www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 571 - Week 45 : van 2 tot 8 november 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEMSE TACHTIGJARIGEN
ROND DE FEESTTAFEL

ADEGEMSE TACHTIGJARIGEN ROND DE FEESTTAFEL

Bert Rigobert, Annie Bral, Adiel Decock, Jeanne Van Den Hauwe, Jan Van Holsbeke, Johan Tuypens, Rosette Ryckaert, Mariette Hoste, Willy Vanhecke, Wilfried Ginneberge, Julien Veirman, Eddy Fourez, Noëllie Borgonjon, Rita Schoonackers, Richard Versluys, Trifon Van Den Abeele en Bernadette Kiebooms waren woensdag op de afspraak in Dorp 56, voor het feest van de Adegemnaren die in 1934 geboren zijn.

Toen zij vijftig jaar waren, organiseerden de Adegemnaren geboren in 1984 voor het eerst een reünie. Het feest was hen zo goed bevallen dat zij besloten om niet te lang te wachten om die reünie nog eens over te doen. Vijf jaar later zaten ze terug rond de feesttafel. Sindsdien wordt er om de vijf jaar een reünie georganiseerd.

"Vooral de eerste reünie organiseren heeft veel energie en tijd gekost. Het vinden van de adressen van alle leeftijdsgenoten die in 1934 geboren zijn, maar ondertussen ons dorp buiten de wereld verlaten hebben, zorgde voor soms problemen.

Nu zit de adressenlijst in ons bestand en moeten we om de 5 jaar een geschikte datum en locatie vinden om samen te komen" vertelden Eddy Fourez en Julien Veirman ons tijdens de namiddag van de reünie.

ADEGEMSE TACHTIGJARIGEN ROND DE FEESTTAFEL Ook de partners van de tachtigjarigen waren op het feest en mochten mee op de foto.

Het werd een gezellige namiddag in Dorp 56. Verschillende van de 80 jarigen zien elkaar nog regelmatig in Adegem. Voor anderen is de reünie de enige gelegenheid om hun leeftijdsgenoten uit hun geboortedorp nog eens te ontmoeten.

Bij iedere bijeenkomst moeten zij jammer genoeg vaststellen dat hun groep enkele gezichten verloren heeft. Zij die er woensdag bij waren hopen elkaar over 5 jaar toch terug te zien.


DE LEGIONELLA-BACTERIE HUISDE
BIJ DE MALDEGEMSE POLITIE

DE LEGIONELLABACATERIE HUISDE  BIJ DE MALDEGEMSE POLITIE
Bij de Maldegemse politie zijn de douches al enkele weken buiten gebruik. Bij een routinecontrole werd in het water dat door de leidingen stroomt de aanwezigheid van de legionellabacterie vastgesteld.

Bij de firma Roxell kan men zich niet herinneren ooit eerder zoveel politie over de vloer gekregen te hebben.

De manschappen van korpschef Yasmine Vanavermaete komen er niet om pv' s op te stellen, maar om een douche te nemen: sedert enkele weken zijn de douches in het gebouw van de Maldegemse politie immers buiten gebruik.

Het was VSOA vakbondsafgevaardigde Christophe Vandervoort die het nieuws naar buiten bracht. Volgens hem is de kans reëel dat de bacterie al enkele jaren in het leidingwater van het politiegebouw zit.

Dat er in heel die periode niemand besmet werd door de bacterie bewijst dat het Maldegemse korps enkel uit sterke en gezonde mensen bestaat.

De korpschef van de PZ Maldegem bevestigde dat de aanwezigheid van de legionellabacterie bij een routinecontrole van het water in de leiding werd vastgesteld. Hij ontkent echter dat de boiler verkeerd was aangesloten.

"De sonde die de temperatuur van het water controleert was op een verkeerde plaats (onmiddellijk na de boiler in plaats van op het uiterste punt van de leiding) aangesloten. Door de resultaten van die sonde gingen wij er van uit dat het water in de leiding steeds boven de 65 graden was.

"De legionellabacterie ontwikkelt zich vooral in water met een temperatuur die lager is dan 65 graden", verduidelijkte de korpschef van de PZ Maldegem.

HERSTELLING
Zodra de resultaten van het onderzoek van het water in de leidingen bekend waren, werden de douches gesloten. Er werden afspraken met de firma Roxell gemaakt, zodat leden van het korps die na een opdracht aan een douche toe zijn daar terecht kunnen.

"Momenteel stroomt er water van 70 graden door de leidingen. Wij wachten nu op de uitslagen van een nieuwe controle van het water. Als uit die resultaten blijkt dat de legionellabacterie weg is, zullen wij de firma die de boiler geplaatst heeft uitnodigen om de sonde op de juiste plaats te zetten. Daarna zullen de douches opnieuw kunnen gebruikt worden" gaf korpschef Vanavermaete nog mee.


RIJDEN ZONDER LICHT
KAN TOT 55 EURO KOSTEN

Het is ongelooflijk hoeveel fietsers het vertikken om 's morgens, 's avonds of 's nachts met licht te rijden. De politie hamert er nochtans ieder jaar bij het begin van de donkere weken op dat voor fietsers belangrijk is dat ze zien en gezien worden.

Voor en na de herfstvakantie voert de Maldegemse politie fietscontroles uit in de scholen. Hoewel de kinderen vooraf verwittigd worden dat er fietsencontroles komen, zijn er toch nog altijd veel scholieren die met een fiets naar school komen die niet volledig wettelijk in orde is. Na de controle moeten zij hun fiets dan wel in orde stellen.

Commissaris Christoph Geernaert kondigde voor de komende dagen en weken ook extra controles op de lichten van fietsen en bromfietsen in het verkeer aan.

Op het rijden zonder licht als de weersomstandigheden het vereisen staan boetes die tot 55 euro kunnen oplopen.


DE KEUKEN CAFETARIA EN WINKEL
VAN HET WARMHOF ZIJN TOPKWALITEIT

Keukenbeheerder Peter Thomas en het personeel van de keuken, de cafetaria en het winkeltje van het WZC Het Warmhof stelden trots de Smiley voor die ze als kwaliteitslabel kregen.

Het behalen van de Smiley garandeert dat de keuken, de cafetaria en het winkeltje werken volgens de voorschriften van de voedselveiligheid en voldoen aan de strenge kwaliteitseisen.

Aan het behalen van het kwaliteitslabel ging in het WZC Warmhof twee jaar voorbereidend werk vooraf.

De Smiley is geldig voor drie jaar, dan komt er een nieuwe audit om na te gaan of de Smiley al of niet verlengd wordt.


OOK BIJ ONS KOMEN ER OPNIEUW BEDELAARS

De laatste weken wordt er ook in onze gemeente steeds meer gewag gemaakt van mensen die op de maandagmarkt en op de parkings van warenhuizen bedelen.

Omdat bedelen op openbare plaatsen verboden is, roept de Maldegemse politie de winkeliers op om niet zelf op te treden tegen bedelaars maar de politie te verwittigen. "Wij komen dan ter plaatse en verzoeken de bedelaars om onmiddellijk met hun activiteiten te stoppen" klonk het bij commissaris Christophe Geernaert.


CANADEES STAATSHOOFD
BEZOCHT HET CANADEES KERKHOF

CANADEES STAATSHOOFD BEZOCHT HET CANADEES KERKHOF
Samen met de 95-jarige in België wonende Canadese oud-strijder Sidney Cole legde Gouverneur Generaal David Johnston symbolisch een rode roos aan de grafsteen van een van de Canadese soldaten die in Adegem begraven ligt.

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het begin van de eerste wereldoorlog worden er momenteel, vooral in de Westhoek, veel herdenkingsplechtigheden georganiseerd waarop naast ons vorstenpaar ook veel staatshoofden van bevriende naties aanwezig zijn.

Om enkele van die plechtigheden in België, Nederland en Polen bij te wonen, was David Johnston, Gouverneur Generaal van Canada, vorige week enkel dagen in Europa.

Maandag en dinsdag was hij in België waar het bijwonen van plechtigheden in de Westhoek op zijn programma stond.

Koningin Elisabeth is de koningin van Engeland en ook van Canada, dat deel uitmaakt van het Britse Gemenebest. In Canada is Gouverneur Generaal Johnston de hoogste gezagdrager.

Bij de samenstelling van het programma van zijn bezoek aan België stond de Gouverneur Generaal er op dat hij ook een bezoek zou brengen aan het Canadees kerkhof in Maldegem- Adegem.

Op dat kerkhof liggen de meeste Canadese soldaten begraven die in onze regio tijdens WO II sneuvelden.

VEILIGHEID

Het bezoek dinsdagvoormiddag werd een ingetogen plechtigheid waarin zowel Gouverneur Generaal Johnston als Burgemeester Marleen Van den Bussche in hun toespraken hulde brachten aan de Canadese soldaten die in Adegem begraven liggen. Zij wezen ook op de vriendschapsbanden die door WO II tussen België en Canada in het algemeen en tussen Canada en Maldegem in het bijzonder zijn ontstaan.

CANADEES STAATSHOOFD BEZOCHT HET CANADEES KERKHOF Enkel genodigden mochten het bezoek van Gouverneur Generaal Johnston aan het Canadees kerkhof bijwonen.

Omdat er de afgelopen weken in Canada aanslagen op militairen waren gepleegd, werden ook de veiligheidsmaatregelen rond het bezoek van het Canadese staatshoofd aan België verscherpt.

Naast de Maldegemse politie waren ook de federale politie en de staatsveiligheid van België en Canada nadrukkelijk aanwezig op en rond het Canadees kerkhof in Adegem.

"Wij moesten de dagen die aan het bezoek voorafgingen en de ochtend van het bezoek toezicht houden op en rond het Canadees kerkhof.

Dinsdagvoormiddag moesten wij ook instaan voor de regeling van het verkeer in de prins Boudewijnlaan.

Voor die opdracht konden wij terugvallen op het draaiboek dat wij hebben voor de jaarlijkse grote plechtigheid die op het Canadees kerkhof wordt georganiseerd" vertelde korpschef Yasmine Vanavermaete ons, nadat de hoge gasten waren vetrokken.


MALDEGEM WIL HORECAZAAK
IN SINT ANNAKASTEEL

MALDEGEM WIL HORECAZAAK IN SINT ANNAKASTEEL
Omdat de gemeente zelf geen plannen meer heeft met het Sint Annakasteel, wil zij het gebouw en een gedeelte van de omgeving in concessie geven aan iemand die er een horecazaak wil in uitbouwen.

In 1957 heeft de gemeente Maldegem het Sint Annakasteel en het bijhorende bos gekocht van de heer Fréderic Dhont.

Volgens ere-burgemeester Jean Rotsart de Hertaing was dat een van de belangrijkste aankopen die Maldegem ooit gedaan heeft: dank zij die aankoop heeft het voor een prachtige groene long in het centrum van zijn gemeente gezorgd.

Aanvankelijk werd het Sint Annakasteel ingericht als tekenacademie. Toen die echter verhuisde stond het gebouw leeg en dreigde verval.

Er werd in die periode zelfs gesproken over het afbreken van het gebouw. In plaats van het af te breken werd het gebouw in 1980 door burgemeester Rotsart de Hertaing gerenoveerd.

De politie die op dat moment in het gemeentehuis eng behuisd zat, kreeg daar een nieuw onderkomen. Nadat de PZ Maldegem naar de industrielaan verhuisde, stond het gebouw opnieuw leeg.

Het werd nog enkele malen gebruikt om er, tijdens de verbouwingen aan het gemeentehuis, enkele gemeentediensten in onder te brengen.

CONCESSIE

Tijdens de raadszitting van 25 september 2012 besliste de gemeenteraad om een nieuwe bestemming te zoeken voor het Sint Annakasteel en een oproep te doen naar personen of bedrijven die het gebouw willen uitbaten.

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 23 oktober 2014 heeft de gemeente beslist om te kiezen voor een versnelde procedure door de concessie ook open te stellen voor mensen en bedrijven uit andere EU landen.

Tot midden december (52 dagen) kunnen concessievoorstellen en businessplannnen aan het schepencollege overgemaakt worden.

Een jury, waarin ook mensen uit de dienst toerisme en de horeca zitten, zal een oordeel vellen over de binnengekomen voorstellen. Over de hoogte van het bedrag van de concessie zal de gemeente niet moeilijk doen.

In de concessievoorwaarden worden een aantal details opgenomen die de concessiehouders voor financiële kosten zal plaatsen: zo zal de inrichting van het gebouw -die binnen de drie jaar moet gebeuren- op kosten van de concessiehouder zijn.

Omdat daarmee zware investeringen gepaard gaan (het gaat om een beschermd gebouw), krijgt de concessiehouder een concessie van 18 jaar met een mogelijke verlenging van nog eens 9 jaar.


HULP VAN CANADEES STAATSHOOFD
KON GHISLAIN GEIRNAERT NIET REDDEN

Na zijn bezoek aan het Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan laste David Johnston, Gouverneur Generaal van Canada, een sanitaire stop in den Hoogen Pad in.

Toen hij samen met de hem begeleidende wagens de parking van den Hoogen Pad bereikte, zag hij daar een wagen waarvan de chauffeur duidelijk hartproblemen had.

Het Canadees staatshoofd stelde nog voordat de huisarts van Ghislain Geirnaert ter plaatse was de defibrillator die in zijn auto voor handen was ter beschikking om Ghislain te reanimeren.

Na de tussenkomst van de huisarts en de MUG werd Ghislain overgebracht naar het AZ Alma waar hij even later overleed.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home