www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 552 - Week 26 : van 22 tot 28 juni 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

METINGEN GEVEN ACTIECOMITE GELIJK

METINGEN GEVEN ACTIECOMITE GELIJK
Het actiecomité Kleine Moerwege en omgeving vraagt niet onterecht al bijna twee jaar om maatregelen om vooral de geluidsoverlast -veroorzaakt door de windmolens- weg te werken.

Van zodra zij wisten dat er in hun buurt langs de N49 nog een windmolen zou bijkomen hingen de inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving aan de alarmbel. Na enkele acties schoot ook het Maldegemse gemeentebestuur in actie.

Na overleg met het provinciebestuur van Oost Vlaanderen, Electrawinds (7 molens) en Ecopower (2 molens) werd besloten om in de omgeving van de windmolens langs de N49 permanent metingen uit te voeren.

Aan de mensen die in de omgeving van de windmolens wonen werd gevraagd om tijdens de periode van de metingen hun klachten over geluidsoverlast door te sturen.

De metingen, die moesten aangeven of de windmolens voldoen aan de Vlarem II normen die gelden vanaf 2015, gebeurden tussen einde november 2013 en eind maart 2014.

De geluidstudie, die wordt betaald door Electrawinds, Ecopower en Electrabel (die een vergunning heeft voor nog 3 windmolens, 2 in Maldegem en 1 in Eeklo), is nog niet volledig af.

Donderdag 19 juni werd in het Maldegems gemeentehuis een eerste informatievergadering over de resultaten van de metingen gehouden. Die bijeenkomst werd bijgewoond door veel mensen die in de omgeving van de windmolens wonen.

BEVESTIGING
De inwoners van de Kleine Moerwege en omgeving kregen te horen wat zij eigenlijk al lang wisten: de geluidsnormen in hun omgeving worden regelmatig overschreden.

Volgens de woordvoerders van Electrawinds en Ecopower is dat vooral 's nachts bij zuid en zuidwestenwind het geval.

Bij hoge windsnelheden (vanaf 9m/sec) en overdag -als er meer verkeer is op de N49- wordt de geluidsoverlast van de windmolens gemaskeerd door het extra geluid van de wind en van het verkeer.

REDUCTIEPLAN
Omdat nu al onomstreden vaststaat dat de windmolens niet voldoen aan de Vlarem II normen, die vanaf 2015 ingaan, zullen zowel Electrawinds als Ecopower de komende maanden al maatregelen nemen om de geluidsoverlast in te dijken.

Pas als de geluidstudie volledig af is zal er een reductieplan worden opgesteld.

Electrabel, die momenteel nog geen windmolens langs de N49 in onze regio heeft staan, wacht de definitieve resultaten van de geluidstudie af alvorens een beslissing te nemen over de verderzetting van haar project van de 3 windmolens.

Zowel de gemeente als de provincie zullen de geluidstudie verder opvolgen en er worden in de komende maanden ook nieuwe metingen in het vooruitzicht gesteld. Er komen zeker na de controles -en als de geluidstudie volledig af is- nieuwe informatievergaderingen.

NIET HELEMAAL TEVREDEN
De inwoners van de Kleine Moerwege en omgeving zijn tevreden dat zij de informatie kregen over de metingen en de maatregelen die op korte termijn zullen genomen worden. Zij zijn echter niet tevreden dat de resultaten van de studie niet openbaar gemaakt worden.

Na enig aandringen verzekerde Maldegems milieuambtenaar Cedric Depuydt ons, dat de vraag over het openbaar maken van de resultaten van de geluidstudie in de werkgroep zal besproken worden.


KLEUTERS OEFENDEN VERKEERSSITUATIES

KLEUTERS OEFENDEN VERKEERSSITUATIES
Tijdens hun ritjes op het verkeersparcours moesten de kleuters niet alleen hun stuurvaardigheid, maar ook hun aandacht voor de verkeersborden bewijzen.

Het is de taak van de ouders (door het goede voorbeeld te geven) en van de school om de kinderen voor te bereiden op hun plaats in het verkeer. Die voorbereiding begint al bij de kleuters.

Het belangrijk dat ouders zicht strikt aan de verkeersregels houden als zij met hun kleuters op stap gaan.

In de scholen gebeurt die voorbereiding voor de leerlingen van het basisonderwijs door middel van wandelingen en fietstochten in groep.

Voor de kleuters die zonder begeleiding in het verkeer mogen gedropt worden hebben de scholen andere methodes gevonden om hen voor te bereiden op hun intrede in het verkeer.

Vorige week vrijdag stond op de speelplaats van de Papaver een fietsparcours voor de kleuters opgesteld. Op dat parcours werden verschillende verkeerssituaties uitgewerkt.

Voordat zij met hun fiets het parcours mochten afleggen werd de omloop samen met de juffrouw -die voor de gelegenheid in het uniform van een politieagent stak- te voet afgelegd.

De politieagent gaf bij iedere situatie (verkeerslicht, rotonde, zebrapad enz.) de nodige uitleg. Daarna mochten de kleuters even oefenen om vervolgens, onder het toeziend oog van de agent, het parcours af te leggen.

KLEUTERS OEFENDEN VERKEERSSITUATIES
Voor de eerste ritjes met de fiets wordt bij de kleuters van de eerste kleuterklas de loopfiets boven de fiets met steunwielen aangeraden.

LOOPFIETSEN
Omdat kleuters van de eerste kleuterklas nog te klein zijn om op een fiets zonder hulpmiddelen te rijden mochten zij vrijdag op een aparte zone op de speelplaats met de loopfietsen rijden.

Volgens de turnlerares is het belangrijk dat er bij de oefeningen voor een loopfiets en niet voor een fiets met steunwieltjes gekozen wordt. Door de allerkleinsten met een loopfiets te laten rijden worden zij verplicht om tijdens het fietsen zelf hun evenwicht te zoeken.

De eerste minuten was het voor de kleuters even zoeken, maar daarna genoten zij van hun ritje met de loopfiets...


BEKENDE GEBOUWEN ZIJN VERDWENEN

BEKENDE GEBOUWEN ZIJN VERDWENEN

Bijna gelijktijdig zijn in het centrum van Adegem twee bekende gebouwen tegen de vlakte gegaan.

Deze week werd op de Spanjaardshoek het woonhuis en de winkel (die vooral door de oudere Adegemnaren "de winkel van de Kosters" genoemd werd) gesloopt.

Bijna gelijktijdig werd in Adegem-Dorp de winkel van Cyrila D'Havé met de grond gelijkgemaakt.

Hoewel beide handelszaken al geruime tijd leeg stonden en de sloop aangekondigd was deed het toch raar om die twee lege plaatsen in het centrum van Adegem te zien.

De leegten zullen in de nabije toekomst worden opgevuld met woonblokken...


BEDRUKTE GEZICHTEN TIJDENS
DE MATCH BELGIË - ALGERIJE

BEDRUKTE GEZICHTEN TIJDENS BELGIË - ALGERIJE

Niet alleen in het café, ook in de boltent en in de garage stond er in café 't Kruisken woensdagavond een TV. Tientallen klanten volgden er de wedstrijd tussen België en Algerije.

Toen wij er de foto's namen zagen wij enkel bedrukte gezichten, de stand was toen 0-1. Zelfs de drankjes en de belegde broodjes konden de supporters niet opmonteren. Pas na het tweede doelpunt van de Belgen heerste de sfeer van de grote supportersdagen.


DOSSIER AALTERBAAN TERUG NAAR AF

Al enkele jaren circuleren schetsen van het nieuwe uitzicht van de Aalterbaan tussen Aalter en Maldegem. De N44, de verbinding tussen de E40 en de N49, krijgt het statuut van autostrade.

Vooraleer er een vergunning wordt afgeleverd voor de heraanleg van de weg moet er echter een milieueffectenrapport (MER) worden opgemaakt en goedgekeurd. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt al enkele jaren aan dat MER.

Nu werd vastgesteld dat het huidig MER voor juridische problemen kan zorgen. Daarom besloot het AWV om het huidig MER af te voeren en te beginnen met de opmaak van een nieuw MER. Dat betekent dat het dossier Aalterbaan jaren vertraging oploopt.


FIETSEXAMEN BIJ DE ARK

FIETSEXAMEN BIJ DE ARK

Vorige week woensdag moesten de 100 leerlingen van het zesde leerjaar van de Ark Maldegem in het centrum van hun gemeente voor een test een fietsparcours van ongeveer 2 km afleggen. Op dat parcours stonden controleurs die de leerlingen doorlopend in het zicht hadden. Alle foutjes werden genoteerd.

Om na te gaan of de leerlingen weten dat een agent die het verkeer regelt voorrang heeft op een verkeersbord, stond op de markt een agent die, telkens als er een leerling afkwam, het verkeer op het kruispunt neutraliseerde.

De resultaten van het fietsexamen komen onder de rubriek W O op het rapport van de leerlingen.


RITA VERLEYE IS DE NIEUWE
AMBTENAAR LOKALE ECONOMIE

Nadat Gino Braet zijn ontslag had gegeven als ambtenaar lokale economie moest de gemeente Maldegem opnieuw op zoek naar een vervanger.

De andere kandidaten die door de selectie waren geraakt bedankten voor de eer. De gemeente heeft nu de post van ambtenaar lokale economie aangeboden aan Rita Verleye.

Rita Verleye is sedert 1 maart 1980 in dienst bij de gemeente. Door haar werk op het secretariaat van de burgemeester, de dienst communicatie en haar actieve rol in het vrijwilligerswerk weet mevr. Verleye wat Maldegem op zowel op socio als op economisch vlak nodig heeft.

Vanaf 19 juni werd zij officieel aangesteld als de nieuwe ambtenaar lokale economie. Haar nieuwe job combineert ze met haar vorige.


FESTIVAL IN HET SINT ANNAPARK

FESTIVAL IN HET SINT ANNAPARK

Op zaterdag 28 juni organiseert de werkgroep Rock Maldegem zijn 15de festival "Al onder the Rock van Maldegem". Voor de zesde maal vormt het Sint Annapark het prachtige decor voor het festival.

De werkgroep heeft ook dit jaar gekozen voor een combinatie van talent van eigen bodem en een groep die zijn sporen in de wereld van de rockmuziek al heeft verdiend.

"The Broadcasters", een zeskoppige band met Maldegemse roots, opent om 19u30 het festival. De groep brengt rockhits uit de sixties en seventies afgewisseld met hedendaagse nummers.

Om 22u30 wordt het podium ingenomen door "The Fabiola Fun F*ckers". Van deze band krijgt het publiek geen klassieke covers te horen: hun playlist van moderne rock-covers bevat minder bekende nummers die ten onrechte amper gecoverd worden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home