www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 549 - Week 23 : van 1 tot 7 juni 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

OOK VIJFTIGSTE AUTOWIJDING
ZONDER REGEN

OOK VIJFTIGSTE AUTOWIJDING ZONDER REGEN
Diaken Dirk De Sutter wijdde tijdens de 50ste
autowijding van den Hoeke 576 voertuigen.

Ondanks de donkere wolken die donderdagvoormiddag boven den Hoeke samentrokken kon de 50ste autowijding er zonder regen doorgaan.

Toen Marijn Baute voorzitter van het Comité O L Vr. van de Weg rond 9 uur nog even zijn ronde deed om na te gaan of alle voorbereidingen voor de autowijding getroffen waren stonden de eerste auto's al te wachten op de wijding die om 10u30 begon.

Het waren niet alleen personenwagens die voorbij de wijdende diaken De Sutter reden: er passeerden ook fietsers en motards en natuurlijk waren er ook weer de verschillende firma's die met hun volledige wagenpark van vrachtwagens aan de wijding deelnamen.

OOK VIJFTIGSTE AUTOWIJDING ZONDER REGEN
Ook quads en kleine brommers waren op de afspraak op den Hoeke.

Voor diaken De Sutter was het de eerste maal dat hij de wijding deed. Hij was onder de indruk van het vlot verloop van de wijding en het aantal voertuigen die er aan deelnamen.

Na de wijding troffen wij een tevreden Comité Onze Lieve Vrouw van de Weg in den Hoogen Pad aan. Iedereen had tijdens de wijding mensen gezien die aan alle of bijna alle 50 wijdingen hebben deelgenomen.

Er waren donderdag ook mensen die voor familieleden of kennissen die niet aan de wijding konden deelnemen een aandenken aan de 50ste autowijding van den Hoeke meenamen. Donderdagmiddag was de voorraad volledig uitgeput.


SENIOREN VAN HET WARMHOF
TE GAST IN DE PAPAVER

SENIOREN VAN HET WARMHOF TE GAST IN DE PAPAVER
Juffrouw Conny en de leerlingen van 1A van de Papaver
ontvingen maandagnamiddag een tiental senioren van het
Warmhof in hun school.

Toen Adegem nog zijn Elisabethrusthuis had hield de VBS de Papaver nauwe contacten met het rusthuis en zijn bewoners: klassen gingen er op bezoek en met carnaval trok de carnavalsstoet van de Papaver voorbij de senioren, die in het rusthuis voor de vensters stonden.

Toen het Elisabethrusthuis gesloten werd en de Adegemse senioren naar het Warmhof in Maldegem verhuisden nam de Papaver zich voor om de contacten met de senioren te behouden. Er gingen in het verleden al klassen van de Papaver op bezoek naar het Warmhof en het 1ste leerjaar van de Papaver nodigt jaarlijks senioren uit naar zijn school.

SENIOREN VAN HET WARMHOF TE GAST IN DE PAPAVER
Dinsdagnamiddag waren de leerlingen van juffrouw
Christa gastheer voor een groep Warmhofbewoners.

Maandag en dinsdag werden de senioren op koffie en gebak getrakteerd. Voor het zover was hielpen zij de kinderen bij het afwerken met het geschenkje (een kadertje met foto) die ze voor de senioren aan het maken waren. De kinderen zongen ook enkele liedjes voor de senioren.

De kinderen keken dinsdagnamiddag raar op toen een van de senioren een demonstratie jodelen gaf. Zowel op maandag als dinsdagnamiddag vloog de tijd voor zowel de senioren als de leerlingen van de Papaver te snel voorbij; zij genoten van hun namiddag samen.


MALDEGEM BINDT DE STRIJD
AAN TEGEN SIGARETTENPEUKEN

MALDEGEM BINDT DE STRIJD AAN TEGEN SIGARETTENPEUKEN
Al 20 horecazaken hebben zich een
of twee wandasbakken aange(schaft.

Zwerfvuil is volgens een enquête één van de zaken waar onze inwoners zich het meest aan ergeren. Met het MOP team en andere initiatieven probeert het gemeentebestuur de gemeente proper te houden. Het valt echter niet te ontkennen dat klanten hun sigarettenpeuken in de onmiddellijke omgeving van horeca en andere handelszaken op de grond achterlaten.

Om dat soort zwerfvuil te voorkomen start de gemeente, daarin gesteund door de Vlaamse overheid en inDeVuilbak.be, initiatieven tegen sigarettenpeuken.

Zij heeft de handelaars van het centrum bijeengeroepen en hen een voorstel gedaan om zich tegen een voordelige prijs een of een paar wandasbakken aan te schaffen en die aan de ingang van hun zaak op te hangen. Dan moeten hun klanten hun sigarettenpeuken niet meer op de grond gooien maar kunnen zij die in de wandasbak achterlaten.

Al 20 handelszaken hebben zich een wandasbak aangeschaft. Er hoort ook een affiche bij de actie. Op de wandasbakken en de affiches staat de slogan "Laat je peuk niet in de steek gooi 'm in de asbak, niet op straat". Wie zich alsnog een hangasbak wil aanschaffen kan hiervoor contact opnemen met de milieudienst.

DROPPITS

MALDEGEM BINDT DE STRIJD AAN TEGEN SIGARETTENPEUKEN
Wie tijdens het wachten op de lijnbus een sigaret rookt
kan nu zijn peuk in de DropPits achterlaten.

Ook de bushaltes zijn plaatsen waar rokers die wachten op hun bus de peuken van hun sigaretten achterlaten. Om ook daar van dat soort zwerfvuil verlost te raken heeft de gemeente al op acht plaatsen DropPits geplaatst, dat zijn zijn asbakken die in een straatsteen zitten. De rokers kunnen voor ze op de bus stappen hun sigarettenpeuk in de DropPits steken.

Als er verschillende rokers zijn kunnen zij er een wedstrijd van maken wie het best kan mikken. De DropPits zijn waterdoorlatend, zodat zij niet overlopen bij regenval en ook gemakkelijk door de gemeentediensten te reinigen zijn.


NUTTIG GESCHENK VOOR
EERSTE COMMUNICANTEN

NUTTIG GESCHENK VOOR EERSTE COMMUNICANTEN

Ook dit jaar werden de leerlingen van de GBS De Kruipuit die op Hemelvaartsdag hun eerste communie deden of hun lentefeest vierden samen met hun familie in hun school op een drankje en een hapje uitgenodigd.

Voor al die leerlingen hadden de school en de gemeente een fietshelm als geschenk, een geschenk waarmee zowel de kinderen als hun ouders opgezet waren.


EERSTE COMMUNIE
IN DE PAPAVER

EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

Vorige week zondag was het de beurt aan de leerlingen van 1B (juffrouw Christa) van de VBS De Papaver om hun eerste communie te doen in de Sint Adrianuskerk of hun lentefeest te vieren.

Na de plechtigheid in de kerk werden Fere Carnewal, Faye Claeys, Lysander Coppé, Jules De Dobbelaere, Jasper Defruyt, Janne De Kesel, Kaydon De Maertelaere, Junot De Pauw, Lennert De Sitter, Kylian Faasen, Lies Grootaert, Joshua Poppe, Savannah Roegiers, Phebe Standaert, Louis Steenbeke, Tiany Temmerman, Syrah Van de Walle, Jinne Van Nevel, Alessia Vercameren en Fenna Willems samen met hun familie voor een hapje en een drankje uitgenodigd in hun school.


MALDEGEM TREKT KLACHT
BIJ RAAD VAN STATE NIET IN

MALDEGEM TREKT KLACHT BIJ RAAD VAN STATE NIET IN
Het actiecomité van Strobrugge is tevreden:
het gemeentebestuur van Maldegem gaat niet in op het
dadingsvoorstel van Elia. De klacht tegen de komst van
de nieuwe hoogspanningslijn blijft overeind.

Begin vorige week viel er bij de inwoners van Strobrugge en de zone waar de nog aan te leggen hoogspanningskabel van 380.000 Volt komt een brief in hun bus voor een informatievergadering op vrijdagmorgen.

Er zou uitleg gegeven worden over een dadingsvoorstel van Elia aan de gemeente Maldegem. In dat voorstel vraagt Elia de gemeente Maldegem af te zien van haar klacht bij de Raad van State in verband met de bovengrondse aanleg boven Maldegem van de 380.000 Volt hoogspanningslijn.

In ruil voor het intrekken van de klacht zou Elia de bestaande hoogspanningslijn ten zuiden van Maldegem (Kleit) afbreken en de hoogspanningslijn van 150.0000 volt boven Strobrugge ondergronds brengen.

Omdat de pleidooien bij de Raad van State op 6 juni beginnen moest de intrekking van het beroep tegen de bovengrondse aanleg van de nieuwe hoogspanningslijn voor die datum worden ingetrokken.

VOORGESCHIEDENIS
Om de stroom die opgewekt zal worden door het windmolenpark dat in zee komt naar het binnenland te transporteren is er een nieuwe zware hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem nodig.

In het kader van zijn Stevin project stelde Elia op 13 juli 2012 de plannen voor de nieuwe hoogspanningslijn van 380.000 volt tussen Zeebrugge en Zomergem voor.

Vooral In Strobrugge rijst er verzet tegen de tweede en veel zwaardere hoogspanningslijn die boven de hoofden van de inwoners komt.

Aan de hand van studies uit binnen- en buitenland toonden zij aan dat wonen onder of in de omgeving van hoogspanningskabels van 380.000 volt ongezond is.

Daarom vroeg het actiecomité dat in Strobrugge was ontstaan om de nieuwe hoogspanningslijn in Maldegem, net zoals in een gedeelte van West Vlaanderen, ondergronds te brengen.

Elia ging niet op dat voorstel in. Nadat het alle administratieve stappen had genomen vroeg het bedrijf een Gewestelijk Uitvoeringsplan (GRUP) aan bij het Vlaams Gewest, en die vergunning werd goedgekeurd.

Mede op verzoek van het actiecomité gaat de gemeente Maldegem tegen de vergunning in beroep bij de Raad van State.

De advocaten van de gemeente pleitten dat in het Milieueffectenrapport (MER) de alternatieven om in Maldegem de hoogspanningslijn ondergronds te brengen niet of onvoldoende onderzocht zijn.

Er kwamen nog andere klachten bij de RvS binnen, maar de auditeur vond de klacht van Maldegem in verband met het MER al voldoende om op 13 december van vorig jaar een negatief advies uit te brengen bij de Raad van State.

STROHALM
Omdat de RvS bijna altijd het advies van de auditeur volgt vreest Elia nu dat de RvS, na de pleidooien van 6 juni, het GRUP geheel of gedeeltelijk zal vernietigen.

In dat geval moet Elia zijn huiswerk volledig opnieuw doen wat een vertraging van enkele jaren betekent.

Om dat te voorkomen heeft Elia aan Maldegem en nog andere gemeente die de nieuwe hoogspanningslijn boven hun hoofd krijgen een dadingsvoorstel gedaan.

De ene gemeente weet niet welk voorstel Elia aan de andere gemeenten gedaan heeft. Vast staat wel dat Damme is ingegaan op het voorstel, dat nu in de gemeenteraad van Damme besproken moet worden.

BESLISSING
"Wij hebben het dadingsvoorstel van Elia in het schepencollege besproken. Alvorens wij een definitieve beslissing nemen willen wij echter het dadingsvoorstel aan u voorleggen" opende burgemeester Marleen van den Bussche de informatievergadering, die ook werd bijgewoond door de advocaten van de gemeente.

Uit de uitleg van burgemeester Van den Bussche en de advocaat blijkt dat Elia geen resultaatsverbintenis maar een inspanningsverbintenis voorstelt aan Maldegem.

Zij zal de stappen ondernemen om de huidige hoogspanningslijn boven Strobrugge ondergronds te mogen brengen. Daarvoor is onder meer de toestemming van het Agentschap Wegen en Verkeer nodig, omdat die leiding in de reservatiezone naast de N49 (die autosnelweg wordt), komt te liggen.

De reactie van Geert Steenkiste, woordvoerder van het actiecomité, was klaar en duidelijk. "Met dat voorstel willen zij Maldegem sussen: Elia bewijst met zijn voorstel dat het ondergronds brengen van de kabels wel degelijk mogelijk is. Wij vragen echter niet dat de huidige hoogspanningslijn van 150.000 Volt, maar de nieuwe lijn van 380.000 Volt ondergronds wordt aangelegd."

GEVOLGEN
Nadat er door burgemeester Van den Bussche en de advocaat van de gemeente nog was ingegaan op vragen van de vele aanwezigen stelde burgemeester Van den Bussche dat het Maldegemse schepencollege niet zal ingaan op het dadingsvoorstel van Elia.

Een uitspraak die door de aanwezigen op applaus werd onthaald.

Meester Wim De Cuyper temperde het enthousiasme bij de mensen van het actiecomité door te verklaren dat het niet ingaan op het dadingsvoorstel door de gemeente en een geheel of gedeeltelijk afkeuren van het PRUP niet betekent dat Elia afziet van zijn plannen.

Het bedrijf kan zijn huiswerk opnieuw maken en op basis van een nieuw MER over enkele maanden een nieuwe aanvraag voor een GRUP indienen.

Dat moet dan opnieuw de procedure volgen, waardoor de gemeente en het actiecomité de gelegenheid krijgen om hun eventuele bezwaren in te dienen.


VAN HET KIESBUREAU
NAAR TURKIJE

Hoewel zijn partij (Vlaams Belang) het met de verkiezing van 25 mei niet goed deed had Davy De Meyere toch een reden om tevreden te zijn.

Toen hij zich zondag naar het kieslokaal begaf had hij problemen met de ordediensten omdat er nog een affiche voor een van ruiten van zijn auto hing.

Dat mini-incidentje was vlug vergeten toen Davy hoorde dat zijn echtgenote, door een foto die zij van zichzelf in het kieshokje had genomen, een reis naar Turkije had gewonnen bij Neckermann.

Zij konden meteen hun koffers pakken...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home