www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 547 - Week 21 : van 18 tot 24 mei 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

MEETJESLAND HAALT VOOR
HET EERST DE RESTAFVALNORM

Volgens onderrichtingen van het Vlaams Gewest mag iedere inwoner in Vlaanderen maximaal 150 kilogram restafval per jaar produceren.

Dat is het afval dat opgehaald wordt bij de wekelijkse ophaling van het huisvuil en dat de mensen naar het recyclagepark brengen, wat uiteindelijk ook in de verbrandingsoven terecht komt.

Hoewel die onderrichting al enkele jaren oud is waren de Meetjeslandse gemeenten en andere gemeenten die voor hun afvalverwerking bij IVM zijn aangesloten er tot vorig jaar samen nooit in geslaagd om die norm te behalen.

Dat kwam vooral omdat er een aantal IVM gemeenten ver boven de norm zaten.

Koen Loete, voorzitter van IVM en burgemeester van Eeklo, kon na de algemene vergadering van IBM aankondigen dat de IVM gemeenten vorig jaar 149,58 kilogram restafval per inwoner registreerden.

Zulte is de voorbeeldigste gemeente met 127,55 kilogram per inwoner. Maldegem staat met 140,80 kilogram per inwoner op een verdienstelijke 5de plaats.

Met zijn 189,68 kilogram staat Waarschoot op de laatste plaats en Eeklo bezet de voorlaatste plaats met 168,21 kg.

Er zijn volgens voorzitter Koen Loete nog 9 IVM gemeenten die in de komende jaren een inspanning moeten doen om ook de norm van 150 kg restafval per inwoner te halen.


't KRUISKEN IS KLAAR VOOR
DE WERELDBEKER VOETBAL

't KRUISKEN IS KLAAR VOOR DE WERELDBEKER VOETBAL

Wie in Adegem voorbij Café 't Kruiske rijdt of wandelt kan er niet naast kijken: Christiane en Koen supporteren voor de Belgen op de wereldbeker voetbal in Brazilië.

Na Pasen zijn Christiane en Koen begonnen met de inrichting van hun café 't Kruisken als supporterslokaal van de nationale ploeg.

Het begon met enkele vlaggen aan de gevel, maar iedere woensdag (sluitingsdag van het café) kwamen er wat vlagjes en wimpels bij.

Toen een klant aan Koen vroeg of hij niet wat overdreef en opmerkte dat de mensen er over praatten was dat voor Koen en Christiane het signaal om zich volledig uit te leven in de inrichting van hun café tot supporterslokaal.

't KRUISKEN IS KLAAR VOOR DE WERELDBEKER VOETBAL
Ook het interieur staat tot 15 juli volledig in het
teken van de wereldbeker voetbal in Brazilië.

Sedert vrijdag is het café, met de ophanging van de pop en nog wat wimpels, volledig ingericht.

Zelfs de bloembakken en de bloemen (binnen en buiten) zijn in de Belgische kleuren.

"Het vinden van zwarte bloemen was het moeilijkste. Eerst vond ik geen enkele bloemenzaak die mij zwarte bloemen kon leveren.

Toen kreeg is een telefoontje van een zaak die mij toch kon helpen. Ik heb meteen alle zwarte bloemen opgekocht die de zaak in voorraad had - hopelijk blijven die bloeien tot aan het einde van de wereldbeker".

GADGET EN PRIJS
In 't Kruiske worden ieder weekend wedstrijden van de eerste klasse uitgezonden.

Alle wedstrijden die de Belgen in de wereldbeker spelen zullen in 't Kruiske op twee schermen worden uitgezonden.

Koen en Christiane hebben een voorraad tricolore hoeden en T-shirts aangelegd.

Voor iedere klant die de wedstrijden van de Belgen in 't Kruiske komt volgen ligt er een van die hoeden en een T-shirt klaar.

De klanten kunnen op het einde van de wereldbeker ook een prijs winnen: zij kunnen tijdens de periode van de wereldbeker op een deelnemersformulier het aantal vlaggen en wimpels invullen die binnen en buiten in 't Kruiske zijn opgehangen.

Wie het dichtst bij het juiste aantal is wint een verrassing.


OOSTVLAAMS KAMPIOENSCHAP
MOTORCROSS IN BALGERHOEKE

OOSTVLAAMS KAMPIOENSCHAP MOTORCROSS IN BALGERHOEKE
Niels Cloostermans is volgend weekend gastheer op het Oost Vlaams kampioenschap voor MCLB piloten.

MX Adegem -met voorzitter Freddy Cloostermans- dat dit jaar (zij het met een week vertraging door de weersomstandigheden) aan de Koetshoeve in Adegem het MCLB motorcrossseizoen opende, is op zaterdag 24 en zondag 25 mei in de Pastoor Bontestraat in Balgerhoeke de organisator van het Oost Vlaams MCLB kampioenschap voor alle reeksen.

Op zaterdag rijden de jongeren hun kampioenschap. De eerste reeks start om 10 uur.

Omdat er op zondag 25 mei verkiezingen zijn start de eerste reeks die dag pas om 11 uur.

Daardoor wordt de prijsuitreiking voor alle reeksen die op zondag verreden werden pas om 19 uur verwacht.

Omdat steeds meer piloten en supporters al op zaterdag in de omgeving van het crossparcours zijn organiseert MX Adegem in de feesttent op het crossterrein een eetfestijn.

Voor 10 euro kan je aanschuiven voor kop aan het spit.

Ondanks de wegeniswerken die in Balgerhoeke bezig zijn is het motorcrossterrein goed bereikbaar en zijn er voor zowel de piloten als de supporters voldoende parkeerplaatsen voorzien.


VIJFTIGSTE AUTOWIJDING OP DEN HOEKE

VIJFTIGSTE AUTOWIJDING OP DEN HOEKE
Ook de tractors laten zich wijden tijdens
de jaarlijkse autowijding van den Hoeke.

Op zondag 7 juni 1964 werd voor het eerst in Adegem aan de kerk een autowijding georganiseerd. Het jaar daarop ging de autowijding door op den Hoeke, op Onze Lieve Heer Hemelvaart. Sindsdien wordt de autowijding ieder jaar op Hemelvaartsdag op den Hoeke georganiseerd.

Borden die de autowijding aankondigen staan op verschillende plaatsen in het Meetjesland opgesteld. Daardoor komen automobilisten uit heel Oost en West Vlaanderen naar de autowijding.

Ook bedrijven uit de regio houden er aan om jaarlijks met hun wagenpark aan de autowijding deel te nemen. "De autowijding is al van in het begin een serene plechtigheid. De 50ste editie van de autowijding op den Hoeke zal niet anders zijn" vertelde Marijn Baute, voorzitter van het Comité van Onze Lieve Vrouw van de Weg ons.

Wie er op donderdag 29 mei wil bij zijn is tussen 10u30 en 12u met zijn voertuig of fiets aan den Hoeke in Adegem.

Dit jaar ontvangen de deelnemers aan de autowijding voor hun bijdrage een medaille met het beeld van O-L-V van de Weg.


VERSTRAETE IML HEEFT GROTE PLANNEN

VERSTRAETE IML HEEFT GROTE PLANNEN
Verstraete IML is de grootste werkgever van het Maldegemse industrieterrein - en er staat nog uitbreiding op stapel.

Vanuit zijn vestigingen op het industrieterrein en in Ursel is Verstraete IML de wereldleider (33%) in "in mould labeling" geworden. De firma heeft 25 jaar ervaring en is al 15 jaar wereldmarktleider.

Het bedrijft drukt etiketten op polypropyleen. Die etiketten versmelten met de verpakking. Van alle etiketten die in de beide vestigingen gemaakt worden is 70% bestemd voor de binnenlandse markt. De rest vindt zijn weg naar onder meer Azië, het Midden-Oosten, Rusland en Noord- en Zuid Amerika.

TOEKOMST
Om zijn plaats als wereldmarktleider te behouden en te verstevigingen zal Verstraete IML de komende jaren investeren in infrastructuur, technologie en personeel.

De uitbreiding komt er op de site op het industrieterrein. Er worden nieuwe drukpersen geďnstalleerd en er wordt overgeschakeld naar UV-druktechnologie.

De evolutie in de UV- inkt heeft er voor gezorgd dat die nu volledig voedselveilig is. Daardoor kan de firma zijn klanten nu hoogglansetiketten leveren en zijn de labels in de toekomst ook geschikt voor pasteurisatie en sterilisatie. Dank zij die innovatie kan Verstraete IML zijn marktbereik uitbreiden.

In de bedrijfspolitiek is ook een belangrijke personeels- uitbreiding voorzien. Er is nu een wervingscampagne gestart die tegen het einde van dit jaar 40 nieuwe aanwervingen moet opleveren. Tegen 2020 wil het bedrijf zijn personeelsbestand zien groeien van 430 naar 600.

PERSONEEL
Het bedrijf denkt er niet aan om zijn activiteiten naar lage loonlanden over te brengen: "Wij moeten op personeel kunnen rekenen dat wil meegaan in onze bedrijfsvisie. Onze personeelsleden moeten flexibel zijn en openstaan voor nieuwe technieken. Die mensen vindt je hier. Wij zien ons personeel als een belangrijk onderdeel van ons kapitaal. Door permanente interne bijscholing maken wij van onze mensen vakspecialisten. Door onze openbedrijfspolitiek zorgen wij er voor dat onze medewerkers tevreden zijn. Tevreden werknemers zijn trouwe werknemers", legde Koen Verstraete CEO van Verstraete IML uit.

De firma is in de eerste plaats op zoek naar mensen met een scholing in de grafische sector, maar ook andere leergierige mensen kunnen een toekomst hebben in het bedrijf. De nieuwkomers zullen in verschillende afdelingen van het bedrijf worden ingezet.


EKKERDESCHEKKER EN SCHERLEWIEP
OP DE ZOMERKERMESSE

Nadat het Adegems Volkstheater (AVT) tot voor enkele jaren de zondagnamiddag met wagenspelen voor volksvermaak zorgde op de speelplaats van de Papaver geeft het dit jaar onder de vlag van "Ekkerdeschekker en Scherlewiep" extra kleur aan de Adegemse zomerkermis met enkele voorstellingen van ongeveer één uur in de cafetaria van den Hoogen Pad.

Omdat er onder invloed het onderwijs en de media ook steeds meer gezapige Adegemse dialectwoorden en uitdrukking verdwijnen vond Etienne Notteboom, de huisschrijver van het AVT, het tijd om in te grijpen. Hij verzamelde tientallen woorden en uitdrukkingen die met verdwijning bedreigd zijn en heeft die in een programma van liedjes, sketchjes en TV programma's bijeen gebracht.

Zes leden van het AVT zijn druk bezig met de voorbereiding van hun optreden tijdens Adegemkermis. Er zijn optredens voorzien op zaterdag 12 juli om 17 uur en op zondag 13 juli om 10u30 en om 17 uur.

Kaarten kosten 5 euro en zijn enkel aan de ingang te koop. Voor die prijs krijgen de mensen ook een "Oigems woordenboekske" cadeau. Bij een fris pintje worden de optredens vast een uurtje onvervalste Oigemse leude.


TERUGGEVONDEN FIETSEN NIET TE TRACEREN

Bij de PZ Maldegem stelt men vast dat steeds meer eigenaars van fietsen die teruggevonden worden niet te traceren zijn.

Daarvoor zijn twee redenen: in veel gevallen wordt de diefstal van een fiets niet meer aangegeven en daarnaast staan er in de loods bij de PZ ook verschillende fietsen die niet geregistreerd zijn.

Wordt er bij de politie een geregistreerde fiets binnengebracht dan kunnen zij met een handeling achter de identiteit van de eigenaar van de fiets komen. De PZ Maldegem organiseert regelmatig gratis fietsregistraties. De plaatsen en data zijn terug te vinden op de Site van de PZ Maldegem.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home