www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 495 - Week 21 : van 19 tot 25 mei 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

SCHOOLREIS MET WARME
LUCHTBALLON UITGESTELD

Vorige week kondigden wij de speciale schoolreis aan van de leerlingen van het 3de leerjaar van de GBS de Kruipuit.

Door de slechte weersvoorspellingen voor dinsdag 21 mei gaat de schoolreis niet door.

Juffrouw Sabine die de ouders en de kinderen al inlichtte over de afgelaste uitstap, verzekerde de kinderen dat hier van uitstel geen afstel komt. Van zodra de weersomstandigheden beter zijn wordt een nieuwe datum vastgelegd.


EENRICHTINGSVERKEEER IN DE STAATSBAAN

EEN RICHTINGSVERKEEER IN DE STAATSBAAN
Doordat het kruispunt van de Staatsbaan en de Hillestraat gedeeltelijk voor het verkeer is afgesloten, is het er nu al moeilijk om daar de Hillestraat in of uit te rijden.

Vanaf dinsdag zullen de problemen mogelijks nog groter worden. Dan begint het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in de Staatsbaan (tussen de Hillestraat en de Zeeman) met werken aan het fietspad langs beide zijden van de weg.

Om de werken vlot en veilig te laten verlopen wordt op dat gedeelte van de N9 een richtingsverkeer richting Eeklo ingevoerd.

Het verkeer dat uit Eeklo richting Maldegem komt wordt in Balgerhoeke afgeleid richting de Expresweg. Via de Expresweg en de Koning Albertlaan komen de auto's terug op de N9 richting Brugge.

Fietsers die van Eeklo naar Maldegem rijden mogen het fietspad langs de N9 blijven volgen tot aan de Hillestraat. Dan worden zij via de Hillestraat, de Schoolstraat, Adegem Dorp, den Hoogen Pad, de Ringbaan en het Vliegplein naar de St. Barbarastraat geleid, waar ze terugkomen op de N9.

Automobilisten die hun weg kennen zullen de grote omleiding niet volgen, maar in Balgerhoeke afslaan naar Adegem en zo via de Hillestraat, Kallestraat en het industrieterrein aan de lichten van de St. Barbarastraat terug op de N9 komen.

Van chauffeurs van De Lijn vernamen we dat hun route Gent Eeklo Brugge zo zal verlopen. Volgens schepen Erwin Goethals zal het nog meer dan een week duren voor het kruispunt van de N9 en de Hillestraat opnieuw volledig voor het verkeer wordt opengesteld.


LEERLINGEN VAN HET VIJFDE LEERJAAR
SPEELDEN SPEL ZONDER GRENZEN

LEERLINGEN VAN HET VIJFDE LEERJAAR SPEELDEN SPEL ZONDER GRENZEN
Dat speelgoed niet duur hoeft te zijn werd tijdens het spel zonder grenzen in MEOS bewezen.

De leerlingen speelden het spel zoals de kinderen in ontwikkelingslanden het spel in hun land spelen. Om de verschillende culturen dichter bij elkaar te brengen en de integratie van de Asielzoekers die in het kader van het Lokaal Opvanginitiatief aan Maldegem werden toegewezen te bevorderen, organiseerde het OCMW ook dit jaar zijn spel zonder grenzen.

Donderdag 16 en vrijdag 17 mei namen de leerlingen van het 5de leerjaar van de basisscholen van Maldegem en zijn deelgemeenten deel aan een spel zonder grenzen.

Er namen meer dan 200 leerlingen aan het spel deel. Zij werden in groepjes ingedeeld. Iedere groep vertegenwoordigde een land. In de dagen die aan het spel zonder grenzen vooraf gingen moesten de leerlingen zelf zoveel als mogelijk informatie over het land dat zij vertegenwoordigden opzoeken.

In de sporthal Meos stonden verschillende spelen opgesteld. Bij ieder spel stond een van de Maldegemse asielzoekers. De leerlingen moesten een vraag over het land en over de asielzoekers beantwoorden.

De antwoorden moesten in een kruiswoordraadslel ingevuld worden. De prijsuitreiking van dat spelonderdeel heeft plaats tijdens de jaarlijkse integratieavond op de OCMW site. Na de vragenronde mochten de leerlingen begeleid door de asielzoeker een spel spelen zoals het spel in het land van de asielzoeker gespeeld wordt.

Zo ondervonden de leerlingen dat speelgoed echt niet duur hoeft te zijn. Micado werd er gespeeld met takjes die in de natuur te vinden zijn.


WIT GELE KRUIS VERPLEEGKUNDIGEN
OP PAD MET TABLET PC

WIT GELE KRUIS VERPLEEGKUNDIGEN OP PAD MET TABLET PC
De verpleegkundigen van de Maldegemse afdeling van het Wit Gele Kruis krijgen hun laatste opleiding in het oproepen van Elektronische Verpleegdossiers (EVD) op hun tablet pc.

Vanaf 4 juni moeten de verpleegkundigen van het Wit Gele Kruis Maldegem niet iedere keer in de klassementschuiven kijken als zij het verpleegdossier van een van hun patiënten willen of moeten bekijken.

Volgens Marleen Crul, hoofd van het Wit Gele Kruis Maldegem, zal de pc ook in hun diensten de dienstverlening helpen verbeteren. Van iedere te verzorgen patiënt wordt een EMD opgemaakt.

Doordat de verpleegkundigen vanaf 4 juni een tablet pc mee op de baan krijgen, kunnen zij als het nodig is onmiddellijk het medisch dossier van hun patiënten bekijken en indien nodig aanpassen.

Via de tablet kunnen ze ook onmiddellijk beroepsinformatie opzoeken.

BEVEILIGING
Volgens Marleen Crul zijn er voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen zodat de privacy van de patiënten niet kan geschonden worden. De verpleegkundigen hebben enkel toegang tot de EMD die zij verzorgen.

Mocht een van de tablet pc verloren gaan of in verkeerde handen terecht komen dan kan die van op afstand gedeactiveerd worden. Het gebruik van de tablet pc zal het administratief werk van de verpleegkundigen zeker verlichten.


SENIOREN ONDER DE TOREN :
WERKEN AAN DE OUDE PASTORIJ GESTART

SENIOREN ONDER DE TOREN WERKEN AAN DE OUDE PASTORIJ GESTART
Naast de bestaande pastorij komt nieuwbouw
(een modernere versie van de pastorij).

Toen na het vertrek van Pastoor Dhooghe vast stond dat Adegem geen inwonende pastoor meer kreeg kwam het beheer van de Adegemse pastorij opnieuw in handen van het gemeentebestuur.

Dat gemeentebestuur (behalve Freddy Boels, die een administratief centrum voor Adegem wenste) had niet onmiddellijk een nieuwe bestemming voor het gebouw.

Het OCMW vond de pastorij een ideaal gebouw om er net als in Kleit een project "Senioren onder de toren" in te richten.

Het kreeg van de gemeente een erfpacht op het gebouw en kon een ontwerpbureau aanstellen voor de opmaak van de plannen voor de omvorming van de pastorij tot assistentiewoningen.

Om het project niet op de lange baan te schuiven werd het niet opgenomen in het masterplan dat voor het centrum van Adegem wordt opgemaakt.

UITBREIDING

SENIOREN ONDER DE TOREN WERKEN AAN DE OUDE PASTORIJ GESTART
De verbouwingen aan de pastorij zijn al begonnen.

In de tuin komen naast de gemeenschappelijke eet- en leefruimten vier assistentie woningen. Aanvankelijk was er sprake van in totaal zeven of acht assistentiewoningen, maar uiteindelijk worden het er twaalf.

Toen de parochiale raad liet weten dat het af wou van het parochiaal centrum stond de gemeente niet te springen om het gebouw -dat rijp was voor de sloop- over te nemen.

Niet het gebouw, maar wel de grond waarop het parochiaal centrum stond was interessant voor het OCMW.

Dat zag er een kans in om zijn project "Senioren onder de Toren" in Adegem uit te breiden tot 12 assistentiewoningen.

Het parochiaal centrum is ondertussen al met de grond gelijk gemaakt.

Er werd door het architectenbureau AIKO een aangepast ontwerp opgemaakt waarvoor een bouwvergunning werd aangevraagd.

Begin dit jaar kreeg de firma Himpe uit Loppem de verbouwing en uitbreiding van de pastorij toegewezen.

De aannemer heeft 130 werkdagen om klaar te zijn met de ruwbouw.

Dan komt nog de binnen afwerking en inrichting. Verwacht wordt dat begin 2014 de opnamevoorwaarden zullen vastgelegd worden en dat eind 2014 de eerste bewoners in intrek in hun assistentie woning kunnen nemen.

GROEPSWONEN
Woensdagavond werd het project "Senioren onder de toren Adegem" in den Hoogen Pad aan een tiental geïnteresseerden, OCMW raadsleden en gemeenteraadsleden voorgesteld.

OCMW voorzitter Stefaan Standaert legde vooral voor de geïnteresseerde senioren het systeem van de assistentiewoningen en het groepswonen uit.

Iedereen die zijn intrek neemt in een van de assistentiewoningen beschikt over living en kitchenette, een slaapkamer en een aangepaste sanitaire cel.

Daardoor kan iedereen die alleen wil zijn zich in zijn eigen woning terugtrekken.

Daarnaast is er de gemeenteschappelijke leef- en eetruimte en de keuken waar de gemeenschappelijke maaltijden worden klaargemaakt door iemand van thuiszorgdienst van het OMCW, liefst in samenwerking met de bewoners.

De bewoners leggen samen voor de onderhoud van het gebouw en voor de aankoop van de levensmiddelen.

KOSTPRIJS
Voor het verbouwen en uitbreiden van de pastorijsite kan het OCMW geen subsidie krijgen. De kostprijs wordt voorlopig op 2.250.000 euro geraamd.

Volgens OCMW voorzitter Standaert zal een deel van dat bedrag bijeen gebracht worden door de verkoop van bouwgrond in een nieuwe verkaveling.

Wie in een assistentiewoning komt wonen betaalt 31 euro per dag. Daarbij komt nog 8 euro per dag voor de zorgverstrekking en het bedrag dat samengelegd wordt voor het het aankopen van de levensmiddelen.

Wie in het W&Z het Warmhof wordt opgenomen betaald 51 euro per dag. Wie daar zijn was door het OCMW laat doen moet in tegenstelling met in het project "Senioren onder de toren", extra betalen.


INFORMATIE OVER HET MASTERPLAN

Volgens burgemeester Marleen van den Bussche zijn de ontwerpen van het masterplan Adegem en het masterplan voor Maldegem klaar.

Er wordt naar een geschikte datum en een geschikte manier gezocht om de masterplannen aan de bevolking voor te stellen.

Gemeenteraadsleden die de plannen konden inkijken vonden ze goed.


INFORMATIE OVER WINDMOLENS

Nu het provinciebestuur van Oost Vlaanderen beslist heeft hoeveel windmolens er nog kunnen bijkomen langs de N449 op het traject Maldegem-Eeklo- Kaprijke (25) en langs de E40 tussen Aalter en Aalst (43), wil ze de gemeenten en de bevolking informeren over de manier (de definitieve plaatsen en de verdeling lasten en lusten) waarop zij de inplanting van de windmolens wil realiseren.

Een van die informatievergaderingen gaat door op dinsdag 22 mei om 20 uur in den Hoogen Pad in Adegem.

Voordat het licht op groen gezet wordt voor de inplanting van de 25 windmolens tussen Maldegem en Kaprijke moet er eerst een Milieueffectenrapport (MER) opgesteld worden.

Het dossier voor de voorbereiding van het plan MER ligt sedert 15 mei ter inzage op de Milieudienst in de Bloemestraat.

Het kan ook geraadpleegd worden via www.mervlaanderen.be.

Wie aan- op opmerkingen heeft kan die tijdens de periode van openbaar onderzoek tot 15 juli 2013 overmaken aan de milieudienst Maldegem of rechtstreeks aan de Dienst MER.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home