www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 535 - Week 9 : van 23 februari tot 1 maart 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE LAPPERKES STELDEN HUN
CARNAVALSWAGEN VOOR

DE LAPPERKES STELDEN HUN CARNAVALSWAGEN VOOR

Nadat de leden van de Orde van de Lapperkes de afgelopen maanden het grootste deel van hun vrije tijd en energie in de bouw van hun nieuwe carnavalswagen hadden gestoken was het zondag voor hen het moment om die wagen aan het publiek voor te stellen.

Vanaf 14 uur was de carnavalswagen te bewonderen voor café Damberd, het lokaal van de Lapperkes.

Verschillende carnavalsorden uit Maldegem en de regio zakten zondagnamiddag naar Adegem af om er de carnavalswagen te bewonderen.

Vanaf volgende week zaterdag zullende De Lapperkes aan verschillende stoeten deelnemen. De Lapperkes gaan wel met een locomotief op stap maar laten er geen twijfel over bestaan: "zij sporen niet"!


KUNST ONTMOETEN EN MAKEN

KUNST ONTMOETEN EN MAKEN
Donderdagnamiddag was er een brei-, haak- en naainamiddag in de GBS De Kruipuit. Ouders en grootouders kwamen de leerlingen ter hulp...

In het kader van hun project "kunstig leuk" hebben de leerlingen van het derde leerjaar van de GBS De Kruipuit al eerder enkele kunstenaars ontmoet. Volgens hun juffrouwen Sabine en Kim was de tijd aangebroken om nu ook zelf kunst te maken.

In de klaslokalen zijn daarvan al resultaten te zien. De leerlingen komen nu ook met hun kunstwerken naar buiten. Zij hebben daarvoor al een aantal plaatsen in de gemeente op het oog.

Zij werken momenteel aan een inpakproject. Daarvoor is materiaal nodig. Daarom werd vorige week een brei-, haak- en naainamiddag georganiseerd voor alle leerlingen van de school.

Er werd ook een oproep gedaan naar ouders en grootouders om een beetje te komen helpen. De 25 ouders en grootouders brachten ook wol en stoffen mee naar de school.

KUNST ONTMOETEN EN MAKEN
Het eethuisje was het eerste gebouwtje dat de leerlingen van het derde leerjaar met veelkleurig brei- haak en naaiwerk inpakten.

Voor het project "Kunstig Leuk" kunnen de leerkrachten en leerlingen rekenen op de medewerking van kunstenaar Erik Hebberecht, die samen met de leerlingen van de Kruipuit een paar jaar terug een boek schreef.

Rond 15 uur was er al voldoende materiaal klaar om een eerste gebouw op de speelplaats in het pakken. Terwijl de leerlingen van het derde leerjaar die klus klaarden werd er in de klassen verder gewerkt.

In de loop van het schooljaar zullen de leerlingen van het derde leerjaar er nog enkele malen op uit trekken om de mensen in onze gemeente met hun kunstwerken te verrassen.


AED TOESTEL AAN DEN HOOGEN PAD

AED TOESTEL AAN DEN HOOGEN PAD
Ladies Circle Maldegem financierde de aankoop van het AED toestel dat aan den Hoogen Pad een plaats kreeg. Vorige week maandag werd het toestel officieel door Ladies Circle Maldegem en RK Maldegem overgedragen aan de gemeente.

Omdat Maldegem al op vier verschillende plaatsen in de gemeente een defibrillator heeft geïnstalleerd en er ook infosessies georganiseerd worden om de mensen te leren werken met de AED toestellen, mag Maldegem de komende jaren ook de titel van Hartveilige gemeente dragen.

Dat bord werd maandagnamiddag door de RK-voorzitter aan burgemeester Marleen Van den Bussche overhandigd.

Van Jeanine Lips, voorzitter van RK Maldegem, vernamen wij dat er in de toekomst ook in Adegem informatiesessies zullen georganiseerd worden om reanimatietechnieken aan te leren.


DE PAPAVER DEED DE MOVE TEGEN PESTEN

DE PAPAVER DEED DE MOVE TEGEN PESTEN
Maandag namiddag namen de leerlingen van de Papaver het kerkplein in om te laten horen en zien dat zij tegen pesten zijn.

Dat pesten niet alleen op de werkvloer maar ook in scholen gebeurt, wordt regelmatig door mediaberichten bevestigd.

Zowel de werkgevers als de directies van de scholen proberen dat pesten te voorkomen. Naast de initiatieven die de scholen afzonderlijk nemen om pesten in hun school te voorkomen of te laten stoppen is er ook een Move tegen pesten en een anti-pestlied waarop veel scholen inspelen.

Maandagnamiddag waren het de leerlingen van de Papaver die in actie schoten. Nadat vervangend directeur Annelies Lammertyn de leerlingen had opgeroepen om ook de kleinste vormen van pesten aan de leerkrachten en of directie door te spelen was het aan de leerlingen om dansend en zingend een afkeer tegen pesten te laten blijken.


INTEKENEN OP INTERESSELIJST
VOOR DE PASTORIJ ADEGEM

INTEKENEN OP INTERESSELIJST VOOR DE PASTORIJ ADEGEM

Volgens zowel aannemer Himpe als Stefaan Standaert, voorzitter van het OCMW, zitten de werken aan de Pastorie Adegem nog altijd op schema: in het najaar zou het verbouwde en uitgebreide gebouw instapklaar zijn.

Om zelfs licht zorgbehoevende alleenstaande senioren zolang als mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen, heeft OCMW Maldegem zijn project "Senioren onder de toren" in het leven geroepen.

In Kleit verblijven er nu al zeven alleenstaande senioren in de Pastorie Kleit. Er is een achtste appartement dat gebruikt wordt om mensen te laten ontdekken of het leven in een gemeenschappelijke woning iets voor hen is.

Vorig jaar werd begonnen met de verbouwing en de uitbreiding van de Adegemse Pastorij.

OCMW voorzitter Stefaan Standaert merkte op dat de twaalf senioren die vermoedelijk nog dit jaar hun intrek in de Pastorie Adegem zullen nemen niet naar een serviceflat gaan: zij nemen hun intrek in een flat in het centrum, die hen -naast het behoud van hun privacy- ook verzorging op maat en wonen in gemeenschap aanbiedt.

Voor alleenstaande senioren die niet langer alleen willen wonen, maar toch de stap naar het woonzorgcentrum nog niet willen zetten is dat een ideale woonformule.

Alle twaalf flats hebben een living, een kitchenette en een aangepaste sanitaire cel.

Naast de flats is er een gezamenlijke leefruimte. In die ruime is een eetplaats en een volledig ingerichte keuken.

POTJES

Het is de bedoeling dat de bewoners van de Pastorie Adegem zelf boodschappen doen en de maaltijden die gezamenlijk gebruikt worden helpen bereiden.

Naast het betalen van de huur aan OCMW wordt door de bewoners een eerste potje aangelegd om de gezinszorg en de schoonmaakhulp te betalen.

Omdat het OCMW die diensten zelf aanbiedt zullen die taken van uit het OCMW georganiseerd worden. Daardoor hebben de bewoners ook de zekerheid dat er overdag altijd iemand zal aanwezig zijn.

Naast die hulp zal er zoals in Kleit ook in Adegem een verpleegkundige van het woonzorgcentrum iedere dag 's morgens en 's avonds haar ronde doen bij de bewoners van de Pastorie Adegem.

Alle flats hebben ook een alarm waarmee de bewoners een beroep kunnen doen op hulp van uit het Warmhof.

In een tweede potje leggen de inwoners samen om de maaltijden en de dranken aan te kopen.

WACHTLIJST

Eén oktober is nog altijd de streefdatum om de eerste senioren hun intrek in de Pastorie Adegem te laten nemen.

Wie overweegt om de stap naar de Pastorij Adegem te zetten kan daarvoor vanaf 17 maart intekenen op de interesselijst die door het OCMW wordt gemaakt.

Op die lijst is plaats voor 25 personen, en Adegemnaren krijgen voorrang.

Tegen het moment dat de senioren hun intrek kunnen nemen in de Pastorie Adegem zal een screening uitwijzen wie als eersten hun intrek in het gebouw zullen kunnen nemen.

Wie zich inschrijft nadat de interesselijst is afgesloten komt op de chronologische wachtlijst terecht.

Wie meer informatie wenst over de interesselijst, de prijzen, de opname voorwaarden en criteria kan tijdens de kantooruren contact opnemen met Candide Van Rampelberg, de woonassistent van het OCMW, op het nummer 050 40 36 86.


"LIKE ME"
IN DEN HOOGEN PAD


Op donderdag 27 februari om 19u30, vrijdag 28 februari om 13u30 en 20u en zaterdag 1 maart om 20u brengen de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs van de Zusters Maricolen "Like Me" in den Hoogen Pad.

De leerkrachten en leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs van de Zusters Maricolen hebben in februari extra uren geklopt.

Zij hebben het stuk "Like Me" -dat door een van de leerkrachten werd geschreven- ingestudeerd.

Het stuk brengt voor de kinderen een bekend gegeven. Een leerlinge komt nieuw op een school en probeert vrienden te maken. Zij ervaart dat het niet allemaal vrienden en vriendinnen zijn die naar je lachen.

Het stuk is een combinatie van toneel muziek en dans. Net zoals bij de vorige optredens worden alle leerlingen voor of achter de scene bij het spektakel betrokken.

Voor de voorstelling van donderavond en vrijdagavond zijn er nog enkele kaarten verkrijgbaar. Zaterdag is den Hoogen Pad uitverkocht.


VERSTRAETE IN MOULD LABELS
SCHENKT 2500 EURO
AAN WELZIJNSSCHAKEL

VERSTRAETE IN MOULD LABELS SCHENKT 2500 EURO AAN WELZIJNSSCHAKEL

Een delegatie van de Welzijnsschakel Maldegem werd dinsdagnamiddag ontvangen door de firma Verstraete In Mould Labels op het Vliegplein.

Ze mochten er een cheque van 2500 euro in ontvangst nemen.

Dat bedrag werd door de directie en het personeel bijeengebracht tijdens de jaarlijkse kerstdrink. Sedert de firma die kerstdrink heeft ingevoerd heeft zij er een goed doel aan gekoppeld.

Welzijnsschakel Maldegem, dat in 2001 werd opgericht, organiseert tweemaandelijks een bijeenkomst voor mensen die zich door armoede of afkomst uitgesloten voelen uit onze consumptiemaatschappij.

Zij proberen die mensen een stem te geven in die wereld. Tijdens bijeenkomst wordt er bij een broodjesmaaltijd met die mensen gesproken over de problemen die zij ervaren.

Er wordt met heb gezocht naar oplossingen voor administratieve problemen en er wordt, in de mate van het mogelijke, ook praktische hulp geboden.

De werking van Welzijnsschakel Maldegem wordt gedragen door vrijwilligers.

De werkgroep krijgt een kleine subsidie van de gemeente. Ook particulieren, verenigingen en bedrijven die de werking een warm hart toedragen doen soms een schenking.

De schenking van Verstraete In Mould Labels is voor de werkgroep een stevige ondersteuning van hun werking...


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home