www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 498 - Week 24 : van 9 tot 15 juni 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BALLONVAART MOCHT GEEN
DEEL VAN DE SCHOOLREIS ZIJN

BALLONVAART MOCHT GEEN DEEL VAN DE SCHOOLREIS ZIJN
Donderdag moesten de leerlingen het 3de leerjaar van de Kruipuit vroeg uit de veren: voor het begin van de schooluren stond een vlucht met de warme luchtballon op het programma.

Toen zij twee schooljaren terug bij juffrouw Sabine in het eerste leerjaar zaten brachten de kinderen die nu in het 3de leerjaar zitten een bezoek aan ballonvaarder Madou.

Nu, twee schooljaren verder, geeft juffrouw Sabine les in het 3de leerjaar van de GBS de Kruipuit. Toen de schoolreis voor dit schooljaar aan de orde kwam werd voorgesteld om een onderdeel van de schoolreis een vlucht met een warme luchtballon te maken.

Er moesten een aantal instanties aangeschreven worden om alles in orde te maken. Toen bleek dat, gezien de maximum schoolfactuur voor de ouders, de vlucht met de warme luchtballon financieel niet haalbaar was organiseerden juffrouw Sabine en haar leerlingen een loterij. Met de opbrengst daarvan konden zij het ontbrekende bedrag ruimschoots bijpassen.

Naast de reis met de warme luchtballon was er ook nog een volledige dag ontspanning voorzien.

De schoolreis moest een eerste maal worden uitgesteld omdat de weersomstandigheden het opstijgen van de warme luchtballon niet toelieten.

Van zodra de weersvoorstellingen van vorige week vast stonden kreeg juffrouw Sabine bericht van de firma Madou dat de ballonvaart donderdag kon doorgaan.

GENOTEN
Omdat het de bedoeling was om met de leerlingen even boven hun school te vliegen werd er, rekening houdend met de windrichting en snelheid, gestart in Bassevelde.

De leerlingen en hun ouders moesten donderdag vroeg uit de veren: het opstijgen was voorzien om 6u30. De kinderen vlogen in Eeklo boven de marktkramers die hun kramen opstelden en boven het in aanbouw zijnde nieuwe ziekenhuis.

De leerlingen werden stil toen zij even later boven hun eigen school vlogen. Daarna was het voor de ballonvaarder uitkijken naar een geschikte weide om te landen.

VERVOLG
De ballon werd zachtjes neergezet op een weide op het grondgebied van Knesselare-Ursel. Daar bood de familie Madou de kinderen en hun begeleiders een ontbijt aan. Zoals het bij een ballonvlucht past werden de leerlingen ook als ballonvaarders gedoopt.

Nadat op de weide alles was opgegeten en opgeruimd konden de leerlingen en hun juffrouw aan de rest van hun schoolreis beginnen.

Die bracht hen naar Maldegem naar het Sint Annapark, de Indoor Golf, de McDonald en naar het huis en de tuin van juffrouw Sabine. Daar werden de kinderen die met volle teugen van hun dagje uit hadden genoten door hun ouders opgehaald.

WANKLANK
Hoewel de kinderen een onvergetelijke dag beleefden zat er toch een wanklank aan het gebeuren.

De voorbereiding van de schoolreis met de ballonvaart begon al bij het begin van het schooljaar. Pas enkele weken voordat de schoolreis zou doorgaan liet de inrichtende macht (het schepencollege) de school schriftelijk weten dat de ballonvaart om zowel pedagogische als menselijke redenen geen onderdeel kon uitmaken van de schoolreis.

De ballonvaart is (buiten de verantwoordelijkheid van het schepencollege) toch doorgegaan, omdat die buiten de vaste schooluren gebeurde.


FILE TOT OP HET VLIEGPLEIN

Door de werken aan de fietspaden in de Staatsbaan is er in die straat eenrichtingsverkeer in de richting Eeklo. Het autoverkeer richting Maldegem wordt omgeleid via de Oude Staatsbaan, Balgerhoeke en N49 tot aan de Koning Albertlaan in Maldegem.

De chauffeurs die hun weg in Adegem kennen slaan echter niet af naar de Oude Staatsbaan, maar rijden via de Hillestraat, Kallestraat, Ringbaan en het Vliegveld, om zo via de lichten in de Sint Barbarastraat terug op de N9 (Koning Leopoldlaan) te komen.

Een omleiding die kilometers korter is dan de officiële omleiding. Het aantal automobilisten dat deze kortere omleiding neemt groeit dan ook met de dag en dat lijdt tot veel drukker verkeer in die straten en filevorming in de Sint Barbarastraat. Vorige week gebeurde het meermaals dat de file tot een eind in het vliegplein stond.

Er is ook positief nieuws: de firma De Witte schiet goed op met haar werken. Zij zit voor op het voorziene schema. Als de weersomstandigheden geen spelbreker worden groeit met de dag de kans dat dat de werken vroeger klaar zijn dan voorzien.


GENOEG WINDMOLENS IN ADEGEM
HAALT EERSTE SLAG THUIS

GENOEG WINDMOLENS IN ADEGEM HAALT EERSTE SLAG THUIS
De vertegenwoordiger van het actiecomité "Genoeg Windmolens in Adegem" hield aan de eerste overlegvergadering een goed gevoel over.

Toen de inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving er eind vorig jaar achter kwamen dat er nog een mega windmolen in hun buurt bij kwam zijn zij in gang geschoten.

Zij gingen niet alleen in het verzet tegen de komst van de extra windmolen maar ook tegen de overlast die de windmolens nu al langs de N49 veroorzaken.

Zij organiseerden eerst een petitieactie en daarna hebben een aantal inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving op verschillende momenten van de dag metingen gedaan.

Het actiecomité was teleurgesteld omdat zij de indruk hadden dat zowel hun petitie, hun metingen als hun uitnodiging naar de Oost Vlaamse provincieraadsleden om bij hen ter plaatse de ongemakken die de windmolens veroorzaken te komen vaststellen weinig resultaat hadden.

Zij hebben dan ook hun statement gemaakt op de informatie-vergadering die het provinciebestuur rond de komst van de extra windmolens in den Hoogen Pad heeft georganiseerd.

Met Arnout De Lille (N-VA) hadden zij in de gemeenteraad een vertegenwoordiger die er voor zorgde dat hun problemen nooit uit de aandacht bleven.

Het actiecomité vond het dan ook positief toen zij uitgenodigd werden op de eerste grote overlegvergadering bij burgemeester Marleen Van Den Bussche.

Op die bijeenkomst waren, naast de leden van het schepencollege en raadslid De Lille, ook vertegenwoordigers van het provinciebestuur van Oost Vlaanderen, vertegenwoordigers van de maatschappijen die langs de N49 windmolens hebben staan (of er willen bouwen) en een delegatie van het actiecomité uitgenodigd. Enkel Electrabel ontbrak op de afspraak.

METINGEN EN MAATREGELEN
De bijeenkomst heeft voor het actiecomité een aantal positieve resultaten opgeleverd. Er zullen in overleg met het provinciebestuur en het gemeentebestuur nieuwe metingen gedaan worden door de maatschappijen van de windmolens.

Die resultaten zullen vergeleken worden met de resultaten van de metingen die door de inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving werden uitgevoerd.

Op basis van die vergelijking zullen maatregelen genomen worden zodat zowel de windmolens die er nu al staan als diegene die er nog moeten komen onder de wettelijke normen blijven.

Het is voor de inwoners van de Kleine Moerewege een eerste stap in de goede richting maar zij voegen er onmiddellijk aan toe dat ze waakzaam blijven.


MALDEGEM HULDIGT ZIJN VRIJWILLIGERS

Dat er in onze gemeente nog veel te beleven valt is in niet geringe mate te danken aan de vele mensen die zich belangeloos inzetten voor verengingen en activiteiten.

Ieder jaar organiseert de gemeente de avond van de vrijwilligers. Dit jaar worden de vrijwilligers op zaterdag 29 juni vanaf 19u voor een hapje en een drankje op het gemeentehuis uitgenodigd.

Voor de vrijwilligers die zich voor 24 juni inschrijven is er die avond ook nog een leuke attentie.

Inschrijven kan via [email protected] of door het inschrijfformulier dat in de gemeentelijke infokrantstond af te geven bij de dienst onthaal in het gemeentehuis, de bibliotheek, het onthaal van de dienst infrastructuur of bij de sportdienst.

Na de ontvangst in het gemeentehuis kunnen de vrijwilligers in het Sint Annapark genieten van "Al onder de Rock van Maldegem".


DE HAAN KOMT NIET MEER TERUG !

DE HAAN KOMT NIET MEER TERUG

Nadat hij 14 dagen terug door de brandweer van de toren werd gehaald, heeft de kerkfabriek van de Adegemse Sint Adrianuskerk beslist om, gezien het ontbreken van de veilige hechtingspunten, de haan niet terug op de kerktoren te laten plaatsen.

Over het eventueel plaatsen van een nieuwe haan moet de kerkfabriek nog een beslissing nemen...


BENEFIET VOOR WIE VERGEET

BENEFIET VOOR WIE VERGEET

Naarmate 16 juni nadert stijgt de spanning bij de leden van de werkgroep "Adegem 1956 voor dementiezorg en Alzheimeronderzoek".

Het idee dat door enkele leden van de groep werd gelanceerd is uitgegroeid tot een benefietnamiddag waarvan "Adegem 1956 voor Dementenzorg en Alzheimeronderzoek" hoopt dat het aanslaat.

De leden van de groep hebben er de afgelopen maanden veel tijd en energie ingestoken. Iedereen die aan de namiddag meewerkt, ook de schenkers van kunstwerken, doen dat volledig gratis.

De groep heeft voor zondagnamiddag een programma samengesteld dat een bezoek van den Hoogen Pad zeker waard is.

Wie voor de kunstveiling de kunstwerken al eens wil bekijken kan zondag vanaf 11u terecht in den Hoogen Pad.

Om het gezellig te maken wordt daar ook een aperitief geschonken en is er doedelzakmuziek.

Voor iedereen die een steun- of toegangskaart koopt staat er zondagnamiddag een kop koffie en twee pannenkoeken klaar.

Nadat het programma is afgewerkt blijft de bar nog open...


GEVELTEGEL WEET ALLES OVER DE KERK

GEVELTEGEL WEET ALLES OVER DE KERK

Vorige week zondag, tijdens de Open Kerkendag, onthulde de voorzitter van de kerkfabriek van de Sint Adrianuskerk een nieuwe geveltegel.

Deze tegel bevat niet alleen informatie over de openingsuren van de kerk, maar ook over de geschiedeis van de kerk en de mooie beelden en glasramen die er in te bewonderen zijn.

Al die informatie zit op een chip op de geveltegel.

Via de chip en een QR code kan die informatie met een Smartphone worden opgevraagd.


DIENSTENCENTRUM OUD SINT JOZEF
BESTAAT 1 JAAR

Op vrijdag 21 juni bestaat het lokaal dienstencentrum Oud Sint Jozef in de Mevrouw Courtmanslaan één jaar.

Ter gelegenheid van die eerste verjaardag zet het lokaal dienstencentrum die dag zijn deuren open voor het publiek.

Naast de verschillende diensten die in het dienstencentrum zijn ondergebracht zijn de senioren de belangrijkste doelgroep voor de werking van het dienstencentrum.

Voor hen worden er het hele jaar door creatieve, vormende en informatieve activiteiten georganiseerd.

Tijdens de opendeurdag (van 10u tot 17u) worden een aantal van die activiteiten aan het publiek voorgesteld.

Wie op de hoogte wil blijven van de activiteiten die in het lokaal dienstencentrum Oud Sint Jozef worden georganiseerd kan zich via [email protected] of via he nummer 050 70 39 22 inschrijven op de nieuwsbrief van het centrum.


GERARD EN MONIQUE ZIJN EEN
STRALEND GOUDEN PAAR

GERARD EN MONIQUE ZIJN EEN STRALEND GOUDEN PAAR
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum kregen Gerard Willems en zijn echtgenote Monique Hoste in het Middelleen in Adegem het bezoek van onder meer schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels.

Het was in het gemeentehuis en de kerk in Middelburg dat Gerard Willems en Monique Hoste elkaar op 29 mei 1963 hun ja-woord gaven.

Op 13 februari 1931 werd Gerard in de ouderlijke woning in de Biezenstraat in Ede geboren. Hij liep er ook school.

Na het lager onderwijs, terwijl hij hielp op het landbouwbedrijf van zijn ouders, volgde hij nog enkele jaren iedere week een dag les aan de landbouwschool in Schoondijke.

Monique werd op 12 september 1939 in Middelburg in 't Polderken geboren. Ook zij hielp na haar lager onderwijs op het landbouwbedrijf van haar ouders.

Zoals zoveel jongeren uit die tijd gingen Gerard en Monique naar tuinfeesten die in de regio werden georganiseerd.

Het was op het tuinfeest in de hof van het Reesinghekasteel dat de paden van Monique en Gerard elkaar kruisten. Daarna bezochten zij samen de tuinfeesten.

Na hun huwelijk werden Gerard en Monique zelfstandige landbouwers op het landbouwbedrijf van de ouders van Gerard.

Zij kregen drie dochters die hen de trotse grootouders van zeven kleinkinderen hebben gemaakt.

Zolang zij landbouwers waren hadden Geard en Monique geen tijd voor hobby's, behalve voor het klaarmaken van enkele van hun dieren om deel te nemen aan veeprijskampen. Zo werden ze ooit kampioen van Utrecht.

GERARD EN MONIQUE ZIJN EEN STRALEND GOUDEN PAAR
Schepen Pauwels overhandigde het gouden paar het gemeentelijk geschenk, het gelukwenstelegram van het vorstenhuis en het erediploma.

Toen ze 18 jaar geleden vonden dat de tijd gekomen was om te stoppen met werken kochten zij een nieuwe woning in Middelleen in Adegem.

Omdat ze nu wel tijd hadden voor hobby's werden zij lid van verschillende organisaties zoals OKRA, NEOS, de landbouwverenigingen en Eendracht Maakt Macht.

Door zich sociaal te engageren hebben heeft het gouden paar in de loop der jaren een uitgebreide vriendenkring opgebouwd.

Zij genieten van iedere dag die het leven hen schenkt en hopen dat nog vele jaren samen te kunnen doen.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home