www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 550 - Week 24 : van 8 tot 14 juni 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GEMEENTE LEVERDE
ZICHZELF EEN VERGUNNING !

GEMEENTE LEVERDE ZICHZELF EEN VERGUNNING !
Wie er niet speciaal op let rijdt of stapt van het centrum van Adegem naar den Hoogen Pad zonder dat hij de aanpakbrief van de gemeente in de haag heeft opgemerkt.

Toen de meerderheid aankondigde dat de tarieven voor het aanleveren op het recyclagepark van bepaalde soorten afval waaronder groen (fors) zouden verhogen werd onmiddellijk de komst van compostparkjes in Adegem en Middelburg aangekondigd.

Dit jaar zou het eerste compostparkje in Adegem worden aangelegd. Er werd met het OCMW een overeenkomst afgesloten om dat compostparkje op een strook van de grond van het vroegere Elisabethrusthuis in te planten.

De gemeente moest aan zichzelf een vergunning vragen om het compostparkje te mogen aanleggen. Voor de aflevering van die vergunning moest geen openbaar onderzoek gebeuren, werd ons medegedeeld. De vergunning werd op 26 mei afgeleverd.

De aflevering van de vergunning en de mogelijkheid om tegen die vergunning verzet aan te tekenen werd op de plaats waar het compostparkje komt met een aanplakbrief aangekondigd.

Dat briefje is zo klein en het staat bovendien in de haag, zodat bijna niemand het ziet...


HET PROGRAMMA VOOR DE
ZOMERKERMIS IS KLAAR

HET PROGRAMMA VOOR DE ZOMERKERMIS IS KLAAR
Het feestcomité legde vorige week de laatste
hand aan het programma voor de zomerkermis.

Na de zomerkermis van vorig jaar heeft het Adegemse feestcomité een grondige wijziging ondergaan. Het vernieuwde comité kon bij zijn aantreden al meteen beginnen met het voorbereiden van de nieuwjaarsreceptie en het programma van de zomerkermis.

De zomerkermis begint dit jaar op vrijdag 11 juli in den Hoogen Pad met de kindernamiddag (poppenkast Pedrolino).

Er is die dag wegens de Vlaams Nationale feestdag geen speelpleinwerking en grabbelpass is evenmin actief.

Voor de prijs van 1 euro kunnen de kinderen een leuke namiddag beleven. In die prijs is naast de poppenkast ook een drankje tijdens de pauze en een zakje snoep op het einde van de voorstelling bergrepen.

Voor de tweedehands speelgoed- en kinderkledijbeurs die op zondag 13 juli doorgaat in den Hoogen Pad moet er vooraf worden ingeschreven.

Een verkoopstandje reserveren kan bij Stijn Van de Walle op het nummer 0485 84 98 57 of via feestcomité@adegem.net.

Voor de kermiskoffietafel voor de Maldegemse 55 plussers met Mayke Vanes en Frappant, die op maandag 14 juli deoorgaat in den Hoogen Pad, kunnen kaarten (5 euro) besteld worden bij het secretariaat van den Hoogen Pad en bij Daniel De Metsenaere tel 0486 12 84 13.

De belangrijkste wijziging in het programma is de avondmarkt op dinsdag 15 juli: omdat er steeds minder marskramers op de avondmarkt afkwamen heeft het feestcomité de klassieke avondmarkt vervangen door een wereldfeest en een ambachtelijke avondmarkt met mogelijkheid tot proeven van Aziatische hapjes.

Standhouders met zelfgemaakte juwelen, geschenkartikelen, biogroenten zegden al hun medewerking toe. Ook plaatselijke kunstenaars en verenigingen zullen een plaats hebben op de vernieuwde avondmarkt.

Het volledige programma van de zomerkermis is terug te vinden op de website van het Adegemse feestcomité.


FIETS JE VAARDIG
MET DE GEZINSBOND!

De Gezinsbond Adegem verwacht op zondag 15 juni fietsende ouders en grootouders samen met hun eveneens fietsende kinderen en kleinkinderen (tussen 4 en 12 jaar) op de gezins- en doe voormiddag in den Hoogen Pad.

De voormiddag begint om 10 uur met een halfuurtje uitleg waarom kleuters en kinderen over bepaalde vaardigheden moeten beschikken voordat zij zich in het verkeer mogen bewegen. Daarna volgt uitleg over belangrijke verkeersregels en een korte fietscontrole.

Als afsluiter worden met oefeningen en spelletjes de fietsvaardigheden van de kinderen getest.

Inschrijven voor deze activiteit is noodzakelijk en kan tot 12 juni bij [email protected] en bij Dorine De Vlieger (telefoon 050 71 61 33, of via [email protected].


LANDELIJKE KINDEROPVANG
ZOEKT OPVANGOUDERS

Omdat de vraag naar opvanggezinnen blijft stijgen is de Landelijke Kinderopvang ook voor onze gemeente op zoek naar nieuwe opvangouders.

0p woensdag 11 juni organiseert de Landelijke Kinderopvang in zijn secretariaat in de Lostraat 20 in Aalter tussen 13u30 en 16 uur een info-namiddag.

Tijdens die namiddag zal aan toekomstige opvangouders worden uitgelegd wat er van hen als opvangouders verwacht wordt en welke administratie er komt bij kijken.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met 070 24 60 41 of via [email protected].


TIENDE MULTICULTUREEL FESTIVAL

TIENDE MULTICULTUREEL FESTIVAL
In de modeshow waren verschillende landen vertegenwoordigd

Om de mensen die hier wachten of zij al dan niet een verblijfsvergunning krijgen te laten proeven van onze cultuur en ons te laten proeven van vreemde culturen organiseert het OCMW al 10 jaar een multiculturele avond.

Dit jaar werd ook de KUMA bij de organisatie betrokken. Centraal punt van het festival van het dienstencentrum Oud Sint Jozef.

Het mooie weer zorgde er voor dat het terras voor het dienstencentrum snel vol zat.

De mensen konden niet alleen genieten van een drankje, ze kregen er ook nog een kleurrijke modeshow bij.

In het dienstencentrum hadden verschillende organisaties een stand,waar ook geproefd kon worden van specialiteiten uit verschillende landen.

TIENDE MULTICULTUREEL FESTIVAL
De Maldegemse hobbykoks stonden in voor
het bakken van de kleine pannenkoeken.
Er werden vrijdagavond 1000 pannenkoeken uitgedeeld !

Op een gedeelte van de parking achter het dienstencentrum was er ook ambiance: het waren vooral de jongeren die probeerden om hun eigen ritmegevoel uit te testen.

Het grote publiek had eerder oog voor de hoge steltlopers en de flamingodanseres.

Omdat de organisatoren de nachtrust van de buren niet wilden storen werd rond 22 uur begonnen met de afbouw van het festival.


GBS DE KRUIPUIT VOLGDE
TRAINING VAN DE RODE DUIVELS

GBS DE KRUIPUIT VOLGDE TRAINING VAN DE RODE DUIVELS

Het Maldegemse schepencollege vond het dan wel geen pedagogisch verantwoorde uitstap, maar toch waren er voldoende ouders bereid om de leerlingen van de GBS de Kruipuit vrijdag naar Westkapelle te voeren, waar ze een training van de Rode Duivels konden bijwonen. Na de picknick kwamen ze terug naar de Kruipuit. Iedere leerling had enkele gadgets mee gekregen.


KOMT ER EEN EVALUATIE VAN DE
PRIJZEN OP HET RECYCLAGEPARK?

De forse stijging van de prijzen op het recyclagepark zorgen er voor dat het er de afgelopen maanden veel minder druk is dan vroeger.

Wij horen steeds meer verhalen van mensen die rechtsomkeer maken als ze horen hoeveel het kost om hun afval in de betaalzone achter te laten.

Johan De Metsenaere (N-VA) die aan zijn tweede gemeenteraad toe was, sneed dat onderwerp even aan in de gemeenteraad van mei. Hij kreeg onmiddellijk de steun van zijn fractievoorzitter en leden van Open VLD.

Schepen van milieu Annelies Lammertyn kon enkel bevestigen dat Maldegem op het vlak van zijn prijzen voor het groenafval bij de duurste van de IVM gemeenten is.

Zij kondigde aan dat er over enkele maanden een eerste evaluatie over de nieuwe regeling op het recyclagepark komt. Bij die evaluatie zal ook de prijs voor het groenafval ter spraken komen.


LANDELIJKE GILDE ORGANISEERT
HAAR NEGENTIENDE SNEUKELTOER

Zondag 6 juli organiseert de Landelijk Gilde Adegem haar 19de sneukeltoer. Er kan aan den Hoogen Pad gestart worden tussen 11 en 13 uur.

De belangstelling voor deze activiteit strekt zich tot ver buiten de Adegemse grenzen uit. Omdat het organisatorisch allemaal in de hand te houden wordt het aantal deelnemers beperkt: wie zich het eerst inschrijft komt het eerst op de deelnemerslijst.

Deelnemen kost 15 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen. Voor die prijs krijgen de deelnemers op de vijf stops iets lekkers te proeven.

Inschrijven kan door voor 30 juni het inschrijvingsgeld te storten op het rekeningnummer BE10 0682 2261 2704 van de Landelijke Gilde Adegem met vermelding van de naam en het aantal deelnemers (volwassenen en kinderen).

Voor meer informatie kan via e-mail contact opgenomen worden met [email protected] of via GSM: 0475 80 73 07.


MEERDERHEID MOET MEER RESPECT TONEN

Jason Van Landschoot (Open VLD) vroeg bij het begin van de raadszitting van 27 mei of Peter Van Hecke (N-VA) een verklaring mocht voorlezen die de twee fractieleiders samen hadden opgesteld.

Koenraad De Ceuninck verwees, omdat het om een verklaring en niet om een mededeling ging de verklaring naar het einde van de openbare zitting.

De sfeer tussen meerderheid en oppositie is regelmatig grimmig. Volgens de twee fractieleiders van de oppositiepartijen zouden CD&V en Groen na de verkiezingen van 25 mei een toontje lager moeten zingen en meer respect moeten tonen voor de oppositie.

De fractieleiders van N-VA en Open VLD hadden uitgerekend dat als de uitslag van de verkiezingen van 25 mei op Maldegem zouden toegepast worden de huidige meerderheid nu in de oppositie zou zitten.

Uit hun cijfers bleek dat op 25 mei 32,4% van de kiezers in Maldegem op de meerderheidspartijen stemden terwijl 49,7% van de stemmen naar N-VA en Open VLD gingen.

"Omdat bij de meerderheid de wissel niet aan de orde is nemen wij genoegen met meer respect van de meerderheid" gaf de heer Van Hecke fijntjes mee.

Burgemeester Marleen van den Bussche was niet onder de indruk van de verklaring van de twee fractieleiders: "Vertrouwen en respect moeten van twee kanten komen. Van bij het begin van deze bestuursperiode hebben wij altijd geluisterd naar constructieve voorstellen. Wij zien dan ook geen reden waarom wij onze houding in de toekomst zouden veranderen" gaf de burgemeester de oppositiepartijen mee...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home