www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 532 - Week 6 : van 2 tot 8 februari 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

FABIOLALAAN IS VOOR DE
DERDE KEER DE SLIMSTE STROATE

FABIOLALAAN IS VOOR DE DERDE KEER DE SLIMSTE STROATE

Zaterdagavond werd in den Hoogen Pad de quiz "De Slimste stroate van Maldegem" georganiseerd. De ploeg uit de Fabiolalaan in Maldegem won voor de 3de keer de titel van Slimste stroate van Maldegem.

Dit jaar werd de quiz georganiseerd door het Adegemse feestcomité in samenwerking met Erik Hebberecht, de geestelijke vader van de quiz.

FABIOLALAAN IS VOOR DE DERDE KEER DE SLIMSTE STROATE
Mocht er een prijs geweest zijn voor de beste supporters, dan ging die zeker naar de mensen uit de Ringbaan- Zandakkers en Blekkersgat.


GEZINSBOND ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPOEDIG EN NOG ACTIEVER 2014

GEZINSBOND ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPOEDIG EN NOG ACTIEVER 2014

Het bestuur van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond had dit jaar de laatste zondag van januari uitgekozen om in den Hoogen Pad samen met zijn leden te klinken op het nieuwe jaar. Voor de kinderen was ook dit jaar een aparte ruimte ingericht zodat zij ongestoord konden spelen.

Voorzitter Dorine De Vlieger blikte tevreden terug op het voorbije jaar. Zij bedankte haar bestuur voor de inspanningen die het doet om de leden aantrekkelijke activiteiten aan te bieden. Die activiteiten spraken de leden aan want het aantal deelnemers dat vorig jaar aan een of meerdere activiteiten deelnam ging in stijgende lijn. Ook voor de nieuwjaarsreceptie bestond er ruime belangstelling.

De voorzitter had het in haar toespraak ook al even over de activiteiten die dit jaar zullen georganiseerd worden. Alle activiteiten waarvoor er vorig jaar voldoende belangstelling bestond werden ook in het jaarprogramma van 2014 opgenomen. Daarbij komt zeker ook de milieuboot.

Tijdens de uitstap met de milieuboot zullen de deelnemers zelf stalen nemen om na te gaan hoe het in onze regio met het milieu is gesteld. Over het groot muzikaal optreden dat in het najaar mag verwacht worden, wou voorzitter De Vlieger nog niets kwijt.

Voor het volledige jaarprogramma verwees de voorzitter naar Prikbord, het ledenblad van de Gezinsbond.


BOUW- EN VERKAVELINGSVERGUNNINGEN
MOETEN NIET MEER NAAR GENT

BOUW- EN VERKAVELINGSVERGUNNINGEN MOETEN NIET MEER NAAR GENT

Bij de ontwerpen van het nieuwe onthaal van de technische dienst in de Bloemestraat werd ook rekening gehouden met het bezoek van rolstoelgebruikers.

Alle aanvragen voor een bouw- en verkavelingsvergunning die voor 31 december 2013 in Maldegem werden ingediend moesten, voordat er een beslissing genomen werd, eerst bij de provinciale stedenbouwkundige ambtenaar passeren.

Sedert enkele jaren mogen steden en gemeenten zelf die verkavelingen afleveren als zij aan vijf voorwaarden voldeden. Omdat Maldegem sedert enkele maanden aan die volwaarden voldoet is de gemeente sedert 1 januari 2014 stedenbouwkundig ontvoogd. De klassieke bouw- en verkavelingsvergunningen moeten nu niet meer voor (bindend) advies aan de provinciale stedenbouwkundige ambtenaar worden overgemaakt.

Nu wordt het Maldegems schepencollege voor het nemen van zijn beslissing geadviseerd door de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Tegen een weigering van een vergunning blijft nog altijd beroep mogelijk.

NIEUW ONTHAAL
De provinciale stedenbouwkundige ambtenaar en een vertegenwoordiger van Ruimtelijk Vlaanderen waren maandagavond te gast in de Technische Dienst in de Bloemestraat om er aan de gemeenteraadsleden, de architecten en de notarissen uit te leggen wat de stedenbouwkundige ontvoogding voor hen en voor Maldegem betekent.

De schepen van infrastructuur maakte van deze gelegenheid gebruik om het nieuwe onthaal in het administratief gebouw in de Bloemestraat voor te stellen. Hij noemt het gebouw het gemeentehuis voor de grondgebonden zaken.


KONING GEERT WIL KEIZER WORDEN

KONING GEERT WIL KEIZER WORDEN

Zondag 9 februari wordt in den Hoogen Pad de verkiezing van prins carnaval 2014 van Maldegem georganiseerd.

Normaal wordt de prinscarnaval aangeduid door de Raad van Elf, maar omdat Geert Van De Wynckel al twee maal prins carnaval werd, kan hij dit jaar Keizer worden als hij via een verkiezing tot prins wordt verkozen. De verkiezing begin om 14u en er zijn gastoptredens van onder meer Paul Severs


INBREKERS HEBBEN
ONS IN HET VIZIER

De laatste weken wordt er in Maldegem regelmatig melding gemaakt van inbraken of pogingen tot inbraak in zowel woningen als bedrijven.

Uit de cijfers van de PZ Maldegem blijkt, dat er vorig jaar 43 inbraken en 16 pogingen tot inbraak in woningen werden gemeld. Dat is 4 inbraken meer dan vorig jaar, maar 19 inbraken en 16 pogingen minder dan in 2011.

In november werd, met 9 inbraken, het hoogste aantal inbraken genoteerd. Als wij de cijfers over de inbraken vergelijken met de cijfers uit de ons omringende politiezones, dan mogen wij stellen dat Maldegem nog een veilige gemeente is.

Bij de politie stelt men terecht vast dat mensen die het slachtoffer werden van een inbraak of een poging tot inbraak daar geen boodschap aan hebben.

De afgelopen week werden inbraken gemeld in onder meer de Molenstraat, de Zwepe en de Oude Weg. Volgens de vaststellingen van de politie gebeuren die inbraken steeds meer tussen 16u en 22u.

Daarom raadt de politie de mensen aan, er voor te zorgen dat de buitendeuren en ramen van hun woning goed zijn afgesloten als ze die onbeheerd moeten achterlaten, en dat de woning een bewoonde indruk geeft.

EXTRA INSPANINNGEN

Bij de Maldegemse politie wil men het aantal inbraken indijken. De politie doet daarvoor extra inspanningen, maar rekent ook op de medewerking van de bevolking.

Omdat er meer inbraken gemeld werden heeft de PZ Maldegem haar aantal patrouilles opgedreven. Maar zelfs met die extra patrouilles kunnen zij onmogelijk op ieder moment van de dag op alle plaatsen in de gemeente zijn.

Daarom doet de PZ Maldegem een beroep op de bevolking om de sociale controle te verscherpen. In dat verband wordt verwezen naar de goede samenwerking met de BIN en BIN-Z Maldegem.

Leden van die Buurtinformatienetwerken nemen sneller contact op met het nummer 101 of met de lokale politie als zij verdachte voertuigen of verdachte personen in hun omgeving opmerken.

De politie onderstreept dat het zeker niet de bedoeling is dat de mensen in de toekomst risico's nemen als zij een verdacht voertuig zien of een persoon opmerken die zich verdacht gedraagt.

Een telefoontje naar het nummer 101 of naar het nummer 050 72 71 70 (tijdens de kantooruren) is voldoende om een patrouille ter plaatse te sturen.

Zoals tijdens het laatste BIN bericht aan de leden werd gemeld, is het beter dat de politie drie maal ter plaatse moet komen als er geen gevaar is, dan dat zij een keer niet verwittigd wordt als er wel gevaar is voor inbraken.

Wie meer informatie wenst over BIN en zijn werking kan daarvoor terecht op www.binmaldegem.be.


WACHTEN OP DE RESULTATEN
VAN DE METINGEN

Momenteel worden er, zoals vorig jaar aangekondigd, metingen uitgevoerd in de Kleine Moerewege en omgeving, om na te gaan welke de omvang is van de geluidshinder die de windmolens die langs de N49 staan opgesteld veroorzaken.

Tijdens de gemeenteraadszitting van 9 januari wou raadslid De Lille (N-VA) van het schepencollege weten waarom het geen advies had gevraagd aan de milieudienst en de actiegroep van de Kleine Moerewege voordat het zijn visie over de windmolens op papier zette.

Hij wees er op dat de inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving wel met de lasten zitten opgescheept maar buiten spel gezet worden als het om de lusten (winsten) gaat die de windmolens meebrengen.

Burgemeester Marleen Van den Bussche legde het N-VA raadslid uit dat het schrijven waar hij naar verwijst niets te zien heeft met de hinder die de windmolens veroorzaken, maar wel over de deelname van zowel de gemeentebesturen als de burgers in de investering in de windmolens.

Volgens het voorstel dat nu op tafel ligt zouden de openbare besturen en de bevolking voor 20% in de windmolens mogen investeren.

Uit gesprekken tussen de verschillende schepencolleges is gebleken dat zij een deelname van 30% in plaats van 20% willen. Het is dat voorstel dat door de verschillende schepencolleges op papier werd gezet.

RESULTATEN

Toen de heer De Lille opnieuw begon over de hinder die de windmolens veroorzaken verwees schepen Annelies Lammertyn hem naar de metingen die momenteel worden uitgevoerd.

"Als die metingen zijn uitgevoerd en geanalyseerd, zal duidelijk worden of er aan de bestaande windmolens extra aanpassingen moeten gebeuren en of er nieuwe normen moeten komen voor de windmolens die er nog moeten bijkomen.

Als die materie ter sprake komt zullen zowel de milieudienst als de actiegroep, die ook bij de metingen betrokken is, ingelicht worden" legde schepen Lammertyn uit.


PARCOURSBOUWERS
KLOPTEN OVERUREN

PARCOURSBOUWERS KLOPTEN OVERUREN
Omdat er aan het parcours van de 8ste parkcross ingrijpende wijzigingen moesten gebeuren, hebben de parcoursbouwers, Ronny De Meyere, André en Antoon Geirland, Daniel Ingels en Jozef Bral samen met Raf Van de Velde een omloop uitgetekend die de renners uit het park Wallyn houdt.

Woensdag 5 februari staat in Maldegem de 8ste parkcross op het programma.

Het is de herkansing van het wereldkampioenschap cyclocross, dat zondag in het Nederlandse Hoogerheide werd verreden.

Omdat er op vraag van de technisch verantwoordelijke die door de KBWB wordt aangesteld enkele aanpassingen aan de omloop moesten gebeuren, er voor de (te kostelijke) extra brug over de Ede een vergunning bij het Agentschap Natuur en Bossen een vergunning moest aangevraagd worden, en het gedeelte van het parcours in het park Wallyn er te drassig bijligt, besloten de inrichters van de parkcross om het park Wallyn uit de omloop te schrappen.

Om de omloop voldoende lang te houden moesten er extra passages in het Sint Annapark en de speelweide bijkomen.

Bij het hertekenen van de omloop werd ook de rijrichting omgekeerd. Daardoor zullen de renners de materiaalposten beter in en uit kunnen rijden.

PROGRAMMA

Woensdagvoormiddag rond 10 uur zullen de eerste cyclocross- liefhebbers al in het centrum van Maldegem aanwezig zijn.

Om 12u30 beginnen de Masters B&C aan hun wedstrijd. Een uur later staan de Masters A en de Amateurs aan de start.

De A renners en de -23 jarigen starten om 15 uur in de Gidsenlaan.

Van Raf Van de Velde, voorzitter van de wielercel, vernamen wij dat de Cyclocross voor 2015 al werd aangevraagd bij de KBWB en dat er volgend jaar ook een wedstrijd voor dames op het programma komt.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home