www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 524 - Week 50 : van 8 tot 14 december 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

KERSTCONCERT IN DE
SINT ADRIANUSKERK IS UITVERKOCHT

Het gemengd koor Canticorum, onder leiding van Jan Wauters, en het kinderkoor van de Papaver, onder leiding van Annelies Lammertyn, brengen op zondag 22 december om 19 uur hun derde kerstconcert in de Sint Adrianuskerk.

Omdat zij het innig karakter van de kerstboodschap nog meer dan tijdens de 2 vorige kerstconcerten willen benadrukken, laat het koor Canticorum zich begeleiden door het strijkkwartet Luce en organist Kurt Van de Veire, en wordt het koor van de Papaver muzikaal ondersteund door Thomas De Schepper (Gitaar), Matyas Blanckaert (gitaar) en Jan Wauters (fluit).

Omdat de koren en hun begeleiders in het hoogkoor optreden, kan er meer publiek in de kerk dan bij de vorige twee kerstconcerten.

Van zodra de toegangskaarten beschikbaar waren, bleek dat de belangstelling voor het kerstconcert zeer groot was. Van dirigent Jan Wauters vernamen wij dat alle kaarten voor het kerstconcert de deur uit zijn.


KERSTMARKT IN DEN HOOGEN PAD

KERSTMARKT IN DEN HOOGEN PAD

De kerstmarkt die jaarlijks door de Vierklaver wordt georganiseerd is zeker niet de grootste uit de regio maar wel een van de aantrekkelijkste en gezelligste. Naast kersversiering waren er ook geschenken voor de eindejaarsperiode te koop.

Dit jaar ging de kerstmarkt door in den Hoogen Pad. Voor de bewoners van de Vierklaver was de kersmarkt ook de gelegenheid om aan de mensen te tonen hoe creatief zij zijn.


MARIA EN VICKY ZIJN DE ADEGEMSE
KANDIDATEN VOOR DE KRAK 2013

Jaarlijks organiseert de Krant Van West Vlaanderen in december in iedere gemeente enstad waar een van zijn weekbladen verschijnt een verkiezing van de KRAK van het jaar.

De kandidaten zijn mensen die niet in de schijnwerpers lopen maar toch goede diensten bewijzen aan de maatschappij. Voor Maldegem werden er 5 kandidaten geselecteerd. Twee daarvan zijn Adegemnaren.

MARIA EN KETTY ZIJN DE ADEGEMSE KANDIDATEN VOOR DE KRAK

Maria Chaves Daguilar werd geselecteerd omdat zij, na 12 jaar als gemeenteraadslid en 6 jaar als OCMW raadslid actief te zijn geweest, verder actief blijft als vrijwilliger in de sociale sector.

Naast de organisaties waarvan ze al jaren actief lid is, heeft zij er nog het voorzitterschap van Nood Zoekt Troost en vrijwilligerswerk in het Warmhof bijgenomen.

MARIA EN KETTY ZIJN DE ADEGEMSE KANDIDATEN VOOR DE KRAK

Vicky Hermie werd door Chiro Maldegem voorgedragen als kandidaat omdat zij al jaren kleermaakster is voor de jeugdbeweging.

Vicky vindt het vanzelfsprekend dat ouders jeugdbewegingen meehelpen bij zaken waar de jeugd minder sterk in is. Het is voor haar belangrijk dat de jeugd in zijn vrije tijd nog iets anders doet dan actief zijn op de sociale media.

Zij heeft veel bewondering voor de jongeren die een deel van hun vrije tijd steken in de voorbereiding en organisatie van speelnamiddagen voor de leden.

Zij geniet er van als zij de Chiro tijdens de carnavalstoet in kleren ziet lopen die zij gemaakt heeft.


OKRA ADEGEM ZETTE ZIJN
HUWELIJKSJUBILARISSEN IN DE KIJKER

OKRA ADEGEM ZETTE ZIJN HUWELIJKSJUBILARISSEN IN DE KIJKER
Een maal per jaar nodigt OKRA Adegem alle leden die in de loop van het jaar hun gouden, diamanten of briljanten huwelijksjubileum hebben gevierd, in den Hoogen Pad uit op de koffie (met gebak).

Vorige week woensdag stonden de tafels gedekt in de cafetaria van het cultureel centrum. Naast de koffie en het gebak, was er voor de jubilarissen ook nog een fruitmand en een fles met bubbels.

Op de foto herkennen we naast het bestuur de gouden paren Robert Temmerman - Simonne Van Parys, Gerard Willems - Monique Hoste, Willy Willems- Liliane Bauwens en Marie-Louise Van Beneden. Ook voor Angela Goethals, de weduwe van Albert Claeys, die dit jaar hun briljanten huwelijksjubileum vierden was er een attentie.


DERDE LEERJAAR VAN DE
GBS DE KRUIPUIT PLANTTE ZIJN APPELBOOM

DERDE LEERJAAR VAN DE GBS DE KRUIPUIT PLANTE ZIJN APPELBOOM
Samen met meester Martin en de leden van het MOS team, planten de leerlingen van het derde leerjaar van de GBS de Kruipuit de Appelboom die zij gewonnen hebben.

Milieuopvoeding en veiligheid zijn items waar de GBS de Kruipuit met zijn MOS team ieder schooljaar extra aandacht aan besteden.

Om de leerlingen van alle klassen scherp te houden op die items, wordt er door het MOS iedere maand een wedstrijd georganiseerd waarin een onderdeel van veiligheid of milieuopvoeding centraal staat.

Met die wedstijden zijn MOS punten te verdienen. Wie op het einde van het jaar de meeste MOS punten heeft gewonnen, krijgt een prijs.

De leerlingen van het derde leerjaar hebben dit jaar de prijs gewonnen. Het is een prijs waar niet alleen de leerlingen van de winnende klas, maar alle kinderen van de school zullen van genieten.

DERDE LEERJAAR VAN DE GBS DE KRUIPUIT PLANTE ZIJN APPELBOOM
Nadat de appelboom geplant was, kwamen ook de andere kinderen van de school het derde leerjaar feliciteren met hun prijs.

Op de speelplaats werd een geschikte plaats gekozen voor de gewonnen appelboom. Woensdagmiddag was het moment aangebroken voor de leerlingen van het derde leerjaar om hun boom te planten.

Om te voorkomen dat hij door de aangekondigde storm zou sneuvelen, werd er onmiddellijk een stutpaal naast gezet.

Het zal nog een paar jaar duren voor de leerlingen van de GBS de Kruipuit van hun eigen appels kunnen eten.


ANDRE GEIRLAND IS EEN VAN DE
VLAAMSE GLADIATOREN VAN DE CROSS

ANDRE GEIRLAND IS EEN VAN DE VLAAMSE GLADIATOREN VAN DE CROSS
In den Hoogen pad stelde Dominique Lampo zijn "Vlaamse Gladiatoren van de Cross" voor.

Nadat Dominique Lampo vorig jaar uitpakte met zijn boek over de 100 beste Belgische wielrenners, rolde begin deze maand zijn "Vlaamse Gladiatoren van de Cross" van de persen.

In tegenstelling met zijn boek over de wielrenners, maakt hij geen rangschikking op van de beste Vlaamse cyclocrossers aller tijden. Die keuze laat hij over aan de mensen die zijn boek lezen.

De inleiding van zijn boek zal al een ontnuchtering zijn voor veel cyclocrossliefhebbers: daarin schrijft hij dat de cyclocross geen Vlaams maar een Frans product is.

Het zijn de Franse militairen die als eersten met hun fiets door het land crossten. De eerste nationale kampioenschappen werden in 1902 in Frankrijk georganiseerd.

Philippe Thys won in 1910 het eerste Belgisch kampioenschap. Het is pas eind de jaren '60 dat Vlaanderen met onder meer Erik De Vlaeminck meer veldritgeschiedenis begon te schrijven.

In het boek is er niet alleen plaats voor cyclocrossers die wereld of nationale titels hebben behaald. Ook veldrijders met een minder uitgebreid maar toch aanzienlijk palmares hebben een plaats gekregen in "Vlaamse Gladiatoren van de Cross".

Een van mindere goden is de Adegemnaar André Geirland, die enkele malen geselecteerd werd voor het wereldkampioenschap en ook op nationaal vlak resultaten behaalde.

Voor zijn boek heeft Dominique Lampo veel cyclocrossers geïnterviewd. Hij was aangenaam verrast dat die gesprekken zo gemoedelijk verliepen.

Voor de informatie over de cyclocrossers die al overleden zijn of niet beschikbaar waren voor een gesprek, kon Dominique terecht bij Marc Van Hamme, die een oneindig archief bezit over alles wat met wielerwedstrijden te maken heeft.

Voor de meer dan 300 foto's die in het boek zijn opgenomen, kon hij rekenen op persfotograaf Marc Van Hecke en zijn archief.

"Vlaamse Gladiatoren van de Cross" is een boek van 304 bladzijden, dat in de bibliotheek van iedere liefhebber van de wielersport thuis hoort.

Het is te koop voor 30 euro in de Fnac en de Standaard Boekhandel. Het kan ook besteld worden bij de uitgeverij Maillot Jaune van Dominique Lampo, Urselweg 226B, 9910 Knesselare-Ursel.


MALDEGEMS RAADSLID DOORVERWEZEN
NAAR DE CORRECTIONELE RECHTBANK

Terwijl de raadsleden zich maandagavond in het Maldegems gemeentehuis door hun dagorde worstelden, verscheen op de laptop van enkele raadleden een nieuwsflash met daarbij de foto van een van de Maldegemse raadsleden.

Volgens die nieuwsflash werd RDS door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank.

Hij wordt beschuldigd van corruptie, omkoping en verduistering van private gelden. Het raadslid en zijn advocaat waren niet aanwezig op de zitting.

Vermoedelijk in februari of maart 2014 zal de zaak een eerste maal door de rechtbank behandeld worden.

De gemeente heeft zich burgerlijke partij gesteld en zal via haar advocaat een schadevergoeding eisen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home