www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 553 - Week 27 : van 29 juni tot 5 juli 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

EENDRACHT MAAKT MACHT ADEGEM
HOUDT HET BEEN STIJF

EENDRACHT MAAKT MACHT ADEGEM HOUDT HET BEEN STIJF
Het bestuur van Eendracht Maakt Macht Adegem doet niet mee aan het reizend volkstheater dat Maldegem van de herdenkingsplechtigheid op 11 november wil maken.

Tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de vaderlandslievende verenigingen van Groot Maldegem, stelde burgemeester Marleen van den Bussche het voorstel van het schepencollege voor, om in 2014 op 11 november een herdenkingsplechtigheid te houden.

Tijdens die plechtigheid zou er een korte bloemenhulde voorzien zijn in Middelburg, Kleit en Adegem. Het grootste deel van de plechtigheid en de receptie zou in Maldegem doorgaan.

Op die bijeenkomst lieten de vertegenwoordigers van Eendracht Maakt Macht Adegem al weten dat zij zich in een dergelijke plechtigheid niet konden vinden.

Toen de vaderlandslievende verenigingen begin dit jaar een voorstel voor het programma van de herdenkingsplechtigheid op 11 november kregen, heeft dat het standpunt van voorzitter Georges De Vos en het bestuur van Eendracht Maakt Macht Adegem nog versterkt.

"Als wij het herdenkingsprogramma overlopen zien wij dat iedereen die aan de plechtigheid wil deelnemen om 8 uur op de markt in Maldegem moet zijn. Van daaruit gaat het met de bus naar Middelburg voor een korte plechtigheid en kop koffie.

Daarna rijdt de bus naar Kleit voor opnieuw een korte plechtigheid. Om 10 uur zal de bus in Adegem zijn voor een korte plechtigheid op het kerkhof.

Om 10u30 moet iedereen al aan de kerk in Maldegem zijn voor de eucharistieviering, waarna er huldigingen volgen op het kerkhof in Maldegem en aan het monument op de Markt.

Als afsluiter is er een receptie in het gemeentehuis. De bus brengt de Adegemse deelnemers tegen 13u30 terug naar Adegem.

Dat is geen herdenkingsplechtigheid maar een reizend volkstheater dat op iedere locatie enkele minuten blijft" verduidelijkte voorzitter De Vos het standpunt van zijn vereniging.

EENDRACHT MAAKT MACHT ADEGEM HOUDT HET BEEN STIJF Erevoorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem en oud-strijder, de bijna 97 jarige Cyriel Ryckaert, heeft geen woorden voor de houding van het Maldegemse schepencollege.

"Als een tussenstop van 15 minuten alles is wat Maldegem voor de Adegemse oorlogsslachtoffers over heeft, dan hoeven de 15 minuten voor mij ook niet" klonk hij teleurgesteld. Eendracht Maakt Macht heeft in een schrijven aan het schepencollege laten weten dat zij aan die plechtigheid niet wenst deel te nemen.

"Wij herdenken de Adegemse oorlogsslachtoffers met een voormiddag vullend programma met plechtigheden in de Sint Adrianuskerk, op het kerkhof (gevolgd door een receptie in den Hoogen Pad), aan het monument van de Grenadiers en aan de gedenksteen de brug van Raverschoot. Daarna zitten wij rond 12u30 met onze leden aan de feesttafel.

Wij zijn niet bereid om die schone plechtigheid op te geven voor een bloemenhulde die in Adegem niet langer dan 15 minuten zal duren." motiveerde Eendracht Maakt Macht Adegem zijn beslissing.

GEVOLG
Het Maldegemse schepencollege heeft beslist dat de herdenkingsplechtigheid op 11 november zal doorgaan zoals het schepencollege het heeft gepland. Het luik Adegem wordt uit dat programma gelicht.

Het schepencollege heeft ook beslist dat Adegem op 11 november zijn eigen herdenkingsplechtigheid mag organiseren maar dat er geen receptie meer is in den Hoogen Pad, omdat dit plots -na al die jaren- te moeilijk is wegens de toneelvoorstellingen van het Adegems volkstheater. Navraag bij het AVT leerde ons echter dat zij van de receptie in de inkomhal van den Hoogen Pad nooit een probleem hebben gemaakt.

De plechtigheid in Adegem, die muzikaal wordt opgeluisterd door het koor Canticorum, het koor van de VBS de Papaver en de Verenigde Vrienden Adegem, zal het in 2014 waarschijnlijk zonder de VVA moeten doen. Als Adegem de fanfare er bij wil hebben moet zij die zelf betalen. Vroeger werd het optreden van de VVA op de plechtigheid door de gemeente aanzien als een verplicht optreden voor hun subsidie.

Voor voorzitter Georges De Vos en zijn bestuur staat het vast: Adegem organiseert -met of zonder de steun en aanwezigheid van het Maldegems gemeentebestuur- op 11 november zijn eigen herdenkingsplechtigheid.

"Ik had de burgemeester in het verleden al voor gesteld dat wij zelf zouden instaan voor de bediening tijdens de receptie.

Onze beslissing heeft natuurlijk financiële consequenties voor onze vereniging. Wij moeten nu zelf zoeken naar een geschikte locatie om zelf de deelnemers aan de plechtigheid een drankje aan te bieden. Buiten het lidgeld van onze leden en de gemeentelijke subsidies hebben wij geen andere inkomsten.

Mensen die ons -en vooral de herdenkingsplechtigheid van 11 november- willen ondersteunen kunnen dat doen door aan die plechtigheid deel te nemen en een bijdrage te storten op rekeningnummer BE93 0352 4753 6967 van de Koninklijke Vaderlandse Vereniging Eendracht Maakt Macht Adegem met, vermelding herdenkingsplechtigheid 11 november." besloot voorzitter De Vos zijn reactie op de beslissing van het schepencollege.


TIJDELIJK EENRICHTINGSVERKEER
IN DE ZANDAKKERS

Net als vorig jaar zal er tijdens de maanden juli en augustus eenrichtingsverkeer zijn in de Zandakkers. Dat eenrichtingsverkeer komt er op vraag van de verantwoordelijken van de speelpleinwerking.

De inwoners van de Zandakkers werden, de dag nadat beslissing over de invoering van het eenrichtingsverkeer in de gemeenteraad werd genomen, schriftelijk van de tijdelijke regeling op de hoogte gebracht.

Vooral bij het begin en op het einde van een dag speelpleinwerking is het zeer druk in de Zandakkers van ouders en/of grootouders die hun kinderen of kleinkinderen brengen of afhalen.

In het belang van de veiligheid van de kinderen mogen voertuigen in juli en augustus via de inrit aan het André Trensonstadion de Zandakkers niet inrijden. De Zandakkers inrijden kan enkel van op het kruispunt van de Zandakkers met de Ringbaan en de Kallestraat.


GEEN SUBSIDIES MEER VOOR
HOBBY- EN VRIJETIJDSSPORTEN

Tot vorig jaar kregen de Maldegemse hobby- en vrijetijdssportclubs nog een subsidie van 150 euro. Het gemeentebestuur heeft op voorstel van het schepencollege beslist dat die subsidies worden afgeschaft.

In de plaats van die subsidie zullen die sportclubs op logistieke steun van de gemeente kunnen rekenen. Verschillende van de hobby- en vrijetijdsportclubs vragen zich af waaruit die logistiek zal bestaan.


DE PAPAVER KRIJGT EXTRA RUIMTE
IN HET ADEGEMSE GEMEENTEHUIS

Door het stijgend aantal leerlingen kampt de Papaver met een te kort aan lokalen. De school heeft uitbreidingsplannen maar de realisatie van die plannen zal nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Daarom moest de school op zoek naar een tijdelijke oplossing.

Die oplossing heeft ze samen het Maldegems gemeentebestuur gevonden: de school mag in de toekomst een lokaal van 35m² gebruiken in het oud-gemeentehuis van Adegem, waar nu de bibliotheek is. Daarvoor moet een extra wand op het gelijkvloers geplaatst worden.

Het lokaal zal gebruikt worden als zorglokaal en als refter. Er zal ook een bord in het lokaal komen zodat er in geval van nood ook les kan in gegeven worden.

De leerlingen van de Papaver zullen de bezoekers aan de bibliotheek niet storen. Tijdens de openingsuren van de bibliotheek zijn de kinderen niet op school.


DE PAPAVER HEEFT EEN NIEUWE
(waarnemend) DIRECTEUR

DE PAPAVER HEEFT EEN NIEUWE (waarnemend) DIRECTEUR

Omdat hij al verschillende maanden wegens medische redenen afwezig is, werden de afgelopen maanden de taken van Jozef Ginneberge als directeur van de VBS De Papaver in Adegem overgenomen door Vic Blomme (lid van de inrichtende macht) en Annelies Lammertyn (leerkracht).

Omdat de terugkeer van de heer Ginneberge nog niet in het vooruitzicht wordt gesteld, en de huidige regeling als niet ideaal werd aanzien, heeft de inrichtende macht van de Papaver een vacature uitgeschreven voor een waarnemend directeur.

Geert De Kezel uit Eeklo werd als de beste van de kandidaten aangeduid. Hij wordt de nieuwe (waarnemende) directeur van de Papaver.

Geert De Kezel woont in Eeklo en wordt over enkele dagen 50 jaar. Hij gaf tot het einde van het schooljaar 2013 - 2014 les aan het vijfde leerjaar van de Meidoorn in Eeklo.

"Ik heb de kwalificaties en de ambitie om directeur van een school te worden. Toen ik van de vacature bij de VBS de Papaver hoorde heb ik mij kandidaat gesteld. Ik ben klaar voor de nieuwe uitdaging" vertelde de heer De Kezel ons zaterdagnamiddag.


ADEGEM HEEFT ZIJN
PUBLIEKE COMPOSTEERPLAATS

De laatste dagen van juni start de milieudienst met de inrichting van de publieke composteerplaats in Adegem.

Die composteerplaats komt in de hoek van de vroegere boomgaard van het Elisabethrusthuis.

Vanaf 1 juli zal de compostplaats open zijn op woensdag van 14 tot 15 uur en op vrijdag van 10 uur 30 tot 11 uur 30.

Er worden nog vrijwilligers gezocht om de compostplaats op zaterdag tussen 10 uur 30 en 11 uur 30 open te houden.

Op vrijdag 18 juli zal een compostmeester tussen 10 uur 30 en 11 uur 30 op de composteerplaats in Adegem uitleg geven over composteren.

De composteerplaats is er volgens schepen van milieu Annelies Lammertyn in de eerste plaats voor Adegemnaren die op een appartement wonen of thuis geen ruimte hebben om een composthoop aan te leggen.

Op de publieke composteerplaats kan men terecht met zijn aardappelschillen, resten van citrusvruchten en ander fruit, groenteresten, eierschalen, notendoppen, verwelkte snijbloemen, theezakjes, koffiefilters...


HEULENDONK
FEEST

HEULENDONK FEEST

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli wappert de feestvlag boven Heulendonk.

Het feestcomité heeft vrijdagavond "Triple Malted" uitgenodigd om voor de sfeer te zorgen.

Zaterdagnamiddag rollen de krukbollen bij Willy en Rosette.

Zaterdagavond staat de feesttafel gedekt voor de mensen die ingeschreven hebben voor de BBQ.

Net als vorig jaar zullen er ook dit jaar meer dan 250 mensen deelnemen aan Heulendonk feest.


GRAFFITI-NAMIDDAG
SLOOT KUNSTIG LEUK AF

GRAFFITINAMIDDAG SLOOT KUNSTIG LEUK AF
Niet alleen de leerlingen van het derde leerjaar, ook directeur Manu en juffrouw Sabine en juffrouw Kim namen actief deel aan de graffitinamiddag.

"Kunstig Leuk" was een project dat tijdens het schooljaar 2013- 2014 als een rode draad door het lesprogramma van de leerlingen van het derde leerjaar van de GBS de Kruipuit liep.

Juffrouw Sabine, Juffrouw Kim en kunstenaar Erik Hebberecht zorgden er voor dat de leerlingen in de loop van het schooljaar met verschillende kunstvormen in contact kwamen en zelf ook regelmatig creatief bezig waren.

Voor de kinderen was een van de hoogtepunten in het project de periode dat hun tekeningen en schilderijen een plaats kregen in een officiële tentoonstelling.

Als afsluiter van het project nodigden juffrouw Sabine en juffrouw Kim dinsdagnamiddag de graffitikunstenaar HARD Nesh uit naar de Kruipuit.

Samen met de graffitikunstenaar hebben de leerlingen in enkele uren van een saaie muur op de parking een graffitikunstwerk gemaakt.

Woensdagavond was er in de klas van het derde leerjaar nog een tentoonstelling over de onderwerpen die tijdens Kunstig Leuk aan bod waren gekomen.

De leerlingen kregen op het einde van het schooljaar ook nog een kunstopdracht mee die zij tijdens hun vakantie moeten uitvoeren. Het resultaat daarvan zal volgend schooljaar bekeken worden.


DE ARK ONTDEKTE
DE VINKENSPORT

DE ARK ONTDEKTE DE VINKENSPORT

Vorige week dinsdag stonden er bij de leerlingen van het 1ste, 2de en 3de leerjaar van de Ark 13 sporten op het programma.

Voor iedere sport te ontdekken hadden de kinderen 20 minuten. Een verrassing voor de kinderen was zeker de vinkzettingen die voor en met hen werden georganiseerd.

Een drietal vinkeniers hadden een twintigtal vinken meegebracht en leerden de kinderen voor welke liedjes die de vinken zongen zij een streepje op de tellat mochten zetten.

Zowel de leerkrachten als de vinkeniers waren aangenaam verrast dat de kinderen zo geconcentreerd aan de wedstrijden deelnamen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home