www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 516 - Week 42 : van 13 tot 19 oktober 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

OKRA ADEGEM VERWENDE
ZIJN 80 PLUSSERS

OKRA ADEGEM VERWENDE ZIJN 80 PLUSSERS
Anna De Baets werd op dinsdag 8 oktober, de dag dat zij samen met de andere Adegemse 80 plussers door OKRA werd verwend, 91 jaar. Zij was daarmee niet de oudste van het gezelschap. Cyriel Ryckaert is nog 4 jaar ouder.

Omdat zijn 80 plussers niet meer aan alle activiteiten die door OKRA worden georganiseerd kunnen deelnemen, organiseert de Adegemse afdeling van de seniorenvereniging jaarlijks een namiddag speciaal voor de 80 plussers.

Vorige week dinsdag werden zij in de cafetaria van den Hoogen Pad verwacht. Er schreven zich 62 tachtig plussers in.

Wie door niemand kon gebracht en teruggevoerd worden, werd door een van de bestuursleden gehaald en teruggebracht.

"Extra kosten om een programma voor die namiddag in elkaar te steken zijn er niet. Die mensen genieten er van om bij een kop koffie en een hapje met wat licht muziek op de achtergrond gezellig te kunnen babbelen" weet het OKRA bestuur uit ervaring. Dit jaar stonden er pannenkoeken op het menu.

OKRA ADEGEM VERWENDE ZIJN 80 PLUSSERS Bestuursleden die zich in de keuken waagden werden aan het werk gezet.

Naast de koffie en de pannenkoeken waren er door de 80 plussers ook nog enkele prijzen te winnen. Voorzitter Cecile Ryckaert had voor het toewijzen van de prijzen een nieuw systeem met speelkaarten uitgewerkt.

Het systeem werkt maar er moet nog wat aan geschaafd worden. Het duurde iets langer dan verwacht voor de 10 speelkaarten de winnaars van een van de prijzen hadden aangeduid.

Rond 16 uur beginnen de 80 plussers te denken aan naar huis gaan. Dan is voor het bestuur het moment aangebroken om hen een attentie te overhandigen.


GEMEENTE VERLEENT
CROSSVERGUNNNING AAN BERLAARS-SITE

GEMEENTE VERLEENT CROSSVERGUNNNING AAN BERLAARS-SITE
Samen met de inrichters van autocrossen en motorcrossen bracht schepen van milieu Annelies Lammertyn donderdag een bezoek van de Berlaars-site die voor de komende 3 jaar een crossvergunning heeft gekregen.

Het Maldegemse schepencollege heeft bij het begin van deze bestuursperiode beslist dat er in Maldegem auto- en motorcrossen mogen georganiseerd worden.

Om niet altijd dezelfde mensen met geluidshinder- en andere ongemakken van deze sportmanifestaties op te zadelen, moeten die wedstrijden zoals de fuiven over de gemeente gespreid worden. Daarom heeft het schepencollege in samenwerking met de milieudienst een vergadering belegd met de inrichters van motor- en autocrossen.

Voor plaatsen waar slechts 1 cross per jaar wordt georganiseerd is een vergunning klasse III nodig. Voor de site waar jaarlijks meer dan een cross wordt georganiseerd is een vergunning Klasse II nodig.

Omdat er op de terreinen in Berlaars jaarlijks een motorcross (voorjaar) en een autocross (najaar) wordt georganiseerd heeft die site een vergunning klasse II nodig. Cedric Depuydt, diensthoofd van de milieudienst, heeft de inrichters van de crossen wegwijs gemaakt in de stappen die ze moeten volgen om hun vergunning aan te vragen en aan welke voorwaarden zij moeten voldoen om een vergunning te krijgen.

Omdat het schepencollege het belangrijk vindt dat ook de mensen die in de onmiddellijke omgeving van de crossterreinen wonen op de hoogte gehouden worden van de organisaties, werd er op 5 juni een vergadering belegd waarop ook de inwoners van Berlaars waren uitgenodigd.

Die kregen de gelegenheid om hun bezorgdheid over parkeerplaatsen voor mobilhomes en het verkeer in de straten rond de site toe te lichten.

Het werd volgens schepen Lammertyn een geslaagde vergadering waarop de gemeente, de inrichters rond de Berlaars-site en de inrichters van de crossen tot overeenstemming kwamen.

Ondertussen werd voor de Berlaars-site een vergunning aangevraagd en werd die door de gemeente voor een periode van 3 jaar goedgekeurd.


NOG EVEN MOEILIJK
DOORGAAND VERKEER LANGS DE N9

Sedert 2 oktober worden er in het gedeelte van de Staatsbaan (Adegem) en de Koning Leopoldlaan (Maldegem) in de N9 betonvakken vervangen.

Het einde van de werken was voor zien voor vrijdag 11 oktober. Door de regen van de afgelopen dagen hebben de werken enkele dagen vertraging opgelopen. Het verkeer verloopt er in die werkzone over een rijvak en wordt geregeld met lichten.


GRIEZELEN IN DE ADEGEMSE BIBLIOTHEEK

Met Halloween (31 oktober) komen duizenden heksen, trollen en andere angstaanjagende figuren voor even uit hun schuilplaats.

Wie meer wil weten over Halloween en zijn gure figuren kan daarvoor tot eind oktober in de Adegemse bibliotheek terecht. Daar is een uitgebreide collectie van griezelboeken voorhanden.


ADEGEMSE 60JARIGEN ROND DE FEESTTAFEL

ADEGEMSE 60JARIGEN ROND DE FEESTTAFEL

Vrijdagavond, terwijl de Belgische nationale voetbalploeg zich kwalificeerden voor de wereldbeker in Brazilië, verzamelden de 60 jarige Adegemnaren in de Carpé Diem voor hun reünie.

Naast diegenen die in Adegem school hebben gelopen, werden ook de 60 jarigen die zich later in Adegem hebben gevestigd op de reünie uitgenodigd.

Freddie De Keyser en Luc Sierens, twee van de initiatiefnemers van de reünie, moesten vaststellen dat er sinds de vorige reünie verschillende leeftijdsgenoten niet meer zijn.


POLITIE DEPANNEERT FIETSERS
MET DEFECTE VERLICHTING

Zien en gezien worden is belangrijk in het verkeer. Daarom zal de PZ Maldegem, nu de donkere maanden in aantocht zijn, extra aandacht hebben voor de verlichting van de fietsen.

Met de moderne technieken die voorhanden zijn is rijden bij nat weer met een fiets met een doorglijden van de dynamo of het ontbreken van enige verlichting op de fiets geen excuus meer om verder te fietsen.

Als bij een controle van een fiets, als verlichting vereist is, blijkt dat de fiets geen verlichting heeft wordt er onmiddellijk een PV opgemaakt.

Wie de baan op is met een fiets met een defecte verlichting komt er voorlopig met een PV van waarschuwing vanaf.

In beide gevallen zal de fietser zijn weg kunnen verder zetten omdat de politie hem of haar tijdelijk een fietsverlichtingspakket ter beschikking stelt.

Dat pakket moet wel binnen de 4 dagen terug worden binnengebracht bij de politie en de fiets moet ondertussen ook in orde gesteld zijn.

Omdat voor jeugdige fietsers (tussen 12 en 16 jaar) geen bekeuring kan uitgeschreven worden, krijgen zij naast hun fietsverlichtingspakket ook een uitnodiging tot het volgen van een verplichte verkeersvormingsklas op woensdagnamiddag of zaterdagvoormiddag.


COMPOSTELA-BIKERS SCHONKEN
2.937 EURO AAN DE VIERKLAVER

COMPOSTELABIKERS SCHONKEN 2.937 EURO AAN DE VIERKLAVER

Begin september begonnen de Compostela-bikers aan de gebouwen van de Vierklaver in Adegem aan een fietsavontuur dat hen 18 dagen en 2.280 km verder in Compostela deed belanden.

Zij lieten zich voor deze sportieve prestatie sponsoren.

De Compostela-bikers en hun begeleiders zijn sedert 28 september terug thuis.

Vorige week zondagnamiddag was een delegatie van de Compostela-bikers te gast in de feesttent van WB kermis.

Daar overhandigden zij een cheque van 2.937 euro, de opbrengst van hun fietsavontuur, aan Gaby Van Landschoot, verantwoordelijke van de vzw de Vierklaver.


MALDEGEM NIET UITGENODIGD
OP MOBILITIESCONFERENTIE

Voor haar mobilitiesconferenties die in Eeklo doorging had Resoc Meetjesland, Leiestreek en Schelde vertegenwoordigers van het kabinet van minister van Mobiliteit Hilde Crevits en een vertegenwoordiger van de NMBS en van de Lijn uitgenodigd om er hun plannen voor de regio voor de toekomst te verduidelijken.

Tot hun voldoening kregen de aanwezigen, te horen dat de besparingen die overal worden aangekondigd geen invloed zullen hebben op de openbare werken die voor de komende jaren in onze regio zijn voorzien.

Het minst goede nieuws kwam van Nele Huys van De Lijn, die liet weten dat er in de komende jaren geen financiële middelen ter beschikking zijn om het huidig netwerk van de Lijn in onze regio uit te breiden.

Als er toch ergens een uitbreiding moet komen dan zal er op een andere plaats moeten bespaard worden.

Volgens Georges Rogge van de NMBS is er 40 miljoen euro voorzien voor de aanleg van Light Railtraject Maldegem - Eeklo.

Dat traject zou later kunnen uitgebreid worden met het traject Gent- Zelzate.

Dat niet iedereen achter het Light railtraject staat was op te maken uit de reactie van de burgemeester van Eeklo. Die pleitte voor verruiming en verbetering van het huidig aanbod van openbaar vervoer voor onze regio.

Met Filip Boelaert, kabinetschef van minister Crevits en zijn collega's Lucie Petrie en An Saye werd er onder meer gesproken over de geplande werken aan de N44 (Aalter- Knesselare Maldegem) en de verdere omvorming van de N49 tot E34 en de problemen die in deze beide dossiers nog moeten overwonnen worden.

Omdat er niemand van het Maldegemse gemeentebestuur op deze mobiliteitsconferentie aanwezig was, werd er niet gesproken over de Maldegemse problemen in deze beide dossiers.

Maldegem is nog wel lid van Resoc, maar heeft een paar jaar terug besloten om voorlopig zijn afgesproken bijdrage aan Resoc niet meer te betalen.

In een mail aan de raad van bestuur van Resoc heeft schepen Valerie Taeldeman, die Maldegem in Resoc vertegenwoordigt, haar ongenoegen geuit over het feit dat zij niet voor deze belangrijke bijeenkomst was uitgenodigd.

Het kan volgens haar niet dat Resoc een conferentie belegt over de regio maar een van de grootste gemeenten van regio niet uitnodigt op die bijeenkomst.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home