www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 518 - Week 44 : van 27 oktober tot 2 november 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

OPPOSITIE LEGT GEMEENTERAAD LAM

Vorige week donderdag heb ik de kortste gemeenteraadszitting uit mijn 36-jarige loopbaan als persmedewerker meegemaakt.

Toen om 19 uur 30 de raadszitting moest beginnen waren enkel de dertien leden van de CD&V - Groen meerderheid in de raadszaal aanwezig.

Maarten De Smet (CD&V), die voor zijn bedrijf in het buitenland zit, was afwezig.

De eerste punten van de dagorde gingen dan ook over de tijdelijke onbeschikbaarheid van Maarten De Smet en zijn eveneens tijdelijke vervanging door Isabelle Colpaert (eerste opvolger op de CD&V lijst).

De voltallige N-VA - Open VLD oppositie stond in de gang, maar kwam niet binnen.

Doordat de beide oppositiefracties hun plaats rond de vergadertafel niet innamen kon Koenraad De Ceuninck, als voorzitter van de gemeenteraad, niets anders doen dan vaststellen dat de Maldegemse gemeenteraad in onvoldoende aantal aanwezig was om geldig te kunnen vergaderen.

Niet alleen de verkozenen van de meerderheid maar ook het publiek -waaronder enkele mensen die voor het eerst naar een raadszitting kwamen luisteren en enkelen die gekomen waren om vooral de vragen te volgen die door de oppositieleden op de dagorde waren geplaatst- wisten even niet goed waar ze het hadden.

In een persbericht liet de gezamenlijke oppositie weten dat zij die actie ondernamen om hun ongenoegen te uiten over de respectloze houding van de meerderheid tegenover de oppositie.

De bestuurscoalitie had, volgens de oppositie, al vanaf de eerste raadszitting moeten inzien dat de krappe meerderheid waarvoor ze gekozen heeft, niet werkbaar is zonder een constructieve samenwerking over de partijgrenzen heen.

In een tweede persbericht merkten de fractievoorzitters CD&V en Groen op dat de oppositie een inhoudsloos politiek spelletje speelt dat getuigt van weinig verantwoordelijkheidszin.

"Door afwezig te blijven op de raadszitting hebben zij niet alleen de tijdelijke vervanging om beroepsredenen van Maarten De Smet mogelijk onmogelijk gemaakt.

Zij hebben ook de begrotingswijziging tegen gehouden die extra kredieten moesten voorzien voor de ontstopping van riolen, het maaien van wegbermen en andere werken voor een beter leefbaar Maldegem.

De politiereglementen voor de verkeersveiligheid in Donk (nu de werken achter de rug zijn) konden niet gestemd worden en het herstel en de overname van de Gewestweg Veldekens zal mogelijks een jaar vertraging oplopen.

De oppositie vindt haar politieke spelletje belangrijker dan de punten die zij zelf aan de dagorde toevoegde" stond er nog in het persbericht te lezen.

Isabelle Colpaert die in de raadszaal zat te wachten op het moment dat zij de eed als raadslid mocht afleggen, wist even niet waar ze het had.

"Toen ik binnenkwam in de gang werd ik door leden van de oppositie met handjes-schudden en kussen als nieuw raadslid verwelkomd. Op dat moment wisten die mensen al dat ik mijn eed niet zou mogen afleggen" klonk het teleurgesteld.

Meteen was ze een les in politiek rijker...


KOTK BRACHT VOORLOPIG 46.000 EURO OP

KOTK BRACHT VOORLOPIG 46.000 EURO OP
Meer dan 450 mensen namen vorige week zondag deel aan het ontbijt dat bij het begin van de slotdag van "Kom Op tegen Kanker" in den Hoogen Pad werd georganiseerd.

De inwoners van Maldegem en de deelgemeenten hebben nog maar eens getoond dat zij het hart op de juiste plaats hebben.

Ook dit jaar hebben verschillende particulieren en verenigingen activiteiten georganiseerd waarvan ze de opbrengst aan KOTK schonken.

Het Maldegems Comité zelf organiseerde ook een aantal activiteiten.

Vorige week zondag organiseerde het comité zijn slotdag in den Hoogen Pad in Adegem. Dat is voorlopig het enige complex dat groot genoeg is om iedereen die aan de slotdag wil deelnemen een plaats te geven.

KOTK BRACHT VOORLOPIG 46.000 EURO OP
Samen met een legertje sympathisanten zorgde het comité er ook dit jaar voor dat de slotdag in een gezellige sfeer verliep.

De grootste belangstelling was er voor het ontbijt. Iedereen die eenmaal aan een Maldegems KOTK ontbijt heeft deelgenomen weet dat het lekker en uitgebreid is.

Bij momenten stonden de mensen tot buiten den Hoogen Pad aan te schuiven om zich aan te melden voor het ontbijt. Het ontbijt was nauwelijks afgeruimd of de aperitieven werden geserveerd.

Wie geen zin had om 's middags zelf iets klaar te maken kon in den Hoogen Pad tegen een democratische prijs de innerlijke mens versterken.

Rond 14u werd het uitgebreide taarten- en pannenkoekenbuffet binnengebracht.

Voor de animatie kon het comité ook dit jaar rekenen op talent uit de eigen regio.

Er waren zondag ook infomomenten. Voor de voordracht van Dr. Katrien Vossaert over huidkanker was er zoveel belangstelling dat er niet voor iedereen een zitje was in de vergaderzaal.

's Middags was er ook ruime belangstelling voor de uiteenzetting van het werk van de organisatie Think Pink door Heidi Vansevenant. Maldegem is voor zijn inzet voor KOTK de Think Pink gemeente 2013.

Rond 17 uur zat de slotdag van KOTK er op en kon het team aan de opkuis van den Hoogen Pad beginnen.


INBRAKEN IN DE VROEGE OCHTEND

Woensdag in de vroege morgen (voor 6 uur) werd er op verschillende plaatsen in het centrum van Maldegem ingebroken en gepoogd om in te breken.

Op minstens twee plaatsen is de inbreker tot aan en zelfs in de slaapkamer van de bewoonster geweest.

Zowel de politie als het BIN-coördinatieteam raadt de mensen aan om zowel 's avonds als op de momenten dat zij hun woning onbewaakt achterlaten, na te gaan of alle buitendeuren en vensters goed zijn afgesloten.

Aan de bevolking wordt gevraagd om, als zij iets verdachts opmerken, onmiddellijk contact op te nemen met de de 101 of met de plaatselijke politie.


GRATIS FRUIT VOOR JONG EN OUD

GRATIS FRUIT VOOR JONG EN OUD

Dit jaar trokken de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de GBS de Kruipuit tijdens de week van het bos niet naar de bossen maar naar de boomgaard van Kathleen Claeys (lid van de ouderraad) in het Blakkeveld.

Voordat zij mochten helpen bij het plukken van de appels en peren kregen zij van hun leerkrachten nog wat extra informatie over fruit.

GRATIS FRUIT VOOR JONG EN OUD

Woensdag kregen alle leerlingen van de school gratis een appel of een peer die de kinderen maandag zelf hadden geplukt.

Ook de ouders en grootouders die woensdagmiddag hun kinderen of kleinkinderen kwamen ophalen mochten hun hand in de fruitmand steken.


NIET ALLEEN VOOR KINDEREN IS
HET SPEELBOS EEN AANRADER

NIET ALLEEN VOOR KINDEREN IS HET SPEELBOS EEN AANRADER
Vorige week zondag werd in Kleit, in aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en gouverneur Jan Briers, het Speelbos -te bereiken via de Kleitkalseide en de Doornstraat- officieel in gebruik genomen.

Het speelbos is niet alleen, zoals zijn naam laat vermoeden, een aanrader voor kinderen. Ook natuurliefhebbers en mensen die houden van rust kunnen er van genieten. Naast de mooie wandelpaden is er ook het blotevoetenpad.

Terwijl de minister en de gouverneur van op een afstand toekeken wandelden burgemeester Marleen van den Bussche en de aanwezige schepenen en raadsleden blootvoets over het pad waarvan een deel door de regen in een modderpoel herschapen was. Er staat gelukkig een pomp in het speelbos zodat het mogelijk is om, na een wandeling over het blotevoetenpad, de voeten af te spoelen.

Voor de liefhebbers van picknick staat erin het speelbos ook een grote banktafel.


MALDEGEM NEEMT DE
GEWESTWEG N499 OVER

MALDEGEM NEEMT DE GEWESTWEG N499 OVER
Voor gewezen Open VLD gemeenteraadslid Marcel Steyaert is het een goede zaak dat de gemeente Veldekens en de Zwepe pas van het Vlaams Gewest zal overnemen als het wegdek van die straten volledig hersteld is.

Voor het Vlaams Gewest heeft de verbinding tussen Eeklo en Aalter (gewestweg 499) zijn functie als Gewestweg al lang verloren. Daarom stelde zij tijdens de vorige bestuursperiode Eeklo, Maldegem en Knesselare voor om het gedeelte van die weg op hun grondgebied over te nemen. Iedere gemeente zou een bedrag krijgen om herstellingswerken aan de wegen uit te voeren.

"Het was een goede zaak dat Maldegem toen niet op het voorstel is ingegaan. Eeklo heeft dat wel gedaan en heeft ondervonden dat het bedrag dat het Vlaams Gewest hen gegeven heeft om het gedeelte van de N499 op hun grondgebied te herstellen onvoldoende was. De rest heeft de stad zelf moeten bijpassen" weet Marcel Steyaert die op Veldekens woont.

Voor hem is het een goede zaak dat de gemeente Veldekens en de Zwepe pas zal overnemen nadat de wegen hersteld zijn.

Hij vindt het wel jammer dat werken en de overname door wat hij "een dom politiek spel" noemt een jaar vertraging kunnen oplopen. Die vertraging zou er volgens burgemeester Marleen Van den Bussche kunnen komen omdat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nu zijn budgetten voor volgend jaar vastlegt.

Doordat de gemeenteraad van vorige week donderdag niet doorging heeft het AWV nog geen zekerheid dat de gemeente instemt met de overname. Zij voorziet dan ook voorlopig geen werken aan de N499.


CHRISTINE VAN BROECKHOVEN EN
NOBERT DE COSTER IN OUD SINT JOZEF

Op zondag 16 juni 2013 organiseerde de Adegemse werkgroep 1956 zijn "BENEFIET VOOR WIE VERGEET". Eregast op die benefit was professor Christine Van Broeckhoven. De professor is moleculair Biologe en een autoriteit op het vlak van Alzheimer.

Tijdens haar bezoek aan den Hoogen Pad maakten de verantwoordelijken van het dienstencentrum Oud Sint Jozef een afspraak met de professor om een lezing te komen geven in het dienstencentrum in de Mevr. Courtmanslaan. Die lezing over Alzheimer en dementie gaat door op dinsdag 5 november om 20u.

Op vrijdag 8 november gaat het er in Oud Sint Jozef luchtiger aan toe: dan brengt Norbert De Coster er om 14 uur de eenakter "Gezegend zij". De monoloog is naar de tekst van Pascale Platel. Na de pauze brengt Norbert nog enkele korte verhalen.

Omdat het aantal plaatsen in de zaal beperkt is moet er voor beide activiteiten vooraf worden ingeschreven bij de centrumleider, via het telefoonnummer : 050 40 39 22 of per mail aan [email protected].

De toegangsprijs voor zowel de lezing van Christine Van Broeckhoven als voor de monoloog van de Norbert de Coster bedraagt 5 euro.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home