www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 548 - Week 22 : van 25 tot 31 mei 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

Voor Cyrile Constandt, Guillaume De Baets, Xander De Busschere, Emile De Coninck, Imani De Laere, Kyano De Meyere, Anouk Depickere, Josse De Proft, Renée Foré, Xander Jacobs, Ward Mollet, Iona Roegis, Damian Speeckaert, Guus Van De Putte, Mona Van De Putte, Lotte Van de Walle, Lennie Verwilst en Nicolas Willems -leerlingen van het eerste leerjaar (juffrouw Conny) van de VBS de Papaver in Adegem- was het vorige week zondag de grote dag: voor het eerst mochten zij tijdens een eucharistieviering, waarin zij een belangrijke rol speelden, de communie ontvangen.

Na de plechtigheid werden de kinderen samen met hun familie door de directie, leerkrachten en ouderraad van de Papaver op een drankje en een hapje uitgenodigd in de school.


COMPAAN DEED DE GROTE KUIS
IN DE SINT ADRIANUSKERK

COMPAAN DEED DE GROTE KUIS IN DE SINT ADRIANUSKERK
Een team van Compaan heeft in twee dagen de
Sint Adrianuskerk een grondige schoonmaakbeurt gegeven.

De tijd dat tientallen leden van de socio-culturele verenigingen jaarlijks klaar stonden om mee te helpen bij de grote kruis in de Sint Adrianuskerk ligt al vele jaren achter ons. De kerkfabriek moet nu voor die grote kuis jaarlijks tweemaal beroep op de sociale werkplaats Compaan uit Sint Amandsberg.

Maandagmorgen begon een team van vijf mensen van Compaan aan de grote kuis in de kerk. Zij hebben van de aanwezigheid van een hoge stelling in de kerk gebruik gemaakt om ook de prachtige luchters in het hoogkoor eens aan te pakken en de defecte lampen te vervangen.

Met het dweilen en boenen van de vloer werd dinsdagnamiddag de grote kuis afgerond.

COMPAAN DEED DE GROTE KUIS IN DE SINT ADRIANUSKERK
De gemeente zorgt er voor dat het
park rond de kerk er verzorgd bij ligt.

Niet alleen in de kerk werd er gewerkt: terwijl de mensen van Compaan binnen met de grote schoonmaak bezig waren zorgden personeelsleden van de groendienst er voor dat ook het groen rond de kerk werd opgefleurd.


ROANS GROENE OASE ZET DE HEKKENS OPEN

ROANS GROENE OASE ZET DE HEKKENS OPEN
Het tuinhuis en het meertje tussen het groen is een van de mooie hoekjes in de Groene Oase in de Oude Staatsbaan 139G in Adegem.

Op zaterdag 28 en zondag 29 juni en 6 juli stelt Vlaanderen voor de 22ste maal zijn tuinen open voor het publiek. De "Open Tuinen" zijn een initiatief van de Landelijke Gilde. Dit jaar stelt ook Annemie Van den Abeele in de Oude Staatsbaan 139G haar Groene Oase open voor het publiek.

Thema van de Open Tuinen is dit jaar "kinderen spelen in de tuin". Dat doen de kleinkinderen van Annemie en haar echtgenoot Ronald ook als het geen Open Tuindagen zijn.

Toen Annemie en haar echtgenoot Ronald Van Hecke 32 jaar geleden in de Oude Staatsbaan kwamen wonen hebben zij het eerste jaar in hun tuin aardappelen gekweekt. Dat is een ideale manier om de grond los te krijgen. Daarna kwamen zowel vooraan als achteraan de eerste bloemen en plantjes.

Een opleiding in tuinaanleg heeft Annemie niet gevolgd. Zij heeft wel al veel boeken over tuinen gelezen en zowel in binnen- als buitenland veel tuinen bezocht.

In de loop der jaren is Roans Groene Oase al driemaal groter geworden. Annemie heeft ooit eenmaal een plan voor de aanleg van haar tuin laten opmaken, maar ze heeft er nooit iets van uitgevoerd.

"Als ik een idee heb om aan mijn tuin iets te veranderen dan bekijk ik dat samen met echtgenoot. Hebben wij daarna nog vragen, dan kunnen wij bij onze zoon terecht, die van het ontwerpen van tuinen een deel van zijn studies heeft gemaakt. Ik kies en schik de bloemen en planten en mijn echtgenoot staat in voor de opbouw van de ondersteuningselementen."

WANDELING
Wie het laatste weekend van juni en de eerste zondag van juli een bezoek brengt aan Roans Groene Oase passeert bij zijn aankomst eerst voorbij een infostand van Think Pink. De 3 euro die de volwassenen als inkom betalen en waarvoor ze een drankje krijgen gaat naar Think Pink.

Een wandeling door Roans Groene Oase leerde ons dat de tuin is ingedeeld in verschillende thema's. Zowel op het vlak van bloemen en planten als op het vlak van kunst is Roans Groene Oase een echt juweeltje.

ROANS GROENE OASE ZET DE HEKKENS OPEN
Ook de bijen zijn welkom in de Roans Groene Oase:
Ronald heeft voor hen zelfs een bijenhotel gebouwd.

De eerste zaterdag en zondag kunnen de bezoekers deelnemen aan verschillende workshops. In de tuin zijn er ook beelden te bewonderen van Mag. Vermeiren en Rita Craeynest.

Tijdens de wandeling door de tuinen of tussendoor kunnen de bezoekers ook nog genieten van drankjes en hapjes.


EERSTE INTERCLUBWEDSTRIJD
OP DE NIEUWE LOCATIE

EERSTE INTERCLUBWEDSTRIJD OP DE NIEUWE LOCATIE

Met de inschrijving van meer dan 50 honden voor de eerste interclubwedstrijd (tussen 6 verenigingen) op de nieuwe locatie in de Ringbaan kon Norbert Deuninck, voorzitter van Hond en Meester, best tevreden zijn.

De zon was van de partij zodat de baasjes die niet in de ring moesten de proeven vanop een zonovergoten terras konden volgen.

Het was voor de mensen die niet goed thuis zijn in dergelijke wedstrijden wel even kijken toen de microman aankondigde dat de deelnemers de piste gedurende 10 minuten mochten verkennen.

Terwijl de hondjes gewoon op hun plaats bleven waren het de baasjes die langs de hindernissen liepen die hun honden daarna moesten nemen. Tijdens de wedstrijd bleek dat de conditie van de baasjes even goed moet zijn als die van de honden.


O-L-VROUW VAN DE WEG KWAM ER
NA DE EERSTE AUTOWIJDING

O-L-VROUW VAN DE WEG KWAM ER NA DE EERSTE AUTOWIJDING
Louis Savat, Roger Borgonjon, Gabriel De Vlieger, Edgard Sierens, Albert Foré en Jozef De Baets waren er bij toen het beeld van O-L-Vrouw van de Weg op het kruispunt weg geplaatst.

De verbreding van de Hillestraat en het kruispunt van de Dorpsstraat met de Hillestraat, Spanjaardshoek en Kallestraat liggen aan de basis van het ontstaan van de autowijding en de komst van het beeld van O-L-Vrouw van de Weg op die plek.

Toen het Adegemse gemeentebestuur besliste dat de Hillestraat (in slechte staat) moest hersteld en verbreed worden stond het ook vast dat het kruispunt ruimer zou worden. Daarvoor moest de familie Verstraete gedeeltelijk onteigend worden.

Op het stuk grond dat werd onteigend stond het Kapelleke van den Hoeke. Godsvruchtige inwoners hebben nog tevergeefs geprobeerd om het verdwijnen van dat Kapelleken te voorkomen.

De inwoners van den Hoeke waren er voordat de werken werden aangevat al van overtuigd dat het kruispunt niet alleen ruimer maar ook gevaarlijker zou worden.

Daarom moest er voor een Hogere extra bescherming gezorgd worden. Zo ontstonden de ideeën van de autowijding en van het beeld van O-L-Vrouw van de Weg.

Op zondag 7 juni 1964 werd, na een eucharistieviering in de namiddag, de eerste autowijding aan de kerk georganiseerd.

Tijdens die misviering werden de mensen opgeroepen om Louis Savat en zijn comité zowel moreel als financieel te steunen bij de oprichting van het Mariabeeld op den Hoeke.

Het comité moest voor dat beeld en zijn plaatsing 81.000 frank betalen.

FEEST

O-L-VROUW VAN DE WEG KWAM ER NA DE EERSTE AUTOWIJDING
Op 4 oktober werd het Mariabeeld op den Hoeke officieel onthuld

De oproep tijdens de mis van 7 juni 1964 wierp vruchten af: het comité van O-L-Vrouw van de Weg kreeg definitief vorm.

Het bestond uit voorzitter Louis Savat, Walter Borgonjon, Jozef De Baets, Gabriel De Vlieger en Robert Foré. Dat comité bereidde de onthulling van het Mariabeeld voor.

Op zondag 4 oktober 1964 zag den Hoeke zwart van t volk: iedereen uit de omgeving wou er bij zijn als het beeld onthuld werd.

Nu er een Mariabeeld op het kruispunt van den Hoeke stond was het voor het comité ook duidelijk dat de autowijdingen in de toekomst op den Hoeke in de omgeving van dat beeld zouden doorgaan.

Dat zowel fietsers als automobilisten die te snel over het kruispunt reden in het parkje rond het Mariabeeld zouden belanden werd al bij de onthulling van het beeld al voorspeld.

Het heeft echter nog tot 1975 geduurd voordat het Mariabeeld naar zijn huidige locatie verhuisde.

VOORZITTERS
In de zeventiger jaren werd Louis Savat als voorzitter opgevolgd door Walter Borgonjon.

Toen Walter met gezondheidsproblemen kampte vroeg hij eerst aan Marijn Baute om hem als voorzitter te helpen en later om de taak van voorzitter op zich te nemen.

Het huidige comité bestaat uit voorzitter Marijn Baute, secretaris Leo De Kesel en bestuursleden Willy Devenys en Dirk De Sutter.

Voor de voorbereiding en tijdens de wijding kan voorzitter Baute nog rekenen op 11 medewerkers. Miel Cochuyt uit Landegem is al 30 jaar de teller van de gewijde voertuigen.

JUBILEUM WIJDING
Op donderdag 29 mei wordt op den Hoeke de 50ste autowijding georganiseerd. In het gulden boek van de autowijding ontdekten wij dat de autowijding al van bij de eerste editie een succes was.

Mensen uit Oost- en West Vlaanderen kwamen en komen naar de autowijding, die nog nooit wegens weersomstandigheden uitgesteld is moeten worden.

In 2003 namen er nog 738 voertuigen deel aan de wijding. "Daarna is de daling begonnen. Dat komt vooral om dat de oudere chauffeurs achterblijven en de jongeren minder belang hechten aan de traditie. Toch ligt het aantal deelnemers nog altijd boven de 500" merkte voorzitter Baute op.

Hij wees er ook op dat er nu, in tegenstelling met vroeger, geen borden meer met de aankondiging van de autowijding langs de openbare weg mogen geplaatst worden. Toch staan er nog een dertigtal borden in de regio op privégrond.

De jubileum autowijding zal er volgens voorzitter Baute niet anders uitzien dan de vorige autowijdingen.

De bloemen aan het Mariabeeld worden zoals steeds geschonken door Wilfried De Clerck en zijn echtgenote Rita Crul. Voor het veilig verloop van de wijding kan er ook dit jaar gerekend worden op de medewerking van de politie.

Als aandenken krijgen de de deelnemers aan de autowijding voor hun financiële bijdrage een medaille met de beeltenis van O-L-Vrouw van de Weg. Met het geld dat nog overblijft, betaalt het comité het onderhoud van het Mariabeeld en het parkje er omheen.


ZONDER BOUWOVERTREDING
GEEN AUTO IN DE GARAGE!

ZONDER BOUWOVERTREDING GEEN AUTO IN DE GARAGE!
Omdat de Polenstraat door de verkavelaar nog niet is overgedragen aan de gemeente kan Geert de oprit van zijn woning nog niet aanpassen.

Geert De Baets (een naamgenoot van onze webmaster!) kocht een lot bouwgrond in een nieuwe verkaveling in de Polenstraat.

Hij heeft er een woning op gebouwd die hij wil verhuren. Er is echter een groot probleem: zoals de oprit er nu bij ligt kan de toekomstige huurder zijn auto niet in de garage parkeren.

Geert dacht het probleem op te lossen door zijn oprit voldoende te verbreden zodat de oprit tot rechtover de garage kwam. Hij kreeg echter onmiddellijk reactie van de verkavelaar. Er mag aan de oprit niets gewijzigd worden voordat de Polenstraat is overgedragen aan de gemeente.

Volgens Erwin Goethals, schepen van ruimtelijke ordening, stonden de opritten aangeduid op het verkavelingsplan dat door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Die opritten zijn door de verkavelaar volgens dat plan aangelegd.

"Toen wij onze grond kochten is er nooit een opmerking gemaakt over het gedeelte van de oprit dat buiten onze eigendom valt. Wij hebben, net als de andere kopers, een plan laten maken voor een huis dat wij in gedacht hadden. Wij hadden recht op een oprit van 3 meter. Als ik de bestaande oprit verlegde was het probleem toch opgelost" klinkt het bij Geert.

Zo eenvoudig ligt het echter niet bij de gemeente Maldegem:

"Op het verkavelingsplan liggen de opritten van alle loten vast. Die nu wijzigen staat gelijk met een bouwovertreding. Wij kunnen de heer De Baets -of om het even welke andere eigenaar van een woning in de Polenstraat- geen vergunning voor een wijziging van hun oprit afleveren, omdat wij nog geen eigenaar zijn van de Polenstraat" legde schepen Goethals uit.

Hoe lang het nog kan duren voor de heer De Baets een vergunning voor de aanpassing van zijn oprit kan aanvragen hangt af van het moment dat de gemeente Maldegem de Polenstraat van de verkavelaar overneemt.

De geschiedenis heeft ons geleerd dat het in Maldegem jaren kan duren voordat een straat in een verkaveling door de gemeente wordt overgenomen.

De gemeente gaat bij een aanvraag tot overname eerst na of alle werken die in het verkavelingsplan werden goedgekeurd volgens het boekje zijn uitgevoerd...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home