www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 519 - Week 45 : van 3 tot 9 november 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

DAVID STORM VOORZITTER VAN
NIEUW ADEGEMS FEESTCOMITE

Op het einde van de zomerkermis bereikten de spanningen in het Adegemse feestcomité een hoogtepunt. Omdat de kloof tussen de voorzitter en de rest van het feestcomité zo diep geworden was werd het bestuur ontbonden.

Aan schepen van feestelijkheden Geert De Roo werd gevraagd om de verkiezing van een nieuw Adegems feestcomité te organiseren en om na te gaan of het Adegems feestcomité nog altijd het statuut van gemeentelijk feestcomité heeft.

Iedere inwoner van de gemeente Maldegem kreeg tot midden oktober de gelegenheid om zich kandidaat te stellen voor het nieuw feestcomité. Er kwamen bij schepen De Roo en de gemeente 13 kandidaturen binnen. De uitredende voorzitter stelde zich geen kandidaat meer.

Uit de opzoekingen van schepen De Roo is gebleken dat het Adegemse feestcomité nog altijd een gemeentelijk comité is.

Vorige week werd het nieuwe feestcomité verkozen. Het bestaat uit: voorzitter David Storm, secretaris Danny Willems, penningmeester Marc Willems en de bestuursleden - William Mestach - Helmuth Grijp - Marc Maeyens - Stijn Van De Walle - Mike Bogaert - Brigitte Coppieters - Eddy V. - Lieselot De Metsenaere - Ovidiu Toredas.

Het bestuur is ruimer en telt verschillende nieuwe gezichten. Dat nieuwe bestuur kan onmiddellijk beginnen met de voorbereidingen van de nieuwjaarsreceptie en van de quiz de Slimste Stroate van Maldegem.


GEMEENTERAAD NU OP MAANDAGNAMIDDAG

Omdat de oppositiepartijen N-VA en Open VLD op donderdag 24 oktober niet in de raadszaal verschenen, kon Isabelle Colpaert niet alleen de eed als gemeenteraadslid niet afleggen, (in vervanging van Maarten De Smet, die die voor zijn beroep tijdelijk in het buitenland zit), maar ook de andere punten van de dagorde konden niet afgehandeld worden.

Burgemeester Marleen Van den Bussche -die geen goed woord overhad voor de actie van de oppositie- kondigde diezelfde avond aan dat er in de toekomst geen vaste datum meer is voor het organiseren van de gemeenteraden. Het schepencollege zal in de toekomst bepalen op welke datum en uur de gemeenteraadszittingen doorgaan. De raadsleden zullen zoals de wet voorziet 5 werkdagen voor de raadszitting hun dagorde ontvangen.

De raadsleden hebben ondertussen al een uitnodiging gekregen voor de volgende zitting die doorgaat op maandag 4 november om 17 uur. Op die uitnodiging staat dat het om de tweede oproep gaat voor de behandeling van de punten die voor de raadzitting van donderdag 24 oktober voorzien waren. Omdat het om een tweede oproep gaat kan de oppositie haar tactiek van de lege stoelen niet herhalen.

Bij een tweede oproep kan de gemeenteraad onafhankelijk van het aantal raadsleden dat aanwezig is geldig vergaderen en beslissingen nemen.


GRAFZERKSCHUIMERS OOK
ACTIEF OP ADEGEMS KERKHOF

GRAFZERKSCHUIMERS OOK ACTIEF OP ADEGEMS KERKHOF
Het was met Allerheiligen en Allerzielen weer druk op de kerkhoven die er met de vele bloemen aan de graven als prachtige schilderijen uitzagen. Jammer dat er opnieuw mensen moesten vaststellen dat er grafschuimers aan het werk geweest waren.

De laatste dagen van oktober hebben veel mensen een bezoek gebracht aan het kerkhof om de grafzerk van een familielid of vriend op te kuisen.

Niet alleen in Adegem hebben mensen moeten vaststellen dat er sedert hun laatste bezoek aan het kerkhof grafzerkschuimers aan het werk zijn geweest. Die stelen niet alleen bloemen en beelden die los op of aan de grafzerk staan, ook gedenkstenen of beeldjes die aan de grafzerk gelijmd zijn worden losgewrikt en meegenomen.

Sommige grafzerken krijgen meer dan een maal het bezoek van grafschuimers. In de meeste gevallen hebben de ontvreemde zaken geen grote financiële waarde maat zij hebben wel een grote emotionele waarde voor de mensen die ze op de grafzerk geplaatst hebben.

Er zijn verschillende oorzaken waarom grafschuimers op stap gaan. Soms gebeurt het gewoon uit vandalisme. Sommige gestolen voorwerpen worden soms op een grafzerk op hetzelfde of een ander kerkhof terug gevonden. In nog andere gevallen worden de gestolen voorwerpen op rommelmarkten te koop aangeboden.

Hoewel uit reacties van mensen blijkt dat er ook op de kerkhoven in Maldegem en de deelgemeenten af en toe grafzerkschuimers aan het werk zijn komen er daarover bij de politie weinig klachten binnen. Volgens hoofdcommissaris Yasmine Vanavermaete kwamen er dit jaar bij de PZ maldegem nog maar 3 klachten over grafzerkschuimers binnen. Twee daarvan hadden betrekking op diefstallen op het kerkhof in Adegem en een in Donk.

Het is moeilijk om grafschuimers op heterdaad te betrappen maar de kans wordt nog kleiner als er geen aangifte wordt gedaan van de diefstal of grafschennis.

Hoofdcommissaris Vanavermaete raadt de mensen aan om er bij het bezoek aan een kerkhof, ook buiten de feestdagen, voor te zorgen dat hun auto goed is afgesloten en er geen waardevolle zaken in de auto blijven liggen. Ook in Maldegem en Adegem zijn er in het verleden diefstallen uit auto's die voor het kerkhof geparkeerd stonden gekend.


BRANDWEER ONTVING WINNAARS
VAN ZIJN TEKENWEDSTRIJD

BRANDWEER ONTVING WINNAARS VAN ZIJN TEKENWEDSTRIJD

Dank zij een aantrekkelijk programma voor jong en oud, en het prachtige weer, groeide de opendeurdag van het Maldegemse brandweerkorps op zondag 22 september uit tot een ongekend succes.

Er werd ter gelegenheid van die opendeurdag ook een tekenwedstrijd voor kinderen tot 12 jaar georganiseerd. Er kwamen 230 tekeningen binnen en de jury had veel tijd nodig om alle tekeningen uit de verschillende leeftijdscategorieën te beoordelen en de 20 prijswinnaars aan te duiden.

Vorige week zondag (27 oktober) werden de prijswinnaars en hun ouders in de brandweerkazerne ontvangen. De winnaars waren: Lisa Nieuwlaet, Thyme Van Speybroeck, Iljo Blomme, Ella Kalse, Yuna De Meyer, Stan Maes, Milan Neyt, Lieze Bauwens, Yarne Plasschaert, Maura De Clercq, Josse De Proft, Laure Gerard, Febe Martens, Bas Poppe, Ina Vandenberghe, Kyano De Maertelaere, Loucka Vanhooreweder, Luca Baeckeland, Kato Taghon en Yentle Timmerman.

Zowel de kinderen als hun ouders waren aangenaam verrast over de prachtige prijzen die de kinderen kregen.


GEZINSGBOND ORGANISEERDE
NEGENDE "KOKEN VOOR MANNEN"

GEZINSGBOND ORGANISEERDE 9DE KOKEN VOOR MANNEN
Negen mannen zorgden er zondag samen voor dat hun partner die voormiddag niet moest koken maar 's middags in het dienstencentrum Oud Sint Jozef de voeten onder de feesttafel mochten steken.

Voor de negende maal stond "koken voor mannen" op het jaarprogramma van de Adegemse afdeling van de Gezinsbond.

In het dienstencentrum Oud Sint Jozef werd onder te begeleiding van kok Wery een volledig menu klaargemaakt.

De mannen moesten hard werken om tegen 12u30, het moment waarop hun partners in Oud Sint Jozef verwacht werden, klaar te zijn met hun werk in de keuken.

Er moest hard gewerkt worden maar er was ook nog ruimte om te lachten en de innerlijke mens te verfrissen.

Bij het aperitief werden de partners verwend met Warp met Parmaham, kruidenkaas, Krokante groentjes en rucola, Mousse van gerookte zalm met een scheutje mosterdvinaigrette en grijze garnalen en scampi met gerookt spek.

Als voorgerecht werd een kabeljauwhaasje met krokant kruidenkorstje en spinazie geserveerd. Daarna volgde een venkelroomsoep op de wijze van de kok.

Als hoofdgerecht stond Lamskroon in rozemarijnkort met oesterzwammen en Pommes Berny op het menu.

Als afsluiter waren er Rode vruchten met een koude sabayon van Grand Marnier.


KLJ ADEGEM STARTTE ZIJN
VIJFDE WERKJAAR

KLJ ADEGEM STARTTE ZIJN VIJFDE WERKJAAR
De KLJ startdag voor de - 12 jarigen en de - 16 jarigen begon onder een stralende zon maar eindigde onder een dreigend wolkendek en de eerste druppels van een fikse bui.

Onder de slogan "SNOR MEE MET KLJ ADEGEM" begon de Adegemse jeugdbeweging aan haar vijfde werkjaar.

Om de leden de op hun maat geschreven ontspanning te kunnen aanbieden, worden die leden in 4 leeftijdsgroepen ingedeeld.

De groepen +16 jaar en plus 18 jaar hadden hun startdag op vrijdag 11 oktober. De leiding was tevreden over de start van zijn nieuwe werkjaar.

De startdag voor de -12 jarigen en de -16 jarigen ging door op zondag 20 oktober. Op vrijdagavond mocht de leiding 25 jongen verwelkomen. Voor de startdag op zondag daagden er 65 jongeren op.

Zowel op vrijdagavond op zondagnamiddag stonden er groepsactiviteiten op het programma waarin de leden zich konden uitleven.

KLJ ADEGEM STARTTE ZIJN VIJFDE WERKJAAR Vorming maar vooral sport en spel zijn de zijn de voornaamste ingrediënten van het KLJ jaarprogramma.

Het wordt een belangrijk werkjaar. De nog jonge jeugdbeweging heeft de voorbije jaren al met succes aan verschillende regionale KLJ sportfeesten deelgenomen.

Het hoogtepunt van zijn verjaardagsweekend, dat doorgaat van 11 tot en met 13 juli 2014, is de organisatie van het eerste eigen groot sportfeest.

Op dat sportfeest ontvangt ontvang KLJ Adegem verschillen zusterafdelingen uit de regio.

Het nieuwe werkjaar is al begonnen, maar jongeren die ook deel willen uitmaken van een dynamische Adegemse jeugdbeweging kunnen nog altijd bij de KLJ leiding terecht, een kijkje nemen op www.kljadegem.be of mailen naar [email protected].


PROVINCIE ORGANISEERT
GROEPSAANKOOP GROENE STROOM

Na het succes van de eerste en tweede edities van de gezamenlijke aankoop van groene stroom, organiseert het provinciebestuur van Oost Vlaanderen een derde groepsaankoop van 100% groene stroom.

Door de massale aankoop van groene stroom werd in het verleden al 80.433 ton CO² uit de lucht gehouden.

De intekenaars bespaarden samen ook 8.540.000 euro.

Ook de gemeente Maldegem staat achter het initiatief van het provinciebestuur.

Mensen die belangstelling hebben kunnen zich melden bij www.samengaanwegroener.be. De veiling is voorzien voor 5 december.

Voor 25 december krijgt iedere intekenaar een persoonlijk aanbod. Daarna krijgt iedereen tot 14 februari 2014 om al dan niet dat aanbod in te gaan.

Wie thuis geen toegang heeft tot het internet kan voor zijn aanmelding terecht op de wekelijkse zitmomenten van Woonwijzer Meetjesland, die plaats vinden elke donderdag van 9 tot 12 uur, elke eerste en derde maandag van de maand tussen 18 en 20 uur en elke eerste zaterdag van de maand tussen 10 en 12 uur in het dienstencentrum Oud Sint Jozef in de Mevr. Courtmanslaan.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home