www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 492 - Week 18 : van 28 april tot 4 mei 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

STRAKS LOOPT DE BEKE
LANGS ... DE BEEKE !

Tijdens de gemeenteraadszitting van donderdag 25 april is er een eerste maal gestemd over de straatnaam in de verkaveling Danneels in Adegem-Dorp.

De cultuurraad stelde het schepencollege voor te kiezen uit (Adegemse) Kloosterstraat, Klompenmakerstraat, De Beeke, 't Klein Nulleke of Adegemse Dries.

De gemeenteraad was het met het schepencollege eens om de nieuwe straat De Beeke als straatnaam te geven. De princiepsbeslissing wordt voor advies overgemaakt aan de cultuurraad. Daarna neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing.

In de toekomst zal in Adegem-Dorp de Beke (wordt opnieuw gedeeltelijke opengelegd) langs de Beeke lopen. De princiepsbeslissing van de gemeenteraad moet nu nog voor advies naar de cultuurraad.


AUTOWIJDING OP DEN HOEKE

AUTOWIJDING OP DEN HOEKE
Op Hemelvaartsdag (9 mei) wordt in Adegem de 49ste autowijding georganiseerd

Louis Savat organiseerde de eerste autowijding voor de Sint Adrianuskerk. Daarna verhuisde de plechtigheid naar den Hoeke. Louis werd later als organisator opgevolgd door Walter Borgonjon.

Een jaar voor zijn overlijden vroeg Walter aan Marijn Baute om het voorzitterschap over het organiserend comité over te nemen. Ieder jaar, zelfs bij minder gunstige weersomstandigheden, kan de autowijding op ruime belangstelling rekenen.

De eerste auto wordt op Hemelvaartdag om 10u30 gewijd. Om het beeld van O L Vrouw van de Weg en haar omgeving te onderhouden en de deelnemers aan attentie te kunnen aanbieden wordt aan de deelnemers aan de autowijding een bedrag gevraagd.


GEEN GRACHT VOOR ONZE DEUREN

GEEN GRACHT VOOR ONZE DEUREN
De gemeente denkt er aan -tot ergernis van de inwoners- om in de Weide tijdens de aanleg van de nieuwe riolering, de gracht die er jaren geleden lag opnieuw open te leggen.

De weide maakt onderdeel uit van het plan 18 van het Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM). De aanleg van de gescheiden riolering (afval- en oppervlaktewater) gebeurt in samenwerking met Aquafin en wordt gesubsidieerd door het Vlaamse Gewest. De aanleg van de riolering en het nieuw wegdek is voor 2015 voorzien.

Nog voor het ontwerp voor de werken een eerste maal ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd nodigde schepen van Openbare Werken Erwin Goethals (Groen) de inwoners van de Weide uit op een informatievergadering in den Hoogen Pad.

Omdat de inwoners van de weide ook eigenaar zijn van de straat -en nog niet alle inwoners gratis afstand gedaan hebben van het eigendomsrecht op de straat- stond er naast de bespreking van het voorontwerp van de plannen ook nog de gratis grond afstand aan de gemeente op het programma.

De schepen van openbare werken was er van op de hoogte dat een aantal inwoners niet staan te springen om gratis afstand te doen van hun grond. Toch zou het al dan niet gratis afstaan van grond niet hét gespreksonderwerp van de bijeenkomst worden.

Nadat hij er in zijn inleiding op gewezen had dat ook de volgende plannen voor de aanleg van riolering in onder meer de Verbranden Bos, de Zandakkers, het Kruisken en Heulendonk geblokkeerd werden indien er geen akkoord kwam voor de werken in de Weide, werd schepen Goethals verweten dat hij de inwoners van de Weide chanteerde.

Het is echter volgens de schepen geen chantage, maar een vaststelling.

GRACHT
De inwoners van de Weide kwamen pas goed onder stoom nadat Sofie Coene van Aquafin en de heer Jonckheere van het gelijknamig studiebureau het voorontwerp van de werken hadden voorgesteld. Met het in een sleuf naast het wegdek bijeenbrengen van de kabels van de nutsleidingen (langs de huizen met oneven nummers) had niemand een probleem.

De mensen die in de huizen met oneven nummers wonen wisten echter niet waar ze het hadden toen ze op het voor-voorontwerp zagen dat er voor hun woning een gracht zou komen om het oppervlakte(regen)water op te vangen en te transporteren.

Dat het Vlaams Gewest en de Vlaamse Milieu Maatschappij open grachten de voorkeur geven boven een riolering om het regenwater op te vangen kon hun verontwaardiging niet minderen.

NIET TE VERANTWOORDEN
Het gratis afstaan van grond was plots geen onderwerp van gesprek meer. Alle inwoners (ook de mensen die langs de overkant van de straat wonen) haalden redenen aan waarom het niet te verantwoorden is om de gracht, die er lang voordat zij er woonden lag, opnieuw open te leggen.

Hoe de mensen van het studiebureau de gemeentelijke technische dienst Aquafin en schepen Goethals zich ook inspanden om de mensen te overtuigen van de voordelen en beperkte nadelen van een gracht bleven de mensen uit de Weide er bij dat zij geen gracht in hun straat willen.

AFWACHTEN
Voor de discussies losbarstten had schepen Goethals nog medegedeeld dat de inwoners de avond zelf nog over niets moesten beslissen, maar dat hij ook niet eindeloos op hun definitief antwoord kan wachten. Zowel het studiebureau als schepen Goethals zullen de opmerkingen die de mensen van de Weide gemaakt hebben bekijken en nagaan of er bij het opmaken van het ontwerp met die opmerkingen rekening kan gehouden worden.


GEEN EENRICHTINGSVERKEER, WEL FIETSPAD IN DE VERBRANDEN BOS

Een uur nadat de inwoners van de Weide voor hun informatiemoment in den Hoogen Pad verwacht werden was het de beurt aan de inwoners van de Verbranden Bos en een gedeelte van de Kallestraat om te horen te krijgen hoe de plannen voor de werken in hun straat er uitzien.

Net als de Weide zitten ook die straten in het plan 18 van het SPAM. Voor de inwoners van de Kallestraat waren er, op te maken uit de gemaakte opmerkingen, geen problemen.

Inwoners van de Verbranden Bos hadden vooral vragen over de nieuwe breedte van hun straat en de geplande onteigeningen.

KEUZE
Op de vraag van een van de bewoners om van de werken gebruik te maken om in de Verbranden Bos eenrichtingsverkeer in te voeren kan volgens schepen Erwin Goethals om praktische redenen niet worden ingegaan.

De schepen wees er op dat na de werken de fietssuggestiestroken in de Verbranden Bos tot het verleden zullen behoren. Aan de kant van de gracht zal er een dubbel fietspad worden aangelegd.

Het studiebureau heeft voor het nieuwe wegdek en het dubbele fietspad drie ontwerpen uitgewerkt. Hoeveel er moet onteigend worden hangt af van de keuze van het ontwerp.

Zowel het schepencollege en de gemeenteraad als de inwoners van de Verbranden Bos hebben nog even de tijd om hun voorkeur te bepalen.


OPNIEUW DOORGAAND VERKEER
IN ADEGEM-DORP

Sedert midden februari was er door werken in Adegem-Dorp ter hoogte van de nieuwe verkaveling geen doorgaand verkeer mogelijk in Adegem-Dorp. Daardoor was het de afgelopen maanden veel drukker dan gewoonlijk in de Hillestraat en vooral in de Schoolstraat.

Door verschillende redenen liepen de werken veel vertraging op. Sedert dit weekend zijn de wegversperringen echter weggenomen en is er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk in Adegem-Dorp.


MEER LOKALEN VOOR KLJ ADEGEM

Dat KLJ Adegem de wind in de zeilen heeft was enkele weken terug ter gelegenheid van hun gala-avond nog te zien. De enige Adegemse jeugdbeweging hoopt dit werkjaar de kaap van de 100 leden te bereiken.

KLJ beschikt op de Zandakkers over een ruime speelweide en over lokalen. Doordat het ledenaantal blijft stijgen, laat het teort aan lokalen zich voelen.

De vereniging heeft dat probleem in een onderhoud met de jeugdraadraad en met schepen Valerie Taeldeman verantwoordelijke voor het jeugdbeleid besproken. Overleg tussen schepen Taeldeman en schepen Annelies Lammertyn, verantwoordelijke voor de kinderopvang en de Buitenschoolse kinderopvang, leidde tot een oplossing voor het lokalenprobleem.

Omdat de IBO (Initiatief Buitenschoolse Opvang) hun lokalen enkel tijdens de weekdagen gebruikt en KLJ Adegem enkel tijdens het weekend extra lokalen nodig heeft, mag de jeugdbeweging in de toekomst gebruik maken van een van de IBO lokalen.


SONJA DE WAELE STELT TEN TOON

SONJA DE WAELE STELT TEN TOON
Net voor de eerste gasten toekwamen wandelde Sonja De Waele met ons door haar tentoonstelling.

Wie net als voor twee jaar in het kader van de Week van de Amateurkunsten (WAK) een bezoek brengt aan de tentoonstelling van kunstschilder Sonja De Waele in haar woning in de Oude Staatsbaan 1 in Adegem, zal ervaren dat de kunstenares een nieuwe weg is ingeslagen.

De aquarellen op papier die anekdotische werken en portretten die toen het heden en verleden van het plattelandsleven weergaven zijn vervangen door schilderijen (acryl en olieverf) op doek.

In de werken die de kunstenares voor deze tentoonstelling heeft uitgekozen brengt zij de mens in beeld, met al de onvolmaaktheden die de natuur hem bezorgt en waarop hij reageert.

De tentoonstelling gaat over kwetsbaren en hun manier om het natuurlijk proces te veranderen of te accepteren. De inspiratie voor haar werken vindt Sonja in documentaire foto's en haar eigen ervaringen.

Op maandag 29 april, dinsdag 30 april en donderdag 2 mei is de tentoonstelling op afspraak te bezoeken. Op woensdag 1, zaterdag 4 en zondag 5 mei is het publiek tussen 10 uur en 12 uur en tussen 13u30 en 18 uur welkom. Op vrijdag 3 mei is de tentoonstelling open tussen 13u30 en 18 uur.


IT TAKES 4 WON HET KORENFESTIVAL VLAANDEREN IN KONTICH

IT TAKES 4 WON HET KORENFESTIVAL VLAANDEREN IN KONTICH

Omdat het bestuur en de leden van het koor "It Takes 4", dat onder de leiding staat van Jamie De Boel, het oordeel van een jury van kenners wilden horen, nam het op zondag 21 april deel aan het Korenfestival Vlaanderen 2013 in Kontich.

Omdat het vierstemmig koor voor het eerst deelnam aan het korenfestival Vlaanderen werd het in de categorie C ingedeeld. Zowel dirigent De Boel als de koorleden waren aangenaam verrast toen zij op het einde van het festival niet alleen als de winnaar van groep C werden uitgeroepen maar ook nog de publieksprijs wonnen.

Het koor dat zowel met pianobegeleiding als a capella zingt brengt zowel klassieke koornummers als moderne songs.


OPKUISBEURT IN DE RINGBAAN ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT

OPKUISBEURT IN DE RINGBAAN ZANDAKKERS EN BLEKKERSGAT

Vorige week zondag verzamelden inwoners uit de Ringbaan, Zandakkers en Blekkersgat aan de petanque- en krulbolbaan om samen het zwerfvuil in hun straten op te kuisen.

Dat er minder zwerfvuil lag dan bij de vorige opkuisbeurt is volgens de milieubewuste inwoners van de wijk te danken aan het werk van het MOP team dat regelmatig door de straten trekt om het zwerfvuil op te ruimen.

Naast het opruimen van het zwerfvuil werd er op de Zandring ook creatief gewerkt: er werd in het kader van de WAK begonnen met de bouw van een kunstige Igloo.


FIETSPAD KRIJGT EEN OPKNAPBEURT

Het Agentschap wegen en verkeer heeft het Maldegemse gemeentebestuur laten weten dat het fietspad in de Staatsbaan (langs de huizen met de oneven nummers) tussen de Hillestraat en de Zeeman heraangelegd wordt.

De werken zullen op 15 mei worden en gevat en zullen, als er geen vertraging is door weersomstandigheden, voor het bouwverlof zijn afgerond.

De gemeente Maldegem zal in die periode naast het fietspad een voetpad aanleggen tussen de Waleweg en de sporthal Atletico. Door die ingreep en de aanleg van een zebrapad op de N9 ter hoogte van de sporthal zullen de bewoners op een veiliger manier naar de sporthal kunnen wandelen.


ODE AAN DE GROTE OORLOG

ODE AAN DE GROTE OORLOG

Feestkar Filiep, die huifkar- en woonwagentochten en toeristische rondritten in het Meetjesland organiseert, wil volgend jaar de 100ste verjaardag van het begin van WOI -ook de grote oorlog genoemd- ook in het Meetjesland niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Vorige week dinsdag nodigde hij verschillende mensen uit de horeca en toeristische sector uit om samen te brainstormen rond de mogelijke initiatieven die zij volgend jaar amen kunnen nemen.

Wie belangstelling heeft om aan die initiatieven mee te werken kan contact opnemen met Filiep Van Meenen, Onderdijke 33, telefoon 0475-72.11.34 of via [email protected] of www.feestkar-filiep.be


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home