www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 536 - Week 10 : van 2 tot 8 maart 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

REGEN HIELD CARNAVAL
IN DE PAPAVER NIET TEGEN!

REGEN HIELD CARNAVAL IN DE PAPAVER NIET TEGEN!
Het waren de jongste leerlingen van de Papaver die, samen met de locomotief Thomas van de Lapperkes, de stoet openden.

De laatste schooldag voor de krokusvakantie hebben de leerlingen nog weinig zin om zich op de klassieke lessen te concentreren, de meeste scholen zoeken dan ook naar een dagprogramma dat een goede aanloop is naar de vakantie.

Bij de Papaver in Adegem staat op de vrijdag voor de krokusvakantie al jaren carnaval op het programma.

Het kan voor de leerlingen die dag niet vlug genoeg middag zijn, zodat zij hun carnavalsoutfit kunnen aantrekken.

Dienstdoend directeur Annelies Lammertyn hield ondertussen het wolkendek in het oog. Af en toe viel er regen en dat is zeker geen ideaal weer voor de stoet...

REGEN HIELD CARNAVAL IN DE PAPAVER NIET TEGEN!
Ook de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar
hadden wel zin in een stevig carnavalsfeestje.

Rond 13 uur klaarde de hemel uit en werd in de Papaver de knoop doorgehakt: de stoet ging uit!

Met de aanwezigheid van leden van de raad van Elf, 't Folkloorke en de Lapperkes bewezen de echte carnavalisten dat zij carnaval in de scholen ondersteunen.

De Kleuters van de Papaver vieren hun eigen carnaval: zij deden dat in de speelzaal.

Tegen het moment dat de ouders en/of grootouders de kinderen kwamen ophalen hadden die voor hen nog een speciaal carnavalsoptreden...


OCMW ZAL NIET INLEVEREN
OP ZORG- EN DIENSTVERLENING

OCMW ZAL NIET INLEVEREN OP ZORG- EN DIENSTVERLENING
OCMW voorzitter Stefaan Standaert lichtte de meerjarenplanning van het OCMW voor: nieuwe grote investeringen moeten er de komende jaren niet verwacht worden.

Nu de gemeenteraad zijn jarenplanning heeft opgesteld en goedgekeurd, heeft ook het OCMW de lijnen voor het beleid voor de komende jaren uitgetekend.

In verschillende gemeenten gonst het van de geruchten dat het OMCW om besparingsredenen diensten zal moeten privatiseren en/of inleveren op de dienstverlening.

Voorzitter Stefaan Standaert laat er geen twijfel over bestaan: het Maldegemse OCMW wil niet inleveren op zijn zorg- en dienstverlening - net als in het verleden zal de zorg voor de kwetsbare groepen in onze gemeente centraal blijven staan.

De voorzitter benadrukt dat dit mee mogelijk gemaakt wordt door de gemeenteraad. Die heeft beslist dat de dotatie aan het OCMW in 2014 met 2% mag stijgen en de komende jaren met 5%.

De voorzitter verwees naar de zware investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan. De schuldenlast is daardoor aanzienlijk verhoogd.

Met een degelijk beleid wil het OCMW bestuur die leninglast tegen het einde van de huidige bestuursperiode met 1/3 laten dalen.

BETAALBAAR BLIJVEN
Door de economische crisis en de vergrijzing van de bevolking komen er nieuwe uitdagingen op het OCMW af.

Om ook die extra uitdagingen aan te kunnen zal het OCMW maatregelen moeten nemen om de zorg- en dienstverlening betaalbaar te houden.

Daarom zal er -naast overleg over het beleid met zowel het personeel als de bevolking- ook naar samenwerkingsvormen (geen fusie) met de gemeentelijke diensten en andere OCMW's gezocht worden.

Bij het toekennen van zowel steun als zorgverlening zal er voor gezorgd worden dat die terecht komt waar die het meest nodig is. Daarom werkt de gemeente aan een zorghuis waar mensen terecht kunnen.

Als de mensen van deze dienst het volledige verhaal van de mensen die hulp vragen kennen, zullen zij nagaan welke hulpverlening die mensen het eerst en meest nodig hebben.

Er wordt ook werk gemaakt van een "Huis van het Kind", waar alles gecentraliseerd wordt wat met kinderen te maken heeft.

LEVENSLANG WONEN
Omdat er voor de komende jaren door de hogere overheid geen subsidies meer voorzien worden voor extra rusthuisbeden zullen de OCMW's hun strijd tegen de vergrijzing met andere middelen moeten bestrijden.

Maldegem heeft al een uitgebreide thuiszorgverlening en een project "Senioren onder de Toren".

Bij het OCMW wordt nagedacht over het creëren van een woonzorgzone in het centrum.

Daarmee zouden mensen die in een straal van 400m of 500 m wonen -in plaats van de stap te zetten naar het Warmhof, een seniorenwoning of serviceflat- in hun eigen woning kunnen blijven wonen en beroep kunnen doen op hulp en verzorging die van uit het OCMW worden georganiseerd.

Dat zou gebeuren in overleg met de gemeente en met private zorgverstrekkers.

Voorzitter Standaert merkte op dat de woonzorgzone, in tegenstelling van het project "Senioren onder de Toren", geen idee is dat in Maldegem is ontstaan: er zijn al enkele gemeenten waarin een dergelijke woonzorgzone in voorbereiding is...


VANAF 4 MAART NIEUWE REGELING
OP HET RECYCLAGEPARK

De afgelopen dagen was het bijzonder druk op het recyclagepark in de Steenhouwerslaan.

Inwoners van Maldegem en de deelgemeenten die nog grofafval hadden staan -en die de 25 euro die ze vorig jaar op hun rekening-courant bij de gemeente hebben gekregen nog niet hadden opgebruikt- hadden nog tot zaterdagnamiddag om alles wat nog weg mocht naar het recyclagepark te brengen.

Vanaf dinsdag 4 maart gaat de nieuwe regeling op het recyclagepark in: vanaf die datum mogen ook de inwoners van Knesselare, mits betaling, met hun afval naar het recyclagepark in de Steenhouwerslaan komen.

Aan de "Gratis" zone verandert er niets. De zone "Medium" en "High" zullen er daarentegen op 4 maart niet meer zijn: die beide zones worden samengevoegd en er komt een betaalautomaat.

BETALEN
De nieuwe tarieven die vanaf 4 maart in de betaalzone ingaan zijn terug te vinden in de gemeentelijke infokrant die in de loop van vorige week werd bedeeld.

Aan de inrit van de betaalzone zal een parkwachter bepalen in welke afdeling iemand met zijn afval terecht moet en welk bedrag hij of zij moet betalen.

Vervolgens kan de persoon zijn identiteitskaart in de betaalautomaat steken. Als hij het bedrag heeft ingetikt komt er een betaalbriefje uit de automaat.

Pas dan mag de persoon zijn identiteitskaart uit de betaalautomaat halen en gaat de slagboom van de betaalzone omhoog.

Geld op uw identiteitskaart zetten kan via bankcontact op het recyclagepark.

Personen die niet met bankcontact werken kunnen bij de dienst onthaal in het gemeentehuis geld op hun identiteitskaart laten zetten.

Zij moeten er wel rekening mee houden dat er een paar dagen zitten tussen de dag dat zij het geld op hun identiteitskaart laten zetten in het gemeentehuis en het moment dat zij daarmee kunnen betalen op het recyclagepark.


ODE MATTHEEUWS VERLENGT
TITEL VAN JUNIOR JOURNALIST

ODE MATTHEEUWS VERLENGT HAAR TITEL VAN JUNIOR JOURNALIST
Net als vorig jaar werd Ode Mattheeuws door de Jury uitgeroepen tot Junior Journalist van DF Adegem.
De andere laureaten waren Maryse Van Landegem,
Fleur Standaert en Marthé Van De Putte.

"Oorlog en Vrede" was het thema dat de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de VBS De Papaver en GBS De Kruipuit kregen als onderwerp voor het verhaal dat zij in het kader van de DF wedstrijd "Junior Journalist" zouden schrijven.

Er namen in totaal 81 leerlingen aan de wedstrijd deel. Nadat de leerkrachten een eerste selectie hadden gemaakt kwamen er 37 verhalen op de tafel van de jury, die dit jaar bestond uit voorzitter Brigitte Coppieters, Jan Cocquyt en Pieter Blomme.

Nadat de juryleden alle 37 verhalen hadden gelezen maakten zij elk afzonderlijk hun rangschikking op. Daarna vergeleken zij de drie rangschikkingen om tot de naam van de laureaten te komen.

De juryleden wisten pas wie welk verhaal had geschreven nadat zij hun definitieve uitslag hadden vastgelegd.

ODE MATTHEEUWS VERLENGT HAAR TITEL VAN JUNIOR JOURNALIST
Voor de prijsuitreiking werd een sfeer van de oorlog geschapen. Zelfs de rantsoenbonnen werden bij het binnenkomen van de
zaal uitgedeeld...

Sedert enkele jaren organiseert het Davidsfonds zijn prijsuitreiking in een sfeer die aanleunt bij het onderwerp van de verhalen. Dit jaar werd gekozen voor de oorlog.

De juryleden waren uitgerust in een verpleegstersuniform of in legeruniformen. Er werden rantsoenbonnen uitgedeeld en de laureaten werden geblinddoekt voordat hun uitslag met het aanbrengen van sterren bekend werd gemaakt.

Hoewel het ludiek was wisten sommige leerlingen niet goed waar ze het hadden toen zij de aanwijzingen op korte militaire beveltoon kregen

WINNAARS
Bij de DF Junior Journalist wedstrijd zijn er geen verliezers: alle kinderen van wie het verhaal tot op de tafel van de jury was geraakt werden, samen met hun ouders, op de prijsuitreiking in de Papaver uitgenodigd.

Zij kregen allemaal minstens een boek. De prijzen werden uitgedeeld door Lieve Blondeel, die de wedstrijd coördineerde.

Op voorstel van de jury ontvingen Maryse Van Landegem, Fleur Standaert, Marthé Van De Putte en Ode Mattheeuws als laureaten een boekenpakket.

De drie juryleden waren het er -naar eigen zeggen- onmiddellijk over eens dat Ode Mattheeuws als winnaar van de wedstrijd werd uitgeroepen en de prijs van DF Nationaal in ontvangst mocht nemen.

Het is het tweede jaar op rij dat Ode tot winnaar van de wedstrijd wordt uitgeroepen.

Haar verhaal "voor altijd samen" wordt door DF Adegem doorgezonden naar DF Nationaal, om deel te nemen aan de nationale wedstrijd "Junior Journalist".


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home