www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 522 - Week 48 : van 24 tot 30 november 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

AVT ZETTE ZIJN
CORYFEEËN IN DE BLOEMEN

AVT ZETTE ZIJN CORYFEEEN IN DE BLOEMEN
Vorige week zaterdag bouwde het Adegems Volkstheater een feestje om enkele van zijn trouwe en verdienstelijke leden te huldigen.

Freddy Boels staat, net als Paul Goethals, al 50 jaar op de planken bij het AVT. Freddy kwam in 1959 bij het AVT. Hij maakte de eerste jaren deel uit van de technische ploeg.

Leo Notteboom en Wilfried Sierens zijn al 45 jaar actief in het AVT gezelschap. Geert Bert, Christa Grijp en Linda Borgonjon werden gehuldigd voor hun 35 jaar inzet bij het Adegems toneelgezelschap.

Bloemen waren er ook voor Etienne Notteboom, Kristin De Crop, Michaël Goethals en Ria Dewilde, die al 30 jaar deel uitmaken van het gezelschap.

Luc Van Acker en Etienne Notteboom werden in de spots gezet omdat zij al 25 jaar als medewerker en regisseur actief zijn bij het AVT.


LEZEN IS TOPPRIORITEIT
VOOR VBS DE PAPAVER

LEZEN IS TOPPRIORITEIT VOOR VBS DE PAPAVER
In de bibliotheek (het oud gemeentehuis) stelde de VBS De Papaver de affiche voor zijn leesproject voor.

Directeur Jozef Ginneberge overhandigde aan Heike Heyndrickx, als bedenker van de slogan, en aan Lindsay Van Landschoot, als bedenker van het logo voor het project, een boekenbon.

Nog voor het begin van het schooljaar 2013 - 2014 stond het voor de directie en de leerkrachten van de Papaver vast dat lezen een topprioriteit van het schooljaar zou worden. Aan de werkgroep leesbeleid werd de opdracht geven om het project uit te werken.

Op de receptie, die ter gelegenheid van het begin van het nieuwe schooljaar werd georganiseerd, werd een oproep gedaan naar de kinderen en hun ouders om een slogan en een logo te bedenken voor het leesproject.

De respons die er op de oproep kwam was groter dan directeur Ginneberge en de werkgroep hadden verwacht. Er kwamen 60 slogans en 10 logo's binnen. Na een eerste selectie bleven er 20 slogans en 8 logo's over.

Via de schoolsite en de stemformulieren die in de Adegemse afdeling van de bibliotheek lagen, konden de mensen hun stem uitbrengen op de slogan en het logo die zij het beste vonden. Ook het aantal stemmen dat werd uitgebracht overtrof de verwachtingen.

"Haal je boeken van onder het stof, lezen is keitof", de slogan die door Heike Heyndrickx (3de leerjaar) werd bedacht, kreeg de meeste stemmen achter zijn naam. Het logo met "de lezende bijen" van Lindsay Van Landschoot (mama van Ilisa en Rian De Vreeze) werd tot mooiste logo verkozen.

Leden van de werkgroep leesbeleid hebben de slogan en het logo in een affiche bij elkaar gebracht. Die affiche werd in het bijzijn van de leerlingen het 3de leerjaar in de Adegemse afdeling van de bibliotheek voorgesteld.

De directie van de Papaver en de werkgroep leesbeleid werken ondertussen samen met pedagogisch begeleider Nederlands Bart Masquillier en schoolbegeleider Kathleen Pisman aan de uitwerking van het leesbeleid.

Naast het uitwerken van initiatieven om de leesmotivatie bij de kinderen te verhogen wordt er ook nagegaan of er binnen het lessenpakket geen verschuivingen kunnen gebeuren, zodat er ook binnen de lessen extra tijd vrijkomt om aan het lezen te besteden.


EVEN PIEPEN BIJ DE BUREN
BRACHT 432,38 EURO OP VOOR KOTK

EVEN PIEPEN BIJ DE BUREN BRACHT 432,38 OP VOOR KOTK
De GBS de Kruipuit schonk de opbrengst van zijn boek "Even Piepen bij de buren" aan KOTK.

Toen in 2009 Piet Lammertyn, onderwijzer aan de GBS de Kruipuit, het idee lanceerde om met al de leerlingen van de school een boek te schrijven, kon hij rekenen op de enthousiaste medewerking van kunstenaar Erik Hebberecht. Die zou de verhalen die de verschillende klassen schreven tot een verhaal ombuigen.

"Kom uit je schelp" was de eerste titel die aan het boek gegeven werd. Toen het concept van het boek werd aangepast en de verschillende klassen een verhaal moesten schrijven dat zich in een ander werelddeel afspeelde, werd de titel gewijzigd naar "Even Piepen bij de buren".

De overeenkomst die de heer Hebberecht met een uitgever had, liep op de vele eisen van de uitgever op de klippen. De heer Hebberecht en de directie van de GBS zijn echter geen mensen die bij de eerste tegenslag de moed opgeven.

Zij hebben andere pisten bewandeld tot zij resultaat hadden. Begin dit jaar kon het boek worden voorgesteld. Het 137 bladzijden tellende boek werd tegen de prijs van 20 euro in eigen beheer uitgegeven.

Van bij de start van het project stond het vast dat de opbrengst van het boek aan KOTK zou geschonken worden. Vrijdagnamiddag waren burgemeester en Rita Verleye als vertegenwoordigers van het Maldegems comité KOTK te gast in de GBS de Kruipuit. Daar mochten zij van de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar een cheque van 432,32 euro in ontvangst nemen.

Het boek "Even Piepen bij de buren is nog altijd te koop bij de GBS de Kruipuit. De prijs bedraagt nog altijd 20 euro.


ADEGEM 1956 BEZOCHT HET
ONDERZOEKSCENTRUM VAN
PROFESSOR VAN BROECHOVEN

ADEGEM 1956 BEZOCHT HET ONDERZOEKSCENTRUM VAN PROFESSOR VAN BROEC
Een delegatie van de werkgroep Adegem 1956 was op uitnodiging van professor Christine Van Broeckhoven te gast in het onderzoekscentrum in Wilrijk.

Met zijn bezoek aan het onderzoekscentrum in Wilrijk heeft de werkgroep Adegem 1956 zijn project 2013 de benefiet "Voor wie het vergeten" afgesloten.

Op 16 juni organiseerde de werkgroep zijn benefiet in den Hoogen Pad.

Wat gelanceerd werd als een kleinschalige actie, groeide uit tot een organisatie die tot ver buiten Adegem weerklank vond.

De belangstelling en de opbrengst van de benefiet lag veel hoger dan iemand had verwacht : het initiatief heeft in totaal 13300 euro opgebracht.

Met de 2400 euro die het W&Z het Warmhof van de werkgroep kreeg werd een snoezelkar voor bedlegerige patiënten aangekocht. Daarmee kunnen die mensen nu ook ervaren hoe goed het aanvoelt in een snoezelruimte.

Het RVT Sint Elisabeth uit Eeklo kocht met de 2400 euro die het van de werkgroep kreeg muziekinstrumenten voor zijn patiënten. Samen muziek maken schept een band en doet de patiënten herleven.

Van bij de eerste vergadering van de werkgroep stond het vast dat het grootste deel van de opbrengst van de benefietnamiddag naar het onderzoekscentrum van professor Christine van Broeckhoven zou gaan.

De professor en haar team zoeken naar medicatie om Alzheimer en andere vormen van dementie een halt toe te roepen.

De professor en haar team waren aangenaam verrast met de 8500 euro die Adegem 1956 hen schonk.

De werkgroep werd uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het centrum waar de professor en haar medewerkers actief zijn.

Tijdens dat bezoek hebben enkele leden van de werkgroep een bloedstaal afgestaan. Die bloedstalen zullen in de toekomst gebruikt worden om te vergelijken met het bloed van mensen die door dementie getroffen zijn.

Na het bezoek aan Wilrijk is de werkgroep er nog meer dan vroeger van overtuigd dat zij met het werk van professor als goed doel voor hun actie de juiste keuze hebben gemaakt.

De benefiet 2013 is afgesloten, maar bij de werkgroep wordt er ernstig over nagedacht om jaarlijks, op kleinere schaal, een benefiet te organiseren.


KAPEL H. GODELIEVE-OMMEGANG
VAN HAAR SOKKEL GEREDEN

KAPEL VAN HAAR SOKKEL GEREDEN

Tijdens onderhoudswerken aan de riolering in de omgeving van de Sint Adrianuskerk, heeft een voertuig van de gemeente een verkeerd maneuver gemaakt waardoor een kapel van de ommegang van de Heilige Godelieve van haar sokkel werd geduwd.

De technische dienst van de gemeente zal zelf instaan voor de herstelling van het kapelleke.


WIN UW AUTO IN DE REUZE
EINDEJAARSTOMBOLA

WIN UW AUTO IN DE REUZE EINDEJAARSTOMBOLA

Het UNIZO bestuur van Groot Maldegem is er in geslaagd om de eindejaarstombola opnieuw op een hoog niveau te tillen.

Daarvoor moest het er eerst in slagen om zelfstandigen uit het centrum, de eigen leefkernen en Adegem te motiveren om mee te doen met een grote eindejaarstombola.

Het was een trotse voorzitter Gino Braet, die maandagmiddag de 65 handelszaken voorstelde die aan de eindejaarstombola meewerken.

In de prijzenpot van de eindejaarstombola zit 25000 euro. De hoofdprijs is een Fiat 500 ter waarde van 15000 euro.

Iedere deelnemende zaak zal ook een winnend lot van 150 euro uitgeven.

De handelszaken die aan de eindejaarstombola deelnemen zijn te herkennen aan de in het oog springende affiche in hun uitstalraam hangt.

Vanaf 1 december krijgt iedereen die bij een van de deelnemers iets koopt per 2,50 euro een lot. Begin januari 2014 worden de winnende nummers getrokken.


VOGELTENTOONSTELLING
IN DE POERMOLEN

Honderden vogels van diverse pluimage zijn op zaterdag 30 november (van 10 tot 20 uur) en op zondag 1 december (van 8 tot 18 uur) te bewonderen in de zaal de Poermolen in Maldegem Donk.

Daar organiseert De Donkse Roodborst zijn jaarlijkse vogeltentoonstelling.

Vogelliefhebbers uit Oost Vlaanderen, West Vlaanderen en van over de Nederlandse grens komen met hun mooiste vogels naar deze tentoonstelling.

De toegang is gratis.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home