www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 497 - Week 23 : van 2 tot 8 juni 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

WALEWEG EVEN OPGESCHRIKT
DOOR VERDACHT OVERLIJDEN

De meeste inwoners van de Waleweg keken vorige dinsdag verrast op toen eerst de politie en de Mug en daarna het parket en de wetsdokter in hun straat verschenen.

De omgeving werd afgezet en het was snel duidelijk dat er in hun straat een overleden man in zijn woning was aangetroffen waarvan de doodsoorzaak niet onmiddellijk kon worden vastgesteld.

Het gaat om een 31 jarige man die daar iets meer dan een jaar alleen woont. Omdat hij zijn arm had gebroken was, liet hij dagelijks een maaltijd aan huis bezorgen.

Toen de maaltijdbezorgster dinsdag aan de deur kwam stelde zij vast dat de maaltijd van de dag voordien er nog onaangeroerd stond.

Door het keukenvenster zag zij de man op de grond liggen. Zij belde aan bij de buurman en samen gingen zij de woning binnen. Daar stelden zij vast dat de man overleden was.

Sporen van bloed, geweld of wanorde zagen zij niet. Zij verlieten de woning en verwittigden de politie.

Ook de wetsdokter vond op het lichaam van de overledene geen sporen van geweld. Een autopsie zal de juiste doodsoorzaak moeten vaststellen. Mogelijks is een combinatie van medicatie en drugs de oorzaak van het overlijden.


LAATSTE OPROEP AAN DE
INWONERS VAN DE WEIDE

LAATSTE OPROEP AAN DE INWONERS VAN DE WEIDE
Voor de inwoners van de Weide wordt het kiezen of delen: ofwel laten zij de gemeente de rioleringswerken uitvoeren of ze staan in de toekomst zelf in voor het onderhoud van de straat waarvan zij eigenaar willen blijven.

Volgens het Strategisch plan afvalwater Adegem (SPAA) moet er de komende jaren in de Weide een riolering gelegd worden.

Op een informatievergadering werd aan de inwoners uitgelegd hoe werken zullen verlopen. Er waren voor de meeste inwoners twee struikelblokken.

In de vernieuwde Weide komt de riolering voor het afvalwater onder het wegdek en het oppervlaktewater wordt via een aan te leggen gracht afgevoerd. Die gracht is er volgens de inwoners te veel aan. Die afvoer van het regenwater moet volgens hen ook een leiding onder het wegdek zijn.

Een tweede probleem is het gratis afstand doen van hun eigendomsrecht op de straat. Niet de gemeente maar de inwoners van de Weide zijn eigenaar van het wegdek. Schepen Erwin Goethals heeft de inwoners van de Weide uitgelegd dat de gemeente de noodzakelijke werken (riolering, gracht en nieuw wegdek) niet kan uitvoeren als zij geen eigenaar is van de straat.

Daarom hadden alle inwoners een verklaring van afstand van het eigendomsrecht op de straat ter ondertekening in hun brievenbus gekregen. Het was op de informatieavond al duidelijk dat enkele inwoners ook dat niet zagen zitten.

GEVOLGEN
Omdat een maand na de informatievergadering nog niet alle eigenaars van de straat hun afstand van eigendomsrecht hadden ingediend, kregen de inwoners een (laatste) herinnering in hun brievenbus.

Volgens sommige inwoners van de Weide is dat gewoon een dreiging om daarna toch terug rond de tafel te gaan zitten en te onderhandelen. Schepen Erwin was zowel in zijn schrijven aan de inwoners als in ons gesprek duidelijk: als er ook maar een inwoner niet ingaat op het voorstel dan wordt de aanleg van de riolering afgeblazen.

Dat betekent concreet dat de inwoners van de Weide allemaal een installatie voor Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) op hun eigendom moeten aanleggen.

Een IBA kost 7.800 euro. Daarvan zou 1.800 euro ten laste van de bewoners vallen.

De elektriciteit die de IBA gebruikt valt ten laste van de bewoners. Daarbij komt ook dat de gemeente in de toekomst geen herstellingswerken in de Weide meer kan uitvoeren. Wie daaraan twijfelt, kan best contact opnemen met de inwoners van de dreef tegenover de ingang van de sporthal Van Cauteren in Maldegem.

Volgens schepen Goethals waren er eind mei al veel afstanden van eigendomsrecht binnen gekomen. Over enkele dagen vervalt het aanbod van de gemeente.

Is er geen globaal akkoord komt dan volgt de schrapping van het plan van de Weide uit het SPAA.


IS DE HAAN VAN DE ST ANDRIANUSKERK
MET PENSIOEN ?

IS DE HAAN VAN DE ST ANDRIANUSKERK MET PENSIOEN ?
Wie naar de Adegemse kerktoren kijkt zal vaststellen dat de haan verdwenen is. Het is nog niet zeker of de haan ooit terugkomt.

In het kader van hun opleiding met hun nieuwe brandweerladder organiseert het Maldegemse brandweerkorps oefeningen aan verschillende grote gebouwen in onze gemeente.

Zo werd vorige week ook uitgetest of de brandweer in geval van nood snel tot op het hoogste punt van de Sint Adrianuskerk kon geraken.

Dat lukte hen vlot: zij namen de haan die zeker al meer dan 30 jaar niet meer in bad was geweest, mee naar beneden.

Het dier is zijn staart verloren en ook de veiligheidsmoer die hem aan de toren verankert.

Hij stond stevig vast door het vele vuil en vet dat zich in de loop der jaren zowel op de haan als op zijn verbindingsas heeft vastgezet.

Na vele baden in onder meer cola en veel schrobwerk is de haan opnieuw toonbaar. Of hij, gezien de mankementen die hij vertoont, nog terug op de toren van de Adegemse kerk komt staat nog niet vast.


OP WEG NAAR 2050

Met zijn ruimtelijke toekomstvisieplannen wil de gemeente de richting vastleggen waarin zij onder meer het centrum van Adegem en het centrum van Maldegem wil zien evolueren.

Vorig jaar kreeg een studiebureau de opdracht om voor beide centra een voorontwerp op te maken. Op dinsdag 18 juni om 19u30 wordt in den Hoogen Pad het ruimtelijke toekomstvisieplan voor Adegem-centrum aan de bevolking voorgesteld.

Het is de bedoeling dat het gemeentebestuur in het eerste deel van de avond de toekomstvisie en het voorontwerp toelicht. Daarna worden de aanwezigen in groepen ingedeeld om over de voorstellen te overleggen en op- en aanmerkingen te formuleren.

Het zal daarna aan het gemeentebestuur en aan de ontwerper zijn om vast te stellen of er aan de hand van de binnengekomen suggesties aanpassingen aan het voorontwerp moeten gebeuren.

Volgens schepen van infrastructuur Erwin Goethals is het de bedoeling dat het ontwerp in september tijdens een commissie aan de gemeenteraadsleden wordt voorgesteld die daarna in de gemeenteraadszitting van oktober zullen stemmen over het ontwerp.

Wie de informatievergadering wil bijwonen kan zich inschrijven via [email protected] of via het inschrijfformulier dat in de infokrant staat.

Op maandag 24 juni wordt in het gemeentehuis in Maldegem een infomoment gegeven over het ruimtelijke toekomstvisieplan van het centrum van Maldegem.


KRIJGT ADEGEM MEER
GEMEENTGELIJKE DIENSTVERLENING ?

Omdat ook hij het had horen waaien dat Caroline Ankaert, die het secretariaat van den Hoogen Pad doet, naar Maldegem zou verhuizen, trok Freddy Boels (N-VA) donderdagavond tijdens de gemeenteraad alle registers open.

Hij wees op alles wat er sedert de fusie al van Adegem naar Maldegem verhuisd is. Hij zag het vertrek van Caroline Ackaert als een nieuw hoogtepunt in de ontmanteling van Adegem in het algemeen en den Hoogen Pad in het bijzonder.

De reden waarom zich bij de meerderheid niemand zenuwachtig maakte over de tussenkomst van de heer Boels werd duidelijk toen burgemeester Marleen Van den Bussche antwoordde op de tussenkomst van Freddy Boels.

"Ik hoor u graag bezig en ik heb bewondering voor de manier waarop u voor uw gemeente opkomt, maar hier was het nu echt niet nodig. Dat het secretariaat van den Hoogen Pad gesloten wordt staat nog niet vast.

Wat wel vast staat, is ons onderzoek -samen met het managementteam- naar een manier om de gemeentelijke dienstverlening in Adegem te verbeteren. Omdat wij daaromtrent nog geen concrete plannen hebben konden wij daar tot op heden nog niets over zeggen" legde de burgemeester uit.

Raadslid Boels was niet de enige die even stil werd na die uitleg. Hij bedankte de burgemeester omdat er nu na al die vragen die hij in het verleden over de dienstverlening in Adegem heeft gesteld eindelijk eens positief nieuws is.


DAGELIJKS RIJDEN MEERDERE
AUTO'S DOOR DE LEKVIJVERSWEGEL

DAGELIJKS RIJDEN MEERDERE AUTO'S DOOR DE LEKVIJVERSWEGEL
Hoewel aan beide kanten van de Lekvijverswegel duidelijk aangeduid staat dat enkel voetgangers, fietsers, bromfietsers en dienstwagens door de wegel mogen, rijden er dagelijks ook verschillende auto's door.

Buiten het plaatsen van enkele extra borden heeft de komst maandag van mensen van het AWV naar de werken in de Staatsbaan voor de ontevreden handelaars niets opgeleverd.

Noch het gemeentebestuur noch de dienst infrastructuur werden bij het overleg betrokken.

Sedert het begin van de werken aan de fietspaden in de Staatsbaan is het veel drukker geworden langs Lekvijverswegel.

Zowel de fietsers die uit Maldegem als uit Eeklo komen worden nu langs de Hillestraat, Schoolstraat, Adegem-Dorp, de Lekvijverswegel, de Ringbaan, het Vliegplein en de Sint Barbarastraat omgeleid.

Meer fietsers langs de Lekvijverswegel geeft geen problemen: de laatste tijd wordt die wegel immers goed onderhouden. Er zijn echter meerdere automobilisten die ook langs de wegel rijden.

Een eerste categorie deed dat al voor de werken in de Staatsbaan begonnen. De tweede categorie zijn de automobilisten die niet de omleiding voor de auto's volgen maar de omleidingspijlen die voor de fietsers bestemd zijn.

Veel automobilisten keren op hun stappen terug als zij aan de Lekvijverswegel komen en het verkeersbord zien staan.

Anderen rijden er echter gezien de breedte en de goede staat gewoon doorheen.

Vorige week voelde een fietsende scholier zich opgejaagd omdat een automobilist steeds dichter bij zijn achterwiel kwam rijden.

Een automobilist die in de wegel achter een wandelaarster met haar hond reed maakte zich druk omdat de wandelaarster niet snel genoeg de weg voor hem vrijmaakte.

De wandelaars en fietsers die regelmatig langs de Lekvijverswegel komen vragen zich af of er, nu het treintje van de buitenschoolse opvang toch niet kan rijden, geen maatregelen kunnen genomen worden zodat het autoverkeer uit de Lekvijverswegel gebannen wordt.


GBS DE KRUIPUIT GASTHEER
VOOR OVSG TURNTOETS

GBS DE KRUIPUIT GASTHEER VOOR OVSG TURNTOETS
De directies van alle scholen die bij de Meetjeslandse scholengemeenschap zijn aangesloten waren aanwezig op de OVSG turntoetsen die in Maldegem werden afgenomen.

De gemeentescholen van Assenede, Maldegem, Lovendegem, St. Laureins, en Zelzate en Provinciale School voor Buitengewoon Lager Onderwijs in Eeklo vormen samen de Meetjeslandse Schoolgemeenschap.

Net als nog bijna 800 andere scholen nemen zij deel aan de eindejaartoetsen voor de leerlingen van het 6de leerjaar die door de dienst Onderwijs begeleiding Voor Steden en Gemeenten (OVSG) worden opgesteld.

De toetsen worden door de school zelf georganiseerd en verbeterd.

Sedert vorig jaar organiseren de scholen van de Meetjeslandse Scholengemeenschap samen hun toets lichamelijke opvoeding. Dat is uniek in Vlaanderen.

Omdat Maldegem over een uitgebreid sportterrein met sporthal Meos beschikt, werden net als vorig jaar de sportproeven in het sportterrein Maurice De Waele afgenomen.

GBS DE KRUIPUIT GASTHEER VOOR OVSG TURNTOETS Terwijl de leerlingen van andere scholen een van de 10 andere proeven aflegden liepen de leerlingen van de GBS de Kruipuit hun 8 minuten looptest.

De proeven begonnen om 10 uur en iedere leerling moest 11 proeven afleggen.

Hun eigen turnleraar was aanwezig maar de proeven werden afgenomen door laatste jaarstudenten lichamelijke opvoeding.

Voor die studenten was het afnemen van de proeven een onderdeel van hun eindwerk.

Voor zowel de directies van de scholen als de vertegenwoordigers van de dienst OVSG waren de sporttoetsen een gelegenheid om een evaluatie van de nog steeds groeiende samenwerking te maken.


CANADESE STUDENTEN VAN DE SCHAKEL
VERBROEDERDEN IN ADEGEM

CANADESE STUDENTEN EN LEERLINGEN VAN DE SCHAKEL VERBROEDERDEN IN
De korte plechtigheid die de twaalf studenten van The Wilfrid Laurier University uit Waterloo (Canada) en hun professor Terry Copp samen met de leerlingen van het 3de leerjaar van de Schakel uit St. Laureins op het Canadees kerkhof organiseerden, werd bijgewoond door de ambassadeurs van Canada en Polen.

Al 17 jaar organiseert Iris Van Landschoot - De Pover uit Sint Laureins jaarlijks een lessenreeks over WO II in het 3de leerjaar van de GBS de Schakel in St. Laureins.

Die lessenreeks wordt altijd afgesloten met een bezoek aan het Canadees kerkhof in Adegem.

Dankzij haar vele connecties in Canada zorgt zij er voor dat dit bezoek samenvalt met het bezoek van Canadese studenten aan het Canadees kerkhof in de Prins Boudewijnlaan.

Dit jaar waren het twaalf studenten van de Wilfrid Laurier University uit Waterloo die een beurs gekregen hadden om de streken in Europa te bezoeken waar hun landgenoten tijdens WO II gestreden hebben.

Samen met hun professor militaire geschiedenis waren zij vorige week woensdag te gast in Adegem.

CANADESE STUDENTEN EN LEERLINGEN VAN DE SCHAKEL VERBROEDERDEN IN De Canadese studente geschiedenis Jennifer Gribbon schetste aan de grafsteen van Thomes Moony het leven en de achtergrond van die man die als legerkapellaan en kapitein van Kingston ON in Europa tussen zijn eveneens jonge landgenoten aan het front stond.

De Canadese studenten hadden van hun professor duidelijke opdrachten meegekregen, zowel als voorbereiding op de reis als voor tijdens de reis.

Voor hun bezoek aan Adegem had iedere student de opdracht gekregen om het levensverhaal van een van de op het Canadees kerkhof begraven soldaten te onderzoeken.

Miss Gribbon vertelde ons dat er maanden voorbereidend werk aan haar presentatie van het leven en werk van Thomes Mooney was voorafgegaan.

Professor Copp had in zijn toespraak op het kerkhof veel aandacht voor de belangrijke rol die de Poolse soldaten bij de bevrijding van Europa hebben gespeeld.

Dat zowel Canada als Polen veel belang hechten aan het bezoek van de Canadese studenten en de schoolkinderen van St. Laureins bewees de aanwezigheid van hun ambassadeurs en de militaire attaché van Polen op het kerkhof.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home