www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 528 - Week 2 : van 5 tot 11 januari 2014

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WIE VOLGT WALLAND OP ALS
SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM ?

WIE VOLGT WALLAND OP ALS SLIMSTE STROATE VAN MALDEGEM ?
In 2012 werd het Walland de winnaar van de quiz "De Slimste stroate van Maldegem", die door het feestcomité van Heulendonk werd georganiseerd.
Wie het Walland opvolgt zullen wij op 1 februari weten.

De verkiezing van de "slimste stroate" 2013 zou oorspronkelijk op de zaterdag van de Adegemse winterkermis georganiseerd worden door het feestcomité van Adegem, in samenwerking met Eric Hebberecht. Door problemen binnen het feestcomité kon de quiz echter op de geplande datum niet doorgaan.

Het ondertussen nieuw gevormde feestcomité heeft met Erik Hebberecht, de bedenker van de quiz, afgesproken om de quiz "De Slimste Stroate van Maldegem" 2013 op zaterdag 1 februari 2014 in den Hoogen Pad te organiseren.

INSCHRIJVEN
De ploegen die aan de quiz deelnemen moeten uit maximum vier personen bestaan, waarvan er minstens twee in de straat wonen die ze vertegenwoordigen.

Deelnemen aan de quiz kost 16 euro. Alle deelnemende ploegen houden aan de quiz een aantrekkelijk prijzenpakket over.

Inschrijven kan via [email protected] of via [email protected]. Voor inschrijven en informatie kan ook contact opgenomen worden met Erik Hebberecht op het nummer 0495 25 42 88.

De eerste vragen worden om 20 uur op de deelnemende ploegen afgevuurd. Rond 23 uur is de slimste stroate van Maldegem 2013 gekend.

Het publiek kan gratis genieten van deze quiz.


RINGBAAN, ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT KLONKEN OP HET NIEUWE JAAR

RINGBAAN, ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT KLONKEN OP HET NIEUWE JAAR

Zaterdagavond waren alle inwoners van de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat welkom op de nieuwjaarsreceptie die door het buurtcomité in de Zandloper in de Zandakkers werd georganiseerd.

Nadat -bij een eerste drankje en hapje- de wensen voor een voorspoedig 2014 waren uitgewisseld, blikte het voorzittersduo, gevormd door Kathelijne en Dieter, terug op de activiteiten die het voorbije jaar in buurtverband werden georganiseerd. Net als de aanwezigen konden zij vaststellen dat er leven in de wijk zit.

Het voorzittersduo had het ook over de plannen voor dit jaar. Aan de formule van enkele activiteiten zal gesleuteld worden, om die nog aantrekkelijker te maken.

Het voorzittersduo heeft al enkele nieuwe activiteiten die in het jaarprogramma zullen opgenomen worden.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie konden de aanwezigen ook zelf voorstellen doen: iedereen die een idee in de ideënbus deponeerde kreeg een extra drankje.

Er waren op de receptie veel mensen met ideeën...


WAAR EN WANNEER KOMT DE
COMPOSTHOEK IN ADEGEM?

Volgens het schepencollege kunnen de gezinnen de verhoging van de tarieven op het containerpark -dat in de toekomst recyclagepark- zal heten, kunnen opvangen door meer te recycleren en meer te composteren.

Om dat laatste aan te moedigen zal de gemeente twee nieuwe composthoeken aanleggen, een in Adegem en een in Maldegem.

De prijsverhogingen op het containerpark gaan in op 2 maart 2014. Over waar en wanneer de nieuwe composthoeken er komen is nog niets geweten.

Volgens het beleidsplan van het schepencollege wordt er dit en volgend jaar geld voorzien voor de aanleg van EEN composthoek.


GEEN RIOLERING IN DE WEIDE VOOR 2020

GEEN RIOLERING IN DE WEIDE VOOR 2020
Het uitzicht van de Weide zal de eerstkomende jaren nog niet veranderen: de aangekondigde aanleg van de riolering en het nieuwe wegdek komt er pas tussen 2020 en 2025.

In 2013 was er heel wat commotie over de aanleg van riolering en van een nieuw wegdek in de Weide.

De aanleg van de riolering in de Weide is een onderdeel van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM). Volgens dat plan moeten tegen 2027 alle woningen in Maldegem tegen 2027 of aangesloten zijn op het openbaar rioleringsnet of over een toestel voor Individuele Bewerking van Afvalwater (IBA) beschikken.

Verschillende inwoners van de Weide, die nog steeds mede-eigenaar zijn van hun straat, waren nadat zij tijdens een informatievergadering de plannen voor de nieuwe riolering hadden gezien niet bereid om gratis afstand te doen van hun eigendomsrecht op hun straat. Daardoor kon de gemeente het dossier niet verder afhandelen.

Burgemeester Marleen van den Bussche ging met een delegatie van het schepencollege en mensen van de technische dienst op bezoek in de Weide. Zij had er een constructief gesprek met de inwoners en had begrip voor de op- en aanmerkingen die op het plan gemaakt werden.

Het ontwerpbureau dat de plannen had uitgewerkt zou opdracht krijgen om, rekening houdend met de gemaakte opmerkingen, een nieuw plan voor de riolering uit te werken.

MEERJARENPLAN
In de gemeenteraadszitting van 20 december 2013 werd er gestemd over het meerjarenplan 2014-2014. In dat meerjarenplan staat de aanleg van de riolering de Boudewijnlaan, Loskaai, Vaartkant, Malecote (2014-2015), Kruisken en Heulendonk (2018-2019).

Tot en met 2019 staan er in het meerjarenplan geen bedragen ingeschreven voor de riolering en een nieuw wegdek in de Weide. Er zal in 2019 wel geld voorzien worden voor de opmaak van de plannen. De aanleg van de riolering en het wegdek wordt voorzien tussen 2020-2025. Als de gemeente bij haar standpunt blijft moeten de inwoners van de Weide tot die datum zelf instaan voor het onderhoud van hun straat.

GEVOLG
Niet alleen de Weide zal zeker nog tot 2020 moeten wachten op de riolering: van het SPAM-dossier nummer 18, waarvan de werken in de Weide een onderdeel zijn, maken ook de Verbranden Bos, een deel van de Kallestraat en de Zandakkers deel uit.

De inwoners van die straten hadden op dezelfde avond als de inwoners van de Weide uitleg gekregen over de plannen voor hun straat en daar waren enig problemen. Omdat het plan 18 in zijn geheel moet uitgevoerd worden, zijn alle werken naar een nog later te bepalen datum verschoven.


MEER GEMEENTELIJKE
DIENSTVERLENING IN ADEGEM

Tijdens de vorige bestuursperiode heeft raadslid Freddy Boels (toen nog OGP/N-VA) herhaalde malen aangedrongen op extra gemeentelijke dienstverlening in Adegem. Hij zag de oude pastorij, die nu in het project "Senioren onder de Toren" opgenomen is, als een geschikte locatie voor een dienstencentrum.

Nog voor de heer Boels zijn vraag om extra dienstverlening in Adegem heeft gesteld had de nieuwe meerderheid in haar beleidsplan al meer dienstverlening in Adegem en Kleit opgenomen. Dat zou mogelijks eind dit jaar gerealiseerd worden.

Voor het zover komt moeten er nog belangrijke beslissingen en genomen worden in verband met verhuis van de bibliotheek van zowel Adegem als Kleit. Zowel het beheersorgaan van de bibliotheek als de cultuurraad spraken zich uit tegen een mogelijke verhuis van de Adegemse afdeling van de bibliotheek naar den Hoogen Pad.

Het is de bedoeling van de nieuwe meerderheid om het personeel van de bibliotheekafdeling op te leiden, zodat zij bepaalde documenten kunnen afleveren, artikelen kunnen verkopen en de mensen met vragen naar de juiste dienst kunnen doorverwijzen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home