www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 545 - Week 19 : van 4 tot 10 mei 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

IEDEREEN KLONK OP HET
HUWELIJK VAN SOFIE EN STIJN

IEDEREEN KLONK OP HET HUWELIJK VAN SOFIE EN STIJN

Sofie en Stijn uit de Dr. Herrebautlaan zetten zaterdag de grote stap. Zij wilden alle inwoners van hun straat laten delen in hun geluk en daarom nodigden zij hen allemaal uit op de receptie. Op die uitnodiging gingen de mensen van de Dr. Herrebautlaan graag in.


COMPOSTPAVILJOEN NOG NIET VOOR MORGEN

COMPOSTPAVILJOEN NOG NIET VOOR MORGEN
Begin dit jaar wist het Maldegemse schepencollege al waar het zijn Adegems compostpaviljoen zou inplanten. Begin februari werd dat ook officieel meegedeeld. Wanneer het paviljoen er komt is echter nog de vraag.

In zijn beleidsplan heeft het Maldegemse schepencollege de oprichting van compostpaviljoenen in Adegem en Middelburgburg aangekondigd.

Toen datzelfde schepencollege de nieuwe regeling en de hogere tarieven (vanaf 1 maart) van het recyclagepark aankondigde werd er bij gezegd dat wie meer sorteert en composteert de verhoging van de tarieven weinig of niet zal voelen.

Ondertussen zijn we al enkele maanden verder en blijven de mensen klagen over de (te) hoge tarieven op het recyclagepark.

Over het compostpaviljoen was er tot de gemeenteraadszitting van dinsdag 22 april niets te horen. Dat het Adegemse compostpaviljoen de eerste jaren op een perceel grond van het OCMW zou komen was al duidelijk van voor de jaarwisseling.

Pas in de raadszitting van april 2014 werd de samenwerkings-overeenkomst in verband met het compostpaviljoen met het OCMW ter goedkeuring voorgelegd.

Voor het installeren van het compostpaviljoen is er naar wij vernamen een vergunning vereist en daarvoor is er eerst een openbaar onderzoek nodig. Die procedure moet nog worden opgestart.

In Adegem is men er ondertussen al gerust in dat er in de eerstkomende maanden nog geen compostpaviljoen komt...


HET LEGER WAS NERGENS TE BESPEUREN

Het ministerie van defensie had Maldegem eerst ingelicht dat er tussen 22 en 27 april op een terrein op de Zandakkers oefeningen zouden plaatsvinden. Daarbij zouden een achttal voertuigen en een zendmast berokken zijn.

Er kwam vervolgens een nieuwe mededeling van het leger dat er enkel op zondag 27 april iets zou te doen zijn op het terrein in Maldegem en dat het publiek er welkom was.

Er zijn zondag zowel in de voormiddag als in de namiddag mensen naar de Zandakkers geweest om de tests van de nieuwe communicatieapparatuur van het leger te bekijken. Zij zijn van een kale reis moeten terugkeren: er was daar geen kat te zien!


VOORZITTERSWISSEL BIJ DE
VERBROEDERING VAN DE GRENADIERS

VOORZITTERSWISSEL BIJ DE VERBROEDERING VAN DE GRENADIERS
Aan het monument van de Grenadiers droeg Richard Verstuyf tegelijkertijd met de overdacht van het Vaandel van de Verbroedering van Grenadiers Adegem ook het voorzitterschap van die verbroedering over aan Gaston Roeygens.

Traditiegetrouw de eerste zaterdag van mei organiseert de Adegemse afdeling van de Verbroedering van de Grenadiers, samen met de Carabiniers en de 7de Jagers te Voet, haar jaarlijkse herdenkingsplechtigheid ter ere van de wapenbroeders die sneuvelden tijdens WOII.

Zoals steeds begon de plechtigheid met een korte bloemenhulde aan de gedenkstenen van de Jaegers te Voet en de Carabiniers aan de Sint Adrianuskerk.

Voordat daarna de plechtigheid aan het moment van de Grenadiers in de Prins Boudewijnlaan begon, droeg Richard Verstuyf het voorzitterschap van de Adegemse verbroedering van de Grenadiers over aan de Maldegemnaar Gaston Roeygens.

Richard Verstuyf nam 31 jaar geleden het voorzitterschap van de verbroedering over van de eerste voorzitter Louis Savat.

Enkele jaren terug, na een zware medische ingreep, gaf de heer Verstuyf te kennen dat hij het iets kalmer aan wou doen en dat hij uitkeek naar iemand die zijn taken kon overnemen. Hij is er van overtuigd dat hij in Gaston Roeygens de geschikte opvolger heeft gevonden.

VOORZITTERSWISSEL BIJ DE VERBROEDERING VAN DE GRENADIERS
De voorzitter van de Adegemse afdeling Eendracht maakt Macht legde bloemen neer aan de gedenkstenen aan de Sint Adrianuskerk, het monument van de Grenadiers in de Prins Boudewijnlaan en het monument van de Carabiniers op Raverschoot.

Na de plechtigheid aan het monument van de Grenadiers bood de gemeente de deelnemers aan de plechtigheid een receptie aan. Die ging niet zoals gewoonlijk door in de inkomhal van den Hoogen Pad (daar was een andere activiteit) maar in het Damberd.

Naar wij vernamen had het managementteam van de gemeente berekend dat het voor de gemeente goedkoper uitvalt om iedere gast twee drankbonnetjes te geven voor een drankje in het Damberd dan om zelf een receptie te organiseren.

Het officiële gedeelte van de herdenkingsplechtigheid werd afgesloten aan de gedenksteen van de Carabiniers aan de brug in Raverschoot.


WORDT DE VERBREDING VAN HET SCHIPDONKKANAAL DEFINITIEF AFGEVOERD?

Vertegenwoordigers van de actiegroepen tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal keken met belangstelling uit naar het verkiezingsdebat in West Vlaanderen. Een van de punten die tijdens dat debat aan bod kwam was de bereikbaarheid van de Haven van Zeebrugge met de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal.

Tot hun verbazing -en opluchting!- hoorden de tegenstanders van een mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal de vertegenwoordigers van alle partijen zeggen dat zij een dergelijke verbreding niet meer zien zitten. Die uitspraken klonken hen als muziek in de oren.

Voor de meeste comités is dat echter nog niet voldoende: zij willen dat ook de reservatiezone langs het kanaal wordt afgeschaft, zodat de mensen die er wonen of er hun bedrijf hebben zeker zijn van hun toekomst.


LAGE WATERSTAND BRENGT
AFVAL AAN DE OPPERVLAKTE

LAGE WATERSTAND BRENGT AFVAL AAN DE OPPERVLAKTE
Een fiets, ijzeren matten een grote zak afval steken
uit boven het water achter het Sas in Balgerhoeke.

Om te voorkomen dat de binnenscheepvaart richting Gent in gevaar komt blijft het sas in Balgerhoeke gesloten zolang de waterstand niet verhoogt (in geval van veel neerslag).

Vanaf de oude brug in Balgerhoeke blijft het water in het kanaal richting Sint Laureins stil staan. Het waterpeil is echter zo laag dat het afval dat er de afgelopen jaren is ingekieperd boven het huidige waterpeil komt.

De fiets en het ijzer liggen aan hun toestand te zien al jaren in. Ook over de grote zak met afval is er duidelijk af veel water gevloeid.

Het is misschien het geschikte moment voor het Agentschap Wegen en Waterlopen om die afval eens op te ruimen.

LAGE WATERSTAND BRENGT AFVAL AAN DE OPPERVLAKTE

VISSEN
Voor Jorben Stul uit Eeklo en Gilles De Roo uit Adegem maakt het niet veel uit of het water achter het sas nu hoog of laag staat: vissen doen ze toch !

Volgens Jorben Stul heeft de lage waterstand geen negatieve invloed op het visbestand. Sedert enkele jaren is dat visbestand veel verbeterd. Ook nu het water achter het sas laag staat komt hij er regelmatig met zijn vriend Gilles De Roo.

Toen wij hem vrijdag aan de vaartkant ontmoeten had hij net zijn derde vis van de namiddag opgehaald en teruggezet.

Er zijn volgens Jorben momenten dat er tientallen vissen op het zelfde moment in de omgeving van het sas zwemmen. Gilles moest toekijken want zijn lijn had averij opgelopen in het slib...


KELLY SERVEERT EEN PITTIG
APERITIEF IN "KOMEN ETEN"

KELLY SERVEERT EEN PITTIG APERITIEF IN
Op donderdag 15 mei kan men op VIER
de kookkwaliteiten van Kelly bewonderen...

Bijna een jaar terug schreef Kelly Van Maldegem -die toen nog mode studeerde- zich in voor het tv programma "Komen Eten" op VIER. Samen met haar kot-studenten had zij een speciale avond in gedachten.

Jammer voor de studente mode was haar keukentje toen te klein voor de uitzending.

Kelly, die afkomstig is uit Kleit maar nu met haar vriend in de Waleweg in Adegem woont, schreef zich begin dit jaar opnieuw in. Men was haar bij VIER niet vergeten en ze kwam vlot door de selectie.

Voor het samenstellen van haar menu kon ze rekenen op het meedenken van haar moeder en haar vrienden. Het bereiden doet ze zelf want koken is -naast kleren maken- haar hobby.

Als het aperitief dat ze donderdagavond serveert zo straf is als zijn naam dan is het vast een pittige entree !


STOOMCENTRUM PRONKT MET EEN
RELIKWIE VAN DE GROTE OORLOG

STOOMCENTRUM PRONKT MET EEN RELEKWIE VAN DE GROTE OORLOG

Dinsdag voormiddag werd de Oude Staatsbaan ter hoogte van de spoorweg een tijdje afgesloten voor het verkeer.

De stoomlocomotief 41.195, die op weg was naar het stoomcentrum in Maldegem, moest er op het spoor gezet worden. De NMBS schonk de 41.195 aan de vzw Stoomcentrum.

De locomotief -die het paradepaartje is van het stoomfestival- is de enige nog bestaande stoomlocomotief die in 1910 in Tienen werd gebouwd. Hij heeft beide oorlogen meegemaakt en hij heeft voor beide partijen gereden.

De stoomlocomotief restaureren en rijklaar maken is volgens Jason Van Landschoot, voorzitter van het Stoomcentrum, enkel mogelijk als de loc 41.195 als historisch erfgoed erkend wordt en als zijn restauratie -die in Engeland zal moeten gebeuren- gesubsidieerd kan worden.

Het kostenplaatje voor die restauratie zal volgens de heer Van Landschoot rond 1 miljoen euro draaien.

De voorzitter van het Stoomcentrum hoopt dat het dossier goedgekeurd wordt, zodat de locomotief nog voor het einde van de viering van de 100ste verjaardag van de Grote Oorlog kan ingezet worden voor toeristische ritten in onder meer de Westhoek.


DRIJVENDE NESTEILANDJES
OP DE WACHTBEKKENS

DRIJVENDE NESTEILANDJES OP DE WACHTBEKKENS

Dinsdagvoormiddag heeft personeel van het provinciebestuur van Oost Vlaanderen op de beide wachtbekkens in Kleit vlottende nesteilandjes geplaatst.

Die vlottende nesteilandjes moeten zeezwaluwen of vissendieven toelaten hun eieren te leggen en uit te broeden op een plaats waar zij door geen dieren of mensen gestoord worden.

Gemeenteraadslid Boudewijn De Schepper is niet gelukkig met de vlottende nestelandjes "Ik heb er eerder dit jaar 60 kg vis opgestoken, nu gaan zij met hun vlottende nesteilandjes de grootse vijand van de vissen naar de wachtbekkens lokken" gaf hij mee.

Ongelijk heeft Boudewijn niet: de vlottende nesteilandjes waren nog maar amper in het water geplaatst of er zat al een koppel visdieven op een van de eilandjes...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home