www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 558 - Week 32 : van 3 tot 9 augustus 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

JACQUES PAUWELS SCHREEF
" DE GROOTE KLASSENOORLOG 1914 - 1918"

JACQUES PAUWELS SCHREEF
Met "De Groote Klassenoorlog" is Jacques Pauwels al aan zijn zevende boek toe. Het is een aanrader voor al wie meer wil weten over de juiste achtergronden van het uitbreken van WOI.

Jacques Pauwels, in Adegem gekend als Jackie, is al meer dan 30 jaar weg uit Adegem maar is zijn geboortedorp zeker nog niet vergeten. Jacques studeerde geschiedenis aan de RUG en in het Canadese Toronto doctoreerde hij in geschiedenis en politieke wetenschappen.

Voor hij mee in het reisagentschap van zijn broer stapte, doceerde hij aan verschillende universiteiten in Canada. Hij publiceerde over Wereldoorlog II en andere historische onderwerpen in Canada, de VS, Cuba en verschillende Europese landen.

Dat Jacques geen schrik heeft om heilige huisjes te slopen heeft hij in zijn vorige boeken al bewezen. In "De groote Klassenoorlog 1914 - 1918" neemt de auteur zijn leespubliek mee naar de periode die aan WO I voorafging.

Met zijn boek toont de auteur aan dat WO I om veel meer ging dan over de bescherming van de democratie. Die was volgens Jacques Pauwels nog onbestaande.

In zijn nieuwste boek bewijst hij dat de voedingsbodem voor het uitbreken van WO I niet moet gezocht worden in de verdediging van de democratie. Het Algemeen stemrecht bestond toen nog niet.

De echte reden voor het uitbreken van de grote oorlog moet gezocht worden in de schrik van de toenmalige elite van grootgrondbezittende adel, en de industriële burgerij voor het groeiend ongenoegen van de volksmassa, en de dreiging van revoluties in verschillende landen.

Puttend uit zijn kennis van de geschiedenis, neemt Jacques Pauwels zijn lezers mee naar de verschillende belangrijke gebeurtenissen die aan het uitbreken van WO I voorafgingen.

"De groote Klassenoorlog 1914 - 1918" werd uitgegeven bij uitgeverij EPO. Het 672 pagina's tellende boek kost 34,90 Euro en is te verkrijgen in de boekhandel. Het kan ook online besteld worden bij de uitgeverij www.epo.be.


POLITIE MAAKT JACHT
OP SLUIKSTORTERS

Om zijn clubkas te spijzen heeft KVK Adegem op zijn parking in de Waleweg een container staan waar de mensen hun oud papier en karton kunnen in deponeren.

Mensen die hun afval naar de betaalzone van het recyclagepark moeten brengen, en die dit een te dure aangelegenheid vinden, zien de container in de Waleweg als een ideale plaats om hun afval te dumpen.

Donderdagavond werd de Maldegemse politie opgeroepen om een ernstige vorm van sluikstorting aan de papiercontainer van KVK Adegem vast te stellen. De politie trof er verschillende dozen aan waarin onder meer een (defecte) stofzuiger, flesjes en blikjes van drank zaten.

De politie probeert aan de hand van het gevonden materiaal de identiteit van sluikstorter(s) te achterhalen.

Ondertussen vernamen wij dat sluikstorters ook al hun weg naar de Windvang hebben gevonden...


90 JARIGE WILLY CUSSE
GING NOG EENS DE LUCHT IN

JARIGE WILLY CUSSE GING NOG EENS DE LUCHT IN

Op 23 juli werd Willy Cusse, de geestelijke vader van Lowie Lek en gepensioneerd verzekeringsagent die al meer dan 40 jaar lid is van Aeroclub Brugge, 90 jaar.

Zaterdagavond organiseerde de vliegclub op zijn thuisbasis in Ursel een feestje voor de jarige Willy.

Hoogtepunt van zijn verjaardagsfeest was zeker het moment dat hij werd uitgenodigd om nog eens een vlucht mee te maken boven de streek.


REGEN TEISTERDE
OOK ADEGEM

Wie vorige week maandag zijn eerste werkdag na zijn vakantie had en met de ochtendploeg begon, moest in de gietende regen met bliksem en dondergekletter naar zijn werk.

In het Meetjesland kreeg vooral Aalter het zwaar te verduren.

Het Maldegemse brandweerkorps kon geen bijstand bieden want het kreeg zelf ook een 80 tal oproepen van wateroverlast binnen.

In Adegem waren het vooral de Koekoekslaan, de Oude Staatsbaan, het Vliegplein, de Murkel en Onderdijke die in de brokken deelden.

Enkele straten in Kleit werden tijdelijk voor het verkeer afgesloten. Het duurde enkele uren voor alle problemen opgelost waren.


THOMAS KOMT TERUG
NAAR MALDEGEM

Vorig jaar in september hebben honderden kinderen en volwassenen de verplaatsing gemaakt naar het Stoomcentrum in Maldegem om er de Thomas de stoomlocomotief te zien.

Na het succes van vorig jaar komt Thomas terug op bezoek naar België en Het Maldegemse Stoomcentrum is opnieuw een van de plaatsen waar de wereldberoemde stoomlocomotief een paar dagen zal verblijven.

Wie op 6 en/of 7 september een rit wil maken of met Thomas op de foto wil, kan zich nu al online inschrijven bij :
www.thomasdestoomlocomotief.be


MALDEGEM LEGT POSITIEVE
JAARREKENING VOOR

Nog belangrijker dan de bespreking van de begroting is de bekendmaking en de beoordeling van de jaarrekening van de gemeente.

Niet schepen van financiën Frank Sierens, maar het hoofd van de dienst financiën gaf de raadsleden tijdens hun laatste zitting voor de vakantie inzicht in de jaarrekening 2013 van de gemeente.

Uit de stortvloed van cijfers leerden de raadsleden dat Maldegem het vorig boekjaar afsloot met een batig saldo van 4 miljoen euro.

Volgens schepen Frank Sierens liggen verschillende redenen aan de basis van dit positief resultaat.

In de eerste plaats was er een geplande lening van 1 miljoen, omdat de staat de personenbelastingen niet tijdig zou doorstorten, die niet moest opgenomen worden om dat die personenbelastingen wel bijtijds werden gestort.

De subsidies van de hogere overheden en de inkomsten van de belastingen waren ook hoger dan voorzien.

Er waren ook hogere inkomsten uit dividenden en er was een meerwaarde van de beleggingen.

Daarnaast zijn er volgens schepen Sierens ook enkele uitgaven lager uitgevallen dan verwacht. Een voorbeeld daarvan was de post strooizout. Door de zachte winter kon daarop ongeveer 30.000 euro worden bespaard.

Er zijn ook een aantal werken die oorspronkelijk voor 2013 voorzien waren die pas dit jaar worden uitgevoerd.

De verenigingen van vrije tijd- en hobbysporten hebben volgens hun verantwoordelijken weinig aan die positieve cijfers: de meerderheid heeft hun (kleine) subsidies afgeschaft.

"Wij krijgen in de plaats extra logistieke steun, maar die hebben wij niet nodig. Als de gemeente activiteiten organiseert staan onze leden klaar om als vrijwilligers te helpen omdat zij weten dat hun vereniging subsidies krijgt van de gemeente", klinkt het bij verschillende verenigingen.

De verantwoordelijken van die verenigingen vrezen dat het moeilijker zal worden om hun leden nog te motiveren om zich in de toekomst voor initiatieven van de gemeente als vrijwilliger aan te melden.


DE KRULBOLDERS KENNEN
HUN WERELDKAMPIOENEN

DE KRULBOLDERS KENNEN HUN WERELDKAMPIOENEN

Op de nationale feestdag, 21 juli, werd in Ursel het 49ste wereldkampioenschap krulbollen per ploeg (loten voor maats) georganiseerd door de Vlaamse Krulbolbond.

Bij de mannen waren er 254 inschrijvingen. In de finale haalden Frank Colmann, Koen Bauwens en Gert de Vuyst het van Wilfried Goethals Franky Verpoot en Eric Vermeulen.

Bij de vrouwen waren er 38 inschrijvingen. De titel ging naar het duo Kathy De Baets en Veronique Provost.

In de finale wonnen zij van Georgette Van Hoecke en Christiane Gelaude.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home