www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 531 - Week 5 : van 26 januari tot 1 februari 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GINO VAN DEN ABEELE NAM
ZIJN FIAT 500 IN ONTVANGST

GINO VAN DEN ABEELE NAM ZIJN FIAT 500 IN ONTVANGST
Voor het eerst namen er 68 handelszaken uit Maldegem en Adegem deel aan de eindejaarsactie die door UNIZO Groot Maldegem en de VHMC werd georganiseerd. Het was de eerste keer dat de hoofdprijs van die eindejaarsactie een auto was.

Gino Braet, voorzitter Van UNIZO Groot Maldegem en VHMC, en zijn besturen zijn tevreden over de afgelopen eindejaarsactie. Zij zijn er van overtuigd, dat gezien het succes van deze editie, er eind dit jaar nog meer handelszaken aan de actie zullen deelnemen.

Keurslager Nico uit de Oude Staatsbaan in Adegem gaf naast zijn prijs van 150 euro ook het lot uit dat de hoofdprijs won. Gino Van den Abeele, eveneens uit de Oude Staatsbaan, werd de winnaar van de Fiat 500.

Op maandag 21 januari werd de auto door de voorzitter van UNIZO en VHMC overhandigd aan Gino en zijn partner, in de garage in de Westeindestraat.

Zij waren die avond niet alleen de gelukkigen: aan de eindejaarsactie was ook een goed doel gekoppeld.

Maandagavond mocht de vertegenwoordiger van de "Make a Wish Foundation" van UNIZO en VHMC een cheque van 1.500 euro in ontvangst nemen.


STROBRUGGE GEEFT VERZET TEGEN
NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN NIET OP

STROBRUGGE GEEFT VERZET TEGEN NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN NIET OP
De inwoners van Strobrugge kwamen in Adegem uitleggen waarom zij gekant zijn tegen de nieuwe hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge als die in Strobrugge bovengronds blijft.

Omdat de bestaande hoogspanningslijnen onvoldoende zijn om de stroom die door het windmolenpark in de Noordzee wordt geproduceerd naar het binnenland door te sluizen, moet er een nieuwe, veel zwaardere, hoogspanningslijn komen tussen Zomergem en Zeebrugge.

Toen Elia, die instaat oor het transport van die stroom, begon aan de plannen voor de nieuwe hoogspanningslijn, waren er 2 mogelijkheden: de nieuwe lijn zou in het zuiden van Adegem en Maldegem (Kleit) lopen waar de bestaande hoogspanningslijn verdwijnt, of ze zou van Zomergem via Eeklo over Maldegem (Strobrugge) lopen.

Het werd snel duidelijk dat Elia voor het traject over het noorden van Maldegem koos, waar men nu al op een hoogspanningslijn kijkt, die overigens niet zal verdwijnen als de nieuwe en zwaardere hoogspanningslijn er komt.

Op Strobrugge vormde zich dan ook een actiegroep die zich door professoren uit binnen- en buitenland liet informeren over de schadelijke gevolgen voor de mensen die onder en in de onmiddellijke omgeving van een hoogspanningslijn wonen van het kaliber van de lijn die Elia wil aanleggen.

De resultaten van die studies waren nog ernstiger dan de mensen van Strobrugge dachten : naast het waardeverlies van de woningen en de gronden onder de hoogspanningskabels, zijn er ook de gevaren (door straling) voor de volksgezondheid.

Waar zij ook maar kon heeft de actiegroep zijn bezorgdheid over de komst van de bovengrondse hoogspanningslijn geuit. Het comité heeft bezwaarschiften ingediend bij ieder openbaar onderzoek.

ONDERGRONDS
Geert Steenkiste, woordvoerder van de actiegroep, weet dat de hoogspanningslijn er moet komen maar is er van overtuigd dat ze ter hoogte van Strobrugge ondergronds kan aangelegd worden, zodat de schade voor de bevolking beperkt wordt.

STROBRUGGE GEEFT VERZET TEGEN NIEUWE HOOGSPANNINGSLIJN NIET OP
Donderdagnamiddag lagen de plannen voor de nieuwe hoogspanningslijn ter inzage in de keuken van de Papaver.

Tijdens een vorige informatievergadering van Elia in den Hoogen Pad, heeft de werkgroep het voorstel dat zij aan de directie van Elia had overgemaakt nog eens verduidelijkt.

Toen was het duidelijk dat Elia niet inging op de argumentatie en de tegenvoorstellen van de werkgroep. Er werd de mensen van de werkgroep gewezen op de grote extra kosten en de technische problemen die het ondergronds brengen van de hoogspanningslijn zou mee brengen.

De actiegroep begrijpt niet dat Elia daarover problemen maakt: in West Vlaanderen kan de hoogspanningslijn wél onder de grond aangelegd worden, omdat zij daar door een trekzone van vogels gaat. In Maldegem, waar de mensen vrezen voor hun gezondheid, kan dat niet.

Nu Elia zijn bouwaanvraag voor de hoogspanningslijn indient, organiseerde de firma een nieuwe informatievergadering. Er moet ergens een communicatiestoornis geweest zijn, want de bijeenkomst die voorzien was in den Hoogen Pad ging door in de keuken van de Papaver.

Enkel de mensen die in de zone wonen waar de hoogspanningslijn zal komen en de mensen die de hoogspanningslijn op Strobrugge ondergronds willen kwamen naar de infovergadering.

Geert Steenkiste verzekerde ons dat de actiegroep bezwaar zal aantekenen tegen de bouwvergunning. Hij zal daarvoor alle elementen gebruiken die aan de werkgroep werden aangereikt door de professoren die voor de werkgroep onderzoekingen hebben gedaan.


NUVOLE KREEG GEMEENTELIJK BEZOEK

NUVOLE KREEG GEMEENTELIJK BEZOEK

Voor Stephanie Swaelen en Anne-Marie Cocquyt begon op 20 december 2013 een nieuwe uitdaging : zij openden "Nuvole", hun zaak van kinderkledij en lingerie, in de Schoolstraat 2a, waar vroeger Claudine De Laere haar handelszaak had.

Stephanie, die haar beroep van logopediste verder uitoefent, en Anne-Marie, die vroeger kassière was in een groothandelszaak, hebben voordat ze de winkel openden een eigen touch aan de zaak gegeven.

Vrijdagnamiddag kwamen burgemeester Marleen Van den Bussche, Schepen Annelies Lammertyn en OCMW-Voorzitter Stefaan Standaert Stephanie en Anne-Marie succes wensen in hun nieuwe zaak.


SNELHEIDSCONTROLES
TIJDENS WERKEN

Langs de Brugse Steenweg en de Kronekalseide wordt in de richting van Sijsele een nieuw fietspad aangelegd.

Om de werken vlot en veilig te laten verlopen is het rijvak richting Brugge in dat gedeelte van de Brugse steenweg en de Kronekalseide voor het verkeer afgesloten.

Het verkeer richting Brugge moet nu op het middenvak rijden. Er geldt een snelheid beperking van 50km/u.

Tijdens een snelheidscontrole door de PZ Maldegem werd vastgesteld dat 1 op de 5 automobilisten zich niet aan de snelheidsbeperking houdt.

Meer dan 120 chauffeurs mogen zich in de nabije toekomst een uitnodiging tot het betalen van een boete verwachten. Tijdens de duur van de werken zullen er nog regelmatig snelheidscontroles gebeuren.


HEULENDONK KLONK
OP EEN GELUKKIG 2014

HEULENDONK KLONK OP EEN GELUKKIG 2014

Het comité "Heulendonk Feest" had de inwoners van Heulendonk en omgeving uitgenodigd om op zondag 19 januari in de loods van de familie Van de Kerckhove te komen klinken op het nieuwe jaar.

Het werd net als de vorige jaren een gezellige bedoening met weinig officiële woorden. Het comité zorgde er voor dat de mensen tijdens het uitwisselen van de nieuwjaarswensen regelmatig voorzien werden van hapjes en drankjes.


NIEUWJAARSONTBIJT
BIJ CD & V MALDEGEM

NIEUWJAARSONTBIJT BIJ CD&V

Meer dan 200 leden en sympathisanten van CD&V Maldegem waren vorige week zondag aanwezig op het jaarlijks nieuwjaarsontbijt van de partij.

Cecile Ryckaert werd in de bloemen gezet voor het vele werk dat zij de afgelopen jaren zowel voor als achter de schermen van de partij heeft gedaan.

NIEUWJAARSONTBIJT BIJ CD&V

Tijdens het nieuwjaarsontbijt stelde voorzitter Piet Vercruysse Valerie Taeldeman (Vlaams Parlement) en Maarten De Jaeger (federaal parlement) als de Maldegemse kandidaten voor de verkiezingen van mei voor.


NIEUWJAARSRECEPTIE
IN DE DR HERREBAUTLAAN

NIEUWJAARSRECEPTIE IN DE DR HERREBAUTLAAN

Ook dit jaar verzorgden Sofie, Stijn, Lore, Frederik en Desirée een fijne nieuwjaarsreceptie in de Dr. Herrebautlaan.

Voor deze gelegenheid maken de buren graag even tijd om bij een hapje en een drankje een gezellig babbeltje te slaan...


GINO BRAET IS AMBTENAAR LOCALE
ECONOMIE EN MANAGER VAN HET B.V.C.

GINO BRAET IS AMBTENAAR LOCALE ECONOMIE EN MANAGER VAN HET BEDIJV
Gino Braet werd vorige week donderdag voorgesteld als de nieuwe ambtenaar lokale economie en manager van het bedrijvencentrum.

In zijn beleidsverklaring kondigde het Maldegemse schepencollege aan dat het -ter ondersteuning van de lokale economie- een ambtenaar lokale economie zou aanstellen.

Vanaf 1 februari staat Gino Braet als ambtenaar lokale economie gedurende 8 uren per week in het gemeentehuis ter beschikking van de lokale ondernemers.

Gino Braet is momenteel voorzitter van zowel UNIZO Groot Maldegem als van de Vereniging Handelaars Maldegem Centrum.

De Heer Braet, die manager is van een lingeriezaak in de Nieuwstraat, combineert zijn taak van ambtenaar lokale economie met de taak van manager van het bedrijvencentrum op het industriepark.

In het bedrijvenpark staan er 5 loodsen en 12 bureaus voor startende ondernemers. Van de 5 loodsen worden er momenteel 3 verhuurd aan bedrijven. Van de 12 burelen is er momenteel slechts 1 bezet.

Het wordt een uitdaging voor de nieuwe manager om het bedrijvencentrum een nieuwe dynamiek te geven.


GOED EN MINDER GOED
NIEUWS BIJ TC 't LOBBEKE

GOED EN MINDER GOED NIEUWS BIJ TC 't LOBBEKE

Bestuur, leden en sympathisanten van tennisclub 't Lobbeke klonken zondagvoormiddag in het clublokaal in de Vakebuurtstraat op het nieuwe jaar.

Voorzitter Martin De Vlieger blikte in zijn toespraak terug op een geslaagd 2013. Hij kondigde aan dat er ook in 2014 zowel op als naast de tennisvelden heel wat te beleven zal zijn.

Hij had ook minder goed nieuws: uit een gesprek met het schepencollege is voor voorzitter De Vlieger gebleken dat de gemeente geen stappen zal ondernemen om de bestemming van het perceel landbouwgrond naast de huidige accommodatie van 't Lobbeke, dat nu als landbouwgrond is ingekleurd, via een Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) om te vormen tot recreatiezone.

Daardoor zal 't Lobbeke zijn plan om op die gronden een tennishal te bouwen minstens voor nog 5 jaar (einde van deze bestuursperiode) moeten opbergen.

In haar reactie stelde burgemeester Marleen Van den Bussche, dat zelfs als de gemeente een GRUP zou laten opmaken en goedkeuren (kost minstens een paar tienduizend euro), de gemachtigde ambtenaar van stedenbouw tegen dat GRUP in beroep zou gaan, waardoor het GRUP er uiteindelijk toch niet zou komen.

Daarnaast moet er volgens schepen Geert De Roo ook rekening mee gehouden worden dat de gemeente voor een gedeelte van de grond die in het GRUP zou zitten en die nu nog bouwgrond is, planschade zou moeten betalen.

Geld steken in een dossier dat niet kan gerealiseerd worden is volgens het schepencollege onverantwoord.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home