personen onmiddellijk contact op te nemen met de lokale politie op het nummer 101.

Op 11 december organiseert de politie (niet alleen in Maldegem) de actie "EEN DAG NIET" (een dag zonder inbraken).

Op die dag zal de politie, in samenwerking met het Buurtinformatienetwerk (BIN), op diverse plaatsen in onze gemeente flyers in verband met inbraakpreventie uitdelen.

Er zullen die dag en nacht ook extra patrouilles ingezet worden om inbraken te voorkomen.


AVT ZETTE CHRISTINE EN FRANK
IN DE BLOEMEN

AVT ZETTE CHRISTINE EN FRANK IN DE BLOEMEN

Op maandagavond 10 november speelt het Adegems Volkstheater in den Hoogen Pad zijn laatste voorstelling van "De familie van mijn vrouw". Ook dit jaar konden de voorstellingen op uitverkochte zalen rekenen.

Vorige week zondag bleef het publiek nog even zitten na de voorstelling: het AVT zette namelijk na afloop van die voorstelling Christine Blondeel en Frank Notteboom in de bloemen. Beiden zijn al 25 jaar actief binnen bij het AVT.

Christine Blondeel is de enige Maldegemse actrice in het AVT gezelschap. Zij volgde toneelopleiding in de academie in Eeklo. Haar eerste podiumervaring deed zij op bij het jeugdtheater van Hermelijn. Vervolgens maakte zij de overstap naar het AVT.

Op een viertal stukken na was Christine altijd te zien in de stukken van het AVT. Zij voelt zich goed in haar vel in de blijspelen, zeker als zij in de rol van een bitch mag duiken. Zij heeft echter ook goede herinneringen aan de rollen die ze speelde in de enkele ernstige stukken die het AVT bracht.

Omdat 25 jaar geleden Freddy Boels even niet beschikbaar was voor een rol bij het AVT moest regisseur Etienne Notteboom op zoek naar een tijdelijke vervanger. Hij vond die in de eigen familiekring, en wel bij zijn broer Frank.

Hoewel Frank geen toneelopleiding had gevolgd voelde hij zich toch onmiddellijk thuis in het gezelschap en op de scene - hij is dan ook bij het toneelgezelschap gebleven.

Zowel Christine als Frank zijn het er over eens dat er binnen het AVT veel gelachen maar ook hard gewerkt wordt. Beiden voelen dan ook nog geen behoefte om het gezelschap te verlaten.


OMVORMING EXPRESWEG TOT
AUTOSTRADE NOG NIET VOOR MORGEN

Uit een parlementaire vraag die Mercedes Van Volcem (Open VLD) aan de minister van openbare werken stelde blijkt duidelijk dat de omvorming van het laatste gedeelte van de Expresweg (N49) tot autostrade (E34) nog niet voor morgen is.

Er moet eerst nog werk gemaakt worden van de aanleg van parallelwegen vanaf den Hoorn tot in Maldegem (tot aan de Koning Albertlaan of tot aan de Aardenburgkalseide).

Er is in de begroting voor volgend jaar al evenmin geld voorzien voor de aanleg van de brug over het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal.

Daarnaast moeten ook op West Vlaams grondgebied nog voorbereidende werken worden uitgevoerd...


ADEGEM HERDENKT ZIJN OORLOGSSLACHTOFFERS

Enkele maanden terug zag het er even naar uit dat "Eendracht Maakt Macht Adegem" zou moeten afzien van zijn eigen jaarlijkse herdenkingsplechtigheid op 11 november.

Het schepencollege had namelijk beslist dat er dit jaar een herdenkingsplechtigheid zou komen waarbij alle deelgemeenten en Kleit betrokken worden.

Voor de deelnemers aan die plechtigheid wordt op 11 november een herdenkingsbus ingelegd. Die bus vertrekt rond 8 uur op de markt in Maldegem, richting Middelburg. Na de bloemenhulde (en de koffie) aldaar gaat het richting Kleit.

De derde halte zou oorspronkelijk het kerkhof van Adegem zijn. Na de korte plechtigheid op het Adegems kerkhof zou de grote plechtigheid met receptie in Maldegem volgen.

Het bestuur van "Eendracht Maakt Macht Adegem", daarin gesteund door zijn leden en heel wat Adegemnaren, kon zich in die herdenkingsplechtigheid niet vinden en maakte dit ook duidelijk aan het schepencollege.

Uiteindelijk heeft het schepencollege ermee ingestemd dat Adegem zijn eigen herdenkingsplechtigheid (met receptie in den Hoogen Pad) kan behouden.

De plechtigheid in Adegem begint om 8u30 met een eucharistieviering in de Sint Adrianuskerk. Na de dienst in de kerk sluiten leerlingen van zowel de VBS de Papaver als de GBS De Kruipuit en de Verenigde Vrienden Adegem aan bij de deelnemers voor het vervolg van de plechtigheid op het kerkhof.

Het is de bedoeling dat de gemeentelijke herdenkingsbus, na de plechtigheid in Middelburg, aan het kerkhof in Adegem zal aankomen tegen de tijd dat daar de plechtigheid van "Eendracht Maakt Macht" begint.

De herdenkingsbus zal onmiddellijk na die plechtigheid richting Kleit vertrekken.

Aan de deelnemers van de Adegemse plechtigheid wordt een receptie aangeboden in den Hoogen Pad. Na de receptie gaat het in stoet naar het monument van de Grenadiers voor een korte plechtigheid.

Adegem sluit zijn herdenkingsplechtigheid af met een feestmaaltijd in de Koetshoeve.


NA DE FIETSENCONTROLE IN DE ARK
VOLGEN CONTROLES IN HET VERKEER

NA DE FIETSENCONTROLE IN DE ARK VOLGEN CONTROLES IN HET VERKEER

De leerlingen van het eerste middelbaar van de Ark waren vooraf verwittigd dat de politie naar de school zou komen om hun fietsen te controleren.

Die controle werd een succes: van de 140 gecontroleerde fietsen waren er geen tien die niet volledig in orde waren.

Diegenen wiens fiets niet in orde was konden voor kleine herstellingen terecht bij de leerlingen van het fietsatelier, dat door de school in het kader van haar Leonardo project werd opgestart.

Na de fietscontrole werden de leerlingen op hun fiets- en stuurvaardigheid getest.

Van de wijkagenten vernamen wij dat na de controles in de scholen de controles op de fietsen in het verkeer beginnen.

Tijdens die controles zullen niet alleen de fietsende scholieren in het oog worden gehouden: ook bij de politie weet men dat veel volwassenen 's morgens, 's avonds en 's nachts zonder licht rijden.

De eerste dagen wordt er preventief opgetreden maar daarna worden PV's uitgeschreven.


VREDESDUIF
GESTOLEN

VREDESDUIF GESTOLEN

In het kader van hun vredesactie plaatsen de activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittewrongel op 1 november een verlengstuk in de vorm van een knoop op de loop van de tank aan de vroegere rijkswachtkazerne te Maldegem.

Op die een knoop zat oorspronkelijk een vredesduif, maar erg lang heeft die er niet gezeten: maandagavond was ze al verdwenen.

De kunstenaars dachten aanvankelijk dat de gemeente Maldegem of het provinciebestuur van Oost Vlaanderen het kunstwerk had laten verwijderen, maar dat werd meteen door burgemeester Marleen Van den Bussche ontkend.

Het Maldegemse schepencollege zal dinsdagmiddag, tijdens een kort bezoek aan de tank, zijn steun betuigen aan de vredesactie.

De kunstenaars hebben alvast klacht tegen onbekenden neergelegd bij de Maldegemse politie...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home