www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 563 - Week 37 : van 7 tot 13 september 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

NIEUW SCHOOLJAAR =
NOG MEER PLAATSGEBREK

NIEUW SCHOOLJAAR = NOG MEER PLAATSGEBREK
Na een dansje op de speelplaats begonnen de directie, leerkrachten en leerlingen van de gemeenteschool De Kruipuit aan hun nieuw schooljaar.

Ook in de GBS De Kruipuit begon op 1 september een nieuw schooljaar.

Zoals alle scholen van het basisonderwijs beginnen ze er op de Kruipuit op een gezellige manier aan.

Net als bij het begin van het vorig schooljaar werd het schooljaar 2014 - 2015 dansend ingezet.

Zowel de directie de leerkrachten als de leerlingen hadden er duidelijk zin in.

De gemeente school doet het goed. De afgelopen jaren ging het aantal leerlingen al jaren in stijgende lijn. Het is ooit anders geweest.

Wij herinneren ons nog de periode dat de Kruipuit door zijn dalend aantal leerlingen een leerkracht dreigde te verliezen. De afgelopen 7 jaar is het aantal leerlingen met 50% gestegen.

Volgens het directeursduo ( Manu Buysse en Magda De Coninck) zal de school dit jaar de kaap van de 180 leerlingen bereiken en mogelijks overschrijden. De school kampt echter met enkele belangrijke problemen.

De stijging van het aantal leerlingen heeft geen gelijklopende stijging van de werkingsmiddelen gekend. De school moet het nu doen met minder middelen dan vroeger.

Er is ook een nijpend plaatsgebrek. In een bureau van enkele vierkante meter zitten het directeursduo en de secretaresse. Het is er onmogelijk daar iemand op een comfortabele en respectabele manier te ontvangen.

De leraarszaal wordt dit jaar al lokaal voor de lessen zedenleer gebruikt en de zorgklas is kleuterklas geworden. De school moet ook nog een klaslokaal delen met de kuma.

KEUZES MAKEN

De problemen zijn gekend bij het Maldegems schepencollege. Daar spraken zij vorig jaar over het optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte.

Het was wellicht wenselijk dat het schepencollege eens een van zijn zittingen in de gemeenteschool op de Kruipuit organiseerde. De tijd is aangebroken dat de Maldegemse gemeenteraad keuzes maakt.

Wil zij haar gemeenteschool behouden dan moet zij bereid zijn om geld vrij te maken om in dat gemeentelijk onderwijs te investeren door als voorlopige oplossing minstens een containerklas te installeren.

Wil de gemeente niet meer in haar school investeren dan moet zij die afstoten en aan een andere scholengemeenschap overdragen.

Betrouwbare bronnen verzekerden ons dat er in het recent verleden al niet - officiële gespreken zijn geweest met een andere scholengemeenschap over een mogelijke overname. Die gesprekken zouden echter tot niets geleid hebben.

Over die gesprekken konden we nergens bevestiging krijgen.


BIJ STROOMONDEBREKINGEN
WORDEN WIJ EEN BEETJE GETROFFEN

Door het verplicht stilleggen van 3 kerncentrales, dreigt er deze winter een elektriciteit tekort in België.

Daarom heeft de regering beslist dat in geval van tekort aan elektriciteit bepaalde zones in België gedurende een aantal uren zonder stroom kunnen komen te zitten.

Het afsluiten van de stroom zal niet in alle zones op het zelfde moment gebeuren.

Het plan met de zones die tijdelijk zonder stroom kunnen zitten is alle langer opgesteld maar pas nu vrijgegeven aan de gouverneurs die het plan ook hebben doorgespeeld aan de gemeentebesturen.

Uit dat plan blijkt dat Maldegem er nog niet slecht van af komt. In het ergste geval worden er van de 272 cabines die in onze gemeente staan slechts 36 enkele dagen enkele uren afgesloten.

Volgens burgemeester Marleen van den Bussche had Maldegem, omdat er vorig jaar ook al sprake was van een mogelijks te kort aan elektriciteit en van het tijdelijk afsluiten van de elektriciteit in bepaalde (niet bekend gemaakte) zones, vorig jaar al een noodplan, voor het geval van stroomonderbreking in Maldegem, opgemaakt.

Dat plan zal nu op basis van de nieuwe gegevens worden aangepast.

Omdat het Warmhof over reserve generatoren beschikt zal daar in geval van nood voor opvang gezorgd worden voor de mensen die enkele uren zonder stroom zitten en daardoor in de problemen kunnen komen.


GARAGE GROOSMAN GING AVA KOMT

De garage Groosman in de Staatsbaan sloot al enige tijd geleden haar deuren.

Er waren aanvankelijk plannen om van het gebouw een nieuw winkelcomplex te maken.

Die plannen zijn ondertussen achterhaald. AVA heeft de Garage Groosman gekocht en afgebroken.

In de plaats van de garage komen er 2 grote winkels waarvan een AVA, die nu naast de Aldi in Maldegem is gevestigd, zal zijn.


VEEL ZIEKTEMELDINGEN
TIJDENS EEN SCHOOLDAG

Het schooljaar was amper een paar dagen oud toen ze bij het secundair onderwijs van de Zusters Maricolen met een onverklaarbaar hoog aantal ziektemeldingen in het derde jaar zaten.

De eerste ziektemeldingen kwamen woensdagmorgen per telefoon binnen.

In de loop van de voormiddag werden er tijdens de lessen in het derde jaar ook nog enkele leerlingen onwel.

Directrice Ann Snauwaert heeft de procedure opgestart die voorzien is bij een ongewoon hoog aantal ziektemeldingen in een klas.

Een reden voor die ongewoon hoge ziektemelding hebben zij in de school niet.

In de andere klassen waren er geen ongewone ziektemeldingen. Het is wachten op de resultaten van onderzoeken die in het kader van de opgestarte procedure werden uitgevoerd om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van het hoge aantal ziektemeldingen.


ADEGEMS VOLKSTHEATER
ORGANISEERT VOORVERKOOPDAGEN

Met "De familie van mijn vrouw" een komedie van Hall Stephens en Harry B Linton, in een regie van Etienne Notteboom wil het AVT ook dit jaar zijn 2500 trouwe klanten een ontspannende avond bezorgen.

Na het massaspektakel "Carrousel" heeft heet AVT dit jaar gekozen voor een komedie die slechts 11 acteurs nodig heeft.

Onder die 11 is de 75 jarige Paul Goethals die als agent speurneus in de kijker loopt.

"De familie van mijn vrouw" is in den Hoogen Pad te genieten op vrijdag 31 oktober om 20 uur, zaterdag 1 november om 20 uur, zondag 2 november om 15 uur, vrijdag 7 november om 20 uur, zaterdag 8 november om 20 uur, zondag 9 november om 15 uur en maandag 10 november om 20 uur.

Omdat ieder jaar de vraag naar kaarten voor de optredens in voorverkoop groot is, organiseert het AVT dit jaar 2 voorverkoopdagen.

Die gaan door op 13 en 27 september in den Hoogen tussen 9u en 12u.

Wie daar zijn kaarten komt halen krijgt er ook een kop koffie en een borrel bij. Vanaf 13 september kunnen de kaarten ( prijs 10 euro) ook online besteld worden via www.adegemsvolkstheater.be (online bestellen brengt extra kosten mee).

Vanaf 13 september kunnen ook iedere woensdag tussen 14u en 20u kaarten telefonisch besteld worden via de nummers: 0479/21 66 52 of 0479/21 34 92


POLITIE REDT VERWAARLOOSDE HOND

POLITIE REDT VERWAARLOOSDE HOND
Woensdag heeft de Maldegemse politie in een woning in de Staatsbaan een verwaarloosde hond (Duitse herder) in beslag genomen.

Daarmee heeft zij zeker het dier uit zijn lijden verlost en zijn leven gered.

Toen de politie het uitgemergelde dier ontdekte konden nog amper overeind blijven.

De FOD Dierenwelzijn en de dierenwelzijnvereniging Vetas uit Lokeren zullen verder instaan voor de opvolging van het dossier van de dierenverwaarlozing en de verzorging van het uitgemergelde dier op zich nemen.

Tegen de eigenaar van de hond werd een proces verbaal opgesteld.

Hij riskeert naast een boete ook een verbod om gedurende een periode nog dieren te houden.


HONDEN IN DE KIJKER

HONDEN IN DE KIJKER

Meer dan 120 honden, onderverdeeld in 3 categorieën, uit alle hoeken van België, hebben zaterdag namiddag op de terreinen van Hond en Meester in de Ringbaan voor een jury getoond hoe gehoorzaam zij zijn aan hun baasje.

Buiten een diploma, een trofee en een natura prijs houden de deelnemers aan deze wedstrijd niets over. En toch ging het er bijzonder gezellig aan toe.


EEDAFLEGGINGEN BIJ
DE MALDEGEMSE POLITIE

EEDAFLEGGINGEN BIJ DE MALDEGEMSE POLITIE
Vrijdagmorgen legden Karen Descheemaeker(naast korpschef Yasmine Vanavermaete en Nele Claes (naast burgemeester marleen Van den Bussche) als (burger) personeelsleden bij de Pz Maldegem voor burgemeester Marleen Van den Bussche de Eed af.

Karen Descheemaeker komt over van de Pz Brugge en is het nieuwe diensthoofd van de steundienst en is verantwoordelijk voor Beleid, HRM, Financiën en Logistiek/ICT.

Nele Claes werkte al meer dan een jaar als contractueel bediende bij de Pz Maldegem in het kader van het statutair personeel opgenomen.

Zij staat mee in voor het verwerken van processen-verbaal inzake verkeersovertredingen, secretariaatswerking, ondersteunt het werk van de HRM-verantwoordelijke, en is back-up voor het onthaal.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home