www.adegem net
Adegems Nieuws
Pol Veirman
« Vorige week

De Week van Pol Veirman

Facebook

Tiende jaargang - n° 490 - Week 16 : van 14 tot 20 april 2013

[ ARCHIEF ]

Layout-keuze : Georgia 12pt (opmaak in 2 kolommen) | Verdana 10pt (opmaak zonder kolommen)

INFORMATIEVERGADERING VOOR
WEIDE - KALLESTRAAT - WEIDE

INFORMATIEVERGADERING VOOR WEIDE-KALLESTRAAT-WEIDE
Niet de gemeente, maar de inwoners van de Weide zijn eigendom van hun straat. De gemeente stelt de inwoners voor om gratis afstand te doen van hun eigendomsrecht op de straat.

Een Europese richtlijn zegt dat alle woningen in Europa tegen 2027 moeten aangesloten zijn op het openbaar rioleringsnet of over een eigen waterzuiveringsinstallatie moeten beschikken.

Om die doelstelling te bereiken heeft maldegem een Strategisch Plan Afvalwater Maldegem (SPAM) opgesteld. In dat plan is opgenomen in welke straten al riolering ligt, waar en wanneer er riolering komt en welke woning tegen 2027 met een toestel voor Individuele Behandeling Afvalwater (IBA) moeten beschikken.

Het SPAM zal in fasen worden uitgevoerd. In de fase 18 van het SPAM is de aanleg van de dubbele riolering in een deel van de Kallestraat, de Verbranden Bos en de Weide voorzien.

De fase 18 is in het subsidiëringsprogramma 2014 van het Vlaams Gewest opgenomen. Een studiebureau heeft de plannen voor de aanleg van de riolering in de Kallestraat, Verbranden Bos en Weide opgemaakt. Om de inwoners uit die straten te informeren over de op komst zijnde werken heeft de gemeente op dinsdag 23 april een informatievergadering belegd in den Hoogen Pad.

Gewoonlijk worden de inwoners van alle straten die in dezelfde fase van het SPAM zitten samen op een informatievergadering uitgenodigd. Voor de informatievergadering voor de fase 18 worden de inwoners van de Kallestraat en de Verbranden Bos om 20 uur in den Hoogen Pad verwacht.

PROBLEEM
De inwoners van de Weide hebben al om 19 uur afspraak in den Hoogen Pad. De gemeente zit namelijk met een bijkomend probleem voor de aanleg van de riolering in de Weide.

Omdat de inwoners van de Weide momenteel eigenaars zijn van hun straat, die aanvankelijk een doorgangsweg van 1,60m was, kan de gemeente daar geen werken uitvoeren. Een aantal inwoners heeft in het verleden al gratis afstand gedaan van hun eigendomsrecht op hun straat.

In voorbereiding van de informatievergadering hebben de bewoners-eigenaars van de Weide een brief ontvangen van de gemeente om gratis afstand te doen van hun eigendomsrecht op de straat, die nu een breedte van meer dan drie meter heeft.

Als alle bewoners-eigenaars gratis afstand tekenen van hun eigendomsrecht kan het dossier zijn normale administratieve weg afleggen.

In het tegenovergestelde geval zal de gemeente naar een oplossing moeten zoeken.


NOG EVEN WACHTEN OP DOORGAAND
VERKEER IN ADEGEM - DORP

NOG EVEN WACHTEN OP DOORGAAND VERKEER IN ADEGEM-DORP
De verkeersborden in Adegem-Dorp geven aan dat er ook de komende dagen nog geen doorgaand verkeer mogelijk is.

De gemeente Maldegem gaf de aannemer die de verkaveling Danneels in Adegem - Dorp aanlegt een vergunning om de straat vanaf 18 februari voor een periode van vermoedelijk 3 weken af te sluiten voor doorgaand verkeer.

In die periode zou de riolering van de nieuwe verkaveling aangesloten worden op het openbaar rioleringsnet van Adegem-Dorp.

Wegens de te hoge waterstand in de overloopput van de collector in Adegem-Dorp moesten de werken met een week uitgesteld worden. Daarna zorgde koning winter voor nieuwe vertraging.

Volgens de gemeente zou er na de paasvakantie opnieuw doorgaand verkeer mogelijk zijn in Adegem-Dorp.

De winterse weertoestanden hebben er echter voor gezorgd dat de werken nog meer vertraging hebben opgelopen en er nog altijd geen doorgaand verkeer mogelijk is Adegem-Dorp. De omleiding via de Hillestraat en Schoolstraat blijft tot nader order van toepassing.

De automobilisten die buiten de werkuren de wegversperringen vermijden en toch door Adegem-Dorp rijden doen dat volledig op eigen risico.


INBREKERS OP PAD

Vorige week vrijdag werd tussen 8u45 en 23u45 ingebroken bij het ceremoniebedrijf Colmann in de Gentse Steenweg in Maldegem.

De inbrekers namen de spaarpotten van de kinderen, juwelen van de vrouw des huizes en geld uit de bedrijfslokalen mee. Bij het ceremoniebedrijf bestaat het vermoeden dat de inbrekers de dag voordien op verkenning kwamen.

Woensdag 10 april werd de politie rond 9u30 opgeroepen om vaststelling te doen van een inbraak in een appartement in de Aalterbaan. Daar werden geld en juwelen meegenomen.

Een dag later werd rond 8 uur op het staalijzer in Adegem een diefstal in een camionette vastgesteld. Daar werden verschillende machines meegenomen.


DE SLIMSTE STROATE VAN
MALDEGEM VERHUIST

Tot vorig jaar werd de quiz "De Slimste Stroate Maldegem" de vrijdagavond van het feestweekend van Heulendonk georganiseerd door het feestcomité van Heulendonk.

Omdat op het tijdstip van de quiz (eind juni of begin juli) verschillende quizliefhebbers zich niet vrij konden maken voor de quiz zocht het feestcomité vorig jaar al een geschiktere datum.

Nu is de kogel door de kerk: de quiz verandert niet alleen van datum, er is ook een verandering van inrichters en een wijziging van de locatie.

De quiz wordt dit jaar op zaterdag 12 oktober (de zaterdag van Adegem kermis) georganiseerd in den Hoogen Pad, en wel door het Adegemse feestcomité.

Van Erik Hebberecht -de stuwende kracht achter de vorige edities van de quiz- vernamen wij dat er aan het draaiboek van de quiz niets gewijzigd zal worden.

In iedere ploeg die deelneemt zullen er minstens twee inwoners van de straat moeten zitten die de ploeg op de quiz vertegenwoordigt.

Ook aan de moeilijkheidsgraad van de vragen zal niet geraakt worden.

Daardoor zullen ook in de toekomst niet- quizfanaten verder aan de quiz "De Slimste stroate van Maldegem" kunnen blijven deelnemen.


KVK ADEGEM SPEELT FC KLEIT
NAAR DE EINDRONDE

Enkele weken terug zag het er nog naar uit dat FC Kleit in 2de provinciale A kampioen zou spelen en rechtstreeks naar 1ste provinciale zou doorstoten.

De ploeg, die al een van de periodetitels won, is al zeker van deelname aan de eindronde. De afgelopen weken heeft Kleit echter enkele nederlagen moeten incasseren.

Vorige week zondag ontving de club thuis KVK Adegem. De Adegemnaren hebben de rode loper niet uitgerold voor de Kleitenaars.

De thuisploeg startte het best, maar na een tiental minuten herstelde Adegem het evenwicht in het spel en schepte de beste doelkansen.

Midden de tweede helft kwam Adegem op voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

Als FC Kleit via de eindronde naar 1ste provinciale stijgt, zal het daar onder meer KSK Maldegem tegenkomen, dat degradeert uit 4de nationale.


ERIK HEBBERECHT STELT TENTOON
IN DE M A P IN EEKLO

Erik Hebberecht heeft niet alleen een vlotte pen, ook de schilderkunst is hem niet vreemd.

Samen met Alain Braekevelt en Joeri Strubbe stelt de Adegemse kunstenaar nog tot 28 april (tijdens de weekends) zijn kunstwerken ten toon in het media en kunstcentrum M.A.P. in de Molenstraat in Eeklo.

Op de tentoonstelling toont Erik Hebberecht zijn minimalistische skylines van over de hele wereld.

Met sterk omlijnde vormen en kleur brengt de kunstenaar in zijn werk alles tot de essentie terug.

"Binnen de skyline ontwikkelt men een beveiligde cocon, waarin men zich gemakkelijker kan ontwikkelen. Het zinnebeeld van een goed omsloten en dus veilige omgeving haalt het van de demon van het oneindige dat verder gaat dan ons redeneringsvermogen" verduidelijkt de kunstenaar zijn werken.


MALDEGEMSE FIETSVRIENDEN ORGANISEREN
QUIZ VOOR VREDESEILANDEN

MALDEGEMSE FIETSVRIENDEN ORGANISEREN QUIZ VOOR VREDESEILANDEN
Nu de weersomstandigheden beter worden, is voor Filip Van Paemele, Jurgen Geirnaert, Patricia De Keyser en Cathy Descamps de tijd aangebroken om te trainen voor de Benin Classic.

Tussen 26 oktober en 3 november nemen vier Maldegemse fietsvrienden (Jurgen Geirnaert en zijn echtgenote Patricia De Keyser en Filip Van Paemele en zijn echtgenote Cathy Descamps) in Afrika deel aan de Bénin Classic, een fietstocht ten voordele van Vredeseilanden.

Er worden 400 kilometers afgelegd over ofwel zanderige ofwel modderige wegen.

De deelnemers slapen en eten bij de bevolking en betalen zelf hun reis. Daarnaast verbinden zij er zich toe om 3.000 euro bijeen te brengen voor Vredeseilanden.

Daarom zoeken zij particulieren, verenigingen en bedrijven die hun sportief initiatief willen sponsoren.

Storten kan op de rekening BE/64 0000 0000 5252 t.a.v. Vredeseilanden met vermelding "Steun Maldegemse delegatie in Benin 26/10".

Voor stortingen vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd.

Op dinsdag 30 april organiseren de Maldegemse fietsvrienden om 20 uur een benefiet-quiz in de zaal van het dienstencentrum Oud Sint Jozef.

Er zijn al meer dan 20 ploegen inschreven. Er kunnen nog enkele ploegen van 4 personen bij.

Die ploegen kunnen nog tot 20 april inschrijven via [email protected].

Ook mensen die niet aan de quiz deelnemen maar het initiatief willen steunen zijn op de benefitquiz welkom.


UW MENING TELT ! REAGEER OP HET NIEUWS VAN DEZE WEEK :

 
Home
Home