www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 491 - Week 17 : van 21 tot 27 april 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

ACTIEGROEP VOELT ZICH
IN DE STEEK GELATEN

ACTIEGROEP VOELT ZICH IN DE STEEK GELATEN
Samen met Arnout De Lille (N-VA) verzamelde het comité "Genoeg windmolens in Adegem" resultaten van studies die de schadelijke effecten van hoge windmolens in de nabijheid van woningen onderschrijven en waarnemingen van geluidshinder die men in de Kleine Moerewege en omgeving nu al ondervindt van de windmolens die langs de Expresweg zijn opgesteld.

Voor de inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving was het eind vorig jaar een donderslag bij heldere hemel toen ze ontdekten dat er in hun onmiddellijke omgeving langs de Expresweg nog een mega-windmolen zou bijkomen.

Een actiecomité startte een petitieactie die in enkele dagen door het grootste deel van de inwoners werd ondertekend. De Adegemnaren voelden zich in hun verzet tegen de komst van de windmolen gesterkt door het Maldegemse gemeentebestuur, dat een bouwverordening had gestemd die de bouw en de uitbating van windmolens verbiedt binnen een afstand van 1000 meter van een woning.

TELEURSTELLING
Een eerste teleurstelling kwam er voor de inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving toen het provinciebestuur van Oost Vlaanderen de Maldegemse bouwverordening vernietigde omdat die inging tegen zijn eigen richtlijnen. De teleurstelling werd nog groter toen duidelijk werd dat de provincie Oost Vlaanderen aan een nieuw Provinciaal Ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) werkte waardoor er tussen Maldegem en KapriJke nog 24 windmolens kunnen bijkomen.

Drie of vier van die windmolens zullen volgens het ontwerp langs de N49 in Maldegem (Adegem) komen.

Het Maldegemse schepencollege liet weten dat het zich in het PRUP kan vinden op voorwaarde dat daarin wordt opgenomen dat er in de rest van onze gemeente geen hoge windmolens meer mogen komen.

WAARNEMINGEN
Leden van het schepencollege en de milieudienst kwamen al op bezoek, maar de beloofde geluidsmetingen gebeurden op een moment dat er nauwelijks wind was - die dan nog uit de verkeerde richting kwam.

Door de milieudienst werden nog geen nieuwe metingen gedaan en van officiële metingen 's nachts was er ook nog geen sprake.

Om over degelijke argumenten te beschikken als zij in debat gaan met leden van het schepencollege, provincieraadsleden of mensen van de energiebedrijven hebben de inwoners van de Kleine Moerewege en omgevingen zelf waarnemingen in verband met de geluidshinder gedaan.

Aanvankelijk waren er een negental mensen die los van elkaar noteerden op welke momenten er geluidshinder was door de windmolens, uit welke richting de wind kwam en hoe sterk die was. Dat aantal is de afgelopen maanden meer dan verdrievoudigd.

Alle waarnemingen werden door Steven De Riviere bijeengebracht en in grafieken uitgewerkt. Uit die waarnemingen blijkt dat er geluidshinder ontstaat van zodra er een windsterkte van 3 Beaufort is.

De meeste last hebben de mensen 's nacht en als de wind uit het westen en het zuidwesten komt.

UITNODIGING

ACTIEGROEP VOELT ZICH IN DE STEEK GELATEN
In een ultieme actie heeft het comité "Genoeg windmolens in Adegem" samen met Arnout De Lille een schrijven gericht aan de provincieraadsleden.

Omdat de provincieraadsleden volgende de week zullen stemmen over het PRUP van de windmolens heeft het comité "Genoeg windmolens in Adegem" alle provincieraadsleden aangeschreven.

In die brief werden de waarnemingen en de schadelijke effecten van windmolens langs de N49 op een rij gezet.

De provincieraadsleden werden ook uitgenodigd naar de kleine Moerewege om, voor ze hun stemgedrag in de provincieraad bepalen, er zich vrijdagavond zelf van te overtuigen dat er een groot verschil is tussen de normen die in de Vlarem wetgeving zijn opgenomen en de geluidshinder die de inwoners van de Kleine Moerewege en omgeving nu al van de bestaande windmolens ondervinden.

Buiten schepen en provincieraadslid Geert De Roo en schepen Frank Sierens liet er zich vrijdagavond niemand zien bij het comité en de 40 waarnemers.

OVERSCHREDEN
Vorige week donderdag in de loop van de avond zijn volgens het comité mensen van Ecopower metingen komen uitvoeren in de omgeving van de windmolens en de Kleine Moerewege.

De toegestane norm is 39 decibel. De metingen gaven 48 Db aan. Dat was volgens de mensen van Ecopower geen ernstige overschrijding van de norm.

Ook leden van PZ Maldegem zouden woensdagnacht langs de windmolens zijn gereden.

Zij zullen volgens Arnout De Lille de vaststellingen die zij gedaan hebben in een verslag opnemen.


START TO RUN MET ACME

START TO RUN MET ACME

Vorige week is ACME op de atletiekpiste in de Bloemestraat gestart met een nieuwe reeks Start to run.

In 10 weken moeten de deelnemers in staat zijn om tegen hun eigen tempo 5km te lopen. Dit jaar schreven zich 35 mensen in.

Er zijn volgens trainer-begeleider Antoine Pauwels dit jaar meer mannen ingeschreven dan de vorige jaren.

Wie nog wil inpikken op Start to run heeft op dinsdag of donderdagavond om 19u afspraak op de Atletiekpiste in Maldegem.


DE ZOMERACTIVITEITEN BROCHURE IS KLAAR

Eind deze maand wordt in alle scholen van onze gemeente de brochure van de dienst vrije tijd uitgedeeld.

In deze brochure staan alle activiteiten die tijdens de zomermaanden door de gemeente aan de kinderen worden aangeboden.

Omdat tijdig inschrijven voor de meeste van die activiteiten belangrijk is, wordt er op zaterdag 4 mei tussen 9u en 12u en tussen 13u en 16u in het gemeentehuis een inschrijvingsdag georganiseerd.

Na die datum kan er nog ingeschreven worden bij de sportdienst en de jeugddienst en online via MijnEvent.be. Ouders van een participatiepas krijgen bij hun inschrijving onmiddellijk een korting.

Wie bij het inschrijven voor een van de activiteiten te horen krijgt dat die al volzet is wordt aangeraden om na 15 juni contact op te nemen met de jeugddienst of de sportdienst. Ieder jaar komen er wegens afzeggingen of niet of laattijdige betalingen plaatsen vrij.


VUILNISZAKKEN MET OVERGEWICHT
WORDEN NIET MEER MEEGENOMEN

Wij moeten in de toekomst niet alleen op ons eigen gewicht, maar ook op dat van onze vuilniszakken letten. Het schepencollege heeft in zijn zitting van 8 april beslist dat de vuilniszakken die wij wekelijks buitenzetten nog maximum 15 kg mogen wegen.

Op de zakken die zwaarder wegen zal door de ophalers een rode sticker worden geplakt en die zakken blijven staan. De regeling gaat in vanaf 1 mei en zal volgens het verslag van het schepencollege consequent worden toegepast.


WAARHEEN MET ONZE BELASTINGBRIEF?

WAARHEEN MET ONZE BELASTINGBRIEF
Na overleg tussen de controle van de belasting afdeling Eeklo, het gemeentebestuur en het OCMW zullen de inwoners van onze gemeente toch nog in Maldegem terecht kunnen om hun belastingbrief te laten invullen.

Binnenkort valt onze belastingbrief in de brievenbus. Vorig jaar lieten nog meer dan 2000 mensen hun belastingbrief invullen op het kantoor van de directe belastingen in de Gentsesteenweg in Maldegem.

Dat kantoor sloot einde vorig jaar zijn deuren. Het bureau werd geïntegreerd in het belastingkantoor in de Garenstraat in Eeklo. Veel inwoners van Adegem en Maldegem vroegen zich al af waar ze dit jaar terecht kunnen om hun belastingbrief te laten invullen.

Het kantoor van de directe belastingen van Eeklo heeft bij monde van zijn diensthoofd Jacques Verstraete aan het Maldegemse gemeentebestuur en het OCMW een voorstel gedaan dat een oplossing biedt op de vragen van die mensen.

Tijdens een persconferentie in het dienstencentrum oud Sint Jozef werd het voorstel van de dienst der directe belastingen toegelicht. Van dinsdag 21 mei tot en met vrijdag 24 mei en van maandag 27 mei tot en met vrijdag 31 mei zullen de mensen van Maldegem zich iedere werkdag tussen 9u en 11u45 en tussen 13u30 en 15u45 in het dienstencentrum oud St. Jozef kunnen aanmelden om hun belastingbrief te laten invullen.

De dienst van de directe belastingen stelt voor die periode drie mensen van hun diensten in Eeklo ter beschikking om in Maldegem de belastingbrieven in te vullen. Het OCMW stelt drie lokalen ter beschikking en zorgt ook voor het onthaal van de mensen. Samen met de gemeente zorgt het OCMW ook voor de logistieke ondersteuning.

Wie zich in het dienstencentrum aanmeldt om zijn belastingbrief te laten invullen moet zeker volgende stukken meebrengen: Zijn recentste aanslag biljet (berekening personenbelasting aanslag 2012) - zijn originele aangifte van dit jaar - zijn fiscale fiches van 2012 - alle bewijsstukken van de aftrekbare uitgaven, fiscale attesten, kopieën van facturen en kopieën van betalingsbewijzen.

Wie tussen 21 mei en 31 mei zijn belastingbrief kan laten invullen in Maldegem kan daarvoor in mei iedere werkdag tussen 9u en 11u45 en tussen in juni iedere werkdag doorlopend tussen 9u en 15u terecht bij controle belastingen in de Garenstraat 48 Eeklo op de derde verdieping waar de afdeling Maldegem gevestigd is.

Voor bijkomende informatie kan iedere werkdag tussen 8u en 17u contact opgenomen worden met het contactcentrum FOD Financiën op het nummer 0257.257.57 of via www.minfin.fgov.be of www.taxonweb.be


VVA BRENGT LENTECONCERT

Liefhebbers van fanfaremuziek kunnen 4 mei al aanstippen in hun agenda: op die zaterdag organiseren de Verenigde Vrienden Adegem hun jaarlijkse Lenteconcert in den Hoogen Pad.

Kaarten (8 euro in voorverkoop) zijn te koop bij de bestuursleden en de muzikanten.


WIE WORDT DE KOK VAN
DEKOK VAN PAPINGHLOO?

WIE WORDT DE KOK VAN DEKOK VAN PAPINGHLOO
De Familie Meersman heeft met het 3-sterren Cleythil Hotel en het restaurant Kwizien Papinglo de in verval zijnde hoeve Papinglo een nieuwe toekomst gegeven.

Maldegem Kleit heeft binnenkort zijn eigen wedstrijd "wie wordt dekok van". De wedstrijd komt niet op Tv, maar de winnaar krijgt als beloning een volledig uitgerust restaurant met een uitstekende reputatie en professionele begeleiding ter zijner beschikking.

Omdat de huidige kok van Kwizien Papinglo over enkele maanden een nieuwe uitdaging aangaat, gaan Eddy en Karla van Cleythil Hotel en de familie Meersman op zoek naar een nieuwe kok. Zij maken van de gelegenheid gebruik om ook, door een naamsverandering van "Kwizien Papinglo" naar "De kok van Papinghloo", het restaurant nog dichter bij de geschiedenis van de Papinghloo-site (zoals op de oude kaarten staat vermeld) te brengen.

Omdat familie Meersman en de uitbaters van Cleythill ook dynamische jonge koks -die nog niet de financiële middelen hebben om een dergelijke zaak over te nemen- een kans willen geven, hebben zij Goalpartner, die door Jan Jods werd opgericht en die ondernemingen op hun weg naar morgen begeleidt, onder de arm genomen.

Goalpartner zal de toekomstige kok van "Dekok van Papinghloo" op een speciale manier selecteren. Iedere gediplomeerde kok die jong van hart en geest en ambitieus is kan zich tot 15 mei voor de selectie inschrijven via [email protected]

PROEVEN
Wie zich inschrijft en aan de gestelde criteria voldoet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Wie door deze proef geraakt krijgt een opdracht mee naar huis.

Op zondag 23 juni zullen de kandidaten voor een jury die uit deskundigen op verschillende vlakken bestaat enkele gerechten moeten klaar maken en hun businessplan voorstellen.

Wie op 23 juni als winnaar uit de bus komt krijgt, met een volledig modern uitgerust en gekend restaurant en begeleiding van gespecialiseerde coaches, een optie op een mooie toekomst als kok van een restaurant met klasse cadeau.


MOBIELE OPLEIDING POETSEN AAN HUIS

Het OCMW en het Maldegemse gemeentebestuur zijn ingegaan op een voorstel van de gemeente om in Maldegem een mobiele opleiding "Poetsen aan huis" te organiseren.

Enkele jaren terug pakte de VDAB met eenzelfde initiatief uit. Toen kwam er wel volk af op de informatievergadering, maar er kwamen daarna geen inschrijvingen voor de opleiding binnen. Dit jaar zijn op 8 april 7 mensen aan de opleiding -die 22 werkdagen duurt- begonnen.

Hun opleiding krijgen de cursisten in de gebouwen van de gemeente en het OCMW. Praktijkervaring zullen de cursisten opdoen op de OCMW campus.

In de administratieve gebouwen en de serviceflats. Na de opleiding wordt er op maandag 6 mei in Lokaal Dienstencentrum een jobbeurs georganiseerd voor de bedrijven die poetsdiensten met dienstencheques organiseren en de cursisten.

De kans dat de cursisten snel aan de slag kunnen is groot. De wet voorziet immers dat het personeel van een firma dat poetsdienst tegen dienstencheques aanbiedt voor 60% moet bestaan uit mensen die langdurig werkloos zijn of een leefloon ontvangen.

Er schreven zich reeds 12 bedrijven vooor de jobbeurs in. Zowel de VDAB, burgemeester Marleen Van den Bussche als OCMW voorzitter Stefaan Standaert sluiten niet uit dat er in de toekomst in Maldegem nog dergelijke mobiele opleidingen worden georganiseerd.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home