www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 541 - Week 15 : van 6 tot 12 april 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

AUTO EN MACHINES GESTOLEN IN ADEGEM

In de nacht van donderdag op vrijdag werd in de Dr. Herrebautlaan een auto gestolen. Daarnaast werd in dezelfde straat ook nog materiaal uit en ander voertuig gestolen.

Een poging om ook in de auto van een verpleegster van het Wit Gele Kruis in te breken mislukte.

Uit een auto op de hoek van de Dr. Herrebautlaan en de Oude Staatsbaan werd eveneens ingebroken in een auto. Ook daar werd materiaal meegenomen.

De politie sluit niet uit dat de daders van deze diefstal en van de autoinbraken ook kunnen gelinkt worden aan de poging tot inbraak in een auto in de Krekelmuitstraat in Balgerhoeke.

In de Dr. Herrebautlaan heeft in de nacht van donderdag op vrijdag niemand iets gehoord.


RECORD BELANGSTELLING
VOOR ZESDE BUITENSPEELDAG

RECORD BELANGSTELLING VOOR ZESDE BUITENSPEELDAG
Ook zonder hun GSM en andere sociale media beleefden de honderden kinderen die aan de buitenspeeldag deelnamen een geweldige namiddag...

Woensdag 2 april organiseerde Maldegem voor de zesde maal zijn jaarlijkse buitenspeeldag.

Die buitenspeeldag is een initiatief van het Vlaams Gewest om de kinderen eens per jaar te laten proeven van het spelen in oplucht en van allerlei spelen waarbij van hen ook een fysieke inspanning word gevraagd.

De belangstelling voor de buitenspeeldag gaat ook bij ons met het jaar in stijgende lijn. Hoewel het vorig jaar zonnig maar koud was, waren er toen 400 kinderen op de afspraak.

Ook voor de buitenspeeldag van vorige week woensdag had de jeugddienst 400 deelnemersbandjes klaargelegd. Die waren na twee uur echter al de deur uit.

Toen de teller van de inschrijvingen op 800 stond en er nog steeds kinderen bij kwamen werd de telmachine stilgezet. Of er daarna nog 50 of 150 kinderen zijn bijgekomen kon niemand met zekerheid zeggen.

De kinderen genoten zo van de spelen waaraan zij konden deelnemen dat de mensen van de jeugddienst en de 33 vrijwilligers geen enkele moeite hadden om de buitenspeeldag in goede banen te leiden. Buiten enkele schaafwondjes die kinderen tijdens het spelen opliepen waren er geen problemen.

Ook de ouders en grootouders die met hun kinderen of kleinkinderen naar de buitenspeeldag waren gekomen genoten van de zonnige namiddag op het terras op de speelweide.


CANADEES KERKHOF TREFPUNT VOOR
INTERNATIONALE VERBROEDERING

CANADEES KERKHOF TREFPUNT VOOR INTERNATIONALE VERBROEDERING
Aan het centraal monument werd een korte herdenkings-plechtigheid gehouden en werden geschenken uitgewisseld.

Om te voorkomen dat de jeugd vergeet wat de wereldoorlogen in onze regio teweeg hebben gebracht geeft Iris Van Landschoot al 18 jaar ieder schooljaar gedurende een week in een school in Sint Laureins les over de wereldoorlogen.

In haar lessenpakket heeft zij ook een bezoek aan het Canadees Kerkhof in Adegem opgenomen.

Zij slaagt er ieder jaar in om dat bezoek te laten samenvallen met een bezoek van een klas Canadese scholieren die op rondreis zijn in Europa.

Dit jaar verwelkomden de leerlingen van het derde leerjaar van de Schakel op het Canadees kerkhof in de Prins Boudewijnlaan leerlingen van de Secondary School van Kelowna in British Columbia (Canada).

CANADEES KERKHOF TREFPUNT VOOR INTERNATIONALE VERBROEDERING
Na een korte plechtigheid aan het centraal monument bezochten alle leerlingen samen het graf van een inwoner van Kelowna die sneuvelde tijdens WO II en die in Adegem begraven ligt.

Iris Van Landschoot, die over veel informatie beschikt over militaire kerkhoven in Europa, had ontdekt dat er op het militair kerkhof in de Prins Boudewijn een inwoner van Kelowna begraven ligt.

Na een korte plechtigheid aan het centraal monument en de uitwisseling van de geschenken begeleidden de leerlingen de Canadese kinderen naar het graf van hun stadgenoot.

De leerlingen van de Secondary School van Kelowna waren al van 21 maart in België. Dit weekend vertrekken zij terug naar huis.

Tijdens hun verblijf bezochten ze, naast streken waar hun landgenoten in WO II streden, ook socio culturele bezienswaardigheden in België, Frankrijk en Duitsland.


OOK GBS DE KRUIPUIT OP
BeNeArt TENTOONSTELLING

Samen met kunstschilder Carmen Milhous-Arendt (Goes) en beeldhouwer Onno Jongewaard (Nederlands Middelburg) stelt Erik Hebberecht tussen 5 en 27 april ieder weekend zijn schilderijen ten toon in het M A P in de Molenstraat in Eeklo.

De tentoonstelling gaat onder de vlag van BeNeArt. Die titel verwijst naar de samenwerking tussen kunstenaars uit België en Nederland.

Erik Hebberecht, de Adegemse veelzijdige kunstenaar, verrast de kunstwereld tot in Amerika (hij verkocht er 3 werken) met zijn skyline schilderijen.

Carmen Milhous-Arendt, die in Duitsland geboren werd, legt in haar schilderijen vooral mooie momenten en gebeurtenissen uit haar leven vast.

Onno Jongewaard wil dat de bezoekers zijn beelden aanraken. Hij geeft die beelden geen naam, maar laat de bezoekers zelf bepalen wat het beeld voor hen betekent.

Naast de werken van de drie kunstenaars zijn er ook tekeningen en schilderijen van 15 leerlingen van het derde leerjaar van de GBS De Kruipuit te zien.

In het kader van hun project "Kunstig Leuk" maakten zij nog eens kennis met Erik Hebberecht en zijn Skyline schilderijen. Na die ontmoetingen mochten de leerlingen zelf hun skylines in een tekening of schilderij vastleggen.

De beste 15 werkjes hebben ook een plaats in de tentoonstelling BeNeArt gekregen. Volgens Erik Hebberecht leren die werkjes ons welke indruk de kunstwerken van volwassenen op de kinderen maken.

De tentoonstelling is iedere zaterdag en zondag van 10 uur tot 12u30 en van 13u30 tot 18 uur te bezoeken.


GEZINSBOND RAAPT
PAASEIEREN IN HET MAEYENSBOS

Ook dit jaar heeft de Gezinsbond Adegem afspraak met de paashaas: het bestuur van de Gezinsbond heef de paashaas uitgenodigd om op tweede paasdag (maandag 21 april) opnieuw voldoende paaseieren te verstoppen in het Maeyensbos in de Oude Weg.

De Gezinsbond en de paashaas verwachten de kinderen tot 12 jaar met hun mandjes om 9u30 aan het Maeyensbos. Bij regenachtig weer kunnen laarsjes goed van pas komen. Ook de ouders zijn natuurlijk welkom: voor hen zijn er geen paaseieren maar andere versnaperingen.

Om er zeker van te zijn dat er voldoende paaseieren en versnaperingen zijn, is inschrijven voor de paaseierenraap noodzakelijk. Leden zijn gratis welkom. Niet-leden betalen 2,50 euro.

Inschrijven kan tot 14 april bij voorzitter Dorine De Vlieger (050 71 61 33 of via [email protected]), Anne Longueville (050 71 35 08) of secretaris Wilfried Sierens ([email protected]).


SNELHEIDSCONTROLES
OP ZONDAGMORGEN

Vorige week zondagmorgen voerde de PZ Maldegem op verschillende plaatsen in onze gemeente snelheidscontroles uit. Ondanks het vroege uur liepen verschillende automobilisten tegen een flits aan.

Van de 93 automobilisten die in de Staatsbaan op hun snelheid gecontroleerd werden reden er 15 te snel. Een van de chauffeurs reed 98 km/u waar slechts 50km/u was toegelaten.

Op de Zwepe werden in de richting van Eeklo 129 voertuigen gecontroleerd. De flits werkte 16 maal. Een chauffeur reed 138 km/u waar hij slechts 70km/u mocht rijden.

De resultaten zijn niet van aard om de snelheidscontroles in onze gemeente af te bouwen...


MALDEGEM VERDELGT
ONKRUID MET HEET WATER

Sedert 2005 bouwt Maldegem het gebruik van pesticiden bij het bestrijden van onkruid af. "De pesticiden dringen in het grondwater en dat is schadelijk voor het milieu. Daarnaast moeten wij ook rekening houden met het Vlaams pesticidenverbod dat in 2015 ingaat" verduidelijkte schepen Erwin Goethals de groenere aanpak van de onkruidbestrijding.

Sedert 2013 gebruikt de gemeente Maldegem geen pesticiden meer. Daarmee is Maldegem een van de gemeenten die nu al voldoet aan de Vlaamse regelgeving van 2015.

Tot op heden pakt Maldegem het onkruid tussen de straatstenen en op de pleinen aan met borstels en een gasbrander, maar die aanpak behoort weldra tot het verleden.

Volgens schepen Goethals zijn er grote herstellingen nodig aan de borstel- en gasbrandermachine. Omdat werken met gas een geur achterlaat en met vuur werken risico's inhoudt wil het schepencollege overigens een nog milieuvriendelijker methode gebruiken om het onkruid te verwijderen.

Er werden in Maldegem demonstraties gehouden met een heetwatermachine. Die demonstraties waren zo positief dat de gemeente een dergelijke machine zal aankopen. Zij hoopt die nog voor de zomer te kunnen inzetten.

De machine zal niet alleen gebruikt worden om het onkruid te verdelgen. Zij kan volgens schepen Goethals ook ingezet worden bij het onderhouden van monumenten, grafzerken en straatmeubilair.

"Wij geven als gemeente het goede voorbeeld. Wij hopen dat de inwoners net als wij stoppen met het gebruik van pesticiden. Zij kunnen de pesticiden die ze nog in hun bezit hebben afleveren bij de Chemowagen aan het recyclagepark."


EINDE BEDELING VAN
GRATIS HUISVUILZAKKEN

Zaterdag om 17u30 werd de bedeling op locatie van de gratis huisvuilzakken aan den Hoogen Pad in Adegem afgerond. Volgens de gemeenschapswachten, die instonden voor de bedeling van huisvuilzakken, is alles vlot verlopen.

Het gemor van enkele mensen die recht hadden op een rol kleine huisvuilzakken die deze oorspronkelijk (mits opleg van 5 euro) slechts vanaf 9 april konden inruilen voor grotere zakken bij het onthaal van de dienst infrastructuur, hield op toen beslist werd dat die ruil onmiddellijk aan de bureauwagen van de politie kon gebeuren.

Na de eerste week van de bedeling zou ongeveer 40% van de gezinnen hun gratis huisvuilzakken afgehaald hebben. De gemeenschapswachten vermoeden dat er tijdens de tweede week van de bedeling minder volk aan de bureauwagen van de politie kwam.

Wie zijn gratis huisvuilzakken nog niet heeft afgehaald kan dat vanaf 9 april iedere werkdag in de voormiddag en ook op woensdagnamiddag doen bij de dienst onthaal in de Bloemestraat.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home