www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 559 - Week 33 : van 10 tot 16 augustus 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MEDARD EN SIMONNE VIERDEN HUN
BRILJANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

MEDARD EN SIMONNE VIERDEN HUN BRILJANTEN HUWELIJKSJUBILEUM

Op 4 augustus 1949 traden Medard Sierens (86j) en Simonne Verloock (85j) in Eeklo in het huwelijk.

Samen met hun familie, vrienden en buren vierden zij afgelopen weekend hun briljanten huwelijksjubileum.

Medard, die enkele jaren geleden door een zware aandoening werd getroffen, kon dank zij de goede zorgen van het verplegend personeel van het Woonzorgcentrum en van zijn echtgenote, het briljanten jubileum nog beleven.


JEUGD CERCLE BRUGGE OP SLOTDAG
VAN MALDEGEMSE VOETBALSTAGE

JEUGD CERCLKE BRUGGE OP SLOTDAG VAN MALDEGEMSE VOETBALSTAGE
Tim Smolders en Miguel Van Damme, twee voetballers van Cercle Brugge die nauwe banden hebben met Maldegem, waren vorige week vrijdagnamiddag te gast op de laatste dag van de voetbalstage die door de Maldegemse sportdienst werd georganiseerd.

Meer dan 170 jonge sporters namen vorige week deel aan de voetbalstage die door de Maldegemse sportdienst voor kinderen (van de 3de kleuterklas tot de leerlingen tot de 2de graad van het basisonderwijs) werd georganiseerd.

Om er voor te zorgen dat ieder kind tijdens de stage voldoende sportief aan bod kwam, werden de kinderen in verschillende groepen ingedeeld.

Tijdens de vijfdaagse stage leerden zij alle knepen die een voetballer moet kennen. Er werd zowel op balvaardigheid als op ploegspel getraind.

Naast het luik voetbal kwamen de kinderen in de loop van de week ook nog in contact met andere balsporten en met zwemmen.

JEUGD CERCLKE BRUGGE OP SLOTDAG VAN MALDEGEMSE VOETBALSTAGE De trainer van iedere groep verkoos op het einde van de stage in zijn groep de meest balvaardige spelers. Die jonge sporters kregen op het einde van de stage een aandenken.

AFSLUITER
De sportdienst maakt ieder jaar van de slotdag van de voetbalstage iets speciaals. Vroeger gingen de jonge sporters de laatste dag van hun stage op bezoek bij een Belgische eersteklasser.

Wegens besparingsredenen van het gemeentebestuur moest van die uitstap worden afgezien. In plaats van zelf op bezoek te gaan bij een ploeg, nodigde de sportdienst vorig jaar als alternatief de jeugdspelers van Club Brugge uit op de slotdag van de voetbalstage.

Dit jaar waren de jeugdspelertjes van Cercle Brugge en hun trainer te gast in Maldegem. Voorafgaand aan dat bezoek waren er een drietal bijeenkomsten tussen de jeugdtrainers van Cercle Brugge en de trainers van het voetbalkamp. Samen staken zij een trainingsschema een wedstrijdkalender voor de slotdag in elkaar.

Na afloop van de slotdag verklaarde de verantwoordelijke van de jeugdtrainers van Cercle Brugge dat hij aangenaam verrast was van de inzet die de Maldegemse jonge sporters zowel tijdens de trainingen als tijdens de vriendschappelijke wedstrijden aan de dag legden.

Op het einde van de slotdag wisselden de jonge sporters van Maldegem en Cercle Brugge attenties uit. Op aanmoedigingen van de schepen van sport of van andere leden van het schepencollege moesten de jonge sporters op de slotdag niet rekenen. Die schitterden wel door hun afwezigheid.

Ere-burgemeester Johan De Roo en ere- schepen en gewezen schepen van sport Noël Wille kwamen de jonge sporters wel aanmoedigen op de slotdag.

BUITENLAND
Minder goed nieuws was er dit jaar voor de jongeren van de derde graad van het basisonderwijs en de leerlingen van het secundair onderwijs: hun voetbalkamp werd van de kalender afgevoerd.

Vrijdagnamiddag vernamen wij dat er momenteel overleg is tussen de sportdiensten van de steden en gemeenten uit de regio om volgend jaar voor de jongeren uit die leeftijdsgroep een stage in het buitenland te organiseren.


LAUREATENAVOND IN
NIEUW (OUD) KLEEDJE

Tot vorig jaar was de sportraad de organisator van de jaarlijkse laureatenhulde. Vorig jaar was het al een afgeslankte versie en dit jaar wordt de organisatie overgenomen door de gemeente.

De laureatenavond verschuift van de donderdagavond naar dinsdagavond 23 september. Op die avond worden niet alleen de sportlaureaten maar de laureaten van alle adviesraden en de vrijwilligers gehuldigd.

De laureatenavond keert door deze ingreep terug naar zijn profiel van tijdens de eerste jaren na de fusie. Dank zij deze ingreep spaart de gemeente een paar recepties uit.

Van de voorzitter van de sportraad vernamen wij dat de sportclubs, de namen van hun leden die voor een huldiging in aanmerking komen, aan de sportraad moeten doorgeven.

De verenigingen moeten ook de namen doorgeven van de sporters die zij voordragen voor de verkiezing van sportman, sportvrouw of andere titels doorgeven.

De verkiezing van die laureaten door moet nog gebeuren tijdens de weken die aan de laureatenavond voorafgaan.

Iedere adviesraad zal op de laureatenavond immers maar een twintigtal minuten krijgen om zijn laureaten te huldigen.


SJEF SLUIT VROEGER DAN VOORZIEN

Eind juli, tijdens de receptie ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag als kapper, kondigde Sjef Minnaert aan dat hij in de loop van de maand september een kleine medische ingreep moet ondergaan en dat hij daarom vanaf 1 september de deur van zijn kapsalon in de Oude Staatsbaan definitief sluit. Eens hersteld zal hij bij de klanten die dat willen het haar aan huis snijden.

Het medisch probleempje waarmee de 74 jarige kapper kampt heeft er echter voor gezorgd dat hij vroeger dan voorzien (met onmiddellijke ingang) moet stoppen met werken.


SLUIKSTORTERS BLIJVEN
VOOR ERGERNIS ZORGEN

Dat steeds meer mensen zich ergeren aan het sluikstorten in onze gemeente, merken wij aan de reacties die op de redactie binnenlopen.

De opvallendste meldingen kwamen nu uit de omgeving van den Boombos en Heulendonk. Daar werden in het recente verleden een volledige salon, metaalplaten, zakken met snoeisel, matrassen, een TV, een pc, en een flatscreen achtergelaten.

Op Heulendonk lag er deze week een ijzeren staaf met een betonblok aan. Die constructie werd in het verleden bij een hek gebruikt. Bij het gevonden materiaal zit ook materiaal dat ook in de gratis zone op het recyclagepark kan afgeleverd worden.

Omdat hij zijn buurt leefbaar wil houden, is er iemand die wekelijks kleine vormen van sluikstorten in zijn buurt zelf opruimt.

Wij zijn blij met deze reacties en willen daar in de toekomst ook aandacht blijven aan besteden. Wij raden de mensen aan om de mail die ze aan onze redactie sturen ook door te sturen naar de milieudiensten, die kunnen er bij de verantwoordelijken voor het beleid op aandringen om maatregelen te nemen.


WIELERHOOGDAG IN ADEGEM

WIELERHOOGDAG IN ADEGEM
Met de organisatie van de eerste rit van de Ronde van Oost Vlaanderen voor beloften, met start en aankomst in Adegem, staat de Maldegemse Wielercel voor een nieuwe uitdaging.

Na een onderbreking van enkele jaren werd vorig jaar de Ronde van Oost Vlaanderen voor beloften (U23) opnieuw georganiseerd. De eerste rit van deze vijfdaagse rittenkoers, een tijdrit, werd in Knesselare georganiseerd.

Omdat Knesselare om praktische redenen dit jaar heeft afgehaakt kreeg Raf Van de Velde als voorzitter van de Maldegemse wielercel de vraag van de Vlaamse Wielerbond om de openingsrit in Maldegem te organiseren.

Zowel het dagelijks bestuur als het algemeen bestuur van de wielercel waren van oordeel dat, nu het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) de organisatie van de Parkcross op zich neemt, de Wielercel die organisatie op zich kon nemen.

ADEGEM
Een gesprek met het schepencollege leerde het dagelijks bestuur van de wielercel dat de gemeente Maldegem wel bereid was om logistieke steun te verlenen maar dat zij een organisatie van de openingswedstrijd met start en aankomst in het centrum van Maldegem niet zag zitten.

De wielercel heeft dus voor de openingsrit van de Ronde van Oost Vlaanderen voor beloften een wedstrijd van 151 km met start en aankomst in Adegem uitgekend.

Op woensdag 13 augustus zijn de ogen van wielerminnend Vlaanderen op Adegem gericht. De 33 ploegen (elk met 6 renners) worden woensdagmiddag vanaf 12u30 aan den Hoogen Pad voorgesteld. Om 13u30 wordt daar de officieuze start geven. Ongeveer anderhalve kilometer verder, op 't Kruisken, volgt de officiële start.

PLAATSELIJKE RONDEN
Dan beginnen de renners aan een grote omloop van ongeveer 70km die hen onder meer in Maria Aalter, Tielt, Wontergem en Lotenhulle brengt.

Eens terug in Adegem volgen er nog 7 plaatselijke ronden (Spanjaardshoek, Kallestraat, Ringbaan, Lindestraat, Urselweg, Onderdijke, Appelboom, Kleemputte, Heulendonk en Kruisken) van elk 11km, waarin telkens de Kampel is opgenomen. De aankomst wordt rond 17 uur verwacht.

Terwijl de beloften aan hun grote omloop bezig zijn, is er in Adegem om het publiek te entertainen nog een wedstrijd voor gentlemen. Die rijden 9 ronden van 3,5km (Spanjaardshoek, Kallestraat, Ringbaan, Blekkersgat, Kallestraat, Verbranden Bos en Kruisken).

Woensdag is het een wielerwedstrijd op een open parcours. Het verkeer in Adegem zal woensdagnamiddag rekening houden met de wielerwedstrijd: er zal op de plaatselijke omlopen enkel verkeer in de rijrichting van de renners toegelaten zijn.


LUC MATTHIJS EVEN TERUG IN MALDEGEM

LUC MATTHIJS EVEN TERUG IN MALDEGEM

Als wij het in het voetbal hebben over wedstrijdleiders die het internationaal gemaakt hebben, denkt iedereen aan scheidsrechter Frank De Bleeckere.

Weinigen weten dat ook een ondertussen oud-Maldegemnaar, Luc Matthijs, een grote internationale carrière heeft opgebouwd, zij het dan als grensrechter.

Hij was er bij op de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona en hij vlagde verschillende wedstrijden op de wereldbeker in de VS in 1994 waar hij 6 wedstrijden langs de lijn liep. In 1995 floot hij de finale van de UEFA beker.

Luc Matthijs was vorige week woensdag te gast op de voetbalstage in Maldegem. Tijdens 3 sessies van elk meer dan een uur, vertelde hij de jonge sporters (van 5 tot 10 jaar) die aan een voetbalstage deelnamen over hun belevenis als grensrechter.

Hij maakte daarbij gebruik van zijn enorm archief van beeldmateriaal van internationale wedstrijden die hij als lijnrechter meebeleefde.

De jonge sporters hingen aan zijn lippen en keken vol bewondering naar zijn uniform als lijnrechter en naar de medailles die hij aan zijn internationale wedstrijden heeft overgehouden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home