www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Elfde jaargang - n° 527 - Week 1 : van 29 december tot 4 januari 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DE LAATSTE GOEDKOPE
VUILNISZAKKEN GINGEN DE DEUR UIT

DE LAATSTE GOEDKOPE VUILNISZAKKEN GINGEN DE DEUR UIT
Het was vorige week aanschuiven geblazen bij de dienst onthaal in het gemeentehuis. Iedereen wou nog snel een (kleine) voorraad vuilniszakken inslaan.

Nog voor de gemeenteraad de verhoging van de prijs van de vuilniszakken had goedgekeurd, was de nieuwe prijs voor een rol vuilniszakken al gekend bij de bevolking.

Vrijdag 20 december, de dag waarop het nieuw tarief gestemd werd, hadden 94 mensen nog snel een rol afgehaald.

Maandag 23 december stond, zeker in de voormiddag, doorlopend een lange rij mensen aan te schuiven bij de dienst onthaal. Bijna iedereen kwam nog snel een rol vuilniszakken halen.

AMENDEMENT
Vanaf 1 januari kost een rol van 10 zakken 20 euro (vroeger 12,25 euro). Tijdens de behandeling van het punt in de gemeenteraad, legde schepen van milieu Annelies Lammertyn uit dat, naast de verhoging van de prijs, de gemeente ook een aantal vuilniszakken gratis ter beschikking stelt.

Ieder gezin zal in het voorjaar een brief ontvangen met daaraan een bon. Met die bon kunnen gezinnen die uit 1 of 2 personen bestaan een rol vuilniszakken van 45 liter gratis afhalen.

Gezinnen van 3 personen krijgen een rol van 10 zakken van 60 liter gratis. In het voorstel van het schepencollege kregen gezinnen van 4 en meer personen 2 rollen (20 zakken) van 60 liter gratis.

Arsène Bauwens (N-VA) stelde voor om gezinnen van 7 of meer personen niet 2 maar 3 rollen van 60 liter te geven. CD&V en Groen konden zich in dat amendement op hun voorstel vinden. Opmerkelijk was wel dat N-VA bij de eerste stemming over het voorstel, tot verrassing van de andere partijen, tegen stemde.

Koenraad De Ceuninck vroeg als voorzitter van de gemeenteraad aan de raadsleden van N-VA of zij wel begrepen dat zij tegen een voorstel stemden waarvoor zij zelf een amendement had ingediend.

Omdat hun fractieleider Peter Van Hecke na de pauze niet meer was teruggekeerd, wist bij die fractie blijkbaar niemand hoe er moest gereageerd worden.

Het waren Nicole Maenhout en Elke Bleyaert die de voorzitter van de gemeenteraad verzekerden dat hun fractie bij een nieuwe stemming, eerst over het amendement van Arsène Bauwens en dan over het volledige punt, met de meerderheid zouden meestemmen.


HET PUBLIEK GENOOT
VAN HET KERSTCONCERT

HET PUBLIEK GENOOT VAN HET KERSTCONCERT
Het Gemengd Koor Canticorum, het Kinderkoor van de Papaver en hun begeleiders hebben vorige week zondagavond hun publiek anderhalf ruim laten genieten van heerlijke muziek.

Om tijdens hun derde kerstconcert de kerstsfeer nog meer tot zijn recht te laten komen, had het koor Canticorum er voor gekozen om dit jaar niet de Verenigde Vrienden Adegem maar het strijkkwartet Luce in het programma op te nemen.

Het is een goede keuze geweest. Het strijkkwartet begeleidde Canticorum bij de meeste van zijn liedjes.

Hoewel het concert pas om 19u begon, waren de eerste mensen al kort voor 18u in de kerk, om zeker te zijn van een goede plaats.

Doordat de beide koren in het hoogkoor stonden was er, in vergelijking met de twee vorige kerstconcerten, meer ruimte voor het publiek. De meer dan 600 stoelen waren tegen 19u allemaal ingenomen.

HET PUBLIEK GENOOT VAN HET KERSTCONCERT
Het kinderkoor van de Papaver onder de leiding van Annelies Lammertyn, bewees tijdens het kerstconcert dat zij zowel met als zonder ondersteuning van Canticorum het publiek kan bekoren.

Het publiek zat zo geboeid te luisteren naar het optreden, dat het tussen twee nummers in muisstil werd in de kerk.

Aanvankelijk werd het verzoek om tussen de nummers niet te applaudisseren opgevolgd. Nadat het kinderkoor eerst met een solo en daarna met een speciaal nummer uitpakte, klonk er spontaan applaus. Ook Canticorum kreeg na nummers waarin het zijn meerstemmigheid etaleerde een open doekje.

Dat het publiek van het kerstconcert genoten heeft bewees het op het einde met de staande ovatie dat het de uitvoerders bracht.


SPEELPLEINWERKING WORDT UITGEBREID

In de beleidsnota die op 20 december werd goedgekeurd zit er een belangrijk luik in verband met de speelpleinwerking.

Schepen Valerie Taeldeman kondigde aan dat er vanaf 2014 tijdens de vakantiemaanden juli en augustus 6 weken lang zowel in de voormiddag als in de namiddag speelpleinwerking zal zijn.

Tot dit jaar was er in Adegem en in Kleit enkel 's namiddags speelpleinwerking.

Die verandering is goed nieuws voor ouders met schoolgaande kinderen die het moeilijk hadden om voor hun kinderen in de voormiddag een opvang te vinden tijdens de vakantiemaanden.

Om die ingrijpende wijzing te kunnen realiseren slaan de verantwoordelijken van de speelpleinwerking, de jeugddienst en de sportdienst de handen in mekaar.

Er zullen programma's uitgewerkt worden waarin sport en andere spelen als een dagprogramma in elkaar verweven worden.

VOETBALKAMPEN
Die nieuwe regreling zorgt voor extra werk voor de sportdienst. Ouders en jonge voetballertjes die al denken aan de voetbalkampen die tot en met 2013 jaarlijks door de sportdienst georganiseerd werden, vrezen dat door die nieuwe regeling de voetbalkampen zullen afgevoerd worden. Aan die twee voetbalkampen namen er jaarlijks meer dan 150 jonge sporters deel.

Volgens schepen van Sport Geert De Roo is er over het afschaffen van de voetbalkampen (nog) niet gesproken. De sportdienst zal zelf moeten uitmaken of er in zijn nieuw werkschema nog voldoende ruimte is voor de organisatie van een of twee voetbalkampen.

Schepen De Roo ontkent niet dat er bepaalde zomerkampen waarvoor de afgelopen jaren weinig belangstelling bestond en die de gemeente behoorlijk wat geld kostten in vraag worden gesteld.

Ook over het in stand houden van de tennisvelden op het sportterrein werden in het schepencollege vragen gesteld. Die worden blijkbaar te weinig gebruikt om er nog onderhoudskosten aan te doen.

Een delegatie van het schepencollege heeft ook met een delegatie van tennisclub 't Lobbeke rond de tafel gezeten. Over wat er op dat overleg besproken werd wou noch de schepen van Sport noch 't Lobbeke iets kwijt.


KERSTMARKT LEED ONDER
DE REGEN EN DE WIND

KERSTMARKT LEED ONDER DE REGEN EN DE WIND

De kerstmarkt die Lindy van het Damberd en de verenigingen die daar hun thuisbasis hebben vorige week zondag op het kerkplein organiseerden, had duidelijk te lijden onder de wind en de regen, die net voor en bij het begin van de markt viel.

De wind zorgde er voor dat de kerstman er tijdens zijn eerste bezoek aan de kerstmarkt een beetje verwaaid uitzag.

KERSTMARKT LEED ONDER DE REGEN EN DE WIND

Er waren voldoende tenten waarin zowel de standhouders als de bezoekers beschut waren tegen weer en wind. Wie zich nog extra wou opwarmen, kon zich ook nog aan het nagelkloppen begeven.


DUIVEN IN DE KIJKER TIJDENS
42STE KERSTTENTOONSTELLING

DUIVEN IN DE KIJKER TIJDENS 42STE KERSTTENTOONSTELLING
Omdat hij vorig seizoen kampioenstitels verzamelde en zowel in Maldegem als in Eeklo algemeen kampioen werd, was Willy Sesselle een van de 14 duivenmelkers die een plaatsje kregen op de 42ste kersttentoonstelling in het André Trenson-stadion.

Olga D'Havé-Van Den Abeele volgt, als organisator van de jaarlijkse kerstentoonstelling, de uitslagen van alle gekende duivenmelkers in de regio.

Op basis van die informatie nodigt zij 12 of 14 duivenmelkers die het afgelopen seizoen goede uitslagen hebben behaald uit om op kerstdag vier van hun kampioenenduiven tentoon te stellen in Adegem.

De duivenmelkers weten dat er op die tentoonstelling kwaliteit te zien is. Zij zakken op kerstdag dan ook graag af naar het André Trenson-stadion in de Ringbaan in Adegem.

Nadat zij met hun kennersblik de kampioenenduiven hebben bewonderd, vinden de duivenmelkers elkaar om bij een drankje terug te blikken op het voorbije seizoen en vooruit te kijken naar het kweekseizoen dat begonnen is.

De meeste duivenmelkers hadden geen haast om naar huis te gaan. De kampioenduiven waren tot 17u te bewonderden en daarna waren er nog duiven en eieren te winnen.

Alle duivenmelkers die tentoonstelden hadden een bon gegeven voor een duif of voor een paar eieren voor de tombola die aan de kersttentoonstelling verbonden was.

Bij iedere consumptie kregen de bezoekers een lot. Een jong of eieren geschonken door een duivenmelker die kampioenen op zijn hokken heeft, wil iedere duivenmelker!


MINIVOETBALINSTUIF EINDIGDE
MET VOETBALJONGLEUR

MINIVOETBALINSTUIF EINDIGDE MET VOETBALJONGLEUR
Voor de mini-voetbalinstuif, die vorige week voor de 12de maal door de sportdienst georganiseerd werd in de sporthal Meos, schreven zich ook dit jaar meer dan 100 kinderen in die tussen 1999 en 2008 geboren zijn.

Tijdens de vier dagen durende instuif ligt de klemtoon vooral op het technisch aspect van het voetbal. Er werd geoefend op schijnbewegingen, jongleren en balvirtuositeit. Wat de deelnemers geleerd hebben kunnen zij in onderlinge wedstrijdjes uittesten.

Ieder jaar proberen de inrichters van de instuif op een speciale manier af te sluiten. Dit jaar hadden zij Stijn De Pourcq naar Meos uitgenodigd.

Stijn De Pourcq wordt aanzien als de beste voetbaljongleur van België. Gedurende een tiental minuten heeft hij de kinderen van zijn balvirtuositeit laten genieten.


KERST IN ACTIE IN MALDEGEM

KERST IN ACTIE IN MALDEGEM

Omdat er ook in onze gemeente mensen zijn die zich geen kerstmaal kunnen veroorloven zonder te moeten besparen op andere levensnoodzakelijke uitgaven, is er de Kerst-in Actie.

Dat is een initiatief van De Redekiel, die voor die actie kan rekenen op de steun en medewerking van het OCMW, Ladies Circle, de Rode Tafel 87, het Comité voor Initiatief en de Sint Barbaraparochie.

Dit jaar werden er op 24 december meer dan 120 kerstmenu's klaargemaakt bij traiteur Tasty Food Factory in de Zeelaan 21C in Eeklo.

Voor ze zichzelf klaar maakten voor hun kerstfeest, zorgden de medewerkers aan de Kerst-in actie er voor dat de kerstmaaltijden op hun bestemming kwamen. Een initiatief dat lof en waardering verdient.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home