www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 539 - Week 13 : van 23 tot 29 maart 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

VERHUIS ADEGEMSE
BIBLIOTHEEK AFGEVOERD

VERHUIS ADEGEMSE BIBLIOTHEEK AFGEVOERD
Het Adegems gemeentehuis krijgt geen nieuwe bestemming. Na een negatief advies van zowel de bibliothecaris als het beheersorgaan van de bibliotheek is het schepencollege op zijn beslissing in verband met de verhuis teruggekomen.

Vorig jaar stelde het schepencollege zijn infrastructuur en patrimoniumbeheersplan voor de komende jaren voor. Een van de opmerkelijke punten in dat plan was de verhuis van zowel de Adegemse als de Kleitse afdeling van de bibliotheek.

Volgens het schepencollege swingen zowel de energiefactuur van de Adegems als die van de Kleitse bibliotheek de pan uit. De bovenverdieping van de Adegemse bibliotheek zou worden afgesloten en de andere lokalen zouden een nieuwe bestemming krijgen. De bibliotheek zelf die zou naar den Hoogen Pad verhuizen.

AFBOUW
Vooral de verhuis van de Adegemse afdeling van de bibliotheek lokte in de gemeenteraad veel negatieve reacties uit van onder meer Freddy Boels (N-VA). Hij omschreef de verhuis van de bibliotheek en het feit in de toekomst vooral de nadruk te leggen op de collectie voor de jeugd als een afbouw van de bibliotheek in Adegem.

Niet alleen de oppositieleden in de gemeenteraad zagen de verhuis van de bibliotheek in Adegem niet zitten: ook de bibliothecaris en het beheersorgaan van de bibliotheek brachten een negatief advies uit over de verhuis van de Adegemse bibliotheek.

Zij waren het eens over de te hoge energiefacturen maar een verhuis naar den Hoogen Pad zou volgens zowel de bibliothecaris als het beheersorgaan tot gevolg hebben dat zowel de collectie voor de volwassenen als deze van de jeugd zouden moeten inkrimpen. Ook het bezoekerscomfort zou er door de verhuis op achteruitgaan.

Bij de cultuurraad vond men het niet kunnen dat dat er in den Hoogen Pad een veel gebruikte vergaderzaal zou opgeofferd worden om daar de bibliotheek in onder te brengen.

GEVOLGD
Schepen van cultuur Frank Sierens bevestigde dat het schepencollege in verband met de verhuis van de Adegemse afdeling van de bibliotheek op zijn beslissing is teruggekomen.

Hij onderstreepte dat die beslissing er niet enkel gekomen is op aandringen van de drie leden van de N-VA die deel uitmaken van het beheersorgaan van de bibliotheek :

"Wij hebben de goed onderbouwde adviezen van zowel de bibliothecaris als het beheersorgaan gevolgd. Dat beheersorgaan is een a-politiek orgaan waarvan de leden voor hun betrokkenheid bij de bibliotheek en niet om hun politieke overtuiging in de raad zetelen. Door in een persbericht te stellen dat enkel de leden van N-VA binnen het beheersorgaan voor het beslissend advies gezorgd hebben minimaliseert die partij de inzet en betrokkenheid van de andere leden van het beheersorgaan bij de werking van hun raad", merkt schepen Sierens op.

Welke maatregelen er het schepencollege zal nemen om de energiefactuur van het Adegems gemeentehuis binnen aanvaardbare normen te krijgen moet nog bekeken worden.

LATER
Over de verhuis van de Kleitse afdeling van de bibliotheek naar de Berken maken de bibliothecaris en het beheerorgaan volgens schepen Sierens geen bezwaar. Die verhuis is om praktische redenen nu nog niet mogelijk.

Pas als de lopende concessie van de cafetaria ten einde is en er een nieuwe wordt afgesloten zullen de nodige stappen gezet worden om in de Berken de nodige aanpassingswerken te kunnen uitvoeren.


TWEEDEHANDSBEURS
BLIJFT EEN PUBLIEKSTREKKER

TWEEDEHANDSBEURS BLIJFT EEN PUBLIEKSTREKKER
Ook voor zijn tweehandsbeurs van 2014 die vorige week zondagvoormiddag in den Hoogen Pad doorging kon de Gezinsbond Adegem op ruime belangstelling rekenen.

"Aanvankelijk kwamen de aanvragen voor het reserveren van een verkoopstand niet zo snel binnen. Toch waren een paar weken voor de tweedehandsbeurs alle 37 standjes gereserveerd. Om ouders die met kinderen in de buggy naar de tweedehandsbeurs komen ook de gelegenheid te geven om tussen de verkoopstandjes te rijden willen wij in de zaal niet meer dan 37 verkoopstandjes inrichten", vertelde voorzitter Dorine De Vlieger, die tevreden was over zowel het aantal deeldeelnemers als de publieke belangstelling.

De tweedehandsbeurs van de Gezinsbond Adegem heeft in de loop de jaren een goede naam en faam opgebouwd. Verschillende kopers en verkopers komen dan ook van ver buiten Adegem.

De verkopers die wij zondag spraken waren tevreden over hun verkoop op de beurs. Zij waren ook bijzonder tevreden over de medewerking die zij hier, in vergelijking met andere beurzen, kregen van de inrichters.


't FOLKLOORKE EN CC ROT- WEISS
TE GAST IN HET WARMHOF

't FOLKLOORKE EN CC ROT- WEISS TE GAST IN HET WARMHOF

Vorig weekend beleefde 't Folkloorke een schitterend verbroederingsweekend. Dat verbroederingsweekend bestaat al sedert 1978, toen de verbroedering met CC Rot-Weiss uit Lampertheim tot stand kwam.

Vanaf dat jaar werd het verbroederingsweekend afgesloten met een bezoek aan de senioren in het rusthuis. Zolang het Elisabethrusthuis bestond was dat bezoek in Adegem. Nu brengen 't Folkloorke en CC Rot-Weiss hun hapjes, drankjes en geschenkjes naar de Adegemse senioren in het Woon en Zorgcentrum het Warmhof in Maldegem.


FABIOLALAAN PLAATSTE ZIJN
DERDE SLIMSTE STROATE BORD

FABIOLALAAN PLAATSTE ZIJN DERDE SLIMSTE STROATE BORD

Samen met Erik Hebberecht, geestelijke vader en presentator van de Quiz "De Slimste Stroate van Maldegem", was een delegatie van het Adegemse feestcomité, dat dit jaar voor het eerst de quiz organiseerde, maandagavond te gast bij de ploeg van de Fabiolalaan, de winnaars van de quiz.

Het was al de derde maal dat de ploeg uit de Fabiolalaan de quiz, die vroeger tijdens het feestweekend van Heulendonk werd georganiseerd, wonnen.

Aan de reacties van de leden van de winnen ploeg te horen willen zij het niet bij die drie overwinningen laten: zij hebben nog veel plaatsen in hun straat waar een speciaal straatnaambord kan opgehangen worden. Zij hebben alvast hun deelname aan de quiz van het najaar toegezegd.


BOUDEWIJN HAALT FUN CUB
UIT TOP VAN HOGE BOOM

BOUDEWIJN HAALT FUN CUB UIT TOP VAN HOGE BOOM
Goed verankerd aan stevige takken ging Boudewijn De Schepper op zoek naar de tak waarin het modelvliegtuigje zich vast had gevlogen.

Het was vorige week zondag het dagje niet voor Stijn Van Malleghem uit de Bilken in Adegem, toen hij in de vroege namiddag -vooraleer hij aan de voorbereiding van zijn Engels voor maandag begon- nog een half uurtje ging vliegen met zijn modelvliegtuigje Fun Cub.

Hij deed dat in 't Broekelken, van op een stuk land waar er in de onmiddellijke omgeving geen huizen staan.

Het liep mis toen hij zich even omdraaide en zonder zonnebril in de zon keek: hij werd even verblind, waardoor hij oogcontact met zijn vliegtuigje verloor.

Dat was voor het modelvliegtuigje voldoende om zich in de takken van een hoge boom langs 't Broekelken vast te vliegen. De motor bleef draaien, maar het toestel bewoog niet meer...

REDDER IN NOOD

Het vliegtuigje zat ruim acht meter hoog vast in de boom. Het er zelf uithalen zag Stijn niet zitten en hij zag in een eerste opwelling ook niemand die stond te springen om op een zondagnamiddag even in een metershoge boom te klimmen.

Toen dacht hij aan gemeenteraadslid Boudewijn de Schepper. Hij had die al met een hoogtewerker aan het werk gezien. Mogelijks was dat zijn reddende engel.

Boudewijn was thuis en nadat hij het verhaal van Stijn had gehoord stond hij al klaar om te vertrekken.

BOUDEWIJN HAALT FUN CUB UIT TOP VAN HOGE BOOM
Stijn kon terug lachen toen hij Boudewijn bedankte om zijn vliegtuigje te redden. Voor Boudewijn was het alsof het klimmen naar de top van de boom en het snoeien van de hoogste dode takken om een vaste tak te vinden om op te staan een fluitje van een cent waren.

De eerste vier meter in de boom kon Boudewijn nog via een schuifladder overwinnen. De resterende meters moest het op eigen krachten gebeuren.

Met dubbele verankering aan stevige takken en na het wegkappen van enkele dode takken baande hij zich een weg naar de takken waarin het vliegtuigje vernesteld zat.

Er kwam nog een zak en een lang touw aan te pas om de Fun Cub uit zijn netelige positie te bevrijden.


KERSTCONCERT GEEFT KVG EN
NOOD ZOEKT TROOST FINANCIELE IMPULS

KERSTCONCERT GEEFT KVG EN NOOD ZOEKT TROOST FINANCIELE IMPULS

Ook voor hun derde kerstconcert, dat op 22 december 2013 in de Sint Adrianuskerk doorging, hadden het Gemengd koor Canticorum en het kinderkoor van de Papaver beslist dat de opbrengst van het concert naar een goed doel zou gaan. Het werden er uiteindelijk twee.

Vorige week woensdag waren vertegenwoordigers van de beide koren en van de verenigingen die meegewerkt hadden aan het kerstconcert uitgenodigd in de speelzaal van de Papaver, op de overhandiging van de cheques aan KVG en Nood zoekt troost.

Alvorens over te gaan tot de overhandiging van de cheques van elk 2000 euro blikte Jan Wauters, dirigent van Canticorum, nog even terug op het kerstconcert.

Het concert werd, volgens dirigent Wauters, in zijn nieuwe formule een groot muzikaal en financieel succes.

Er kwamen meer mensen naar het concert luisteren en dank zij de inzet van veel mensen die bij het concert betrokken waren kon het kerstconcert ook op meer sponsors rekenen. Daardoor is de financiële balans van het kersconcert ook bijzonder positief.

Annie Borgonjon (KVG) en Maria Chaves Daguilar (Nood Zoekt Troost) dankten de koren en de medewerkers aan het kerstconcert voor hun grote financiële steun.

Zij onderstreepten beiden dat de crisis steeds meer mensen in de problemen brengt. Dankt zij de steun die ze van het kerstconcert kregen hebben de beide organisaties opnieuw een beetje meer adem(werkings)ruimte.


BREIEN VOOR AIDEN

BREIEN VOOR AIDEN
Nadat Dorine De Vlieger, voorzitter van de Gezinsbond Adegem, gehoord had voor welk goed doel de Bone4kids breiwinkel zijn gebreide stukjes verkocht, mocht de winkel voor de ingang van de tweedehandsbeurs zijn verkoopstand opstellen.

De opbrengst van de verkoop gaat naar een steunfonds voor Aiden: de driejarige peuter uit Brugge lijdt aan een aandoening die er voor zorgt dat de breuk in zijn rechterbeentje niet geneest.

Als er geen behandeling voor die aandoening gevonden wordt blijft Aiden niet alleen pijn lijden, de kans is ook groot dat hij over een paar jaar zijn beentje verliest.

In de K.U.-Leuven zoekt men naar die passende behandeling, maar om dat onderzoek af te ronden is nog minsten 1 miljoen euro nodig.

Er werden de afgelopen maanden al verschillende acties ten voordele van Aiden opgezet. "Mama's breien voor AIDEN" is er een van.

Ook de breigroep van het dienstencentrum Oud Sint Jozef in Maldegem breit (op dondernamiddag) voor Aiden.

Wie de actie wil steunen kan de breigroep vervoegen of hen wol, oude kussens, donsdekens en of breiboeken en patronen ter beschikking stellen.

Wie meer wil weten over de actie of wat er in de breiwinkel te koop is, kan in het zoekveld van Facebook "Bone4kids" of "Govaert Charlotte" invoeren.

In Maldegem is Lut De Wandele uit het Krakkeveld 55 te Kleit de contactpersoon voor de actie.


START VAN DE BEDELING VAN
DE GRATIS HUISVUILZAKKEN

Op maandag 24 maart begint de gemeente Maldegem met de bedeling van de gratis huisvuilzakken.

In de brief die alle gezinnen in hun brievenbus hebben gekregen staat vermeld waar en op welke dagen en uren de mensen hun gratis huisvuilzakken kunnen ophalen.

Iedereen kan op alle locaties die in de brief zijn aangegeven zijn huisvuilzakken afhalen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home