www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 501 - Week 27: van 30 juni tot 6 juli 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze: Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WIJ GAAN DOOR !

De 500ste editie van onze wekelijkse nieuwsrubriek was zeker geen eindpunt.

De vele positieve reacties die wij zowel via internet als persoonlijk kregen zijn voor ons een extra stimulans om u verder van het leven in ons Adegem op de hoogte te houden.

Al noemt de rubriek "de Week van Pol Veirman", dan is het toch het product van teamwork: Geert, die vorige week voor de vertaling in het Oigems instond, zorgt er met David voor dat het nieuws wekelijks op de site komt.

Op gelijk welk moment kan ik ook op Marnix rekenen als ik met een foto of informatie in de problemen zit. Wij zijn vier Adegemnaren die trots zijn op onze gemeente en dat ook willen laten zien.


INWONERS VAN DE WEIDE KREGEN
SCHRIFTELIJKE BEVESTIGNG

Nadat wij vorige week bekend maakten dat het schepencollege beslist had om de Weide uit zijn SPAM te schrappen, hebben nu ook de inwoners van de Weide schriftelijk bevestiging gekregen van die beslissing.

Maandag viel bij alle inwoners van de Weide een brief in de bus. In dat schrijven betreurt het schepencollege dat er geen overeenkomst is bereikt in verband met de gratis grondafstand, waardoor het voor de gemeente onmogelijk is om in de Weide riolering aan te leggen.

In het schrijven worden de menen er ook van verwittigd dat zij in de toekomst zullen gecontacteerd worden door mensen van de gemeente of van Aquafin voor de plaatsing van hun IBA.

De inwoners worden er ook nog op gewezen dat hun straat haar statuut van private weg met openbaar karakter behoudt.

Als daar herstellingswerken moeten uitgevoerd worden dan zullen de kosten aan de eigenaars-inwoners kunnen aangerekend worden.


DE PAPAVER SLOOT AXENROOS AF

DE PAPAVER SLOOT AXENROOS AF
De andere kleuters doen lachen was een van de opdrachten tijdens de finale van Axenroos.

Het afgelopen schooljaar heeft de werkgroep sociale vaardigheden van de Papaver de kleuters op een speelse manier aangeleerd dat iedere mens -groot of klein- anders is, dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op dezelfde situaties en dat ze niet allemaal het zelfde karakter hebben.

Om hen dat duidelijk te maken gebruikten zij de dieren van het axenroos-project. De kleuters leerden de goede eigenschappen van de dieren die zij van de axenroos kennen. Op het einde van het schooljaar speelden de kleuters zelf de axenroos. Omdat de leeuw in het project het dier is met de leiderscapaciteiten, was hij het die de kleuters de opdrachten gaf die ze moesten uitvoeren.

Iedere kleuterklas kreeg de naam van een dier uit de axenroos. Tijdens de finale, die voor de kleuters een feest was, moesten de kleuters de eigenschap van dat dier demonsteren.


GLENN LONGUEVILLE STAPTE
UIT DE RAAD VAN HET OCMW

GLENN LONGUEVILLE STAPTE UIT DE RAAD VAN HET OCMW

Op 7 januari legde Glenn Longueville (Open VLD) de eed af als lid van de raad van het OCMW.

Volgens Peter Van Hecke (voorzitter van Open VLD) nam Glenn Longueville ontslag uit de raad van het OCMW omdat hij als jonge vader meer tijd in zijn gezin wil steken en een bestuursfunctie bij KSK Maldegem heeft aangenomen. Daardoor blijft er voor hem onvoldoende tijd over om de dossiers van het OCMW op te volgen.

Glenn wordt in de Raad van het OCMW opgevolgd door de 62 jarige Johan Lasoen.


NIEUWE MINIBUS VOOR
MINDERMOBIELENCENTRALE

NIEUWE MINIBUS VOOR MINDERMOBIELENCENTRALE
Tijdens de viering van 1 jaar dienstencentrum Oud Sint Jozef overhandigde OCMW voorzitter Stefaan Standaert de sleutels van de nieuwe minibus aan de vrijwilligers-chauffeurs.

Tijdens de vorige bestuursperiode was uit een onderzoek van de sociale dienst van het OCMW gebleken dat veel rolstoelgebruikers en mensen die door hun leeftijd of gezondheidsreden minder mobiel zijn nog zelden of nooit hun woning uitkomen.

Daarom startte het OCMW in 2005 een mindermobielencentrale waarop die mensen, mits het betalen van een vergoeding, beroep kunnen doen. Het beantwoorden van ritaanvragen en de andere administratie van de mindermobielencentrale gebeurt door personeel van het OCMW. Voor het vervoeren van de mensen kan er gerekend worden op vrijwilligers.

In de beginperiode werd er gereden met een rolstoelaangepaste tweedehandswagen of met wagens van de vrijwilligers. Omdat er steeds meer rolstoelgebruikers een beroep deden op de mindermobielencentralen werd in 2010 een eerste minibus aangekocht.

Die minibus wordt nu ook dagelijks gebruikt om mensen die naar de dagopvang (CADO) in de Lazarusbron komen op te halen en terug te brengen.

Het aantal mensen dat cliënt wordt van de mindermobielencentrale gaat nog steeds in stijgende lijn. Begin dit jaar waren er 224 cliënten ingeschreven en worden er ongeveer 240 ritten per maand gedaan.

Sedert 2009 is zowel het aantal cliënten als het aantal ritten per maand verdubbeld. Door die stijgingen en omdat de wagen van het eerste uur versleten is heeft het OCMW een nieuwe minibus aangekocht. Daarin is plaats voor 8 personen en een rolstoel.


OPENINGUREN GEMEENTELIJKE
DIENSTEN IN JULI EN AUGUSTUS

Onthaal: maandag tot vrijdag: 8u30-12u15 en 13u30-17u. Maandagnamiddag tot 19 uur.
Dienst Burgerzaken: maandag tot vrijdag: 8u30-12u15. Maandagnamiddag: 16-19 uur. Woensdagnamiddag: 14-16 uur.
Loket Jeugd, Cultuur en Toerisme: elke werkdag van 8u30-12u15. Maandagnamiddag: 16-19 uur. Woensdag- en vrijdagnamiddag: 14-16 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen gesloten.


HET VOLK BOUWT NIEUWE
KOOPWONINGEN IN DAPPERSBROEKELKEN

HET VOLK BOUWT NIEUWE KOOPWONINGEN IN DAPPERSBROEKELKEN
De firma Recon bouwt zo snel in Dappersbroekelken dat er geen tijd was voor de bouwheer om een officiële eerste steenlegging te organiseren.

Met de bouw van 12 koopwoningen in Dappersbroekelken voltooit de sociale bouwmaatschappij De Volkshaard - Kleine Landeigendom Het Volk zijn wijk in de Canadezenlaan te Adegem.

Tijdens een bezoek aan de bouwwerf legde Hans Heyse (directeur van de Volkshaard - Kleine Landeigendom Het Volk) uit dat de gronden van de verkaveling oorspronkelijk eigendom waren van de Vlaamse Maatschap voor Sociale Woningen.

De maatschappijen namen de zeven hectaren grond over en verkochten er een gedeelte van aan de vzw De Vierklaver, zodat die zijn afdeling Adegem kon opstarten.

Voor de eerste bouwactiviteiten in de Nieuwe verkaveling moeten we terugkeren naar 1985.

Als begin 2014 de twaalf laatste koopwoningen -op de vloerbedekking en de keuken instap na- klaar zijn heeft de sociale bouwmaatschappij 71 koopwoningen en 16 huurwoningen in de verkaveling in Adegem ingepland.

De plannen van de twaalf koopwoningen (half-open bebouwing) die momenteel door de firma Recon gebouwd worden werden getekend door architect Renaat Callebaut van Buro 56.

Alle woningen hebben twee ruime en een kleinere slaapkamer op de eerste verdieping.

VOORWAARDEN
De kostprijs van de woningen (grond inbegrepen) zal tussen de 185.000 en de 200.000 euro schommelen. De koper kan 100% van de aankoopsom lenen.

Kandidaat kopers mogen de afgelopen drie jaar geen eigendom hebben gehad en hun netto belastbaar inkomen mag niet hoger liggen dan 33.450 euro voor een alleenstaande en 50.170 euro per koppel, vermeerderd met 3.340 euro per kind ten laste.

Het inkomen van de toekomstige eigenaar moet minimum 8.370 euro per jaar zijn.

Omdat het om sociale koopwoningen gaat is de BTW op de bouw van de woning maar 6% en ook de notariskosten liggen lager dan bij de aankoop van een klassieke woning.

NOOD
De bouwmaatschappij hoeft niet te vrezen dat haar 12 woningen in Dappersbroekelken niet verkocht geraken. Uit de wachtlijsten van de maatschappij blijkt dat er 521 kandidaat huurders voor Maldegem en de deelgemeenten zijn.

Voor een koopwoning in Adegem staan er nu al 29 mensen op de wachtlijst. In Maldegem zijn er dat 24.

Ook volgens schepen Valerie Taeldeman blijft de nood aan sociale huur- en koopwoningen in Maldegem hoog. Zij verwijst daarvoor naar de planning die voor alle steden en gemeenten door het Vlaams Gewest is opgemaakt.

Bij die opmaak van die planning moesten er in Maldegem tegen 2023 minstens 153 sociale huurwoningen (daarvan zijn er al 40 gerealiseerd) en 73 sociale koopwoningen bijkomen.

De schepen verwees naar de goede samenwerking tussen de gemeente en de sociale bouwmaatschappij.

Er staan op relatief korte termijn nog enkele projecten op stapel in Maldegem.

Schepen Taeldeman is er van overtuigd dat Maldegem tegen 2023 de vooropgestelde quota zal halen.


BIN HELPT DIEFSTAL OPLOSSEN

Op maandag 24 juni werden bij apotheker Bernard Wauters in de Staatsbaan in Adegem pillen en andere farmaceutische producten gestolen.

Dankzij zijn alarmsysteem kon de Adegemse apotheker een goede beschrijving geven van zowel de daders als het voertuig waarmee die zich verplaatsten.

De politie startte het buurtinformatienetwerk (BIN) op. Er werd in een telefonisch bericht aan de BIN leden een goede beschrijving geven van het voertuig en de nummerplaat waarmee de dieven zich verplaatsten.

Dinsdag zag een Adegems gemeenteraadslid, dat lid is van het BIN, het geseinde voertuig.

Hij verwittigde de politie en bleef met zijn voertuig in de onmiddellijke omgeving van het geseinde voertuig tot de politie het voertuig en de twee mannen kon inrekenen.

Tijdens de ondervraging bekenden zij de diefstal bij de Adegemse apotheker.

Wie meer informatie wil over BIN en zijn werking kan daarvoor terecht op www.binmaldegem.be.


DAGELIJKS ADEMTESTEN

Vorig weekend heeft de PZ Maldegem haar eerste controles in het kader van de BOB-campagne georganiseerd.

Een automobilist moest zijn rijbewijs onmiddellijk inleveren omdat hij te diep in het glas had gekeken. Een andere bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij betrapt werd op het rijden onder invloed van drugs.

Tijdens een controle in de Staatsbaan werd een chauffeur bekeurd omdat hij het verbodsteken had genegeerd.

Gedurende de ganse BOB zomercampagne zullen er door de PZ Maldegem dagelijks ademtests worden uitgevoerd.

Tijdens iedere interventieshift worden er vier van die controles uitgevoerd. Ook bij ieder verkeersongeval worden de chauffeurs aan een ademtest onderworpen.


HEULENDONK FEEST

Het feestcomité van Heulendonk opent vrijdag 5 juni om 19 uur zijn wijkkermis met een receptie.

Later op de avond is er het optreden van een André Hazes-imitator. De toegang is gratis.

Zaterdagnamiddag wordt er gebold in café ter Heule. Bij minder gunstige omstandigheden zijn er alternatieven.

Om 18 uur begint in de feesttent de BBQ.


HELP MALDEGEM EEN SPEELPLEIN WINNEN

Door tussen 15 augustus en 15 september batterijen (in alle formaten) binnen te brengen kan men de gemeente Maldegem -net als alle andere steden en gemeenten in Vlaanderen- een speeltuin laten winnen.

Bebat, die de wedstrijd batterijen recycleert, schenkt aan de gemeente die het hoogst aantal kilo batterijen bijeenbrengt (in verhouding tot het aantal inwoners), een unieke milieuvriendelijke speeltuin die uit gerecycleerd materiaal gemaakt is.

De batterijen kunnen op het containerpark binnengebracht worden. Er zullen later ook nog andere plaatsen bekend gemaakt worden waar de batterijen kunnen binnengebracht worden.


WORDT DE UNIEKE EI-CODE
IN MALDEGEM GEVONDEN?

In juli en augustus kunnen de kinderen (tot 12 jaar) op zoek gaan naar de schatten van Vlieg. Dat is een wedstrijd die mede door Ketnet wordt georganiseerd.

Ook in Maldegem zit een van de schatkisten van de wedstrijd verstopt.

Op UiTmetVlieg.be kan je ontdekken waar een schat te vinden is. Wie -na een zoektocht door de gemeente- de schatkist gevonden heeft, vindt daarin een code.

Die code verwijst naar een van de 40.000 kippeneieren uit het kunstwerk van Koen Vanmechelen. Elk van die eieren heeft een code. Van de 40.000 eieren is er echter slechts één bevrucht.

Het kind dat in de schatkist de code vindt die overeenkomt met de code van het bebroed ei wordt in de Ketnet-studio tot meter of peter van het nieuwe kuikentje gekroond.

Voor meer informatie over dit spel kan contact opgenomen worden met de dienst Vrijetijd, op het gelijkvloers in het gemeentehuis. Telefoon: 050 72 86 22.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK:

 
Home
Home