www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 514 - Week 40 : van 29 september tot 5 oktober 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BIBLIOTHEEK VERLAAT
ADEGEMS GEMEENTEHUIS

Het is nog niet voor onmiddellijk, maar voor het Maldegemse schepencollege staat het vast dat de Adegemse afdeling van de Bibliotheek naar een van de lokalen in den Hoogen Pad verhuist.

Tijdens een commissievergadering over het duurzaam beheer en gebruik van het gemeentelijk patrimonium zijn de plannen voor de toekomst van dat patrimonium toegelicht.

Een studie heeft aangetoond dat de energiefacturen van het Adegemse gemeentehuis hoog oplopen omdat de ramen enkel uit glas bestaan en het gebouw nog dateert uit de periode dat er nog niet over isolatie werd gesproken.

Zolang de bibliotheek in het gemeentehuis zit moet er ter bescherming van de boeken en tijdschriften een minimum- temperatuur gehandhaafd worden.

Door het gebrek aan isolatie gaat veel warmte verloren. Daarom zal de bibliotheek, nadat de nodige aanpassingswerken zijn uitgevoerd, naar een lokaal in den Hoogen Pad verhuizen.

Na de verhuis van de bibliotheek zal enkel nog het gelijkvloers van het gemeentehuis worden gebruikt. Een van de vrijgekomen lokalen op het gelijkvloers zal ter beschikking worden gesteld van De Papaver.

De andere lokalen kunnen als vergaderlokalen gebruikt worden.

ONTHAALBUREAU

Het onderbrengen van de bibliotheek in den Hogen Pad is niet de enige verandering die den Hoogen Pad zal ondergaan. Nadat Freddy Boels (N-VA) al jaren op meer gemeentelijke dienstverlening in Adegem heeft aangedrongen zet de huidige meerderheid een eerste stap in die richting.

Zij wil het secretariaat van den Hoogen Pad herwaarderen en het de functie van onthaalbureau geven, zoals het bureau in de inkom van het Maldegemse gemeentehuis.

Waarvoor de Adegemnaren allemaal bij het onthaal terecht zullen kunnen, zal later worden bekendgemaakt.

GEEN UITBREIDING

Hoewel wij al meermaals hoorden dat men op de gemeentelijke basisschool op de Kruipuit door de jaarlijkse stijging van het aantal leerlingen langzaam maar zeker in lokalennood komt, bleek op de commissievergadering dat er geen uitbreiding van de GBS voorzien zal worden.

Er zal een optimaal gebruik van de beschikbare lokalen worden nagestreefd.

CENTRALISATIE

Het oud hospitaal in de Mevrouw Courtmanslaan, waar de KUMA zijn thuisbasis heeft, wordt niet alleen gerenoveerd.

Omdat de sporthal Van Cauteren, de Redekiel en de bijhorende parking te koop worden aangeboden, wordt er naast de oude kliniek voor nieuwbouw gezorgd.

Eens de renovatie en de nieuwbouw gerealiseerd is, wordt alles wat in Maldegem en de deelgemeenten onder de vlag van de KUMA zit daar gecentraliseerd.

Ook de activiteiten die nu in JOC De Redekiel doorgaan zullen naar de nieuwbouw verhuizen.

In die nieuwbouw wordt ook een grote zaal voorzien (minimum voor 400 man), waarin naast kleine sporten ook fuiven kunnen georganiseerd worden.

De renovatie van de oude kliniek en de nieuwbouw zou nog in deze bestuursperiode kunnen gerealiseerd worden.


APERITIEFCONCERT EN
RIBBETJESFESTIJN BIJ DE V.V.A.

Ter gelegenheid van de winterkermis organiseert de muziekmaatschappij de Verenigde Vrienden Adegem op zondag 13 oktober een aperitiefconcert en een ribbetjesfestijn in den Hoogen Pad.

Van het aperitiefconcert, dat om 11u30 begint, kan iedereen gratis genieten. Wie wil deelnemen aan het ribbetjesfestijn moet zich inschrijven bij een van de bestuursleden of muzikanten.

Kinderen tot 12 jaar betalen 10 euro. Wie ouder is dan 12 jaar moet 18 euro betalen.


KIJKEN DOOR EEN DRONKEN BRIL

KIJKEN DOOR EEN DRONKEN BRIL

Dank zij een aantrekkelijk programma met verschillende demonstraties van interventies, de komst van de Heli MUG en het prachtige weer was het vorige week zondag van 10 uur tot in de late namiddag druk op de opendeurdag van het Maldegemse brandweerkorps.

De bezoekers werden ook uitgenodigd om actief aan de opendeurdag deel te nemen.

Op een plaats werden kregen zij een speciale (zatte) bril opgezet.

Zo ondervonden zij hoe moeilijk het is voor iemand die een glaasje te veel op heeft om een kort parcours met kleine hindernissen af te leggen.


RESULTATEN VAN DE ZOMER-BOBCAMPAGNE

Ook de PZ Maldegem nam deel aan de Nationale Zomer Bob-campagne.

Er werden tijdens deze campagne in de PZ Maldegem 899 ademtests uitgevoerd, waarvan 110 naar aanleiding van een verkeersongeval.

Bij 10 mensen die moesten blazen verscheen een A (alarm) op het scherm.

Bij 23 verscheen de P van positief. Daarvan moesten er 18 hun rijbewijs onmiddellijk inleveren.

De zomercampagne zit er op maar in de PZ Maldegem worden er ook buiten die campagne dagelijks automobilisten aan een ademtest onderworpen.


KOMEN EN GAAN BIJ
DE MALDEGEMSE BRANDWEER

KOMEN EN GAAN BIJ DE MALDEGEMSE BRANDWEER

Vorige week zaterdag nam het Maldegemse brandweerkorps met een korte plechtigheid afscheid van Gerard De Sloover (39 jaar en 9 maanden brandweerman), Eric Roers (27 jaar en 6 maanden brandweerman) en Georges Incoul (26jaar en 8 maanden brandweerman).

Die mensen namen afscheid van het korps omdat zij de leeftijd van de 60 jaar hebben bereikt en de wet voorziet dat zij dan ontslag moeten nemen.

Het Maldegemse brandweerkorps heeft nood aan nieuwe mensen (mannen en vrouwen), wil het in de toekomst zijn dienstverlening kunnen blijven verzekeren. De gemeente heeft dan ook 5 plaatsen voor brandweerman/vrouw vacant verklaard.

Mensen die belangstelling hebben om deel uit te maken van het korps hebben nog tot 20 oktober de tijd om hun kandidatuur in te dienen bij het kabinet van de burgemeester.


ROGER EN ALINE
65 JAAR GELUKKIG GETROUWD

ROGER EN ALINE 65 JAAR GELUKKIG GETROUWD

Roger Braet en Aline Vandevoorde werden ter gelegenheid van hun briljanten huwelijksjubileum samen met hun familie in het Maldegemse gemeentehuis ontvangen.

Voordat ze met pensioen gingen was de familie gekend van hun Bierronde, hun frituur en hun crème ronde.

Roger was tot voor enkele jaren nog regelmatig te zien als drager bij uitvaartplechtigheden.


NA DE DODE BOSDUIVEN:
DE DODE WILDE EENDEN

NA DE DODE BOSDUIVEN DE DODE WILDE EENDEN
Als er ergens in onze gemeente grote hoeveelheden dood gevogelte gevonden worden, wordt gemeenteraadslid Boudewijn De Schepper vlugger verwittigd dan de Politie.

In augustus werden een zeventigtal afgeschoten bosduiven in de graskant in 't Broekelken gedumpt.

Vorige week kreeg Boudewijn De Schepper bericht dat er langs de berm van de Expresweg zakken met doodgeschoten wilde eenden waren gedumpt.

Zaterdagmiddag hebben wij het Adegemse gemeenteraadslid vergezeld naar de plaats die hem was doorgegeven. Daar troffen wij vier grote plastiekzakken aan, met daarin minstens 70 kadavers van doodgeschoten wilde eenden.

Volgens Boudewijn werden die al bij het begin van het jachtseizoen geschoten en vermoedelijk langs de berm van de N49 naar beneden gegooid.

Omdat de zakken daar al verschillende dagen liggen heeft de natuurlijke opruimdienst al een deel van zijn werk gedaan: van sommige kadavers bleven nog alleen de karkassen over.

Aan een van de karkassen zat nog een ring bevestigd.


VAN ONTBIJT TOT KOFFIETIJD

Wie de actie KOTK 2013 wil steunen stipt zondag 20 oktober 2013 aan in zijn agenda: die dag organiseert het Maldegemse comité KOTK onder de vlag van "Van ontbijt tot koffietijd" zijn slotmanifestatie van de tweejaarlijkse actie in den Hoogen Pad.

Tussen 8 uur en 10 uur kan er zonder vooraf-inschrijving aangeschoven worden voor het ontbijt. Wie in het verleden deelnam aan een KOTK ontbijt weet dat het uitgebreid en lekker is.

Volwassenen betalen 7 euro. Voor kinderen tussen 5 en 12 jaar wordt 5 euro gerekend en voor wie jonger is dan 5 jaar moet 2 euro betaald worden.

Om 10 uur is er een infosessie over huidkanker door Dr. Katrien Vossaert.

Vanaf 11 uur 30 wordt het aperitief, de soep en de lunch geserveerd. De tweede infosessie, die om 13 uur begint, gaat over borstkankerscreening met Think Pink.

Vanaf 14 uur is het koffietijd met uitgebreid dessertbuffet. Tussen de infosessies en tijdens de koffietijd zijn er optredens van lokaal muzikaal talent.

Tussendoor worden de resultaten die in de loop van de afgelopen maanden georganiseerd werden bekend gemaakt.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home