www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 503 - Week 29 : van 14 tot 20 juli 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ADEGEM HEEFT ZIJN KERMIS GOED INGEZET !

ADEGEM HEEFT ZIJN KERMIS GOED INGEZET!

Meer dan 200 kinderen zakten vrijdagnamiddag naar den Hoogen Pad af om er samen met poppenkast Pedrolino de zomerkermis te openen.

De kinderen genoten van het verhaal maar wilden toen de pauze werd aangekondigd toch snel naar de inkomhal, waar een gratis drankje op hen stond te wachten.

Na de voorstelling kregen zij ook nog allemaal een zak snoep van het kermiscomité.

ADEGEM HEEFT ZIJN KERMIS GOED INGEZET!

De meeste inwoners van Adegem-Dorp sliepen nog toen de eerste deelnemers aan de Rommel-antiekbeurs hun stand opstelden in het verkeersvrije centrum van Adegem.

De zon, die naarmate de dag vorderde steeds feller scheen, zorgde er voor dat de belangstelling voor de rommel - Antiekmarkt zowel 's morgens als 's namiddags de gestelde verwachtingen inloste.


DOKTER HERREBAUTLAAN IN FEEST

DOKTER HERREBAUTLAAN IN FEEST

Ook dit jaar waren de meeste inwoners van de Dr. Herrebautlaan aanwezig op het jaarlijkse feest van hun straat.

Het was de tweede maal dat er in de tuin bij Marnix en Paula werd gefeest. Naast de versterking en verfrissing van de innerlijke mens was er ook animatie voor jong en minder jong.


FRANSE CHANSONS TUSSEN
VLAAMSE LEEUWENWENVLAGGEN

FRANSE CHANSONS TUSSEN VLAAMSE LEEUWENWENVLAGGEN

Ook dit jaar werden de inwoners van de Ringbaan-Zandakkers en Blekkersgat uitgenodigd op het jaarlijkse buurtfeest dat in het kader van "Vlaanderen Feest" werd georganiseerd.

Het ging er zoals als de vorige jaren bijzonder gezellig aan toe: Le Grand Julo -die wij onlangs nog aan het werk zagen in den Hoogen Pad op de "Benefiet voor wie vergeet"- zorgde voor extra sfeer.

Dat er Franse chansons weerklonken tussen de Vlaamse Leeuwenvlaggen vond niemand erg.

Tijdens het buurtfeest werd ook de verwarring rond het eenrichtingsverkeer in de Ringbaan en de Zandakkers uitgeklaard.

Het is volgens de mensen van de speelpleinwerking nooit de bedoeling geweest van de politie om in de Ringbaan eenrichtingverkeer in te voeren: de verkeersborden zouden door de gemeente verkeerd geplaatst zijn.

Een reactie van de mensen van de speelpleinwerking naar de politie was voldoende op de verkeersborden op de juiste plaats te zetten...


OPNIEUW VERKEER IN BEIDE
RICHTINGEN IN DE STAATSBAAN

OPNIEUW VERKEER IN BEIDE RICHTINGEN IN DE STAATSBAAN
Zoals door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werd aangekondigd is vrijdagnamiddag rond 16 uur het eenrichtingsverkeer (richting Eeklo) in de Staatsbaan opgeheven.

Om de werken aan de fietspaden langs beide zijden van Staatsbaan snel en veilig te laten verlopen besliste het AWV dat er tijdens de duur van de werken in de Staatsbaan enkel verkeer richting Eeklo mogelijk zou zijn.

De officiële omleiding voor het gemotoriseerd verkeer richting Maldegem liep over Balgerhoeke en de Expressweg.

De handelaars uit de Staatsbaan en de Prins Boudewijnlaan hadden kritiek over de manier waarop er door de aannemer en het AWV over de werken was gecommuniceerd: zij plaatsten zelf bordjes met aanwijzingen hoe hun handelszaken het snelst konden bereikt worden.

Door weersomstandigheden liepen de werken vertraging op. Het zag er zelfs even naar uit zij niet klaar zouden zijn tegen het begin van het bouwverlof.

Door 's avonds langer en ook op zaterdag te werken heeft de firma De Witte er voor gezorgd dat het eenrichtingverkeer kon worden opgeheven.

Doordat steeds meer automobilisten die in de richting Maldegem reden dat langs de Hillestraat en de Kallestraat deden in plaats van de officiële omleiding te volgen, werd het in de afgelopen weken in die straten steeds drukker.

De inwoners van de Kallestraat moesten niet vragen wanneer het eenrichtingsverkeer vrijdagnamiddag in de Staatsbaan opgeheven werd: even voor 16 uur reden er nog doorlopend auto's door hun straat. Een paar minuten na 16 uur keerde de relatieve rust van vroeger terug...


DE WEIDE SCHIET IN ACTIE

Enkele weken nadat alle inwoners van de Weide een brief van de gemeente hebben gekregen waarin zij werden verwittigd dat hun straat uit het dossier 18 van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) werd verwijderd, proberen de inwoners van de Weide de krachten te bundelen om de confrontatie met de gemeente aan te gaan.

In het schrijven van de gemeente werden de inwoners er op gewezen dat zij nu allemaal bij hun woning een toestel voor Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) moeten plaatsen.

Naast de kostprijs van een dergelijke installatie (ongeveer 1800 euro) zullen zij in de toekomst zelf moeten instaan voor de kosten van het onderhoud van de straat waarvan zij eigenaar zijn.

Alle inwoners hebben een uitnodiging gekregen voor een buurtvergadering op maandag 15 juli.

Het is de bedoeling dat tijdens de bijeenkomst ieder gezin uitlegt welk deel van zijn straat het gratis aan de gemeente wil afstaan en onder welke voorwaarden.

Het aanpaste plan 18 (zonder de Weide) is inmiddels wel al door de gemeente ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Milieumaatschappij...


ROMAAN EN YVETTE VIERDEN
HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

ROMAAN EN YVETTE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Samen met hun familie werden Romaan Wittouck en zijn echtgenote Yvette Van Canneyt ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum in het gemeentehuis ontvangen.

Hoewel hij op 28 november 1936 in de Urselweg in Kleit geboren werd en nu al jaren in de Vakekerkweg in Maldegem woont, voelt Romaan Wittouck zich toch nog altijd een beetje Adegemnaar.

Nadat hij de lagere school in Kleit doorlopen had, studeerde hij tot zijn 16 jaar verder in het Koninklijk Atheneum.

Hij was ondertussen samen met zijn ouders al verhuisd naar de Oude Staatsbaan, waar hij als 14 jarige al accordeon speelde in het café van zijn ouders.

Na zijn studie ging hij in leercontract bij kapper Gerard De Lille in Maldegem. Zijn eigen kapperszaak bouwde hij uit in de Adegemse Kerkstraat.

Naast zijn beroep als kapper was Romaan ook nog actief als muzikant: hij volgde muziekopleiding in Eeklo en aan het conservatorium in Gent en speelde 13 jaar bij de Honoluluboys als Hawaïgitarist en 12 jaar bij Polliers Combo. Daarnaast speelde hij ook nog jarenlang bij de Adegemse fanfare.

Yvette zag op 3 december 1943 in de Aardenburgkalseide in Maldegem het levenslicht.

Zij liep school bij de Zusters Maricolen en begon vervolgens te werken in de beschuitfabriek Verkinderen.

Na tussenstops bij Van Hulle en bij twee wasserijen in Maldegem begon zij als strijkster in wasserij AVAC, bij Van Cauwenberghe in Adegem.

Toen dat bedrijf ophield te bestaan ging ze deeltijds in dienst, eerst bij de gemeente Adegem en na de fusie bij Maldegem. Dat bleef ze doen zij met pensioen ging.

ROMAAN EN YVETTE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels
overhandigde het gouden paar het gemeentelijk geschenk

Yvette en Romaan leerden elkaar kennen tijdens een van de optredens van de Honoluluboys.

Vooral de manier waarop Romaan met zijn handen over de Hawaïgitaar gleed hadden op Yvette indruk gemaakt.

Na die eerste ontmoeting volgenden er nog veel bezoekjes aan tuinfeesten.

Op 8 augustus 1963 trouwden zij in het Maldegemse gemeentehuis en twee dagen later trouwden zij -eveneens in Maldegem- voor de kerk.

Zij kregen samen drie kinderen en zijn ondertussen de trotse grootouders van acht kleinkinderen.

Toen Romaan 60 werd is hij gestopt als kapper. Toen hun woning plaats moest maken voor nieuwbouw zijn Yvette en Romaan naar Maldegem verhuisd, waar ze nu nog altijd wonen.

Muziek en samen gaan wandelen zijn de hobby's van Yvette en Romaan. Zij hopen die nog vele jaren samen te kunnen delen.


EENRICHTINGSVERKEER NIET IN DE
RINGBAAN MAAR IN DE ZANDAKKERS...

EENRICHTINGSVERKEER NIET IN DE RINGBAAN MAAR IN DE ZANDAKKERS...
In de Zandakkers is enkel plaatselijk verkeer toegelaten.
Om het verkeer rond 13 en 17 uur van en naar de speelweide vlot en veilig te laten verlopen werd nu eenrichtingsverkeer in die straat ingevoerd.

Vorige week kondigden wij de invoering aan van eenrichtingsverkeer in de Ringbaan vanaf het woonhuis met nummer 7.

Die maatregel werd volgens commissaris Charlotte Kempink getroffen om de veiligheid van de kinderen die dagelijks naar de speelweide komen te vergroten.

In de loop van de week werd, zonder dat daar ergens melding werd van gemaakt, het verkeersbord eenrichtingsverkeer uit de Ringbaan verwijderd en bij het begin van de Zandakkers geplaatst, een straat met plaatselijk verkeer.

Door de nieuwe regeling mogen de auto's die van het Vliegplein komen terug ter hoogte van de parking van de Drukkerij Verstraete de Ringbaan inrijden.

Ze mogen echter niet van in de Ringbaan de eerste afslag naar de Zandakkers inrijden.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home