www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 564 - Week 38 : van 14 tot 20 september 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

SINT ADRIANUSKERK
TOT VRIJDAG GESLOTEN

SINT ADRIANUSKERK TOT VRIJDAG GESLOTEN

Maandagavond 8 september ging de Sint Adrianuskerk tijdelijk dicht voor het publiek.

Nadat er vastgesteld werd dat houtworm het meubilair van de kerk heeft aangetast heeft de kerkfabriek een gespecialiseerde firma onder de arm genomen om er te voorkomen dat de houtworm niet nog meer schade aan het meubilair kan aanrichten.

Bij de behandeling gebruikt de firma soort gas. Daarom blijft de kerk nog vermoedelijk tot en met vrijdag voor het publiek gesloten. Na controle zal moeten blijven of een enkele behandeling voldoende was.


ALBERT HEIJN WIL ZICH IN
HET MEETJESLAND VESTIGEN

Door bij de VDAB een plaats open te verklaren voor een manager in het Meetjesland heeft de Nederlandse winkelketen Albert Heijn duidelijk te kennen gegeven dat hij in het Meetjesland voet aan de grond wil krijgen.

Zowel in Maldegem, Eeklo en Waarschoot heeft de directie van Albert Heijn bij de besturen geïnformeerd of er eventuele handelspanden vrij zijn en die voldoende groot zijn om er een AH vestiging in onder te brengen.

Volgens Geert De Roo, Maldegems schepen van middenstand, komt in onze gemeente de oude locatie van Intermarché niet in aanmerking.

Dat gebouw zou volgens de schepen van lokale economie binnen afzienbare tijd tegen de vlakte gaan. Op die plaats zou een verkaveling worden aangelegd.

Een mogelijkheid zou het nog altijd leegstaande pand in de Barbarastraat kunnen zijn.

Geruchten dat in dat leegstaand pand een AD Delhaize zijn deuren zal openen werden al meermaals verspreid maar de openingsdatum werd tot op heden steeds verder vooruit geschoven.

Maldegem zit volgen schepen De Roo niet op de komst van een Albert Heijn vestiging te wachten.

Er is volgens hem al een groot aanbod van winkelketens in Maldegem en hij verwacht de in de nabije toekomst ook Lidl zijn deuren in de Koning Leopoldlaan zal openen.

Volgens Koen Loete, burgemeester van Eeklo, zit ook zijn stad niet op de komst van een Albert Heijn vestiging te wachten.


COMPOSTPAVILJOEN
NU OOK OP ZATERDAG OPEN

COMPOSTPAVILJOEN NU OOK OPEN OP ZATERDAG OPEN
Paula De Lange was niet alleen zaterdag de oudste
bezoeker van het Adegemse compostpaviljoen.

Bij de officiële opening van het compostpaviljoen in Adegem-Dorp had schepen van milieu Annelies Lammertyn beloofd dat het compostpaviljoen ook op zaterdagvoormiddag een uur zou open zijn, als er een vrijwilliger gevonden werd die tijdens dat uur toezicht op het compostpaviljoen wou houden.

Ghislain Borgonjon uit de Pater Tuypenslaan -een van de nog actieve compostmeesters in onze gemeente, die tot voor kort nog regelmatig op zaterdagvoormiddag actief was op het compostpaviljoen in Maldegem- is vanaf begin september de compostpaviljoenwachter op zaterdagvoormiddag tussen 10u30 en 11u30.

De zaterdagen dat hij niet aanwezig kan zijn zal er door de milieudienst voor een vervanger gezorgd worden.

"Het is ook op zaterdag nog geen stroom van het volk dat naar het compostpaviljoen komt. Dat was niet anders toen het compostpaviljoen aan het Sint Annazwembad in Maldegem werd geopend. Nu komen daar de zaterdag regelmatig meer dan dertig mensen met GFT afval" vertelde Ghislain ons, terwijl hij een paar klanten hielp om hun GFT afval in een van de bakken te kieperen.

Hij is er van overtuigd dat het aantal mensen dat zijn weg naar het Adegems compostpaviljoen vindt zowel op woensdag, vrijdag als zaterdag langzaam maar zeker zal stijgen.


KLJ ADEGEM TE GAST
IN DONK IN 't LICHT

KLJ ADEGEM TE GAST IN DONK IN 't LICHT

Ook dit jaar opende Donk de septemberkermis met zijn wandeling "Donk in 't Licht".

Tijdens de ongeveer 2,5km lange wandeling langs paden en tuintjes die met brandende kaarsen verlicht werden konden meer dan 700 wandelaars ook genieten van verschillende optredens.

KLJ Adegem was een van de groepen die op het wandeltraject voor animatie zorgden.

Zij wisselden het vendelzwaaien af met volksdansen en kregen spontaan applaus van het publiek.


MALDEGEM KERMIST
EEN BEETJE IN ADEGEM

MALDEGEM KERMIST EEN BEETJE IN ADEGEM
Enkele Oldtimersverenigingen en het Comité voor Initiatief hebben de handen in elkaar geslagen en zorgen er voor dat er zondag 21 september juweeltjes van Oldtimers in Maldegem zullen te zien zijn.

Met zijn avondmarkt en UIT-markt opent Maldegem vrijdag 19 september zijn kermisweek. Andere hoogtepunten in het programma zijn:
- De streekbierenavond op vrijdag, de parkfuif en het feest van de 50 jarigen op zaterdag.
- het aperitiefconcert op het dakterras van het gemeentehuis, het Old timertreffen en de zeepkistenrace op zondag.
- De laureaten- en vrijwilligersavond op dinsdag en de wielerwedstrijd op woensdag, de ballenworp op donderdag en het muzikaal vuurwerk op vrijdag 26 september.

Op maandagnamiddag 22 september wijkt Maldegemkermis eventjes uit naar Adegem: omdat er (voorlopig) in Maldegem nog geen geschikte zaal is wordt ook dit jaar de seniorennamiddag, die aan zijn 10de editie toe is, in den Hoogen Pad georganiseerd.

Voor zijn jubileumeditie hebben de organisatoren gekozen voor talent uit de eigen regio. Bij een kop koffie en stuk taart kan het publiek genieten van optredens van Tom Davys & Tamara en Steve Ryckier. De 300 kaarten (3 euro) zijn al allemaal de deur uit.


SWITCHBACK MEMORIAL MARCH
EINDIGDE MET BLOEMENHULDE

SWITCHBACK MEMORIAL MARCH EINDIGDE MET BLOEMENHULDE

Voor de twaalfde maal organiseerde de vzw België-Canada, de dag voor de herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof, zijn Switback Memorial March.

De deelnemers aan deze herdenkingsmars konden kiezen tussen een wandeling van 8, 16, 24 en 32 km met start en aankomst in het dienstencentrum Oud Sint Jozef.

Met hun Switchback Memorial March herdenkt de vzw België - Canada alle soldaten die er hebben toe bijgedragen dat onze regio in 1945 bevrijd werd. De twaalfde editie van de mars werd afgesloten met een plechtigheid aan het monument op de markt.

Naast de officiële delegaties uit Canada, Polen, het provinciebestuur West Vlaanderen en het gemeentebestuur van Maldegem legden ook leerlingen van de GBS De Kruipuit, de Driesprong (Maldegem) en Klavertje Vier (Knesselare) bloemen neer bij het monument.


HET IS NOG STEEDS GEVAARLIJK
IN DE OUDE MOLENWEG

HET IS NOG STEEDS GEVAARLIJK IN DE OUDE MOLENWEG
Begin juli werden er tijdens een stormachtige nacht in de Oude Molenweg enkele bomen ontworteld. De omgevallen bomen zorgden voor schade aan de rand van het wegdek en aan de gracht naast het wegdek.

De Oude Molenweg is een eenvaksweg die druk bereden wordt en waar er 's avonds en 's nachts weinig verlichting is.

Om de wegebruikers te waarschuwen voor de gevaarlijke situatie werden ter hoogte van de omgewaaide bomen door de gemeente waarschuwingspalen gezet.

"Wij kunnen de schade aan de rand van het wegdek niet herstellen zolang de bomen daar niet verwijderd zij" klonk het toen bij de gemeente.

Wij zijn ondertussen al twee maanden verder. De eigenaar van de bomen heeft de bomen doorgezaagd zodat de wortels terug in de grond zijn verdwenen, maar boven de grond steekt er nog altijd een 50 cm boomstam uit.

Dat zorgt zowel overdag, maar vooral als het donker is, voor gevaarlijke situaties als een auto en een fiets of twee auto' s elkaar op die plaats moeten kruisen.

De mensen vragen zich af of daar eerste ongevallen moeten gebeuren voor er ingegrepen wordt.


MALDEGEMSE POLITIE
TROK 15 RIJBEWIJZEN IN

Ook de PZ Maldegem werkte actief mee aan de zomer BOB campagne die van 1 juni tot 1 september liep. Er werden in onze gemeente tijdens die periode tijdens controles en bij ongevallen 1153 ademtesten afgenomen. Daarvan waren er 44 positief.

Er moesten 15 chauffeurs hun rijbewijs voor 15 dagen inleveren. Bij 4 chauffeurs verscheen de A van "Alarm" op het scherm en een chauffeur moest aan een bloedproef worden onderworpen om eventuele intoxicatie vast te stellen.

De zomer BOB campagne is nu afgesloten maar dat betekent niet dat de PZ Maldegem geen ademtesten en andere controles meer uitvoert.

Wie in Maldegem op stap gaat en een pintje wil drinken zorgt er best voor dat hij een BOB heeft om hem of haar naar huis te voeren.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home