www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 537 - Week 11 : van 9 tot 15 maart 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GEEN CARNAVALSSTOETEN
VOOR KEIZER FRANK

GEEN CARNAVALSSTOETEN VOOR KEIZER FRANK
Kort nadat keizer Geert II officieel in het Keizershof in de Orde van d'Euzdre Veuze was opgenomen werd Keizer Frank I in het gemeentehuis onwel.
Hij zou het resterende deel van carnaval moeten missen.

Carnaval in Maldegem 2014 was een groot succes: nog nooit waren er zoveel groepen in de beide stoeten en nog nooit kwam er zoveel volk naar de stoeten kijken als dit jaar.

Voor Keizer Frank, die toch een van de boegbeelden van carnaval in Maldegem is, werd carnaval 2014 een tegenvaller: hij heeft in het jaar dat hij 3 x 11 jaar keizer is de kroegentocht op zaterdagavond en de stoeten op zondag moeten missen.

Zaterdagavond tijdens de laatste toespraak door schepen Geert De Roo werd Keizer Frank even onwel. Uit voorzorg werd hij voor onderzoek naar het AZ Alma in Sijsele overgebracht, waar hij een paar dagen verplichte rust voorgeschreven kreeg.

Frank is ondertussen al gezond en wel weer thuis en hij is klaar voor de feesten die er aankomen.


BLIKVANGER VERWIJDERD

Enkele jaren terug heeft de gemeente op een viertal plaatsen blikvangers gezet. Jong en oud die, terwijl ze met de fiets of auto rijden, drank uit een blikje drinken kunnen hun lege blikje in een van die blikvangers droppen.

De blikvangers worden regelmatig door de gemeente leeggemaakt. Omdat de blikvanger in 't Broekelken vooral gebruikt wordt om er gewoon afval in achter te laten, wat niet de bedoeling is, heeft de gemeente de blikvanger daar verwijderd en die verplaatst naar Maldegem-Donk.


GRATIS HUISVUILZAKKEN
BESCHIKBAAR VANAF 24 MAART

Tijdens de gemeenteraadszitting van vrijdag 20 december 2013 heeft de Maldegemse gemeenteraad niet alleen de belastingen voor de komende jaren vastgelegd, ook de nieuwe prijs van de huisvuilzakken werden gestemd.

Die prijs ging de hoogte in. Daartegenover stelde gemeente voor ieder gezin, afhankelijk van de samenstelling van het gezin, een aantal huisvuilzakken (minimum één rol) gratis ter beschikking.

De prijsverhoging ging in vanaf 1 januari 2014. De laatste dagen van 2013 hebben veel inwoners van onze gemeente nog snel een rol huisvuilzakken tegen het oude tarief gekocht.

Voor de bedeling van de huisvuilzakken moest nog naar een systeem gezocht worden die het voor de inwoners gemakkelijk maakt om aan hun gratis huisvuil zakken te geraken.

LOCATIE
De huisvuilzakken zullen tussen maandag 24 maart en zaterdag 5 april op verschillende locaties verdeeld worden. Op die locaties komt de kantoorwagen van de PZ Maldegem.

Het de bedoeling dat de wijkagent mee instaat voor de bedeling van de huisvuilzakken. In Adegem zullen de zakken bedeeld worden in de Waleweg op de parking van KVK Adegem (woensdag 26/3 tussen 15 uur en 17u30 en vrijdag 4/04 tussen 10 uur en 12u30), aan de glasbol in de Koekoekslaan (donderdag 27/3 tussen 10 uur en 12u30 en woensdag 2/04 tussen 15 uur en 17u30), aan de GBS de Kruipuit (vrijdag 28/03 tussen 15 uur en 17u30 en dinsdag 1 april tussen 10 uur en 12u30), in Adegem-Dorp, op de parking van den Hoogen Pad (zaterdag 29/03 tussen 10 uur en 12u30 en zaterdag 5/04 tussen 15 uur en 17u30).

BRIEF
De eerstkomende dagen krijgt ieder gezin in onze gemeente een schrijven van de gemeente in de brievenbus. Daarin wordt de bedeling van de huisvuilzakken uitgelegd.

Op de keerzijde van de brief staan alle locaties waarop de gratis huisvuilzakken bedeeld worden.

Iedere inwoner kan om op het even welke locatie zijn gratis zakken afhalen. Zoals in de brief vermeld, moet de personen die de zakken komt afhalen zijn brief meebrengen.

Mensen die wegens ouderdom of door beperkingen zelf hun huisvuilzakken niet kunnen ophalen mogen hun brief naar een van de locaties meegeven met een familielid, buur of kennis.

Wie door omstandigheden tussen 24 maart en 5 april zijn huisvuilzakken niet op een van de locaties kan afhalen kan die vanaf 9 april ook op de werkdagen tussen 8u30 en 12 uur en op woensdag ook tussen 14 en 16 uur afhalen bij het onthaal van de dienst Infrastructuur in de Bloemestraat.

OPLEGGEN
Gezinnen die uit een of twee personen bestaan hebben recht op een rol van 10 kleine huisvuilzakken.

Wie liever het groot formaat van huisvuilzakken heeft kan zich vanaf 9 april met zijn brief bij het onthaal van de dienst Infrastructuur in de Bloemestraat aanmelden en kiezen voor grote huisvuilzakken.

Hij of zij moet dan wel het prijsverschil tussen de twee soorten zakken opleggen.


't FOLKLOORKE VERBROEDERT

't FOLKLOORKE VERBROEDERT
Speciaal voor de 3 x 11de verjaardag van Frank als Keizer Frank bouwde 't Folkloorke (zonder hem) deze carnavalswagen.

Traditioneel de derde zaterdag van maart is het feest bij 't Folkloorke. Het is een verbroederingsweekend met de vrienden van CC Rot-Weiss uit het Duitse Lampertheim en de Tolmennekes uit het Nederlandse Wierden.

Op zaterdag ontvangt 't Folkloorke al zijn carnavals- en andere vrienden vanaf 20 uur in het Sparrenhof in de Brugsesteenweg 183 te Eeklo.

Om het uur wordt er op het feest een boerenham verloot onder de aanwezigen.

Het is ook een traditie dat, voordat de gasten uit Lampertheim op zondagnamiddag terug naar Duitsland vertrekken, een delegatie van CC Rot-Weiss samen met een delegatie van 't Folkloorke een bezoek brengt aan het Woon-en Zorgcentrum in Maldegem.


GEZINSBOND ORGANISEERT TWEEDEHANDSBEURS EN OCHTENDWANDELING

Op zondag 16 maart organiseert de Adegemse afdeling van de Gezinsbond tussen 9 en 12 uur een tweedehandsbeurs in den Hoogen Pad. Op die tweedehandsbeurs mogen enkel baby- en kinderkleding, babymateriaal, speelgoed en fietsen verkocht worden.

De tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond trekken verkopers en kopers van ver buiten onze gemeentegrenzen aan. Voor informatie en reservatie van een verkoopstand kan contact opgenomen worden met het nummer 050 71 55 77.

Wie wil deelnemen aan de ochtendwandeling die de Gezinsbond op zondag 23 maart organiseert is om 7u30 aanwezig aan café De Vos, op het stationsplein in Maldegem.

De wandeling, die bij om het even welk weer doorgaat, duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna is er mogelijkheid om deel te nemen aan het ontbijt.

Deelnemen aan de wandeling is gratis. Voor het ontbijt betalen de leden 7 euro, hun kinderen tot 10 jaar 3 euro. Niet-leden betalen 10 euro voor het ontbijt en hun kinderen tot 10 jaar eten mee voor 6 euro.

Inschrijven voor de wandeling en het ontbijt kan tot uiterlijk 16 maart. Voor informatie en inschrijving kan contact opgenomen worden met de nummers 050 71 55 77 en 050 71 35 08.


SPELERS KSK MALDEGEM
BESTOLEN TIJDENS TRAINING

Dinsdagavond, terwijl zij aan het trainen waren, werden verschillende spelers van KSK Maldegem bestolen. Uit hun jassen en tussen in de kleedkamer werden portefeuilles en gsm's gestolen. Er meldden zich bij de politie 13 personen van wie er zaken gestolen werden. Volgens een voorlopige raming zouden de ontvreemde zaken een waarde hebben van ongeveer 7.000 euro.

De deur van de kleedkamer was niet gesloten omdat niet alle spelers van bij het begin op de training kunnen aanwezig zijn. Het bestuur van KSK Maldegem heeft beslist om in de toekomst tijdens de trainingen alle waardevolle zaken van de spelers in een pak te bewaren zodat er niemand nog bij kan.

De politie deed de vaststellingen maar heeft weinig of geen aanduidingen die snel naar de dader(s) kunnen leiden. Deze diefstal vertoont veel gelijkenis met een diefstal die bij de spelers van Deinze werd gepleegd.


KOEIEN HOUDEN INDUSTRIETERREIN
IN BALGERHOEKE TEGEN

Het stadsbestuur van Eeklo probeert al jaren een vergunning te krijgen om in Balgerhoeke, ten zuiden van de N49, een industrieterrein aan te leggen. Vanaf het eerste moment dat die plannen bekend werden kwam er verzet tegen de inplanting van het nieuwe industrieterrein.

Volgens burgemeester Koen Loete is dat industrieterrein nodig om de werkloosheid in Eeklo, die hoger ligt dan in de omliggende gemeenten, te doen dalen.

GEEN KOEBRUG OF TUNNEL
Het comité dat zich verzet tegen de komst van het industrieterrein heeft in de koeien van een landbouwer een sterke bondgenoot gevonden.

Toen de N49 in Maldegem werd aangelegd kwam er ook een landbouwer in de problemen: zijn koeien zouden niet meer naar de weiden aan de overkant van de Expresweg gekund hebben.

Voor dat probleem heeft het ministerie van openbare werken, de aanlegger van de Expresweg, voor een eenvoudige maar dure oplossing gekozen: zij hebben over de Expresweg een koebrug aangelegd. De stad Eeklo is echter voorlopig niet van plan om een tunnel of een brug voor de koeien van de landbouwer aan te leggen.

Toen de stad en de provincie de plannen een eerste maal goedkeurden ging het actiecomité en de landbouwer in beroep bij de Raad van State. Die oordeelde dat er in de plannen geen voorzieningen voorzien waren voor de veilige oversteek van de koeien.

De stad heeft in overleg met het provinciebestuur zijn dossier aangepast. Er werd tegen het aangepaste dossier opnieuw beroep aangetekend bij de Raad van State. In zijn arrest zegt de R v S dat er nu wel veel suggesties over een veilige oversteek staan maar geen concrete plannen voorzien zijn om die veilige oversteek te verzekeren. Het dossier is daarmee terug naar af.

Burgemeester Loete wil met het provinciebestuur overleggen om tot een oplossing te komen die aanvaardbaar is voor alle partijen. Hij vreest echter dat er daardoor zoveel tijd verloren zal gaan dat bedrijven die plannen hadden om zich op het industrieterrein in Balgerhoeke te vestigen naar de omliggende gemeenten zullen uitwijken.


THINK PINK HAAR-KNIPCAMPAGNE
IN OUD SINT JOZEF

Sedert eind vorig jaar mag Maldegem zich Think Pink noemen. Dat heeft de gemeente te danken aan de verschillende informatiecampagnes die in Maldegem rond borstkanker werden opgezet.

Het "Geef om Haar" fonds van Think Pink organiseert op maandag 24 maart tussen 13 uur en 19u30 een Haar-knipcampagne in het dienstencentrum Oud Sint Jozef.

Jong of oud die een haarlengte heeft van 20cm of meer en die bereid is om die aan het fonds te schenken is op 24 maart welkom in Oud Sint Jozef. Zij zullen er door professionele kappers van hun haar verlost worden en steunen een goed doel...


LOSLIGGENDE TEGELS EEN
GEVAAR VOOR WANDELAARS

LOSLIGGENDE TEGELS EEN GEVAAR VOOR WANDELAARS

Het is niet abnormaal dat na jaren in een pad tegels loskomen. Wat er momenteel in de wandelzone voor het Maldegems gemeentehuis gebeurt is niet echter normaal: het grootste deel van de tegels komt er los. Dat is gevaarlijk voor de mensen die er voorbij wandelen.

Arseen Bauwens (N-VA) dreigde tijdens de laatste gemeenteraadszitting de politie te doen optreden als er tegen de vrijdag voor carnaval geen maatregelen getroffen werden.

Volgens burgemeester Marleen van den Bussche was er al opdracht gegeven om te zorgen voor de veiligheid van de mensen. Vrijdag werden er rond de zone van de losliggende tegels nadarhekkens geplaatst.

Volgens schepen van openbare werken moeten er naast het herstellen van het plein in de wandelzone voor het gemeentehuis ook maatregelen komen om te voorkomen dat de tegels niet meer loskomen.

In de eerste plaats moet er volgens de schepen voor gezorgd worden dat er na de herstellingswerken in de wandelzone geen lichte of zware vrachtwagens meer komen. De ondergrond van de tegels is daar niet voor geschikt.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home