www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 494 - Week 20 : van 12 tot 18 mei 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

EENDRACHT MAAKT MACHT
ADEGEM HERDACHT EINDE WO II

EENDRACHT MAAKT MACHT ADEGEM HERDACHT EINDE WO II
Samen met de leerlingen van het tweede leerjaarjaar en leden van Remembrence herdacht het bestuur van Eendracht Maakt Macht Adegem het einde van WOII.

Voor de meeste mensen is 8 mei gewoon een van de 365 dagen van een kalenderjaar. Het is geen betaalde feestdag, hij zal dus wel niet belangrijk zijn. Terwijl overal in België op 11 november het einde van WO I herdacht wordt staan er maar weinig mensen bij stil dat wij op 8 mei het einde van WO II herdenken.

Het is al enkele jaren geleden dat de Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht voor 8 mei een korte herdenkingsplechtigheid aan de gedenksteen op het kerkhof in haar jaarprogramma heeft ingeschreven.

Aanvankelijk was het enkel het bestuur dat aan de plechtigheid deelname.

De afgelopen jaren nemen ook leerlingen van de Papaver en leden van Remembrence aan de korte plechtigheid deel.

EENDRACHT MAAKT MACHT ADEGEM HERDACHT EINDE WO II Net als Georges De Vos, voorzitter en Cyriel Ryckaert erevoorzitter van Eendracht Maakt Macht Adegem legden ook de leerlingen van de Papaver en leden van Remembrence bloemen neer aan de gedenksteen.

DANKBAAR ZIJN
Op het einde van de plechtigheid verzamelde voorzitter De Vos de kinderen van het tweede leerjaar rond zich.

Zij wisten wat er op 8 mei herdacht werd maar zijn er zich volgens voorzitter De Vos zich van bewust welke grote impact het einde van WO II op ons leven heeft gehad.

Hij wees de kinderen op de vrijheid die zij nu kennen en de mogelijk hebben om te leren en de ontspanningsmogelijkheden onbeperkt zijn.

Hij vergeleek het (luxe) leven dat de kinderen nu leiden met een leven in oorlog waar armoede om zich heen greep, de vrijheid beperkt was, school lopen niet altijd kon en de ontspanningsmogelijkheden voor de kinderen zo goed als onbestaande waren.

Hij vroeg de kinderen om daar af en toe eens bij stil te staan en zeker niet te vergeten dat er zowel in WOI en WOII veel mensen gestorven zijn omdat wij nu in vrede zouden kunnen leven.

De kinderen werden er zo mogelijk nog stiller bij toen voorzitter De Vos naar Cyriel Ryckaert wees en er aan toevoegde dat hij een van de weinige mensen in Adegem is die als kind WO I heeft meegemaakt en zelf in WO II gestreden heeft.


EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

EERSTE COMMUNIE IN DE PAPAVER

Vorige week zondag was het de beurt aan de leerlingen van L1B van de Papaver om in de Sint Adrianuskerk, in het bijzijn van hun ouders en familie, voor het eerst te communie te gaan.

Nadat plechtig moment in de kerk werden Aerjen Aesaert, Jendrik Bottelberghe, Maud Boucqué, Bert De Rycke, Milan De Schepper, Matisse Foré, Tiana Haeck, Ashley Latré, Amber Mercy, Laurien Roels, Julie Savat, Willem Schoonackers, Cedric Stevens, Valesca Stevens, Vincent Van den Braembussche, Lucas Van Heule, Kayali Van Landschoot en Britt Vervaeke samen met hun familie door de directie en het personeel van de Papaver in de school uitgenodigd voor een drankje en een hapje.


EERSTE COMMUNIE EN LENTEFEEST
IN DE GBS DE KRUIPUIT

EERSTE COMMUNIE EN LENTEFEEST IN DE GBS DE KRUIPUIT

Nadat Matis Blomme, Rube Bruyncroeck, Bjarne Buyck, Floortje Coopman, Lara De Busschere, Brent De Sutter, Luna De Wilde, Kythana D'Haeze, Caro Goossens, Ulani Huys, Marie Madou, Liam Roels, Lore Saey, Liam Vanhulle in de kerk van Oostwinkel hun Eerste Communie hadden gedaan werden zij net als Maya Danschutter, Otto Geerynckx en Lucas Wiemeersch die hun Lentefeest beleefden samen met hun familie door de directie en de leerkrachten in de school ontvangen. Tijdens het genieten van een drankje en een hapje werden de kinderen naar voor geroepen om hun geschenk in ontvangst te nemen.


MARATHONGAAIBOLDERSTEAM SCHONK
3.200 EURO AAN DE VIERKLAVER

MARATHONGAAIBOLDERSTEAM SCHONKEN 3.200 EURO AAN DE VIERKLAVER
Zondagvoormiddag was het gaaibolmarathonteam te gast bij hun vrienden in de Vierklaver in Adegem.

Hoewel ze met hun 3.200 euro ongeveer het zelfde bedrag als vorig jaar aan de vzw De Vierklaver konden schenken was het team toch niet helemaal tevreden. Dat vertelde Raf Van de Velde even voor dat het bedrag aan Gaby Van Landschoot verantwoordelijke van de VZW werd overhandigd.

De 14 editie van de gaaibolmarathon ten voordele van de Vierklaver werd op 16 en 17 februari in de zaal de Poermolen in Donk georganiseerd. Het ging er gezellig aan toe en radio zonnestraal zorgde gedurende de 24 uren voor de muziek. Iedereen die aan de organisatie meewerkt doet dat belangloos. Dankzij die inzet, de sponsoring en de plaatsjes die op verzoek werden gedraaid was er een opbrengst van bijna 3.400 euro.

Het gaaibolmarathonteam vindt het zielig dat Sabam een organisatie voor het goede doel waaraan iedereen gratis meewerkt doet betalen omdat er tijdens hun actie begeleidende muziek wordt gedraaid.

Gaby Van Landschoot prees in zijn dankwoord het idealisme van het gaaibolteam en de gezellige sfeer die zij rond de marathonbolling weten te bouwen. Het bedrag dat de Vierklaver ontving zal gebruikt worden om de verbouwingswerken aan de gebouwen in de Krommewege te helpen financieren.

Bij een hapje en een drankje blikte voorzitter Van de Velde al vooruit op de gaaibolmarathon van 2014. Het marathonteam wil van de 15de editie een nog feestelijker gebeuren maken.


OP SCHOOLREIS MET
DE WARME LUCHTBALLON

OP SCHOOLREIS MET DE WARME LUCHTBALLON
Juffrouw Sabine en haar leerlingen van het derde leerjaar hebben 601 loten verkocht om hun speciale schoolreis te helpen financieren.

Als de weersomstandigheden het toelaten zullen de leerlingen van het derde leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool de Kruipuit op 21 mei een niet alledaagse schoolreis beleven.

Nadat juffrouw Sabine bij haar leerlingen naar hun verwachtingen van hun schoolreis had gepolst, bleek dat verschillende kinderen graag eens met een ballon boven hun schoolomgeving wilden varen.

De juffrouw onderzocht of een dergelijke schoolreis te realiseren was. Er moest op verschillende niveaus toestemming gevraagd worden en er moest ook rekening gehouden worden met het bedrag dat de school voor een schoolreis uittrekt en de maximumfactuur die aan de ouders mag aangerekend worden.

De nodige toestemmingen werden gegeven maar de financiering was een ander obstakel. Daar vonden juffrouw Sabine en haar leerlingen zelf een oplossing voor.

Zij organiseerden een tombola me als enige prijs een gratis ballonvaart. Door bij familie en vrienden 601 loten te verkopen kon de ballonvaart en de bijhorende dagontspanning gefinancierd worden.

Vorige week maandag werden de ouders uitgenodigd in de school waar zij uitleg kregen over de voorbereiding en het programma van de schoolreis 2013 van het derde leerjaar.

De kinderen zullen die dag vroeg uit de veren moeten. Het is de bedoeling dat de warme luchtballon om 6u30 opstijgt en ongeveer een uur later in de omgeving van de school land.

Pas de avond voor de schoolreis zal, als ballonvaarder Madou van de weerkundige dienst weten uit welke richtring de wind zal waaien.

Dan pas zal de plaats bepaald worden waar de kinderen in de mand van de warme luchtballon zullen stappen. Nadat de ballon is geland zullen de ballonvaarders en de volgers ontbijten in de weide waar de ballon is geland.

Mochten de weersomstandigheden de ballonvaart niet toelaten dan wordt die naar een volgende dinsdag of donderdag verschoven.


MEER DAN 500 VOERTUIGEN
OP DE AUTOWIJDING

MEER DAN 500 VOERTUIGEN OP DE AUTOWIJDING
Ook dit jaar nam de Firma Van Landschoot met een uitgebreide vloot vrachtwagens deel aan de autowijding.

Na de stevige regenbui van woensdagavond vreesden voorzitter Marijn Baute en de andere leden van het Comité van O L Vr. van de Weg voor het ergste voor de 49ste autowijding die voor de dag nadien (Hemelvaartdag) gepland was.

De weergoden waren de autowijding gunstig gezind want na woensdagavond hielden zij de hemelsluizen boven Adegem lang genoeg gesloten zodat de autowijding soms onder een stralende zon en soms onder een dreigend wolkendek kon doorgaan.

MEER DAN 500 VOERTUIGEN OP DE AUTOWIJDING Een half uur voor het begin van de autowijding vormde zich zowel in de Molenstraat als op Spanjaardshoek en 't Kruisken al een file van auto' s voor de autowijding.

Er namen donderdagvoormiddag 535 voertuigen deel aan de autowijding. Dat is nog iets meer dan vorig jaar. De politie zorgde er ook dit jaar met de glimlach voor dat alles vlot en veilig verliep.

Voorzitter Baute blikte achterwacht tevreden terug op de 49ste autowijding.

Hij dankte zijn bestuur en medewerkers zonder wie de organisatie niet mogelijk is en ook de honderden mensen die ook dit jaar aan de autowijding deelnamen. Hij hoopt hen volgend jaar op de 50ste editie van de autowijding terug te zien.


BENEFIET VOOR WIE HET VERGEET

Onder de naam van "Benefiet voor wie het vergeet" organiseren een aantal mensen die allemaal in 1956 geboren zijn op zondagnamiddag 16 juni in den Hoogen Pad een benefietnamiddag.

Op het programma van die namiddag staan nu al zeker poëzie, toneel, muziek en een kunstveiling. Een gedetailleerd programma wordt later bekend gemaakt. Een deel van de opbrengst van deze namiddag gaat naar het onderzoek van professor Christine Van Broeckhoven, een van de vooraanstaande onderzoekers op het vlak van Alzheimer.

De rest van de opbrengst wordt, om hun patienten eens extra te verwennen geschonken aan de dementenafdelingen van het Woon en Zorgcentrum Het Warmhof in Maldegem en het RVT Elisabeth in Eeklo.

Mensen die het initiatief van de werkgroep Adegem 1956 willen steunen kunnen niet alleen aanwezig zijn op de benefietnamiddag op zondag 16 juni maar ook hun bijdrage storten op het nummer BE47 0882 5995 8880 van Adegem 1956 voor dementenzorg en Alzheimer.


HANS VAN DE STEENE WON
DE AUTO VAN KSK MALDEGEM

HANS VAN DE STEENE WON DE AUTO VAN KSK MALDEGEM

Met zijn wedstrijd tegen Poperinge dat het met 1-5 verloor, nam KSK Maldegem afscheid van bevordering.

Na de wedstrijd bleef het meeste volk toch in de kantine en de feesttent hangen. Er kwam zelfs nog volk bij.

Om 18u30 stond de trekking van de tombola met als enige prijs een auto op het programma. Hans Van de Steene van Celieplas werd de gelukkige winnaar van de auto.

Hans is geen onbekende bij KSK, zijn zonen zijn bij KSK aangesloten en als zijn beroepsbezigheden het toelaten volgt hij hun sportieve prestaties op de voet.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home