www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 521 - Week 47 : van 17 tot 23 november 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

GOUD VOOR EDITH EN WILLY

GOUD VOOR EDITH EN WILLY
Edith Roedts en haar echtgenoot Willy Van Loo vierden, samen met hun naaste familie, hun gouden huwelijksjubileum in de Nachtegaallaan. Edith en Willy genieten er van een welverdiende rust. De twee kleinkinderen zorgen er voor dat er regelmatig en voldoende leven in de brouwerij is.

Edith werd op 19 april 1941 in Aardeburg geboren. Zij doorliep de lagere school in Eede en volgde daarna nog twee jaar huishoudkunde in Aardenburg.

Na haar schooltijd hielp Edith haar moeder in het huishouden en werkte ook nog enkele dagen per week in een beenhouwerswinkel.

Na haar huwelijk werkte zij tot aan haar brugpensioen in Textilia in Waarschoot.

Willy zag op 24 mei 1937 het levenslicht in Balgerhoeke. Hij doorliep daar de lagere school.

Van zodra hij 14 jaar was ging Willy bij de boeren werken.

Hij klopte 21 maanden legerdienst. De langste periode van zijn legerdienst bracht hij in het Duitse Soest door.

Zwaar heeft hij het bij het leger niet gehad. Hij begon daar te trainen.

Omdat hij in de atletiek goede resultaten haalde bestond zijn legerdienst voor een groot deel uit wedstrijden lopen en trainen.

Na zijn legerdienst keerde Willy niet terug naar het landbouwleven.

"Voor iemand die wil werken en geen schrik heeft om zijn handen vuil te maken is er altijd werk" was Willy zijn overtuiging.

Als hij bij een andere werkgever meer kon verdienen dan bij zijn werkgever aarzelde Willy niet om van werk te veranderen.

Hij heeft onder meer in textiel en meelfabrieken gewerkt. Zijn laatste werkgevers voor hij met pensioen ging waren Depa en De Swaan Spaan.

Edith en Willy leerden elkaar kennen in de Grote Slok in de Marktstraat. Dat was het café waar veel mensen kwamen om een job in de haven van Zeebrugge te versieren.

Eens Willy en Edith voor elkaar gekozen hadden trokken zij samen naar de tuinfeesten in de regio. De verplaatsingen gebeurden meestal met de fiets.

GOUD VOOR EDITH EN WILLY
Schepen Van burgerlijke stand Antoine Pauwels ging op bezoek bij het gouden paar en overhandigde hen het gemeentelijk erediploma.

Willy en Edith trouwden op 23 november in het stadhuis van Aardenburg. Voor de kerk trouwden zij in Eede.

Zij hebben een aangenomen dochter, die samen met haar twee dochters en haar partner het geluk van het gouden paar compleet maakt.

Willy is een fervent fietser. Dat bewijzen de vele trofeeën die hij in de loop der jaren heeft verzameld.

Tussen zijn belangrijkste sportieve exploten zitten de meerdaagse tocht naar Rome en de beklimming van de Tourmalet.

Edith is nog altijd handig met naald en draad.

Edith en Willy genieten in de Nachtegaallaan van iedere dag dat het leven hen schenkt. Zij hopen dat nog vele jaren samen te kunnen doen.


EENDRACHT MAAKT MACHT ADEGEM
HERDACHT HET EINDE VAN WO I

EENDRACHT MAAKT MACHT  ADEGEM HERDACHT HET EINDE VAN WO I
Ook dit jaar begeleidde de VVA op 11 november de deelnemers aan de herdenkingsplechtigheid van de kerk naar de gedenksteen op het kerkhof.

Het bestuur van Eendracht Maakt Macht Adegem kon met tevredenheid vaststellen dat er dit jaar meer mensen aan de herdenkingsplechtigheid deelnamen dan de voorbije jaren.

Jammer dat het aantal kinderen dat aan de plechtigheid deelnam laag was. Dit is echter niet alleen in Adegem het geval.

De plechtigheid begon met een eucharistieviering in de Kerk. Die werd opgeluisterd door het Gemengd koor Canticorum en een solozangeresje.

Bij het begin van de plechtigheid op het kerkhof werden de namen voorgelezen van de Adegemse oorlogsslachtoffers die in Adegem een rustplaats kregen.

Ter ere van de soldaten die niet terugkeerden uit de wereldoorlogen en waarvan niemand weet waar zij sneuvelden, speelde Georges Claus "Il Silencio".

EENDRACHT MAAKT MACHT  ADEGEM HERDACHT HET EINDE VAN WO I "Wij moeten er ons van bewust zijn en blijven dat 11 november geen feestdag is zoals de andere, maar een dag van bezinning over wat er bijna 100 jaar geleden is gebeurd", benadrukte ere kolonel Georges De Vos in zijn toespraak aan de gedenksteen.

Kinderen van de VBS De Papaver brachten in hun eigen woorden hulde aan oorlogsslachtoffers.

In zijn toespraak riep ere kolonel De Vos de aanwezigen op er mee over te waken dat de gedachtengang dat de Grote oorlog iets is uit de vorige eeuw en slechts een klein onderdeel is van de geschiedenis is niet de bovenhand krijgt.

De Grote Oorlog en WO II hebben volgens de spreker de geschiedenis van ons land te ingrijpend veranderd om die donkere bladzijden uit ons geheugen te wissen.

Na de Last Post volgde de bloemenhulde.

De plechtigheid op het kerkhof werd besloten met de uitvoering van het Belgisch Volkslied en de Vlaamse Leeuw.


MOEREWEGE KERMIS IS
NOG EEN ECHTE WIJKKERMIS

MOEREWEGE KERMIS IS NOG EEN ECHTE WIJKKERMIS
Na een demonstratie van Steve De Bie en zijn danseressen was het publiek aan de beurt om zich in een "zumba doe mee" sessie uit te leven.

Vorige week vrijdag hees het feestcomité van de Moerewege zijn kermisvlag aan de feesttent ter Moere. Het feestcomité zorgt er in de eerste plaats voor dat de inwoners van de wijk iets aan hun kermis hebben.

Vrijdagavond was iedereen welkom op de After work party en de Ter Moere Legends. Zaterdagavond waren er meer dan 200 aanwezigen om te smullen van de warme beenhesp.

Clown Tony was er zondagnamiddag om de kinderen te amuseren. De zumba doe mee sessie liet hij aan de liefhebbers over.

MOEREWEGE KERMIS IS NOG EEN ECHTE WIJKKERMIS Kyano verraste zondagnamiddag iedereen in de feesttent met zijn uitvoering van Mijne Vlieger van Walter De Buck.

Jong en oud kreeg zondagnamiddag de kans om zijn muzikale of andere talenten te laten bewonderen. Het waren vooral de jongeren die zonder schroom naar het podium stapten.

Na de demonstratie rope skipping van Altis Eeklo waren het ook de jongste kermisklanten die in de touwen sprongen.

Maandagnamiddag waren alle inwoners van de wijk welkom op de koffietafel. Pijl en boog werden in de loop van de namiddag boven gehaald en er werd maandag ook nog een stevig kaartje gelegd.


MINISTERIELE DANKBETUIGING
VOOR ALBERT SIERENS

MINISTERIELE DANKBETUIGING VOOR ALBERT SIERENS

De 89 jarige Albert Sierens, vader van schepen Frank Sierens, was een van de oudstrijders die op 11 november na de herdenkingsplechtigheid in Maldegem tijdens de ontvangst in het gemeentehuis een schriftelijke dankbetuiging van Pieter De Crem, minister van landsverdediging, mocht ontvangen.

Net als de andere oudstrijders was ook de heer Sierens vereerd met het gebaar van de minister.


LEERKRACHTEN OP BEZOEK
BIJ VERSTRAETE IN MOULD LABELS

LEERKRACHTEN OP BEZOEK BIJ VERSTRAETE IN MOULD LABELS

In het kader van de bedrijvendag voor leerkrachten, die door de Vlaamse Jonge Ondernemingen (VLAJO) werd georganiseerd, kozen een twaalftal leerkrachten van onderwijsinstellingen uit verschillende hoeken van Vlaanderen om woensdagnamiddag een bezoek te brengen aan Verstraete In Mould Labels op het Maldegemse industrieterrein.

Voordat zij een rondleiding kregen in de drukkerij kregen de leerkrachten uitleg over een bedrijf met 400 werknemers dat toch zijn familiaal karakter behoudt en dat dankzij zijn kwaliteitslabels in alle werelddelen een voet aan de grond heeft.


CANADEES KERKHOF STOPPLAATS
OP "MAPLE LEAF" - ROUTE

CANADEES KERKHOF STOPPLAATS OP MAPLE LEAF ROUTE

"Pauwels Travel Bureau" van Jack Pauwels organiseert Jaarlijks een aantal reizen door Europa. Regelmatig wordt dan de "Maple Leaf Route" ( Esdoornroute ) gevolgd.

Tijdens die 12 daagse reis wordt de weg gevolgd die de Canadese soldaten bij de bevrijding hebben afgelegd. De Maple Leaf route brengt de Canadezen naar Nederland, Frankrijk en België.

Op 2 november begon een Groep Canadezen aan hun Maple Leaf route. Dit keer was niet Jack Pauwels maar Michael Quinn hun reisleider. Net als Jack weet ook hij alles over de beide wereldoorlogen.

Dinsdagvoormiddag was het Canadees gezelschap even te gast op het Canadees kerkhof in Adegem. Zij werden er verwelkomd door een delegatie van de vzw België Canada en door Marnix Kerckhove.

Tijdens een korte plechtigheid aan het centraal monument, had reisleider Quinn woorden van lof voor de eerbied en het respect dat de mensen uit onze regio betonen voor de Canadese soldaten die hier streden.

Na het bezoek aan het Canadees kerkhof stond ook nog een bezoek aan het Canada-Polenmuseum op het programma.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home