www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 540 - Week 14 : van 30 maart tot 5 april 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BEDELING HUISVUILZAKKEN
VERLOOPT VLOT

BEDELING HUISVUILZAKKEN VERLOOPT VLOT
Zaterdagvoormiddag stond de bureauwagen van de politie op de parking van den Hoogen Pad om gratis huisvuilzakken uit te delen. Hoewel de bedeling pas om 10 uur begon stonden de eerste mensen al iets over 9 uur aan de parking.

Met de bedeling van gratis huisvuilzakken op de parking van de oude rijkswachtkazerne begon de gemeente Maldegem vorige week maandag aan de bedeling van zijn gratis huisvuilzakken.

Die bedeling zal jaarlijks gebeuren. Aanvankelijk konden gezinnen die uit een of twee personen bestaan en maar recht hebben op een rol kleine huisvuilzakken, mits opleg van 5 euro, vanaf 9 april een rol grote huisvuilzakken afhalen aan het onthaal van de dienst infrastructuur in de Bloemestraat.

Het werd op de parking van de oude rijkswachtkazerne al snel duidelijk dat de gemeenschapswachten die instonden voor de bedeling van de huisvuilzakken bijna om de paar minuten moesten herhalen dat de gezinnen die kiezen voor een grote rol in plaats van een kleine rol pas vanaf 9 april met hun brief bij de dienst infrastructuur terecht konden.

Daarom besliste het schepencollege dat die ruil met opleg toch al vanaf dinsdag onmiddellijk aan de bureauwagen van de politie kon gebeuren.

Bij de bedeling van de huisvuilzakken was ook een wijkagent aanwezig. Mensen die iets te vragen of te melden hadden aan de politie konden daarvoor bij hem terecht.

Nog tot en met 4 april worden er dagelijks ergens in onze gemeente huisvuilzakken uitgedeeld.

Wie zijn huisvuilzakken op 4 april nog niet heeft afgehaald kan dat vanaf woensdag 9 april iedere werkdag in de voormiddag doen bij de dienst infrastructuur.


KADOE NU OOK
OFFICIEEL GEOPEND

KADOE NU OOK OFFICIEEL GEOPEND
Met de onthulling van het kunstwerk van Stief De Smet opende het dagcentrum Kadoe van de vzw De Vierklaver nu ook officieel zijn deuren in de Krommewege.

In Kadoe kunnen volwassenen met een beperking terecht om er samen met begeleiders kwalitatief werk te leveren.

Kadoe werd als onderdeel van de Vierklaver al opgestart in Bassevelde. Toen de Vierklaver, die dit jaar zijn 25 jarig bestaan viert, ook in Adegem met die afdeling begon werd er ook ruimte gemaakt voor de dagopvang.

Het Hannah project (een dagopvang voor mensen met niet aangeboren hersenletsels) dat in Adegem werd opgestart kreeg al snel meer aanvragen voor die vorm van dagopvang dan mogelijk was in de beschikbare lokalen.

Daarom moest er een oplossing gevonden worden voor de ateliers van de klassieke dagopvang. Kadoe kreeg een nieuw onderkomen in de Bogaardestraat in Maldegem.

Maar omdat ook die afdeling zowel in aantal als werking groeide werd uitgekeken naar een eigen vaste stek.

Na overleg hebben de mensen van de Vierklaver die vaste stek voor Kadoe gevonden in de Krommewege, waar vroeger een opleidingscentrum was.

Er werd grondig verbouwd en bijgebouwd. Sedert september vorig jaar verhuisden de ateliers van de Bogaardestraat naar de Krommewege.

KADOE NU OOK OFFICIEEL GEOPEND
Na het officiële gedeelte legden mensen die in het Kadoe actief zijn onder meer uit hoe zij hun wenskaarten maken.

ACTIVITEITEN
Omdat de verbouwingswerken in de Krommewege betoelaagd werden moest er ook een kunstwerk bij de nieuwe Kadoe basis komen. Sedert vorige week vrijdag staat het kunstwerk van Stief De Smet voor het gebouw in de Krommewege.

Volgens de kunstenaar heeft hij zich bij het creëren van zijn kunstwerk -de mens die samen met de beer danst- laten inspireren door de resultaten die in Kadoe bereikt worden.

"Dansen met een beer is enkel in de wereld van de kunst mogelijk. Op het eerste zicht is wat de mensen met een beperking in Kadoe realiseren ook onmogelijk. Hun inzet en de samenwerking met hun begeleiders zorgt er echter voor dat het wel mogelijk wordt" verduidelijkte de kunstenaar zijn inspiratiebron.

Na het officiële gedeelte leidden de mensen die regelmatig in Kadoe actief zijn de gasten rond in het gebouw. Zo konden de genodigden zien hoe het er in het crea-atelier, het zeepatelier en het houtatelier aan toe gaat.

Naast de werken en kunstwerken die ze voor zichzelf maken wordt er in Kadoe ook gewerkt op bestelling.

Wie voor eigen gebruik of als geschenk iets wil kopen bij Kadoe kan daar iedere werkdag in de Krommewege terecht.

Gaby Van Landschoot, directeur van de Vierklaver, is trots op zowel de begeleiders als de mensen die naar Kadoe komen om er extra inhoud aan hun leven te geven.


SMO-SPECIALIZED ORGANISEERT
ZWEMLOOP IN MALDEGEM

Op zondag 13 april organiseert SMO Specialized een zwemloop voor jongeren tussen de 6 en de 18 jaar. Het zwemmen gebeurt in het Sint Annazwembad en het lopen gebeurt in het park.

De deelnemers worden volgens leeftijd in categorieën ingedeeld. De afstanden van het lopen en het zwemmen is afhankelijk van de reeks waarin de deelnemers worden ingedeeld.

Het loopparcours wordt voor de start van iedere reeks door de deelnemers samen met een begeleider verkend.

De zwemloopwedstrijden in Maldegem worden afgesloten met een wedstrijd voor mannen en vrouwen boven de 16 jaar.

De loopzwemwedstrijden zijn duidelijk in opgang: er waren eind vorige week al meer dan 140 deelnemers voor de zwemloop in Maldegem ingeschreven.

Voor meer informatie en/of inschrijving kunt u terecht op de website www.smo-triatlonteam.be/events/zwemloop.html.


VICTOR DE LILLE WANDELDE
ZIJN BELEVINGSWANDELING IN

VICTOR DE LILLE WANDELDE ZIJN BELEVINGSWANDELING IN

Vorige week zaterdag wandelde Victor De Lille, gespeeld door Freddy Boels, de belevingswandeling in die de mensen langs alle gebouwen en plaatsen brengt die een rol in zijn leven hebben gespeeld.

De belevingswandeling is een initiatief van Het Plattelandscentrum Meetjesland, Comeet en de Vrienden van 't Kasteeltje. De wandeling start aan de markt en is ongeveer 3km lang. Samen met de gids doen de wandelaars er drie uren over.

Tijdens de wandeling is er een ontvangst voorzien in 't Kasteeltje. Daar en op het einde van de wandeling krijgen de wandelaars ook nog streekproducten te proeven.

De gegidste Belevingswandeling kan (drie weken voor de wandeling) gereserveerd worden voor groepen vanaf 15 personen bij het Plattelandscentrum Meetjesland.


SPEELWEIDE DE ZANDLOPER
HEEFT NIEUWE TOESTELLEN

SPEELWEIDE DE ZANDLOPER HEEFT NIEUWE TOESTELLEN
Naast het opkuisen van de speelweide op de Zandakkers hebben de mensen van de groendienst er ook nieuwe speeltoestellen geplaatst.

In 2009 diende de leiding van de Adegemse speelwerking in overleg met de jeugddienst een project "Speelgroen" in bij de provincie Oost Vlaanderen. Die organiseerde een wedstrijd "Groener Speelplein".

De ingediende projecten die als laureaat uit de bus kwamen kregen een subsidie van 1500 euro om hun speelplein een groener uitzicht te geven. Het project van de Adegemse speelweide behoorde tot de laureaten.

De gemeente heeft er nog een veelvoud van de gewonnen prijs ingestoken om de speelweide een nieuw en groener uitzicht te geven. Ondertussen kwam in Maldegem het bericht binnen dat er ook nog een extra subsidie van 7000 euro werd toegekend om het Adegems speelplein verder uit te werken.

In overleg met de speelpleinwerking en de jeugddienst werd beslist om dat bedrag te gebruiken om nieuwe toestellen voor de speelweide te kopen.

Schepen van Jeugd Valerie Taeldeman stelde samen met de mensen van de jeugddienst de nieuwe toestellen voor. Het is nog maar eens duidelijk geworden dat de speeltoestellen die door een gemeentebestuur worden aangekocht aan zulke strenge regels moeten voldoen dat ze veel meer kosten dan dezelfde speeltoestellen die een particulier in zijn tuin voor zijn kinderen zou plaatsen...


15de GAAIBOLMARATHON
AFGESLOTEN MET DE SIRTAKI

15de GAAIBOLMARATHON AFGESLOTEN MET DE SIRTAKI
Met een eigen versie van de Sirtaki werd zondagmiddag om 13u30 in de zaal de Poermolen de 15de gaaibolmarathon ten voordele van de Vierklaver afgesloten.

De 15de editie van de marathongaaibolling ten voordele van de Vierklaver begon zaterdagmiddag in mineur: door een communicatiestoornis bij zowel het schepencollege als de sportraad waren er van die ploegen maar een schepen en twee bestuursleden van de sportraad op de afspraak.

De rest van de marathonbolling, waarvan de leiding in handen was van Raf Van de Velde en Patrick De Vogelaere, verliep zo goed als probleemloos.

Nadat de gaaibolders zondagmiddag waren uitgedanst blikte Raf Van de Velde even terug op de 15de marathonbolling. Dank zij de sponsors, de uitdagende ploegen en de mensen die zich loten hebben aangeschaft ligt de opbrengst van de bolling hoger dan het marathonteam verwacht had.

Het was eerste maal dat het marathonteam tegen alle ploegen die hen hadden uitgedaagd heeft gewonnen.

Gaby Van Landschoot, directeur van de Vierklaver, die er bij was bij het begin en het einde van de bolling had woorden van waardering en lof voor zowel de sportieve prestatie als voor het gebaar van het marathonteam voor de Vierklaver.


BUITENSPEELDAG

Kinderen die zich eens een namiddag willen amuseren zonder de sociale media kunnen daarvoor op woensdag 2 april tussen 13 en 17 uur terecht op de speelweide aan de Pyramide in de Gidsenlaan: daar wordt namelijk de jaarlijkse buitenspeeldag georganiseerd.

Vorig jaar kwamen er bij veel zon en een frisse wind 400 kinderen op de buitenspeeldag af. Ook dit jaar heeft de jeugddienst een uitgebreid gamma aan spelen in petto voor de buitenspeeldag, die gratis is.

De jeugddienst zoekt nog monitoren die willen helpen bij de organisatie van de buitenspeeldag. Ook ouders en grootouders zijn woensdagnamiddag welkom: voor hen wordt een terras gemaakt, waar zij kunnen genieten van een drankje en een hapje.


VOORRANG VAN RECHTS IN HET DORP

Tijdens de raadszitting van donderdag 27 maart wou raadslid Freddy Boels (N-VA) van het schepencollege weten of het verkeer dat van den Hoogen Pad of het kerkhof komt en dat terug in Adegem Dorp komt voorrang van rechts heeft of niet.

Omdat zij geen experts in het verkeersreglement zijn konden de leden van het schepencollege hierover geen duidelijke mening geven. Zij gaan dan ook de komende dagen op zoek naar wettelijke zekerheid voor hun visie.

Wij hebben de vraag rechtstreeks aan de politie gesteld. Die wees ons er op dat de weg van den Hoogen Pad naar Adegem-Dorp een openbare weg is die deel uitmaakt van Adegem-Dorp. Op het kruispunt van die weg met Adegem Dorp is de voorrangsregel dus wel degelijk van toepassing...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home