www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 529 - Week 3 : van 12 tot 18 januari 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2014

ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2014
Voor David Storm was het zijn eerste nieuwjaarsreceptie als voorzitter van het Adegems feestcomité.

Nadat het nieuwe Adegemse feestcomité in het najaar van 2013 was samengesteld, moest het onmiddellijk aan de slag met de voorbereiding van de nieuwjaarsreceptie.

Doordat er verschillende leden van het nieuwe feestcomité ook lid waren van het vorige team, verliep de voorbereiding vlot.

Dank zij de sponsoring van enkele Adegemse handelszaken kon het feestcomité het opnieuw talrijk opgekomen publiek uitgebreid hapjes en warme en frisse dranken aanbieden.

Ook dit jaar was het feestcomité het eerst door zijn voorraad frieten heen...

ADEGEM KLONK OP EEN VOORSPOEDIG 2014
De hapjes en drankjes, en de gezellige sfeer die op de nieuwjaarsreceptie heerste, zorgden er voor dat de mensen
de kille wind bijna vergaten.

Gelukkig voor zowel het feestcomité als voor de mensen die naar de nieuwjaarsreceptie op het kerkplein kwamen, bleven zondagvoormiddag de hemelsluizen gesloten.

Er zou niets anders hebben opgezeten dan de receptie af te gelasten.

Tot vorig jaar mocht het feestcomité in geval van slecht weer zijn nieuwjaarsreceptie in de Papaver laten doorgaan.

Dat aanbod gold niet meer voor dit jaar. Eventueel verhuizen naar den Hoogen Pad zou ook geen optie geweest zijn omdat op er op het ogenblik van de nieuwjaarsreceptie in den Hoogen Pad een grote ruilbeurs doorging.


INWONERS VAN KNESSELARE BINNENKORT
WELKOM OP ONS RECYCLAGEPARK

INWONERS VAN KNESSELARE BINNENKORT WELKOM OP ONS RECYCLAGEPARK

Zaterdagvoormiddag stelden Maldegems schepen Annelies Lammertyn, haar college, Fons De Neve van Knesselare en milieuambtenaar Cedric Depuydt op het recyclagepark de samenwerkingsovereenkomst tussen de beide gemeenten voor.

Hierdoor kunnen de inwoners van Knesselare en Ursel vanaf 4 maart met hun afval ook op het Maldegems recyclagepark terecht.

De gemeente Knesselare heeft momenteel een (tijdelijke) vergunning voor een beperkt containerpark. Het staat echter zo goed als vast dat die vergunning in 2016 niet zal verlengd worden.

De gemeente heeft wel een dossier voor de aanleg van een nieuw containerpark maar dat stuit op verzet, zodat het gemeentebestuur van Knesselare nu al weet dat het zeker niet kan gerealiseerd worden voordat het huidige containerpark definitief gesloten wordt.

Op het huidige containerpark kunnen de inwoners van Knesselare niet terecht met banden, gemengd bouwafval, tapijten, matrassen, roofing.

Om er voor te zorgen dat hun inwoners in de toekomst ook met die materialen op een recyclagepark terecht kunnen, en ook hun ander afval zullen kwijtraken als het huidige containerpark moet gesloten worden, heeft het schepencollege van Knesselare overleg gepleegd met het Maldegemse schepencollege en met zijn milieudienst.

PROEFPROJECT
Die onderhandelingen hebben geleid tot een proefproject voor een jaar (10 maanden).

Bij het begin van de onderhandelingen werd voorzien dat de inwoners van Knesselare en Ursel, tussen 4 maart en eind 2014, het afval waarmee ze op het containerpark in Knesselare niet terecht kunnen, naar het recyclagepark in Maldegem kunnen brengen.

Dat akkoord werd tijdens de onderhandelingen uitgebreid tot alle afval.

PRIJS
Maldegem stond achter de samenwerking, maar die mocht voor de gemeente geen extra geld kosten.

Daarom werd er ook een overeenkomst afgesloten over de vergoedingen die moeten betaald worden door de gemeente Knesselare en de mensen van Knesselare en Ursel die naar het recyclagepark in de Steenhouwerslaan komen.

De inwoners van Knesselare en Ursel betalen bij hun bezoek aan de Steenhouwerslaan hetzelfde tarief als wij.

Daar bovenop betaalt de gemeente Knesselare voor ieder bezoek van een van zijn inwoners aan het Maldegemse recyclagepark 5 euro aan de gemeente Maldegem.

CONTROLE
Om te kunnen controleren hoeveel inwoners van Knesselare er naar het Maldegemse recyclagepark komen, zullen die mensen, net als wij, hun identiteitskaart in de lezer moeten steken bij het betreden van het containerpark.

Zo kan perfect worden nagegaan hoeveel mensen er uit de buurgemeente komen.

Er wordt momenteel gewerkt aan een infobrochure voor het aanleveren van de verschillende afval (en hoeveelheden) op het recyclagepark. Na zes maanden zal het project een eerste maal geëvalueerd worden en aangepast waar nodig.

Schepen Lammertyn wees er tijdens haar uiteenzetting op dat het nu moeilijk in te schatten is hoeveel mensen er uit onze buurgemeente in de toekomst naar de Steenhouwerslaan zullen komen.

Vast staat volgens schepen Lammertyn dat er geen extra personeel op het recyclagepark bijkomt.


GEEN POSITIEVE ADEMTESTEN

Tijdens verschillende controles op 9 januari werden 24 chauffeurs aan een ademtest onderworpen. Bij alle controles verscheen de S op het scherm.

Een chauffeur moest zijn rijbewijs inleveren om dat hij reed onder invloed van drugs.

Er werd ook een auto aan de klem gelegd omdat hij niet verzekerd was.

Tegen een bestuurder werd een PV opgesteld omdat hij niet beschikte over een geldig rijbewijs.

Omdat de PZ Maldegem van verkeersveiligheid een topprioriteit gemaakt heeft, zullen er in de toekomst zowel tijdens de week als in het weekend nog controles worden georganiseerd.


MARIA CHAVES DAGUILAR
WERD DERDE KRAK-LAUREATE

MARIA CHAVES DAGUILAR WERD DERDE KRAK LAUREAAT
Maria Chaves Daguilar, derde Krak-Laureate

In december organiseerde het Brugsch Handelsblad zijn jaarlijkse verkiezing van de KRAK. Voor Maldegem waren er 5 kandidaten voor het podium.

De naam van de winnaar van de verkiezing van de KRAK 2013 van Maldegem wordt pas volgende week bekend gemaakt. De tweede laureaat was Paul Verstraete uit Middelburg en de derde laureaat was Maria Chaves Daguilar uit Adegem.


GINO VAN DEN ABEELE WINT DE
HOOFDPRIJS VAN DE EINDEJAARSTOMBOLA

GINO VAN DEN ABEELE WINT DE HOOFDPRIJS VAN DE EINDEJAARSTOMBOLA
Vorige week maandagavond werden in de Gouden Leeuw in Maldegem de winnende nummers getrokken van de eindejaarsactie van de middenstand. De hoofdprijs viel op het nummer 607670.

De inspanningen van het bestuur van UNIZO Groot Maldegem en het bestuur van de Verenigde Handelaars Maldegem Centrum, om zoveel als mogelijk handelszaken van Maldegem en de deelgemeenten te overtuigen om deel te nemen aan de eindejaarstombola, werden beloond: er gingen maar liefst 68 handelszaken op de uitnodiging in.

Het feit dat de hoofdprijs dit jaar een auto was deed de belangstelling voor de eindejaarsactie zowel bij de handelszaken als bij hun klanten stijgen.

Enkele handelszaken hebben, nadat de actie al enkele dagen liep, ook nog besloten om deel te nemen. Iedere zaak was er zeker van dat zij een prijs ter waarde 150 euro uitgaf.

Een van hen zou ook het winnend nummer voor de Fiat 500 uitgeven. Die eer viel Keurslager Nico uit de Oude Staatsbaan in Adegem te beurt.

Sedert zaterdag 11 januari weten we dat Gino Van den Abeele, eveneens uit de Oude Staatsbaan, de gelukkige winnaar is van de auto. De besturen van UNIZO en VHMC zoeken nog een datum om de autosleutels officieel te overhandigen.


DE COMPOSTHOEK KOMT ER NOG DIT JAAR

Zoals wij vorige week berichtten, voorziet de gemeente Maldegem dit jaar geld voor de aanleg van een composthoek in de gemeente.

Van Schepen Annelies Lammertyn vernamen dat het schepencollege beslist heeft dat de voor dit jaar aangekondigde composthoek in Adegem komt.

Over de plaats waar de composthoek zal komen, valt de eerstkomende dagen de beslissing.


PRINSENVERKIEZING IN DEN HOOGEN PAD

PRINSENVERKIEZING IN DEN HOOGEN PAD
Tijdens de nieuwjaarshappening op de markt stelde Kris Wille,
als voorzitter van de Raad van Elf, de drie kandidaten voor
de verkiezing van Prinscarnaval 2014 voor.

In 2012 werd Geert van de Wynckel, die nu in Maldegem woont maar afkomstig is uit de Kallestraat in Adegem, Prinscarnaval van Maldegem.

Het "prins" zijn beviel hem zo goed -en de Raad van Elf was zo tevreden over zijn werk- dat hij ook in 2013 het boegbeeld van carnaval in Maldegem werd.

Geert zou graag toetreden tot de orde van de Keizerscarnaval van Maldegem. Daarvoor moet hij voor een derde jaar als prins worden aangesteld.

De statuten van de Raad van Elf voorzien echter dat men enkel Keizer-carnaval kan worden als men drie maal regeert over carnaval in Maldegem, en dat dit minstens eenmaal gebeurde na een prinsenverkiezing. Daarom organiseert de Raad van Elf op zondag 9 februari in den Hoogen Pad in Adegem een prinsenverkiezing.

Zaterdagavond werden de drie kandidaten die aan de prinsenverkiezingen deelnemen, tijdens de nieuwjaarshappening die door de Raad van Elf op de markt werd georganiseerd, aan het publiek voorgesteld.

Naast Geert van de Wynckel nemen ook de 26-jarige Niels Devliegere uit de Oude Aardenburgse Weg en de 22-jarige Dieter Broecquaert uit de Thijskensstraat aan de verkiezingen deel.

De prinsenverkiezing wordt een onderdeel van het Carnavalfest waarop naast Dietwin De Jodelaar ook Yves Segers optreedt.
Maldegem viert dit jaar carnaval op 1 en 2 maart.


NIEUWE GEZICHTEN BIJ DE PZ MALDEGEM

NIEUWE GEZICHTEN BIJ DE PZ MALDEGEM
Omdat er vorig jaar verschillende leden van de Pz Maldegem wegens pensionering of vertrek naar een andere Pz de Pz Maldegem hebben verlaten, moesten er ook mensen bijkomen.

Op 6 januari legden de hoofdinspecteurs Bart Schatteman en Didier De Smet, en de inspecteurs Stephanie Taets, Tom Carlier, Lisa Keisse, Stefanie Heysse en Benedikte Lammertyn de eed af als leden van de PZ Maldegem.

Stephanie Haentjes, die als contractueel bij de PZ was tewerkgesteld, werd statutair benoemd. Zij maakt nu deel uit van het contactteam (bijstand-onthaal).


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home