www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 520 - Week 46 : van 10 tot 16 november 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WORDT VELDEKENS TOCH
HERSTELD IN 2014 ?

WORDT VELDEKENS TOCH HERSTELD IN 2014 ?
Gewezen raadslid Marcel Steyaert (Open VLD), hoopt dat de beslissing van de gemeenteraad van afgelopen maandag er voor gezorgd heeft dat de "Lapjesstraat" -zoals hij en de andere inwoners van Veldekens hun straat noemen- volgend jaar toch hersteld wordt.

Met het samenroepen van de gemeenteraad op maandag 4 november heeft het schepencollege aangetoond dat het hen menens is om in de toekomst de raadszittingen te beleggen als het hen en de meerderheidspartijen past.

Het schepencollege hoopt ook dat door de stemming van maandag over de overname van de N499 (Veldekens en Zwepe) het Agentschap wegen en Verkeer (AWV) op zijn begroting voor volgend jaar toch nog 1,4 miljoen kan voorzien voor de vernieuwing van die straten. Bij het AWV kon daar (voorlopig) nog geen bevestiging over gegeven worden.

Open VLD is volgens zijn fractieleider Jason Van Landschoot niet gelukkig met de manier waarop het AWV dat dossier afhandelt. Zijn fractie kan zich vinden in een overname van Veldekens en de Zwepe door de gemeente op voorwaarde dat het AWV ook de herinrichting van de gevaarlijke bocht ter hoogte van Paul Ginneberge in die werken opneemt.

Hij merkte ook op dat er tijdens die werken niets voorzien is voor de aanleg van de riolering.

GEEN OVERNAME - GEEN NIEUW WEGDEK

In zijn antwoord legde schepen van openbare werken Erwin Goethals uit dat de gemeente 3 keuzes had.

Ofwel neemt zij de N499 niet over dan worden er door het AWV in de toekomst ook geen werken aan die straten uitgevoerd.

De gemeente kan de N499 overnemen en een subsidie krijgen om zelf de werken uit te voeren, of zij kan de N499 overnemen als het AWV voor een nieuw wegdek heeft gezorgd. Het schepencollege koos voor de laatste mogelijkheid.

Wat de werken aan de riolering betreft verwees schepen Goethals naar het Maldegems Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) dat pas over 8 jaar in de aanleg van de dubbele riolering in Veldekens voorziet.

Voor schepen Goethals staat het zelfs al vast dat de SPAM timing niet kan gehaald worden. De afwatering zal er voorlopig verder via de grachten moeten gebeuren. Schepen Goethals bevestigde dat het AWV niet van plan is om het gevaarlijke kruispunt anders in te richten.

Met enige herschikkingen op en rond het kruispunt kan dat veiliger worden uitgewerkt. Burgemeester Marleen Van den Bussche heeft ondertussen het AWV al van de beslissing van de Maldegemse gemeenteraad op de hoogte gebracht.

Het wordt nu afwachten of de werken nog in het programma van het AWV voor 2014 kunnen opgenomen worden.


FAMILIE BONDEEL KLONK
OP ZIJN VIERGESLACHT

FAMILIE BONDEEL KLONK OP ZIJN VIERGESLACHT

Vorige week zondag werd de 5 maanden oude Matheo Bondeel gedoopt. Daarna mocht hij samen zijn papa Frederic, zijn opa Peter en zijn overgrootvader Erik met wie hij een viergeslacht vormt op de foto.

Op Matheo en het viergeslacht werd er geklonken bij de familie De Metsenaere - Van Hoecke in de Marktstraat in Maldegem (vroeger de Post in Adegem).


ONDERZOEK NAAR GAMEGEDRAG BIJ
LEERLINGEN VAN HET LAGER ONDERWIJS

ONDERZOEK NAAR GAMEGEDRAG BIJ LEERLINGEN VAN HET LAGER ONDERWIJS
Vorige week stelde Joachim De Paepe van Drugpunt Aalter-Maldegem-Knesselare, samen met schepen van Jeugd Valerie Taeldeman, zijn verslag voor over zijn enquête over het gamegedrag bij leerlingen van het secundair onderwijs.

Het drugpunt Aalter-Maldegem-Knesselare is het eerste drugpunt dat een diepgaand onderzoek heeft verricht naar het gamegedrag van leerlingen van het secundair onderwijs en naar de afspraken die de kinderen en hun ouders over het gamen maken.

De enquête heeft aangetoond dat bijna alle jongeren tussen 12 en 20 jaar gamen.

Voor sommigen is dat een half uur per dag, bij anderen loopt dat zelfs op schooldagen tot 4 uren op.

Bij die laatste categorie kan men van een vorm van gameverslaving spreken.

De bevraging heeft ook aangetoond dat er tussen de ouders en de scholieren weinig afspraken gemaakt worden over wat mag en niet mag bij het gamen en hoelang de scholieren per dag mogen gamen.

De ouders van 647 scholieren die de enquête hebben meegewerkt werden op een infoavond rond de resultaten van de enquête uitgenodigd.

Er daagden slechts een vijftigtal ouders op. Omdat de heer De Paepe uit contacten met jongeren heeft ondervonden dat het gamen al op zeer jonge leeftijd begint, wil hij in de nabije toekomst ook samen met de directies van de scholen van het basisonderwijs een enquête doen naar het gamegedrag bij leerlingen in het basisonderwijs.


KINDEREN MAKEN HAPJES VOOR
OUDERS EN GROOTOUDERS

Zaterdag 30 november verwacht de Gezinsbond Adegem de kinderen (tussen 4 en 12 jaar) van zijn leden op om 14u in de school van de Kruipuit.

Samen met mensen van de Gezinsbond zullen de kinderen tussen 14u en 16u hapjes klaarmaken. Om 16u worden de ouders en grootouders van de kinderen in de GBS de Kruipuit verwacht om de hapjes te proeven.

De kinderen die aan deze namiddag willen deelnemen, kunnen zich tot 17 november inschrijven en betalen daarvoor 3 euro. Bij de inschrijving moet ook het aantal volwassen worden opgegeven die komen proeven.

Voor informatie en inschrijven kan men terecht bij Nathalie, Heulendonk 16 tel 0477-63.96.52, Françoise, Moerewege 18a tel 050.70.02.81 en Dorine, Moerewege 8b tel 050-71.61.33


INFORAMATIEAVOND OVER GELUIDSSTUDIE

In zijn strijd tegen de komst van extra windmolens in zijn omgeving, heeft het buurtcomité van de Kleine Moerewege en omgeving met de medewerking van schepen Annelies Lammertyn het zover gekregen, dat zowel de uitbaters van de windmolens als het provinciebestuur van Oost Vlaanderen bereid gevonden werden om over de geluidshinder door de windmolens die er nu al staan een geluidstudie te maken.

Op 8 punten zullen er op verschillende tijdstippen en bij verschillende weersomstandigheden geluidsmetingen gedaan worden. De inwoners die op een afstand van 1 km van de windmolens langs de N49 wonen, zullen eveneens de geluidshinder die zij ondervinden aan een speciaal meldpunt kunnen doorgeven.

Om een beter inzicht te krijgen in de manier waarop de geluidstudie de komende maanden verloopt wordt er op woensdag 13 november om 20u een informatieavond georganiseerd. Iedereen die belangstelling heeft voor de problematiek van geluidshinder door windmolens, is er welkom.


SENIOREN ONDER DE (KERK)TOREN
OP SCHEMA

SENIOREN ONDER DE (KERK)TOREN OP SCHEMA

De nieuwbouw en de verbouwingen aan de oude pastorij, die in het kader van het OCMW project "Senioren onder de toren" worden uitgevoerd, vorderen goed. Volgens de verantwoordelijke van de firma Himpe zitten zij perfect op schema. Als de weersomstandigheden de werken geen parten spelen zal de ruwbouw begin 2014 kunnen afgerond worden.


SURVIVALRUN BEGINT EN EINDIGT
IN DE MOEREWEGE

De feesttent waar dit weekend de inwoners van de Moerewege en omgeving hun kermis vierden, is op zondag 17 november the place to be voor atleten die houden van een stevige survivalrun en voor mensen die graag atleten aan het werk zien die in hun sport tot het uiterste gaan.

De Meetjeslandse survivalrun is toe aan zijn 19de editie. De survivalrun maakt deel uit van een regelmatigheidscriterium dat uit 11 wedstrijden bestaat en onder het toezicht van de Nederlandse survivalbond wordt georganiseerd.

Voor meer technische gegevens over de wedstrijd van zondag 17 november verwijzen wij naar www.survivalrun-meetjesland.be.


JEVO MAAKTE 560 KG SPAGHETTISAUS

JEVO MAAKTE 560 KG SPAGHETTISAUS
Om hun leden in staat te stellen hun sport in de beste omstandigheden te beoefenen, komt een sportclub niet toe met de subsidie van de gemeente en de financiële steun van sponsors.

Volleybalclub JEVO organiseert jaarlijks een aantal activiteiten om hun kas te spijzen. Een van die activiteiten is de verkoop van zelfgemaakte spaghettisaus.

Tussen vrijdagnamiddag 17u en zaterdagnamiddag 14u werd er in de refter van de vroegere broederschool 650 kg spaghettisaus gemaakt. Voor het kuisen en snijden van de groenten kon het bestuur rekenen op ouders en grootouders van de spelers en de speelsters.


EEDAFLEGGING MET VERTRAGING

EEDAFLEGGING MET VERTRAGING
Omdat de gemeenteraad van donderdag 24 oktober niet kon doorgaan door het wegblijven van de N-VA en Open VLD oppositie, kon Isabelle Colpaert die tijdelijk raaadslid Maarten De Smet(CD&V) zal vervangen haar eed als gemeenteraadslid niet afleggen.

Het schepencollege riep op 4 november de raadsleden samen voor een gemeenteraad met dezelfde punten op de dagorde als van de zitting van 24 oktober. Daardoor kon er, hoe weinig raadsleden er ook aanwezig zouden zijn, geldig vergaderd worden.

De raadszitting begon om 17u en bijna iedereen had zich op die ongewone datum en het ongewone uur voor een Maldegemse gemeenteraad kunnen vrij maken.

Nadat de oppositie haar twijfels had geuit over geldigheid van de reden voor de tijdelijke onbeschikbaarheid van Maarten De Smet, kon Isabelle Colpaert haar eed voor Koenraad De Ceuninck, voorzitter van de gemeenteraad afleggen. Het traditionele applaus na een eedaflegging was zo zwak dat het mij was ontgaan.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home