www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 496 - Week 22 : van 26 mei tot 1 juni 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

BESTRIJDT MALDEGEM VOLGENDE
WINTER SNEEUW EN IJS MET PEKEL ?

De dienst infrastructuur van de gemeente Maldegem heeft zijn winterdienst 2012 - 2013 geëvalueerd. Uit het verslag dat schepen van Openbare werken Erwin Goethals daarover tijdens een commissievergadering bracht, leerden wij dat de strooidiensten tussen 5 december en 24 maart 31 maal moesten uitrukken. In 25 van die 31 keer moest enkel de eerste fase van he strooiplan worden afgewerkt.

De totale kostprijs van de strooiwerken, zonder de (924) werkuren van het gemeentepersoneel, bedroeg 76.578,27 euro. Naast de eigen strooidiensten deed de gemeente ook nog een beroep op De Schuyter, Ginneberge en Van Ootghem om de klus te klaren.

Er werd vorige winter 481.820 kg zout aangekocht en daar bleef na de laatste strooibeurt nog 15.840 kg over. Uit de evaluatie blijkt dat strooien met zout vooral op fietspaden minder efficiënt is.

Het gestrooide wegdek moet bereden worden voor het zout zijn werk kan doen. Strooien met zout is ook niet zo milieu vriendelijk. De zoutoplossing komt in de bermen en de waterlopen terecht.

Daarom wordt voorgesteld om in de toekomst bij winterse toestanden vooral op voetpaden en fietspaden meer in te zetten op ruimen dan op het strooien. Het is volgens de mensen die aan de evaluatie meewerkten nu het ogenblik om erover na te denken om in de toekomst bij het bestrijden van sneeuw en ijs pekel in plaats van zout te gebruiken.

Mocht de voorbije winter pekel in plaats van zout gebruikt geweest zijn dan zou het kostenplaatje 13.283 euro lager hebben gelegen. Het is volgens de evaluatie nodig dat het vast team dat voor het strooien wordt ingezet verdubbeld wordt en dat een deel van het materiaal dat momenteel voor het strooien en sneeuwruimen wordt ingezet vervangen wordt.

Schepen Goethals riep de raadsleden die op de commissievergadering aanwezig waren op om na te denken over de manier waarop de gemeente de strijd tegen sneeuw en ijzel in de toekomst nog beter kan aanpakken.

Hij wil die voorstellen in de maanden die de volgende winter voorafgaan bespreken.


BS EEN FAIR TRADE SCHOOL
IN EEN FAIR TRADE GEMEENTE

BS EEN FAIR TRADE SCHOOL IN EEN FAIR TRADE GEMEENTE
Ieder schooljaar werken de leerlingen Zedenleer van de gemeentelijke Basisschool de Kruipuit rond een multicultureel project.

Omdat de leerlingen van het vijfde leerjaar dit schooljaar niet aan het project konden meewerken, schreven de leerlingen zedenleer zich in voor de wedstrijd Fair Trade klas (school).

Niet alleen de leerlingen zedenleer maar alle leerlingen verzamelden de stickers die op de producten stonden die zij in de wereldwinkel kochten.

De GBS de Kruipuit kwam als winnaar en als Fair Trade school uit de bus. De school ontving naast het Label Fair Trade Klas ook nog een taart. Voor iedere leerling was er een stukje.

Nog voor het einde van het schooljaar brengt het vijfde leerjaar een bezoek aan de wereldwinkel om nog beter geïnformeerd te geraken over zijn werking.


BENEFIET VOOR WIE VERGEET

BENEFIET VOOR WIE VERGEET
Sonja De Waele, Lieve Blondeel, Gothard De Coninck, Linda Foré, Lieve Lampaert, Dorine De Vlieger, Arlette Van Kerschaever en Patrick De Muer zijn de mensen achter "Benefiet voor wie vergeet.

De leden van de werkgroep die het feest van de 50 jarigen die in 1956 geboren zijn organiseerde, zijn na het geslaagd feest met elkaar contact blijven houden.

Enkele leden van die werkgroep vonden het jammer dat Studio Brussel vorig jaar met hun Music For Life Dementie wel in kijker plaatste maar geen geld inzamelde om het onderzoek naar dementie te ondersteunen.

In december lanceerden zij het idee om zelf iets te organiseren ten voordele van dementenzorg. Het voorstel kon onmiddellijk op de goedkeuring van alle leden van de werkgroep rekenen die nu naar buiten komt als "Adegem 1956" voor dementenzorg en Alzheimeronderzoek.

Na enkele vergaderingen was het kader voor de "Benefiet voor wie vergeet" gemaakt. Daarna werd het programma voor de "Benefiet voor wie vergeet", die doorgaat op zondag 16 juni in den Hoogen Pad, verder uitgewerkt.

De benefietnamiddag begint al om 11u met een aperitiefmoment met doedelzakspeler Diederik De Jaeger. Tijdens dat aperitiefmoment zijn de kunstwerken te bezichtigen die in de namiddag geveild worden.

Geïnteresseerden kunnen op dan al op een of meerdere kunstwerken een voorlopig bod uitbrengen. De toegangs- of steunkaart voor deze Benefiet kost 5 euro. Daarvoor krijg je 's namiddags vanaf 13u30 naast het amusement een kop koffie en 2 pannenkoeken.

Om 14u brengt Maria Sesselle, poëzie die past in het thema van de benefietnamiddag. Na Maria Sesselle is het de beurt aan Etienne Notteboom om de aanwezigen met een monoloog te verwennen. Om 15u15 staat het optreden van het Zanggenootschap Meetjesland op het programma.

Dat koor heeft net een CD uit met Volkse liedjes. Het is de bedoeling dat die liedjes ook door het publiek worden meegezongen. Een uur later begint dat de kunstveiling. Een deurwaarder zorgt voor het vlotte verloop van de verkoop per opbod van een groot aantal geschonken kunstwerken.

Le Grand Julot, een accordeonist, sluit het officiële gedeelte van het programma. Het einde van optreden van Le Grand Julot is daarom niet noodzakelijk het moment waarop ook de bar gesloten wordt.

BEDOELING
Adegem 1956 laat over de bedoeling van zijn benefietnamiddag geen twijfel bestaan: zij willen veel geld ophalen. Daarom zijn zij de kunstenaars die hun kunstwerken voor de veiling hebben geschonken en alle mensen die volledig gratis aan deze benefietnamiddag meewerken, dankbaar.

Het grootste deel van de opbrengst gaat naar het Alzheimeronderzoek dat onder leiding staat van professor Doctor Christine Van Broekhoven.

De professor is zo opgetogen over het initiatief dat zij op 16 juni op de benefiet aanwezig zal zijn. De rest van de opbrengst wordt geschonken aan de afdelingen dementie van het W&Z het Warmhof Maldegem en het RVT St. Elisabeth in Eeklo.

SPONSORING
Hoewel er nog niet zoveel publiciteit rond deze benefietnamiddag werd gemaakt hebben toch al verschillende mensen en bedrijven het initiatief moreel en financieel gesteund.

Wie "Benefiet voor wie vergeet" financieel wil steunen kan zijn bijdrage storten op rekeningnummer BE47 0882 5995 8880 van Adegem 1956 voor dementenzorg en Alzheimeronderzoek met vermelding "Voor wie vergeet".


"ADEGEM GENOEG WINDMOLENS"
BOYCOTTE INFORMAIEVERGADEING


Nadat hun woordvoerder zijn zegje had gedaan verlieten alle leden van de werkgroep "Adegem Genoeg Windmolens" den Hoogen Pad.

Woensdagavond had het provinciebestuur van Oost Vlaanderen een informatievergadering rond de politiek van de windmolens in het algemeen en de extra windmolens die er de komende jaren op de as Maldegem-Eeklo - Kaprijke nog komen.

Veel nieuws hebben zij de mensen niet gebracht. Het belangrijkste nieuws was de reden waarom er voor de lijnopstelling werd gekozen en dat er in de toekomst een centraal meldpunt voor klachten komt.

Op de vele concrete vragen die in het tweede deel van de vergadering uit het publiek kwamen konden de panelleden zelden een concreet antwoord geven.

De actiegroep "Adegem Genoeg Windmolens" was bij het begin van de vergadering in groten getale aanwezig. Na de inleiding door gedeputeerde Geert Versnick nam een van de verantwoordelijken van de werkgroep het woord.

"Jullie hebben niet de moeite genomen om naar onze klachten te luisteren of u ter plaatse te komen vergewissen van de lasten die de windmolens ons nu al bezorgen.

Wij zijn dan ook niet van plan om deze avond naar u te luisteren" klonk het luid en duidelijk. Na die tussenkomst verlieten alle leden van de actiegroep den Hoogen Pad.

WERKEN IN DE STAATSBAAN ZETTEN
KWAAD BLOED BIJ HANDELAARS

WERKEN IN DE STAATSBAAN ZETTEN KWAAD BLOED BIJ HANDELAARS
Automobilisten die momenteel via de Prins Boudewijn naar Maldegem proberen te rijden worden aan het kruispunt met de Hillestraat rechtsaf gestuurd naar de oude Staatsbaan.

Sedert 22 mei is de firma De Witte, in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), in de Staatsbaan in Adegem begonnen met de gehele of gedeeltelijke heraanleg van de fietspaden.

Om de werken sneller te kunnen uitvoeren heeft het AWV beslist om op het zelfde moment aan beide fietspaden te werken.

Om de werken vlot en veilig te laten verlopen werd beslist om tijdens de duur van de werken langs de Staatbaan eenrichtingsverkeer richting Eeklo in te voeren.

Dinsdagmorgen werd het verkeer dat uit Eeklo richting Adegem reed in Balgerhoeke omgeleid naar de N49.

Die moest gevolgd worden tot de Koning Albertlaan in Maldegem.

BROODROOF

De handelaars uit de Prins Boudewijnlaan en de Staatsbaan ondervonden onmiddellijk de weerslag van de omleiding vanaf Balgerhoeke.

Zij staken de koppen bij elkaar en zetten hun ongenoegen over de gebrekkige communicatie over de werken en omleiding op papier.

Wie via de prins Boudewijnlaan of Oude Staatsbaan naar een van de handelszaken in de Staatsbaan wil moet eerste een omweg via Balgerhoeke en de Expresweg maken om dan via Maldegem de Staatsbaan te bereiken.

Zij stuurden hun klachten naar het schepencollege, de aannemer en het AWV. Omdat de werken in fazen worden uitgevoerd vroegen de handelaars om voorlopig het verkeer tot aan de verkeerslichten op het kruispunt van de Staatsbaan en Adegem-Dorp te laten rijden.

De auto's zouden dan via de Canadezenlaan richting Maldegem kunnen rijden. Volgens de aannemer voert hij de werken en signalisatie uit volgens het opgestelde plan. De mensen in de Staatbaan zouden allemaal een brief in de brievenbus gekregen hebben (te laat en met te weinig informatie) over de werken.

Burgemeester Marleen Van den Bussche liet de ontevreden handelaars weten dat niet de gemeente maar het AWV de opdrachtgever van de werken is. Zij beloofde de problemen bij het AWV aan te kaarten.

OMLEIDING

Woensdagmorgen werd in Balgerhoeke de wegversperring richting Adegem al weggehaald. De aanduiding dat het verkeer richting Maldegem via de N49 moet rijden bleef behouden.

Zowel de automobilisten als de fietsers die uit Eeklo komen kunnen nog tot aan het Grenadiersplaan in Adegem rijden. Daar worden de auto's naar de Oude Staatsbaan afgeleid.

Wie als automobilist de omleidingspijlen volgt wordt via de Oude Staatsbaan naar Balgerhoeke en de N49 gestuurd. De fietsers worden afgeleid naar de Hillestraat.

Via de Schoolstraat, Adegem-Dorp, de Lekvijverswegel, de Ringbaan, het Vliegplein en de Barbaraweg komen zij dan terug op de N9 in Maldegem.

VERWARRING

Sedert woensdag is het autoverkeer in de Hillestraat, de Kallestraat, de Ringbaan en het Vliegplein sterk toegenomen. De meeste automobilisten die richting Maldegem moeten negeren de pijl richting Oude Staatsbaan maar volgen de omleidingspijl van de fietsers.

De meeste van die automobilisten volgen de route (Hillestraat-Kallestraat-Ringbaan-Vliegplein en Barbaraweg) die de buschauffeurs van de Lijn 58a moeten volgen. Bij het AWV geeft men toe dat de communicatie over de werken in de Staatsbaan niet ideaal verlopen is.

Maandag komt er een delegatie van het AWV naar Maldegem om na te gaan of de omleiding niet beter kan aangeduid worden.

Het verkeer voorlopig nog tot aan de verkeerslichten aan het kruispunt met Adegem-Dorp en de Canadezenlaan te laten reden is blijkbaar om verkeerstechnische redenen niet mogelijk.


ROBERT EN SIMONNE VIERDEN HUN
GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

ROBERT EN SIMONNE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM
Ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum werden Robert Timmerman en zijn echtgenote Simonne Van Parys door schepen van burgerlijke stand Antoine Pauwels in het gemeentehuis ontvangen.

Op 24 mei 1963 traden Robert Timmerman en Simonne Van Parys in het gemeentehuis van Aalter in het huwelijk. Een dag later werd hun huwelijk in de kerk in Aalter ingezegend. Vijftig jaar later werden Robert en Simonne in het Maldegems gemeentehuis als gouden paar gehuldigd.

Robert werd 77 jaar geleden als landbouwerszoon in de Groot Burkelkalseide in Maldegem geboren. Hij liep school in Oedelem en hielp daarna tot aan zijn legerdienst op het landbouwbedrijf van zijn ouders. Voor zijn legerdienst moest hij eerst naar Turnhout en daarna naar het Duitse Euskirchen.

Simonne zag 78 jaar geleden in de Oosmolenstraat in Aalter het levenslicht. Zij liep er tot haar 14 jaar school bij de nonnekes en volgde daarna nog 3 jaar huishoudkunde.

Zij hielp ondertussen ook al op het landbouwbedrijf van hun ouders. Na zijn legerdienst werkte Robert anderhalf jaar in het meelbedrijf De Pré in Deinze maar miste de buitenlucht. Daarna ging hij voor 5 jaar aan de slag bij de planterij Van Hulle in de Aalterbaan.

ROBERT EN SIMONNE VIERDEN HUN GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUMRaadslid Nicole Maenhout overhandigde het gouden paar het gelukwenstelegram van het vorstenhuis.

In 1963 traden Robert en Simonne in het huwelijk en begonnen zij hun eigen landbouwbedrijf in de Kallestraat. Dat werd in 1996 overgedragen aan hun zoon.

Robert en Simonne kregen 2 zonden die hun de gelukkige grootouders van 4 kleinkinderen maakten. Zij hebben afscheid genomen van het drukke landbouwleven en genieten van het leven op 't Kruisken.

Zowel Simonne als Robert hebben als landbouwers leren houden van de natuur.

Dat doen zij nu nog altijd. Zij blijven sociaal actief in de landbouworganisaties.

Kaarten en krulbollen zijn naast het verwennen van hun kleinkinderen hun belangrijkste hobby's.


SNEUKELEN EN FIETSEN MET
DE LANDELIJKE GILDE

Op zondag 7 juli organiseert de Landelijke Gilde Adegem zijn 18de sneukeltour. Er kan aan den Hoogen Pad gestart worden tussen 11u en 13u.

Er zijn op de fietstocht 5 stopplaatsen voorzien waar de deelnemers met heerlijke hapjes en drankjes verwend worden. Deelnemen kost voor volwassenen 15 euro.

Voor kinderen moet 7 euro betaald worden. Omdat het aantal deelnemers niet onbeperkt is moet er vooraf worden ingeschreven.

Dat kan door voor maandag 2 juli het inschrijvingsgeld te storten op de rekening 068-2226127-04 van de Landelijke Gilde Adegem met vermelding de naam aantal personen volwassenen / kinderen.


FEESTCOMITE ORGANISEERT TWEEDEHANDSBEURS

Het Adegemse feestcomité is klaar met zijn programma voor zijn zomerkermis. Nieuwkomer op dat programma is de tweedehandsbeurs (baby- en kinderartikelen). Die beurs gaat door op zondag 14 juli tussen 9u en 12u. Wie een verkoopstand (10 euro) wil kan zich daarvoor inschrijven bij voorzitter Vic Blomme 0497-02.16.35 of via [email protected]


DE PAPAVER NAM EXTRA VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Omdat de school er van op de hoogte was gebracht dat een vader, die in een (v)echtscheiding is verwikkeld gedreigd had zijn kinderen die in de Papaver school lopen te komen weghalen, heeft directeur Jozef Ginneberge extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Tijdens de schooluren blijven alle poorten gesloten. Ouders die hun kinderen tijdens de schooluren van school willen halen moeten eerst telefonisch contact opnemen met de directeur of met het secretariaat.

Vanaf 15u35 houden leerkrachten extra toezicht op de kinderen en de ouders die hun kinderen komen ophalen.

Mocht de vader die de dreiging geuit heeft zich in de omgeving van de school vertonen zal hem duidelijk gemaakt worden dat hij de kinderen niet kan meenemen uit de school.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home