www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 538 - Week 12 : van 16 tot 22 maart 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

FREDDY BOELS IN ROUW

Thérèse Speeckaert

Zaterdagvoormiddag nam provincie- en gemeenteraadslid Freddy Boels, samen met familie en vrienden, afscheid van zijn echtgenote Thérèse Speeckaert met een eredienst in de Sint Adrianuskerk in Adegem.

Thérèse zocht het niet om in de belangstelling te staan. Zij heeft haar echtgenoot Freddy eerst in zijn beroepsloopbaan en daarna in zijn politieke loopbaan gesteund.

Meer dan een jaar heeft Thérèse, die in 1943 geboren werd, tegen haar ziekte gevochten. Op 7 maart moest ze zich gewonnen geven.


FRANK WILLEMS 3 X 11 KEIZER FRANK

FRANK WILLEMS 3 X 11 KEIZER FRANK
Van zijn Folkloorke ontving Keizer Frank ter
gelegenheid van zijn 3 x 11 een bijzonder ereteken

Het verbroederingsweekend 2014 van 't Folkloorke was er eentje met een strikje rond: naast het klassiek verbroederings- programma stond er zaterdagvoormiddag ook een huldiging van Keizer Frank en keizer Geert I op het programma.

Toen Frank Willems zich destijds voor het eerst kandidaat stelde voor de verkiezing van Prins Carnaval kon hij onmiddellijk rekenen op de steun en medewerking van 't Folkloorke, de volksdansgroep waarvan hij een van de oprichters is. 't Folkloorke en Frank Willems worden na al die jaren nog altijd in een adem genoemd.

't Folkloorke en Keizer Frank zijn al sedert 1978 verbroederd met CC Rot-Weiss uit Lampertheim. Enkele jaren later kwam de verbroedering met de Tolmennekes uit het Nederlandse Wierden tot stand. Een ruime delegatie van deze carnavalsorden was ook aanwezig op de huldiging van de beide keizers in het dienstencentrum Oud Sint Jozef.

Het stadsbestuur van Wierden heeft enkele jaren terug de verbroedering met Maldegem opgezegd maar de carnavalsorden de Tolmennekes en 't Folkloorke houden de vriendschapsbanden nog altijd nauw aan.

Namens de Raad van Elf van d'Euzdre Veuze had voorzitter Kris Wille woorden van lof voor Keizer Frank en Keizer Geert I.

Beiden ontvingen van Maldegems eerste keizer Rietje Kane het bijzonder ereteken van d'Euzdre Veuze.


BJM BAKTE 800 KG PANNENKOEKEN

BJM BAKTE 800 KG PANNENKOEKEN

Omdat basketbalclub BJM sedert zijn verplichte verhuis naar MEOS geen inkomsten meer heeft van de uitbating van de kantine, meer moet betalen voor de huur van de zaal én de subsidies ziet dalen, is de club -net als andere zaalsportploegen in Maldegem- meer nog dan vroeger aangewezen op de inkomsten van de activiteiten die hij in de loop van het jaar organiseert om zijn sportieve werking in stand te houden.

BJM maakte van zijn vrij weekend gebruik om zijn jaarlijkse pannenkoekenslag te organiseren. Vrijdagmorgen om 8 uur werd het deeg voor de eerste pannenkoeken door Inge Van den Bossche en Mathias Vlaminck gezet. De laatste pannenkoeken werden zondagvoormiddag gebakken.

In totaal moesten er 800 kg gebakken worden. In 1 kg zitten er 15 tot 16 pannenkoeken. Telkens er 100 kg gebakken en ingepakt waren werd er een korte drinkpauze ingelast.

Tot in Gent en Knokke worden er BJM pannenkoeken gegeten...


MOGELIJKS NOG VIER EXTRA
WINDMOLENS IN ONZE GEMEENTE

MOGELIJKS NOG VIER EXTRA WINDMOLENS IN ONZE GEMEENTE
Aan de Koebrug over de N49 stelden delegaties van het Maldegemse gemeentebestuur en het Eeklose stadsbestuur
hun visietekst voor op de windmolens die er nog zullen komen

Op woensdag 26 maart stemt het provinciebestuur van Oost Vlaanderen over het voorontwerp van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor de zonering van windturbines. Met dit PRUP kunnen er in Maldegem nog maximum vier windmolens bijkomen.

In hun visietekst op het PRUP dringen het Maldegems gemeentebestuur en het stadsbestuur van Eeklo er bij de provincie op aan om rekening te houden met hun suggesties.

De beide besturen kunnen zich vinden in de zonering die door de provincie wordt voorgesteld, op voorwaarde dat er duidelijke afspraken over de inplanting, de financiering en de vergoedingen in de voorwaarden voor de inplanting en de uitbating van de nieuwe windturbines worden opgenomen.

De besturen gaan uit van de stelling dat de wind van iedereen is en bijgevolg iedereen ook van de windenergie moet kunnen profiteren. Zo willen Maldegem en Eeklo dat de participatie van de openbare besturen en de bevolking in de windmolens van 20%, zoals de provincie voorziet naar 50% wordt opgetrokken.

Daarnaast moeten de firma's die de windmolens uitbaten jaarlijks 5000 euro betalen aan de stad of gemeente, en dit per windmolen die op hun grondgebied staat.

Daarnaast moet ook jaarlijks 5000 euro gestort worden in een omgevingsfonds en moeten de normen die VLAREM voor de uitbating van windmolens oplegt strikt opgevolgd worden. Bij overtredingen moet stillegging van de windmolens tot de mogelijke sancties behoren.

Tussen de goedkeuring van het voorontwerp van het PRUP en de goedkeuring van het definitief PRUP loopt er tussen 25 april en 23 juni een openbaar onderzoek in onze regio. In die periode worden er over het PRUP informatiemarkten georganiseerd.

Een van die infomarkten gaat door op woensdag 7 mei in den Hoogen Pad in Adegem.


DRINK KOFFIE EN STEUN
BROEDERLIJK DELEN!

Met zijn actie "Koffiestop" wil het ACW de mensen op een sympathieke manier uitnodigen om de jaarlijkse actie Broederlijk Delen te steunen.

Op verschillende plaatsen zet de organisatie een stand op waar de mensen terecht kunnen voor een kopje koffie of een glas fruitsap. Het drankje is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor Broederlijk Delen is welkom.

Op maandag 17 maart is er tussen 10 uur en 12 uur een koffiestop de markt in Maldegem. Op zondag 30 maart is er vanaf 10 uur gratis koffie en frisdrank aan de Sint Adrianuskerk in Adegem.


MALDEGEM WIL IJSPISTE
NIET MEER SUBSIDIËREN

MALDEGEM WIL IJSPISTE NIET MEER SUBSIDIEREN
Kevin Hallaert, Benjamin Van de Walle en Zeno Verstrynge overhandigden vrijdagnamiddag hun petitie voor de
terugkeer (de volgende jaren) van de ijspiste.

Vorige week zondag viel het doek over de ijspiste in Maldegem.

Afgelopen jaar stemde het schepencollege nog in met de komst van de ijspiste en met een subsidie van 8000 euro. Het stond toen voor het schepencollege al vast dat het de laatste maal zou zijn er in Maldegem een ijspiste kwam met de steun van de gemeente.

Uit de evaluatie van de VHMC, die er voor gezorgd heeft dat de ijspiste in Maldegem er kwam, blijkt volgens voorzitter Gino Braet en bestuurslid Bart De Baets dat de ijspiste een groot succes was.

Er kwamen meer dan 30% meer schaatsers naar de ijspiste dan vorig jaar (ruim 4000). Daarnaast was energiefactuur door het gebruik van elektriciteit in plaats van mazout veel lager en was de ijspiste milieuvriendelijker.

Kevin Hallaert, Benjamin Van de Walle en Zeno Verstrynge hebben de afgelopen weken verschillende malen over het ijs gegleden. Zij willen dat de ijspiste in 2015 en de volgende jaren terugkomt en vroegen via een petitie ook de mening van andere mensen die kwamen schaatsen of die meekwamen met hun kinderen en/of kleinkinderen.

In een paar weken verzamelden zij 1300 handtekeningen van mensen die net als zij willen dat de ijspiste volgend jaar terug komt.

KLARE TAAL
Vrijdagnamiddag zaten de drie jeugdige Maldegemnaren samen met een delegatie van het schepencollege en met vertegenwoordigers van VHMC in het gemeentehuis.

Naast bewondering en waardering voor hun inzet hebben zij van de leden van het schepencollege geen positief nieuws gekregen.

Volgens Burgemeester Marleen Van den Bussche kan het niet dat de gemeente een energieverslindend initiatief financieel steunt, terwijl er in Maldegem mensen zijn die hun energiefactuur niet kunnen betalen.

Andere redenen om niet meer in te zetten op de komst van een ijspiste waren de festiviteiten in het centrum die elkaar te snel opvolgen en de klachten over het lawaai van de verschillende optredens.

Schepen Erwin Goethals had ook snel becijferd dat er meer dan 24000 inwoners van onze gemeente en de rest van de wereldbevolking de petitie niet hadden getekend.

ALTERNATIEVEN
Burgemeester Van den Bussche benadrukte dat de gemeente de komst van een ijspiste naar Maldegem niet zal verbieden, maar dat zij er, in een periode waarin besparen een noodzaak is, zelf geen geld meer aan wil besteden.

Zij herhaalde het voorstel dat zij tijdens de onderhandelingen van eind vorig jaar met VHMC maakte, om voor 2015 en later uit te kijken naar andere vormen van winterpret.

Het schepencollege sluit niet uit dat het dat het die alternatieven zou steunen.

Het was met een duidelijke teleurstelling dat de drie jongeren vrijdagnamiddag het gemeentehuis verlieten.


SCHEPEN ERWIN GOETHALS
KANDIDAAT VOOR DE FEDERALE KAMER

SCHEPEN ERWIN GOETHALS KANDIDAAT VOOR DE FEDERALE KAMER

Net als CD&V en N-VA doet ook Groen voor de verkiezingen van 25 mei beroep op een van zijn partijgenoten die een bestuursmandaat in de gemeenteraad in Maldegem heeft.

Schepen Erwin Goethals werd door het bestuur van Groen aangezocht om als effectief kandidaat op de lijst voor de federale kamer te staan.

Op de 19de plaats duwt hij de lijst, samen met Filip Watteeuw, schepen in Gent.


GAAIBOLMARATHON TEN
VOORDELE VAN DE VIERKLAVER

Toen 15 jaar geleden enkele gaaibolvrienden het idee lanceerden om een gaaibolmarathon te organiseren verbonden zij er onmiddellijk een goed doel aan: de opbrengst zou aan de Vierklaver Adegem geschonken worden.

De eerste gaaibolmarathon, die over 12 uren liep, was de initiatiefnemers zo goed bevallen en er kwamen zoveel positieve reacties op dat zij besloten om het jaar daarop een marathonbolling van 24 uren te organiseren.

Nu, 15 jaar later, is de gaaibolmarathon een klassieker op de gaaibolkalender.

De marathon 2014 begint op zaterdag 22 maart om 13u30 en eindigt op zondag 23 maart op de tonen van Zorba de Griek om 13u30. Om de 45 minuten neemt het gaaibolmarathonteam het op tegen een andere ploeg die uit vijf leden bestaat. De uitdagers betalen 3 euro per lid.

Het verleden heeft uitgewezen dat er maar weinig uitdagers zijn die meer wedstrijden winnen dan het marathonteam, dat bestaat uit Jonas D'hondt, David De Windt, Marc Claeys, Patrick De Vogelaere, Rudy Bauwens, Tom Van Laecke, Steven Roets en Jurgen Van den Bossche.

De algemene leiding is in handen van Raf Van de Velde en Patrick De Vogelaere.

Nu nog inschrijven om 45 minuten te bollen tegen het Marathonteam kan niet meer: drie weken voor de marathonbolling waren alle uren al ingevuld.

Wie geen plaats vond op de kalender van de uitdagers maar de actie toch wil steunen kan de gaaibolders in de zaal de Poermolen komen aanmoedigen en loten en drankjes kopen.


NIEUW UNIZO BESTUUR
GROOT MALDEGEM IN DE MAAK

In Adegem is er al jaren geen UNIZO werking meer; er waren tot voor 2013 ook weinig of geen Adegemse zelfstandigen die deelnamen aan de eindejaarsactie van Maldegem.

Vorig jaar heeft het UNIZO bestuur van Maldegem de Adegemse zelfstandigen persoonlijk aangesproken om deel te nemen aan de eindejaarsactie en enkelen hebben de stap gezet. De actie werd een succes.

Het bestuur van UNIZO Maldegem wil een bestuur van UNIZO Groot Maldegem opstarten. Daarom werden verschillende zelfstandigen uit de verschillende leefkernen van Maldegem op een eerste kennismakingsvergadering uitgenodigd.

Er kwamen een vijftal nieuwe mensen op de uitnodiging af. Volgens voorzitter Gino Braet, voorzitter van UNIZO Maldegem, en Bart De Baets verliep de bijeenkomst in een positieve sfeer en wordt een nieuwe bijeenkomst voorbereid.

Zelfstandigen die zich geroepen voelen om deel uit te maken van het bestuur van UNIZO Groot Maldegem kunnen met voorzitter Gino Braet of Bart De Baets contact opnemen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home